Ilia Trombițki

Cât îi va costa pe moldoveni construcția a șase hidrocentrale în Ucraina

240
(reînnoit 19:51 23.01.2017)
Ecologii moldoveni consideră că, în cazul construirii de către Ucraina a celor șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru, populația Moldovei, dar și locuitorii din regiunea Odesa vor avea de suportat pierderi economice și financiare.

CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. În 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, fără a coordona acest plan cu Ministerul Ecologiei. Construirea unei cascade de hidrocentrale pe râul Nistru este prevăzută și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035.

Partea ucraineană forțează acest proiect în pofida situației critice care deja a fost semnalată în zona cursurilor mijlociu și inferior ale Nistrului. În anii precedenți s-au creat de mai multe ori situații periculoase legat de alimentarea cu apă a orașului Chișinău din cauza reducerii debitului de evacuare a apei la hidrocentrala Dnestrovsk, situată în amonte pe râul Nistru.

Sediul UE la Bruxelles
© Sputnik/ Григорий Сысоев

Potrivit lui Ilia Trombițki, președintele Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras", în cazul construirii a încă șase centrale hidroelectrice, bazinul râului Nistru va fi incapabil să-și alimenteze ecosistemele în volumul precedent.

„Trebuie să conștientizăm că în lumea contemporană resursele costă bani. Iar aici există o legătură absolut clară. Un râu, prin formarea apei de cale naturală, îmbunătățește calitatea acesteia cu ajutorul microorganismelor, datorită cărora se realizează funcția de autocurățire a apei. Însă această funcție depinde de faptul dacă râul este sănătos sau nu. Desigur, din cauza acestor construcții râul va deveni mai puțin sănătos, va avea mai puțină apă și nu va putea acorda acele servicii ecosistemice pe care le acordă în prezent. Astfel, serviciile ecosistemice pe care le-ar putea oferi acest râu se transformă în avantaje financiare de pe urma construirii a celor șase hidrocentrale", susține ecologul.

Trombițki afirmă că aceste construcții vor afecta nu doar populația Moldovei, ci și pe cea de pe cursurilor superior și inferior ale Nistrului, deoarece oamenii vor fi deposedați de pământuri și își vor pierde acele resurse de care astăzi pot să dispună.

„Firește, acest lucru merită astăzi o evaluare economică. Consecințele negative pe care le simțim deja din cauza funcționării hidrocentralei de la Dnestrovsk și din cauza celor ce urmează  - toate acestea necesită o evaluare economică detaliată", a conchis Trombițki.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

240
Tagurile:
evaluare economică, alimentare cu apă, hidrocentrale, ecosistem, râu, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras", Ilia Trombițki, Ucraina, Moldova
Tematic
Sputnik: mărturii video despre cauzele secării Nistrului
Expert: Ucrainenii "fură" apa din Nistru
Din cauza "modestiei" autorităților, debitul apei în râul Nistru este la limită

Загрузка...