Liubov Dilan, Veaceslav Valko, Aneta Zasavițki

Lege fără acoperire: în ce constă greșeala statului în lupta cu fumătorii

96
(reînnoit 10:38 01.07.2016)
Interzicerea oficială a fumatului în locurile publice a scos la iveală imposibilitatea statului și a agenților economici de a le oferi colaboratorilor lor fumători condiții în care să se simtă „oameni albi”, consideră participanții la conferința de presă desfășurată la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 01 iul — Sputnik. Frumos pe hârtie, dar nu și în realitate. Astfel au comentat reprezentanții societății civile respectarea legii antifumat, în cadrul unei conferinței de presă desfășurată la Sputnik Moldova.

Fumatul în spațiul public.
© Sputnik / Владимир Астапкович

Începând cu 31 mai 2015, interzicerea fumatului în Moldova se extinde asupra teritoriilor parcurilor, terenurilor de joacă pentru copii și stațiilor de așteptare a transportului public. Organizatorii activităților de masă în aer liber, de exemplu, a concertelor în PMAN, trebuie, de asemenea, să instaleze indicatoare prin care să anunțe interzicerea fumatului.

Terasele de vară ale cafenelelor și restaurantelor vor fi accesibile pentru fumători doar în cazul în care sunt dislocate la o distanță de 10 metri de la intrarea în local.

„Nu oriunde planificarea centrelor comerciale permite instalarea cabinelor pentru fumat. De asemenea, sub incidența legii cade utilizarea în localuri a țigărilor electronice și narghilelei, deși ele nu conțin nici un gram de tutun. Statul nu propune variante alternative de soluționare a acestor probleme, dar și a multor altora", astfel a comentat situația Liubov Dilan, reprezentanta administrației unui centru comercial din Chișinău.

Potrivit acesteia, legea antifumat trebuie să fie completată cu un șir de prevederi pentru a permite tuturor instituțiilor de importanță socială să treacă la „regimul nefumător".

Rezidentul organizației „Fumătorii responsabili", Constantin Dascăl, a menționat că, potrivit statisticii, în Moldova fumează 51% dintre bărbați și 8% dintre femei.

„Adică, avem de a face cu o parte considerabilă din populația țării. În realitate însă observăm că nu peste tot sunt amenajate zone acoperite pentru fumat, prevăzute pentru orice anotimp. Mai mult ca atât, persistă schimbul de vorbe jignitoare dintre fumători și nefumători. Primii se indignează că le sunt lezate drepturile, iar ceilalți se bucură răutăcios spunând că adepții acestui obicei dăunător au prejudiciat atâția ani la rând sănătatea celor din jur, așa că acum să fie buni să se chinuie și ei. Atmosfera în societate este nesănătoasă", precizat Dascăl.

Veaceslav Valco, conducătorul platformei social-economice „SODRUJESTVO", a menționat că în legea antifumat s-a pus accentul pe interzicerea fumatului în transportul privat, în cazul în care acolo se află un copil.

„Însă nu se spune nimic cum ar putea un copil să-și apere drepturile atunci când se fumează permanent în casa în care el locuiește. Ca urmare, mulți copii devin fumători pasivi", a adăugat Valko.

Unde va fi interzis fumatul
© Sputnik / Nicolai Kibich
Unde va fi interzis fumatul
96
Tagurile:
lezarea drepturilor copilului, condiții nefavorabile, legea antifumat, Fumătorii responsabili", Liubov Dilan, Veaceslav Valko, Aneta Zasavițki
Tematic
Legea antitutun interzice fumatul în propria maşină: vezi în ce condiţii
Expert: interzicerea fumatului îi va afecta pe proprietarii de localuri


Загрузка...