Gunoiște

Catastrofă ecologică: din vina cui Moldova se scufundă în gunoi

382
(reînnoit 15:01 09.01.2018)
Gunoiștile de pe teritoriul Moldovei nu sunt exploatate în modul cuvenit: gunoiul nu este acoperit cu material special care să prevină izbucnirea incendiilor, lipsește controlul asupra cantității și calității gunoiului.

CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. Potrivit datelor Ministerului Mediului, aproape tot gunoiul din Moldova este generat de orășeni. În cifre, raportul dintre deșeuri urbane şi rurale arată în felul următor: din cantitatea anuală de două milioane jumătate de metri cubi de gunoi, două milioane trei sute de mii sunt generate de orășeni.

Instituţia de profil propune adoptarea unui nou regulament privind depozitarea deșeurilor, deoarece legislația în vigoare în acest domeniu a fost aprobată în anul 1993 și conține doar dispoziții generale.

În noul regulament sunt incluse regulile de recepționare, păstrare și control al deșeurilor. În special, va fi interzisă amestecarea deșeurilor lichide, ușor inflamabile și medicale, precum și a anvelopelor auto. Operatorul trebuie să includă în costul serviciilor de evacuare a fiecărui tip de deșeuri toate cheltuielile pentru întreținerea și chiar pentru lichidarea gunoiștii. Acele gunoiști care vor corespunde noilor cerințe vor funcționa în continuare, iar celelalte urmează să fie închise.

Totodată, demnitari de la Ministerul Mediului menționează că la momentul de față cea mai răspândită metodă de a scăpa de deșeurile menajere este depozitarea acestora la suprafața solului. Cu alte cuvinte, gunoiul este aruncat unde se nimerește.

Conform datelor ministerului de resort, în urma raidurilor întreprinse de inspecția ecologică, în țară au fost depistate 2726 de gunoiști, dintre care circa 2000 au fost lichidate.

Экспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО
© Sputnik / Сергей Венявский

O problemă gravă este că gunoiul „periculos", de exemplu deșeurile medicale, sunt depozitate alături de cele menajere, fapt ce pune în pericol mediul ambiant. Din aceeași cauză este imposibilă prelucrarea deșeurilor. Hârtia, metalul, sticla, materialele plastice utilizate ar putea fi reciclate, constituind o materie primă necesară pentru industrie, însă ele sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere, fapt ce face anevoioasă sortarea lor.

Responsabilii de la  Ministerul Mediului  menționează că gunoiștile de pe teritoriul Moldovei nu sunt exploatate în modul cuvenit: gunoiul nu este acoperit cu material special care să prevină izbucnirea incendiilor, lipsește controlul asupra cantității și calității gunoiului.

Potrivit calculelor instituţiei, pentru a moderniza o gunoiște veche conform standardelor europene, este nevoie de un milion 200 de mii de euro. Pentru soluționarea acestei probleme autoritățile intenționează să facă rost de mijloace de la buget și să atragă granturi europene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

382
Tagurile:
reciclare, nou regulament, Gunoiște, deșeuri, Ministerul Mediului
Tematic
Cum ajung în România sute de mii de tone de deşeuri periculoase din Italia
Declaraţie: Râul Bâc s-a transformat într-un canal de deşeuri
Autoritatea Națională de Integritate

Un membru al Consiliului de Integritate din cadrul ANI și-a dat demisia

57
(reînnoit 18:33 18.01.2021)
Oleg Efrim și-a anunțat astăzi demisia din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Efrim a declarat că un nou Guvern va putea să înainteze un nou reprezentant.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik.  În cadrul ședinței Consiliului de Integritate, Oleg Efrim și-a anunțat demisia din funcția de membru al acestei structuri. El a precizat că urmează să-și ocupe timpul cu afacerile personale. 

”Am decis să demisionez din funcția de membru. Vreau să mulțumesc tuturor pentru conlucrarea pe care am avut-o în această perioadă. Voi informa Consiliul și Guvernul pe calea prevăzută de lege și voi continua să asist la ședințe până când Guvernul își va desemna un alt reprezentant în Consiliu, așa cum prevede legea. Vom avea un Guvern nou, va putea să își desemneze un reprezentant nou, poate vor veni cu un suflu nou și va mișca lucrurile înainte”,  a declarat Oleg Efrim. 

Ceilalți membri ai Consiliului au fost luați prin surprindere de decizia lui Oleg Efrim. 

”Nu m-am așteptat la așa o întorsătură la început de an și la prima ședință. Domnul Efrim ne-ați surprins”, a spus Mariana Timotin, membru al Consiliului de Integritate din cadrul ANI. 

Oleg Efrim a fost numit membru al Consiliului de Integritate al ANI în anul 2017. La începutul lunii ianuarie, președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele ANI, Rodica Antoci. Atunci, Maia Sandu s-a arătat nedumerită de ce Autoritatea Națională de Integritate nu cercetează, în primul rând, demnitarii de rang înalt, apoi primarii și funcționarii publici care trezesc suspiciuni ce țin de justificarea averilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
Guvern, ANI, declarații
Tematic
Conducerea ANI: Care ar fi motivul numărului mic de inspectori de integritate
60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?


Загрузка...
Medici

COVID-19 în Moldova: 71 de lucrători medicali au decedat de la începutul pandemiei

26
(reînnoit 18:14 18.01.2021)
Numărul cadrelor medicale care au murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 crește cu fiecare zi. Peste 70 de persoane au murit până acum.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Potrivit informațiilor actualizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 258 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Toate cazurile sunt cu transmitere locală.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră, de la începutul pandemiei, a ajuns la 153 112 de cazuri. Printre persoanele confirmate pozitiv în ultimele 24 de ore sunt și 10 lucrători medicali. Mai exact este vorba de cinci medici și cinci asistenți medicali. Ministerul Sănătății informează că numărul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 143 330 de persoane, după ce astăzi alți 180 de pacienți au fost externați după vindecare.

Totodată, ministerul de resort anunță că 71 de angajaților din sistemul medical au decedat din cauza complicațiilor generate de noul tip de coronavirus. Astăzi, alți doi medici au pierdut lupta cu COVID-19.

Este vorba de medicul reabilitolog din cadrul Spitalului Raional Cimișlia Constantin Cornea, care a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă pe 1 ianuarie. Pe 14 ianuarie, la Spitalul Clinic Republican a fost internat șeful Centrului de Sănătate Mintală din Dondușeni Emil Volconovici, care astăzi a murit în urma complicațiilor.

MSMPS informează și despre alte 15 decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Cea mai tânără victimă avea 49 de ani și cea mai vârstnică - 84 de ani. Toți acești pacuenți sufereau și de alte complicații. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
COVID-19, Deces, cauza decesului
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Pavel Voicu

Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

0
(reînnoit 18:49 18.01.2021)
O reformă implementată în 2015 a lăsat fără protecție copiii aflați în dificultate. Ce soluție propune Ministerul Afacerilor Interne?
Pavel Voicu: Dacă nu investim în educație, vom deschide mai multe locuri în penitenciare

Ministerul Afacerilor Interne va propune dezvoltarea serviciilor de protecție a minorilor în cadrul inspectoratelor de poliție. Despre necesitatea acestei măsuri a vorbit Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, în cadrul emisiunii ATITUDINI. 

”Până în 2015,  au funcționat centre de triere a minorilor. În comisariate erau până la zece angajați, responsabili de combaterea problemelor minorilor și evidența lor. Activitatea lor începea încă de la grădiniță. Zilnic, mergeau în instituțiile de învățământ, vorbeau cu educatori și învățătorii, erau luați la evidență minorii delicvenți, cei care nu frecventează școală. În prezent avem doar câte un inspector la 30 de localități, care nu face față acestor responsabilități”, a relatat Pavel Voicu.

În lipsa sprijinului din partea statului, copiii aflați în dificultate își caută adăpost în stradă. Pentru a supraviețui, sunt nevoiți să cerșească și să comită furturi. Iar unele cazuri, ajung să se omoare între ei, sub influența alcoolului sau drogurilor.

”Dacă statul nu va soluționa această problemă, va crește nivelul criminalității. Acești copii nu se vor regăsi în societate, vor comite contravenții și infracțiuni. Dacă nu vom planifica bani pentru educație și protecția copiilor aflați în dificultate, vom fi nevoiți să deschidem mai multe locuri în penitenciare”, a conchis Pavel Voicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Educaţie, pușcărie, Pavel Voicu


Загрузка...