CHIȘINĂU, 29 dec — Sputnik. Un locuitor din Capitală a procurat pește de la un supermarket din sectorul Buiucani. Victoria Prepeliță a postat pe pagina sa de facebook imagini cu peștele plin de paraziți. Ea îi îndeamnă pe cumpărători să fie vigilenți.
”Pește era plin de paraziți, un coșmar adevarat. Fiți atenți la ceea ce procurați și mâncați!!!!!!!!!”, scrie Victoria.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședință după o pauză de aproape o lună pentru a discuta zece proiecte de legi care sunt pe ordinea de zi. Ședința este condusă pentru prima dată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi.
Ministrul Agriculturii este bolnav de COVID-19 și lucrează de acasă. La începutul ședinței, Ion Perju a spus că se simte bine și că speră ca în curând să revină la munca din birou.
La ședință sunt prezenți și trei secretari de stat ai ministerelor conduse anterior de Serghei Pușcuța, Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, care au decis să plece din funcție odată cu fostul premier Ion Chicu. Deși, președintele Maia Sandu nu a semnat decretul de demisie a celor trei miniștri, ministerele sunt administrate de secretarii de stat desemnați de șeful statului.
Miniștrii urmează să examineze zece proiecte. Pe ordinea de zi se regăsește un proiect privind acordarea Bursei de excelență a Guvernului şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi, pentru anul 2021. Un alt proiect ține de aprobarea Regulamentului cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobarea Regulamentului cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, dar și modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe.
Amintim că ultima ședință a Guvernului a avut loc în data de 22 decembrie, anul 2020.
Ion Chicu a anunțat demisia echipei sale guvernamentale în data de 23 decembrie și a spus că nu va exercita interimatul funcției după 31 decembrie. În ultima zi a mandatului, Chicu, împreună cu cei trei miniștri care au refuzat să dețină interimatul, au susținut o conferință de presă în care au făcut bilanțul activității sale. În aceiași zi, președintele Maia Sandu l-a numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar al Republicii Moldova.
Astfel, în prezent secretarul de stat Tatiana Ivanicichina asigură șefia Ministerului de Finanțe, Mihail Lupașcu a preluat conducerea Ministerului de Economiei, iar secretarul de stat Tatiana Zatîc - al Ministerului Sănătății.
Anterior, Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu, ce ține de autodizolvarea Parlamentului. Luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat referitor la sesizarea șefului statului. Magistrații au declarat că Parlamentul nu se poate autodizolva.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. La ședință au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Olga Cebotari și reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere Vitali Ignatiev. Au asistat și reprezentanții celorlalți de participanți din cadrul formatului „5+2”.
Negocierile au fost reluate după o pauză de aproximativ șase luni. La ședință s-a discutat despre menținerea unui „dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și a determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada apropiată”.
„Discuțiile s-au focusat mai apoi pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile)”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Guvern.
De asemenea, părțile au vorbit despre soluționarea problemei liberei circulații și respectarea cerințelor procesuale în gestionarea dosarelor care au tangență cu activitatea organelor de drept.
Reprezentanții politici au stabilit că vor menține un dialog permanent pentru a atinge „rezultate tangibile” în procesul de soluționare a diferendului transnistrean.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova