Produse lactate

Cât ulei de palmier conțin produsele lactate comercializate în Moldova

393
(reînnoit 20:23 26.01.2017)
Președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, a spus în interviul acordat postului de radio Sputnik Moldova că Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) va verifica dacă produsele lactate de import și autohtone conțin ulei de palmier.

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. Potrivit Carolinei Linte, prețul mic al produselor lactate importate din Ucraina au constituit un motiv serios pentru a pune la îndoială faptul că acestea ar fi naturale.

„Chiar și presa ucraineană a scris că în ultimii ani tehnologia utilizării uleiurilor de palmier este aplicată cu mult succes în Ucraina. Din acest motiv s-a și iscat întrebarea: de ce produsele ucrainene sunt atât de ieftine?", a declarat Linte pentru Sputnik.

Aceasta afirmă că importatorii de lactate din Ucraina ascund faptul că produsele lor conțin grăsimi vegetale nocive.

„În goana după prețuri mici, consumatorii nu citesc întotdeauna ce scrie pe ambalaj. Iar uneori pe ambalaj nici nu ste tipărită informația completă. De exemplu, pe etichetă scrie că produsul respectiv este smântână, pe când în realitate acesta este doar un produs de smântână. Noi face de asemenea anumite analize în cadrul asociației și observăm că situația nu este deloc așa cum ne-am dori", a subliniat Linte.

Молочный комбинат в Омске
© Sputnik / Алексей Мальгавко

Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte afirmă că atât produsele lactate de import, cât și cele autohtone vor fi supuse testului la prezența uleiului de palmier. Deja au fost luate primele probe. Prin astfel de metode producătorii autohtoni intenționează să influențeze asupra importului de producție ieftină din Ucraina.

Potrivit datelor serviciilor fiscale ucrainene, în ultimii trei ani, exportul de lapte și frișcă a crescut de la 6,9 mii de tone până la 10,5 mii de tone. Peste jumătate din câștigurile venite din export au fost asigurate de livrările către Moldova.

Și asta în condițiile în care, începând cu luna mai 2014, au fost aplicate restricții la importul produselor lactate. Au fost introduse cote, la depășirea cărora erau aplicate taxe obligatorii de 10 — 20%. De la 1 ianuarie 2017, decizia Guvernului Republicii Moldova cu privire la introducerea restricțiilor la importul unui șir de mărfuri ucrainene nu mai este în vigoare.

393
Tagurile:
analize, ulei de palmier, test, produse lactate, Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), Carolina Linte
Tematic
Există sau nu antibiotice în laptele moldovenesc
Opinie: produsele din lapte și carne devin periculoase pentru sănătate
De ce laptele moldovenesc conţine atâta praf din Belarus
Actorii de la Bălți protestează

Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți

7
(reînnoit 12:27 15.04.2021)
"Avem nevoie de artă". Asta spun într-un glas actorii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți. Aceștia au organizat o acțiune de protest.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. După ce miercuri actorii de la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău au protestat, nemulțumiți că nu-și pot desfășura activitatea, astăzi și artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți au manifestat. Cu măști albe în mâini, ei au transmis un mesaj sugestiv: "Avem nevoie de artă".

1 / 3
Actorii de la Bălți protestează

Deocamdată, reprezentanții Ministerului Culturii nu au comentat nici protestul de miercuri al actorilor de la Teatrul "Luceafărul", și nici cel de astăzi, organizat de artiștii de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți.

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
teatru, protest, actor
Tematic
Ce așteptări au oamenii de cultură de la viitorul președinte
Actori moldoveni - celebri în Rusia: Proiect de excepție creat de Denis Roșca


Загрузка...
Viorel Gîrbu

Expert: Va plăti sau nu statul facturile la curent în locul cetățenilor

59
(reînnoit 12:20 15.04.2021)
Inițiativa legislativă a socialiștilor care prevede ca statul să achite consumul la energia electrică pentru consumatorii casnici în perioada stării de urgență este populistă și lipsită de sens, susține expertul economic Viorel Gîrbu. 

CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Asistența oferită cetățenilor de către stat trebuie să aibă un rezultat și să fie oferită  celor care cu adevărat au nevoie de ajutor.

Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul de lege care a fost propus miercuri de fracțiunea PSRM nu are niciun sens, în contextul în care în perioada stării de urgență nu a fost sistată activitatea agenților economici, iar majoritatea oamenilor își pot permite să achite din cont propriu cheltuielile pentru energia electrică. 

„Eu cred că această acțiune a socialiștilor este una electorală, în care încearcă să pună o presiune și mai multă încărcătură pe Guvern și să arunce cât mai multe reproșuri pe imaginea președintelui. Fiindcă la noi înțelegerea situației politice e eronată, se consideră că președintele guvernează țara, în condițiile în care atribuțiile le deține Parlamentul, iar Parlamentul este reprezentat în mare parte de socialiștii, care, în primul rând, nu vor să guverneze, dar și încearcă să pună cât mai multe impedimente”, susține Viorel Gîrbu. 

Mai mult, expertul consideră că acest ajutor ar trebui să fie acordat celor care au rămas fără surse de existență, și nu întregii populații. 

„Pentru familiile vulnerabile poate ar fi cazul să se ofere bani nu doar pentru energia electrică. Poate ar trebui un ajutor de șomaj, un suport pentru educația copiilor în condițiile online și altele. Asistența ar putea fi mult mai variată”, a declarat expertul. 

Mai mult, expertul este de părere că inițiativa socialiștilor este populistă și că nu va fi susținută la final nici de socialiști. Gîrbu susține că în bugetul de stat există surse pentru această inițiativă, dar banii trebuiesc gestionați corect și la necesitate.

„Nu zic că nu sunt persoane vulnerabile, dar anume aceste persoane trebuie să fie identificate, iar compensațiile trebuie să fie mai cuprinzătoare cât pentru persoanele vulnerabile, cât și pentru mediul de afaceri. Dar să arunci banii în stânga și în  dreapta când este haos în Republica Moldova, eu nu văd necesitate. (...) Alocarea acestor sume fără a se documenta dacă lumea are nevoie de acest suport sau se descurcă pe cont propriu, fără a face o anumită prioritizare este fără sens. (...) 

Amintim că miercuri, 14 aprilie, fracțiunea PSRM a venit cu o inițiativă legislativă prin care propun că în perioada stării de urgență statul să acopere cheltuielile consumatorilor casnici pentru energia electrică. 

Socialiștii susțin că banii pentru achitarea facturilor la energia electrică vor fi luați din economiile care vor fi făcute în unele instituții de stat, cum ar fi cele privind investițiile capitale preconizate pentru 2021. 

"Suma va fi calculată în baza datelor din lunile februarie și martie, date care deja sunt disponibile. E vorba de 1 245 232 de consumatori, dintre care 532 109 sunt din zonele urbane și 713 123 de consumatori sunt din localitățile rurale. În februarie, consumul de energie electrică a fost de 266 de milioane 391 de mii de lei, iar în luna martie a fost de 266 de milioane 284 de mii de lei. Sume aproximativ egale. Un consumator casnic, și rural și urban, cheltuie, în medie, 214 lei lunar, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru două luni pentru un consumator. Astfel, suma totală care va fi transmisă va fi 532 milioane 959 de mii de lei", a precizat Petru Burduja, deputat PSRM.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Energie electrică, bani, PSRM, inițiativă legislativă, expert


Загрузка...