Aplicații SIS.

SIS dezvăluie câți cetățeni moldoveni fac parte din grupări teroriste

818
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a oferit pentru Sputnik date cu privire la numărul concetățenilor noștri care au relații cu organizații teroriste internaționale.

CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a prezentat informații despre numărul de cetățeni moldoveni care fac parte din organizații teroriste internaționale.

„În ceea ce privește cetățenii Moldovei — membri ai unor organizații teroriste internaționale, informăm că în vizorul instituției se află un număr destul de mare de persoane în privința cărora sunt întreprinse măsuri speciale de anchetă", au menționat responsabili din cadrul SIS.

Aceștia au subliniat că „în scopul neadmiterii pătrunderii și stabilirii pe teritoriul țării a membrilor, emisarilor sau a adepților organizațiilor teroriste, SIS împreună cu alte structuri abilitate întreprind măsuri complexe atât la frontieră, cât și în zonele de risc".

Reprezentanții SIS-ului au menționat importanța colaborării, a schimbului de informații și parteneriatului cu diferite platforme, organizații regionale și internaționale în contextul prevenirii și combaterii terorismului.

Serviciul de Informații și Securitate recurge constant la schimburi de date și informații cu partenerii din cadrul altor servicii de informații din exterior în scopul depistării cetățenilor moldoveni care, posibil, sunt implicați în activități teroriste ori au legătură cu acestea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

818
Tagurile:
cetățeni moldoveni, organizații teroriste, teroriști, număr, combatere, SIS
Tematic
Acțiune de amploare a Procuraturii, SIS și Serviciului Vamal
Percheziţii de amploare efectuate de SIS. Câteva persoane au fost reţinute
Взрыв в Бейруте

Video - Explozie puternică în Beirut: Clădiri distruse, zeci de oameni răniți

213
O explozie teribilă a avut loc astăzi în Beirut, capitala Libanului. Zeci de persoane au fost rănite.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. O explozie a avut loc în preajma portului din Beirut, capitala Libatului, transmite reporterul RIA Novosti.

​Înainte de deflagrație s-a auzit o pocnitură, iar peste cinci minute s-a ridicat un fum negru și alb. Ulterior, a apărut coloană de fum roșu.

În casele și clădirile din apropiere, aflate la câteva kilometri de epicentrul exploziei, au fost sparte geamurile.

​Potrivit unui reprezentant al Crucii Roșii, citat de RIA Novosti, mai multe persoane au fost rănite de cioburi.

“În zona din apropierea portului au fost distruse câteva case. Acolo, potrivit informațiilor noastre, ar putea exista oameni acoperiți de ruine”, a adăugat interlocutorul agenției.

Potrivit reporterului RIA Novosti, câteva zeci de persoane au fost rănite, ambulanțele evacuează oamenii din Zaituna Bay și cartierele vecine.

Potrivit presei locale, cauza exploziei ar putea fi un incendiu într-un depozit de articole pirotehnice.

213
Tagurile:
video, explozie


Загрузка...
Coronavirus

COVID-19: Oamenii de știință au explicat un mecanism neașteptat al coronavirusului

200
(reînnoit 21:26 04.08.2020)
Faptul că sistemul imunitar luptă împotriva coronavirusului imediat ce acesta pătrunde în organism poate înrăutăți ulterior boala, explică oamenii de știință de la Universitatea California din San Francisco.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco, citați de Medical Xpress, faptul că sistemul imunitar luptă împotriva coronavirusului imediat ce acesta pătrunde în organism poate înrăutăți ulterior boala. În plus, virusul poate afecta şi alte organe, nu doar plămânii.

Coronavirusul provoacă un răspuns imun puternic care poate împiedica lupta organismului împotriva infecției, spun oamenii de știință. Cercetătorii presupun că organismul începe să lupte împotriva virusului la câteva minute după ce a fost infectat. Dacă această reacție este excesivă, atunci se poate agrava boala.

În acest caz, reacția sistemului imunitar la infecția cu coronavirus este semnificativ diferită de comportamentul acestuia în cazul virusului gripal, se arată în studiu, citat de Sputnik France.

În urma acestui răspuns disproporționat al sistemului imunitar care încearcă să învingă virusul, organismul este slăbit deoarece trebuie să facă faţă nu doar virusului, ci și acestui răspuns imunitar care consumă toate energiile organismului.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru ar putea explica dezvoltarea rapidă la pacienții cu Covid-19 a formelor severe ale bolii sau pneumoniei.

Ce se întâmplă dacă coronavirusul afectează și alte organe?

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că noul virus poate afecta nu numai celulele sistemului respirator uman, dar și alte organe, datorită peplomerilor sub formă de vârf, de unde îi vine şi denumirea.

Totuşi, penetrarea celulelor prin căile respiratorii este cea mai ușoară cale pentru virus, potrivit cercetătorilor. Din acest motiv plămânii sunt adesea cei mai afectați.

Ultimele cifre

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul de cazuri de coronavirus a depășit 17,6 milioane la nivel mondial. Peste 680.000 de oameni au murit din cauza bolii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Vaccin contra coronavirusului: Ce spune Ștefan Gheorghiță despre imunizarea populației


Загрузка...
Diabet zaharat

Cinci mituri despre diabetul zaharat: Iată ce spune un medic rus

0
(reînnoit 08:06 05.08.2020)
Un medic rus spulberă cinci mituri despre diabetul zaharat și spune de ce recomandări trebuie să ținem cont cu adevărat.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Medicul și prezentatorul rus de televiziune Aleksander Measnikov a spulberat cinci mituri populare despre diabetul zaharat.

Astfel, unul dintre miturile foarte populare este că diabetul zaharat este cauzat exclusiv de consumul excesiv de zahăr. Totuși, această patologie, în condițiile unor factori de risc, este provocată și de excesul de calorii și glucide cu asimilare rapidă în general.

Al doilea mit este siguranța consumului pâinii de secară pentru diabetici, comparativ cu pâinea din grâu. Measnikov subliniază că acest lucru este valabil doar în cazul pâinii de secară adevărate, din boabe integrale cu semințe.

“Astfel de pâine trebuie să procurați, nu cea standard, cu același indice glicemic ca și pâinea de grâu”, menționează medicul în emisiunea lui.

O altă opinie eronată, potrivit lui Measnikov, este obligativitatea respectării unui regim alimentar stric toată viața.

El menționează că pacienților, în cele mai dese cazuri, le este suficient să-și reducă cantitatea de calorii, să excludă glucidele cu asimilare rapidă, care provoacă creșterea insulinei.

De asemenea, Measnikov a menționat că la mituri false poate fi atribuită convingerea că oamenii supli nu sunt amenințați de diabet, dar și faptul că medicii ar face intenționat pacienții “dependenți” de insulină.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
diabet zaharat, Mituri
Tematic
Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog
Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet


Загрузка...