Victor Mocanu, Sergiu Nazaria, Ilia Șaț, Boris Șapovalov

Bilanțul independenței Republicii Moldova: a fi sau a nu fi

200
(reînnoit 18:47 28.07.2016)
Potrivit experților, un stat trebuie să se preocupe de cetățenii săi și de consolidarea societății. Anume în aceste condiții este posibilă soluționarea problemelor economice și sociale.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Independența țării reprezintă pentru stat șansa de a se dezvolta eficient și independent, noi însă nu am folosit această șansă, a declarat joi în cadrul conferinței de presă de la agenția Sputnik Moldova directorul executiv al Asociației Istoricilor și Politologilor „PRO Moldova", Sergiu Nazaria.

Experții au făcut totalurile celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova evidențiind câteva plusuri și minusuri în dezvoltarea țării.

„Avem un mare noroc că astăzi suntem un stat independent și suveran. Ca națiune, am obținut posibilitatea de a ne păstra statalitatea istorică, acesta fiind, probabil, singurul rezultat pozitiv", a menționat directorul Fundației „Sodrujestvo", Boris Șapovalov.

Acesta a adăugat că independența are și alte laturi pozitive. Potrivit expertului, principalul este că moldovenii ca națiune și Moldova ca stat au fost recunoscute de comunitatea internațională.

„Am păstrat statul, suntem recunoscuți în lume. Am devenit o societate mai deschisă, mai activă și mai democratică", a specificat Șapovalov.

În opinia experților, principala omisiune a conducerii, de la declararea independenței încoace, este faptul că Moldova și-a pierdut integritatea teritorială.

Schimbări esențiale în sens negativ se atestă de asemenea în economia RM. Potrivit ultimelor date, în Moldova nivelul PIB-ului a scăzut, începând cu anii "90, mai bine de două ori, iar nivelul producției s-a redus aproape de trei ori.

„Ca urmare, oamenii pleacă peste hotare, deoarece nu există locuri de muncă. Ei nu se pot bucura de o remunerare adecvată a muncii lor. Există mai mulți factori care influențează asupra situației date", a adăugat președintele Asociației Demografilor și Sociologilor din Moldova, Victor Mocanu.

Potrivit acestuia, peste o jumătate dintre locuitorii țării duc un trai sub limita sărăciei, acest fapt determinându-i, de asemenea, să plece din țară.

Experții împărtășesc în unanimitate opinia că în cazul mai multor neajunsuri din țară nu este de vină doar conducerea, ci și înșiși cetățenii care au adoptat rolul de observatori a ceea ce se întâmplă. Toți așteaptă să li se aducă fericirea pe tavă.

Specialiștii au menționat că redresarea situației trebuie începută de la temelie. Statul trebuie să poarte de grijă poporului său și să se preocupe de consolidarea societății. Abia atunci vor putea fi soluționate problemele economice și sociale.

„Trebuie să începem de la lucruri fundamentale. Să obținem, cel puțin, ca legile să fie funcționale", a conchis Ilia Șaț, regizor la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov".

Și atunci cetățenii țării, fără a se plânge de greutățile existente, se vor încadra în activitatea comună de dezvoltare a Moldovei și de soluționare a problemelor cu care se confruntă țara.

200
Tagurile:
probleme economice și sociale, integritate teritorială, independență, soluționare, suveranitate, Asociației Istoricilor și Politologilor „PRO Moldova", Victor Mocanu, Sergiu Nazaria, Ilia Șaț, Boris Șapovalov
Tematic
Republica Moldova - suveranitate fără legitimitate?
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

12
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

92
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...