Farmaceutică

Mit şi realitate privind implicarea Hexi Pharma pe piaţa farmaceutică din RM

149
(reînnoit 14:55 25.05.2016)
Potrivit informațiilor de care dispune Ministerul Sănătății de la Chișinău, produsele dubioase comercializate de Hexi Pharma (dezinfectanți diluați) nu au fost importate în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății de la Chișinău va publica în timpul apropiat un comunicat detaliat despre cazul Hexi Pharma, care a devenit un subiect de mare scandal, mai întâi în România, dar cu tendinţe de a se propaga şi în ţara noastră. Despre aceasta i-au comunicat corespondentului Sputnik responsabili din cadrul Ministerului moldovean al Sănătății, care au venit totodată cu unele precizări preliminare.

Potrivit informațiilor de care dispune Ministerul Sănătății de la Chișinău, produsele dubioase comercializate de Hexi Pharma (dezinfectanți diluați) nu au fost importate în Republica Moldova. Cu atât mai puțin veridice sunt și informațiile despre faptul că acești dezinfectanți ar fi ajuns în spitalele dintre Prut și Nistru.

Referindu-se la Arcadie Ochinciuc, tatăl Ulianei Ochinciuc, cea de a doua soţie a proprietarului Hexi Pharma, reprezentanții ministerului Sănătății au precizat că despre dânsul se știe că este un medic care activează la Ungheni, însă această persoană nu este angajată în nicio funcție în cadrul ministerului de resort.

O altă precizare în legătură cu acest caz se referă la cifra de afaceri fabuloasă a companiei Hexi Pharma în Republica Moldova, care a fost vehiculată în presă. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Sănătății, piața farmaceutică din Moldova este mult prea mică pentru o asemenea cifră de afaceri, iar sumele pe care le-ar fi câștigat compania respectivă în România par a fi prea exagerate chiar și pentru piața românească.

Anterior și ministrul moldovean al Sănătății, Ruxanda Glavan, a menționat pe pagina sa de Facebook că unele surse media ”încearcă să umfle din nimic un scandal al dezinfectanților și în Republica Moldova, similar cu cel din România”.

”Revin cu această postare pentru a pune punct tuturor speculațiilor. Repet, în contextul scandalului din România, cu dezinfectanții Hexi Pharma, că aceștia nu au ajuns propriu-zis pe piața moldovenească. Da, câteva dintre produsele Hexi Pharma, au fost înregistrate în Republica Moldova, însă nu au fost importate niciodată din 2012 și până astăzi. Avem și confirmarea companiei, cât și scrisoarea de la Serviciul Vamal, prin care este clar menționat că produsele respective nu au fost importate sau depistate în baza de date pe perioda anilor 2012-2016”.

Ministrul Ruxanda Glavan a mai precizat că ”în prezent are loc evaluarea generală a circulației și utilizării dezinfectanților în Republica Moldova”.

Amintim că presa din România a scris că unul dintre produsele Hexi Pharma, care ar fi fost omologat și distribuit în Republica Moldova, ar fi fost biocidului Thor, care ”pe piața moldovenească devenise foarte profitabil”. Vânzarea acestui produs, potrivit unor surse mass-media, i-ar fi adus lui Dan Condrea circa o sută de milioane de euro.

”Hexi Pharma dăduse lovitura dincolo de Prut, deși nimeni nu știe unde se întâmpla exact procesul de diluare a dezinfectanților”, dezvăluia anterior libertatea.ro.

Presa a mai scris și despre tatăl Ulianei Ochinciuc, Arcadie Ochinciuc, care ar fi ”un medic foarte influent în Republica Moldova, iar de un an a ajuns să lucreze în cadrul Ministerului Sănătății”.

149
Tagurile:
Hexi Pharma, Dezinfectanți, Spitale, Scandal, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Comisia SRI: Hexi Pharma este caz de securitate națională
Monument abandonat

Ce monumente istorice importante am pierdut în ultimii ani

35
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Republica Moldova a pierdut zeci de monumente istorice în ultimii ani. S-a întâmplat fie din lipsă de bani, fie din nepăsare. Specialiștii bat alarma și susțin că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri acest proces nefast.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. În cadrul unui interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a povestit că în ultimii ani a vizitat peste 1200 de localități, iar constatările sunt sumbre. 

"În cadrul verificărilor am constat că avem un tablou trist - un traseu al conacurilor abandonate. 80 la sută dintre ele necesită proiecte investiționale. Dacă mergem la nord vom vedea conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, raionul Briceni, care este un conac ruinat. Dacă veniți de la Ungheni, puteți vizita conacul Ciolac-Malski din Bahmut, raionul Călărași, care la fel are o încărcătură istorică, dar cu regret este în degradare. Dacă veți face o excursie în Lunca Prutului, în raionul Nisporeni, veți cunoaște conacul lui Gonata din Zberoaia, și aici situația este tristă. Mai avem situație similară și la est - conacul Janowski (Dragălina) din Gura Bîcului, Anenii Noi. La fel și conacul lui Nicolae Apostolopulo din Saharna, Rezina", a declarat Ion Ștefăniță. 

Directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor mai spune că și în Capitală s-au pierdut sute de monumente și vor continua să se piardă, dacă nu vor fi luate măsuri la timp. 

"În Chișinău, câte un monument pe lună era demolat, a nimerit sub lama buldozerului. Se întâmpla din cauza construcțiilor ilegale, anexe, mansarde, intervenții care au afectat obiectivele protejate. Unul din obiectivele istorice care se ruinează este Moara Roșie. Dacă mergem pe lângă Președenție și Parlament, sunt alte două case istorice pe care eu le-am numit Versailles de Chișinău. Sunt deosebite atât pe interior, cât și pe exterior. După 30 de ani, vedem că patrimoniul cultural la noi nu este o prioritate. Ca un medic care am stabilit o diagnoză, chem autoritățile să intervenim și să salvăm aceste mărturii ale trecutului", a menționat Ion Ștefăniță. 

În ultimii ani țara noastră a pierdut și 25 de biserici din lemn, mai exact câte una pe an. 

"Ele în registru există, dar când am mers la fața locului, de fapt, nu mai sunt. La Petrușeni, la Hiliuți, la Cotul Morii, nu mai găsiți bisericile. Este o situație tristă, căci legea rămâne doar pe hârtie. Acest domeniu al patrimoniului nu a fost valorificat. Statul și-a luat angajamentul să acorde bani pentru valorificare, căci ele o dată la 10 ani au nevoie de proiecte de consolidare", a mai spus Ștefăniță.

Una din bisericile de lemn care a fost salvată este cea din satul Cucioaia, raioanul Telenești. Cu suportul localnicilor, lăcașul sfânt a fost reabilitat.

1 / 2
Biserica din lemn din satul Cucioaia, Telenești

Ion Ștefăniță a mai spus că trebuie salvat trecutul pentru a fi construit viitorul. El a precizat că investițiile în domeniul turistic nu sunt în zadar. Ștefăniță a prezentat exemplul Franței, care în 2013 a obținut 43 de miliarde de euro din turism, adică mult mai mult decât din economia grea.

Interviul integral cu Ion Ștefăniță poate fi citit aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelo, demolarea monumentelor istorice, restaurarea monumentelor, monumente istorice, monumente
Tematic
Memoria comună: Monument restaurat la Holercani - Foto
Ilegalitate: A fost afectat un monument arheologic din Capitală


Загрузка...
Veaceslav Manolache

Judo în Moldova: Care este viitorul acestui gen de sport

24
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
De Ziua Internaţională de Judo, invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universităţii de Educaţie Fizică şi Sport și cel care mulți ani a condus Federația de Judo din Moldova, Veaceslav Manolachi, a vorbit despre perspective acestui domeniu.
Judo în Moldova

Potrivit lui Veaceslav Manolachi, de-a lungul anilor, țara noastră a obținut rezultate remarcabile la nivel internațional în cadrul competițiilor de judo.

"Tot timpul ne-am mândrit cu discipolii noștri, care care au adus medalii de la campioantele mondiale. Unul dintre exemple este Sergiu Toma, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice din Emiratele Arabe Unite", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Manolachi.

Poziția sportivilor moldoveni în raport cu cei din țările europene este una foarte bună, chiar dacă suntem o țară mică, susține rectorul USEFS.

"Suntem pe calea cea dreaptă și continuăm să ne dezvoltăm în acest domeniu. Judo are viitor în țara noastră, grație tinerilor absolvenți ambițioși. Avem sportivi buni în toare regiunile - în Găgăuzia, Transnistria, partea de nord și desigur în centrul țării", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că Federația de Judo din Republica Moldova a fost creată acum 27 de ani, în anul 1993. În total, în țară sunt 44 de cluburi sportive în circa 37 de localități, fapt ce demonstrează interesul tinerilor pentru acest gen de sport.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
Președintele Federației de Judo din Moldova, judo, sport
Tematic
Manolachi: Sportul și sănătatea națiunii necesită mai mulți bani


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...