Serviciul 112

Milioane din buget pentru un serviciu de urgență ce deocamdată nu există

52
(reînnoit 17:40 20.07.2016)
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a declarat anterior că serviciul unic de urgență 112 va începe să funcționeze în regim de testare deja la sfârșitul anului 2016. Pentru crearea și întreținerea serviciului în acest an va fi nevoie de 50 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Cea mai mare parte a mijloacelor financiare — 36 de milioane 370 mii de lei din bugetul pentru acest an al call-centrului urmează a fi cheltuiți pentru crearea sistemului informațional, care va recepționa și va prelucra apelurile cetățeni la numărul 112.

Totodată, potrivit MTIC, pe viitor vor fi necesare mijloace suplimentare, iar costul total al sistemului va fi determinat după licitație.

Mai mult, în 2016 ministerul planifică să facă achiziții în valoare de 2 milioane 500 de mii de lei pentru acest serviciu de urgență. Aproximativ același volum de mijloace (două milioane 388 mii lei) vor fi cheltuite pentru remunerarea personalului antrenat în crearea serviciului. Promovarea serviciului în 2016 va fi de asemenea foarte costisitoare și va fi de circa două milioane 45 de mii de lei. Alte 700 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru deplasări, întreținerea transportului și deservirea computerelor.

Munca serviciului de salvare va fi organizată după principiul unui "ghișeu unic". Acesta va recepționa de pe numărul 112 toate apelurile excepționale. La ora actuală apelurile de urgență se fac la câteva numere — 901, 902, 903, 904.

Ministrul Vasile Botnari a declarat anterior că unificarea numerelor serviciilor excepționale este necesară în legătură cu faptul că în cazul apariției unei situații de urgență, la locul incidentului va fi nevoie de prezența concomitentă a specialiștilor câtorva servicii. După ce va fi pus în aplicare serviciul 112, timpul pentru procesarea fiecărui apel va fi reds de la șapte minute la 30 de secunde.

52
Tagurile:
Cheltuială, serviciul 112, Vasile Botnari, bani, buget
Tematic
Anul acesta, în Moldova trebuie să apară serviciul "112"
Plantație de cannabis

Video: Cultivau și vindeau marijuană - Ce cantități de droguri a depistat poliția

3
Cultivau și comercializau marijuană, iar acum riscă ani grei de pușcărie. Un grup infracțional a fost deconspirat de oamenii legii. În septembrie au fost reținuți trei membri ai grupării, iar acum ofițerii au mai reținut un suspect.

CHIȘINĂU 3 dec - Sputnik. O grupare specializată în cultivarea plantelor psihotrope în laborator a fost deconspirată de ofițeri. Poliția anunță că a reținut al patrulea membru al grupării, după ce în septembrie a reținut alți trei.

Potrivit unui comunicat de presă, ultimii sunt plasați în arest în Penitenciarul nr.13 din Capitală. În urma perchezițiilor efectuate atunci, ofițerii au depistat la domiciliile suspecților peste șapte kilograme de marijuană, în valoare de peste un milion de lei. 

Oamenii legii au depistat că unul din membrii grupării care a fost reținut, aflându-se în penitenciar și fiind ajutat de complici aflați în libertate, își continua activitatea infracțională. Învinuitul deținea în celulă un telefon mobil prin care coordona membrii grupării. Complicii acestuia cultivau plante psihotrope, ulterior culegeau mugurii copți pe care îi depozitau în diferite ascunzișuri improvizate și așteptau indicații de la liderul grupării. Acesta căuta cumpărători și încasa banii pentru droguri prin intermediul unui complice. Banii obținuți din vânzarea narcoticelor urmau să fie folosiți pentru serviciile unui avocat, pentru eliberarea liderului grupării. 

În urma investigațiilor efectuate de oamenii legii, a fost reținut al patrulea membru al acestei grupări. Suspectul are 24 de ani și este originar din comuna Băcioi, municipiul Chișinău. În urma perchezițiilor, polițiștii au depistat un pistol fără acte și permis de deținere, precum și bani în sumă de peste 11 mii de lei, obținuți în urma comercializării drogurilor.

Totodată, în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, ofițerii au depistat câteva căldări îngropate, în care se aflau șase pungi cu muguri de marijuană. Masa totală este de aproape nouă kilograme, iar valoarea acesteia depășește un milion de lei. 

Oamenii legii au publicat un video cu perchezițiile efectuate. În filmuleț se vede cum ofițerii dezgroapă căldările cu drogurile descoperite. 

Dacă membrii grupării vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă până la 15 ani de pușcărie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
penitenciar, Poliție, vânzare de droguri, droguri


Загрузка...
Ambulanță, Urgență, Medici, Spital, România

Record după record! Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat astăzi

38
La doar o zi după ce a fost anunțat cel mai mare număr zilnic de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, Ministerul Sănătății anunță noi cifre îngrijorătoare - 1 727 de cazuri s-au confirmat în ultimele 24 de ore.

CHIȘINĂU 3 dec - Sputnik. Recordurile se țin lanț. Pentru a doua zi consecutiv, Moldova înregistrează un număr foarte mare de infectări cu noul coronavirus. 1 727 de cazuri au fost anunțate astăzi de Ministerul Sănătății. Rezultatele vin după efectuarea a 3 556 de teste primare. Printre cazurile de infectare cu noul coronavirus zece sunt de import - din România, Federația Rusă, Ucraina, Danemarca și Irlanda. 

Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor de COVID-19 a ajuns la 112 307 de cazuri. Crește și numărul cadrelor medicale diagnosticate cu COVID-19. Alți 105 de lucrători medicali au fost confirmați astăzi cu noul virus. Este vorba despre 20 de medici, 63 de asistenți medicali și 22 infirmieri. 

Virusul nemilos a luat viața a încă 20 de oameni. Printre cei decedați se numără și medicul Iurii Ovanesov, în vârstă de 69 ani, care a activat până în luna martie anul curent în calitate de șef al Secției Terapie Intensivă de la Spitalul Raional Hîncești. În total, 57 de lucrători medicali au pierdut lupta cu noul virus. 

În prezent, în spitalele din țară sunt internați 3 584 de pacienți. Dintre aceștia, 302 sunt în stare extrem de gravă, iar 52 sunt conectați la aparate de ventilare artificială.

Datele Ministerului Sănătății mai arată că 838 de persoane s-au vindecat. Astfel, bilanțul celor ce s-au tratat de COVID-19 este de 97 549 de persoane. Totodată, 7 080 de bolnavi au o formă ușoară a bolii și se vindecă la domiciliu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
spitale, bolnavi, COVID-19, pandemie
Tematic
Studenții de la medicină, implicați în lupta cu COVID-19


Загрузка...