Arest

Directorul colegiului din Stăuceni, reținut pentru escrocherii cu terenuri

386
(reînnoit 12:11 15.03.2017)
CNA a anunțat că directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură a fost reţinut în dosarul tentativei de înstrăinare ilegală a peste 30 de hectare de teren.

CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik. Serviciul de presă al CNA precizează că directorul Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău a fost reţinut marți seara de către procurori şi ofiţerii anticorupţie.

Managerul instituției de învățământ va fi cercetat în dosarul tentativei de înstrăinare a peste 30 de ha de teren din comuna Stăuceni, care aparţinea respectivului colegiu.

„Potrivit declaraţiilor martorilor şi probelor acumulate, funcţionarul ar fi primit de la unul dintre complici 660 000 de lei pentru a aviza pozitiv proiectul de parcelare a terenului cu suprafaţa de 38.09 ha în 32 de sectoare. Deja împărţit în zone mai mici, terenul urma să fie vândut", notează CNA.

Totodată, serviciul de presă al CNA amintește că, acum câteva săptămâni, alte 12 persoane, între care și actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi au fost reţinuţi și ulterior arestaţi în același dosar. Aceştia sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă infracțională prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău.

Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

CNA subliniază că procurorii au pornit mai multe cauze penale în legătură cu faptele menţionate mai sus. Potrivit instituției, acţiunile învinuiţilor cad sub incidenţa normelor penale ce incriminează infracţiunile de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice.

Pedeapsa maximă pentru asemenea infracţiuni este de până la 10 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

386
Tagurile:
Colegiu, reținut, Fraude, Vânzare, Director, Teren, CNA, Colegiul de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău, CNA
Тема:
Percheziții în Moldova (62)
Tematic
CNA a făcut plinul: locuri în izolator nu mai sunt, la vamă nu are cine lucra
Ofițerii CNA au mai reținut un corupt dint-o întreprindere de stat
Numărul persoanelor reținute de CNA este în creștere


Загрузка...