Apă, robinet

Ce legătură are mirosul urât din oraș cu majorarea tarifelor la apă

45
Directorul general al întreprinderii "Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev, a menţionat că revizuirea tarifelor la apă are legătură directă cu proiectul de reconstrucție a stației de epurare din Chișinău, din cauza căreia în oraș apare mirosul neplăcut.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Tarifele la apă s-ar putea majora în cel mai apropiat timp. Directorul general al "Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev, a declarat pentru jurnaliști, după ședința de luni a serviciilor municipale, că întreprinderea pe care o conduce se pronunță pentru unificarea tarifelor pentru populație și agenții economici. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cetățenii vor trebui să plătească pentru apă mult mai mult decât în prezent

"Apă-Canal Chișinău" vrea să protejeze firmele din contul banilor cetățenilor

Tarifele la apă nu au fost revizuite din anul 2008, de aceea furnizorul a expediat la începutul acestui an un demers către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) insistând ca acestea să fie majorate substanțial.

"Tariful se stabilește în baza calculelor pe care le face ANRE. Acum se fac astfel de calcule, se efectuează un audit la întreprindere, dar procesul se lungește", afirmă Becciev.

Christine Lagarde, directorul general al FMI
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, inflația a crescut cu aproximativ 50%. Însă pentru apă populația plăteşte în continuare câte 9,06 lei pentru un metru cub, iar pentru serviciile de canalizare — câte 1,13 lei. În același timp, agenții economici plătesc pentru aceste servicii, după cum afirmă Becciev, o sumă de trei ori mai mare. Întreprinderea consideră că acest lucru nu este corect și se pronunță pentru unificarea tarifelor.

"La moment, tariful mediu constituie aproximativ 12 lei. ANRE trebuie să se pronunţe, dacă tariful va fi unic pentru populaţie și pentru agenții economici, care au plătit până acum de trei ori mai mult decât cetățenii. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci creşterea pentru populație va fi mai mare. Aproximativ 12-13 lei. Dacă va rămâne împărţit în două grupe, atunci tariful ar putea să  rămână cel anterior", a spus Becciev.

Mirosul neplăcut de la stațiile de epurare va rămâne

Directorul general al "Apă-Canal Chișinău" afirmă că de revizuirea tarifelor depinde direct realizarea proiectului de reabilitarea a stației de epurare din Chișinău, care nu a mai fost reparată de 40 de ani.

"La acest obiect se întâmplă tot mai des avarii serioase. Cedează cablurile electrice, canalele de scurgere, pompele. E nevoie să fie investite cât mai urgent mijloace pentru reabilitarea acestuia", a insistat Becciev.

Dorin Chirtoaca
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Noaptea trecută, potrivit acestuia, a avut loc o nouă avarie serioasă, iar pentru lichidarea consecințelor acesteia a fost necesar destul de mult timp. De data aceasta a ieșit din funcțiune colectorul, dar spre dimineață specialiștii întreprinderii au reușit să remedieze situaţia.

"Chiar dacă noi suntem gata să ne apucăm de lucru, finanțarea este blocată. Până nu vom revizui tarifele la apă (aceasta este condiția investitorului), finanțarea nu va fi deblocată", a declarat Becciev.

Proiectul de reabilitare a stației de epurare a capitalei presupune cheltuieli de zeci de milioane de euro. Măsurile luate anterior pentru lichidarea mirosului urât din oraș se pare că poartă un caracter provizoriu. Atunci a fost modificată puțin tehnologia lucrărilor, dar numai până la momentul efectuării reconstrucției stației.

La ce va duce majorarea tarifelor?

Anterior, economistul Serghei Ungureanu a declarat pentru Sputnik că este necesară examinarea foarte atentă a cerințelor furnizorului privind majorarea tarifelor la apă cu aproape 50 la sută. Potrivit expertului, dacă o anumită majorare a tarifelor la apă este de aşteptat, atunci majorarea acestora cu aproape jumătate poate avea consecințe serioase, inclusiv, ar putea provoca majorarea prețurilor la produsele alimentare și la mărfurilor alimentare de importanţă socială. Este vorba despre toate mărfurile în al căror proces tehnologic de fabricare se folosește apa. Este vorba și despre mărfurile de panificație, produsele lactate etc.

45
Tagurile:
stației de epurare, Becciev repararea, miros neplăcut, tarife, apă, majorare, Chișinău
Tematic
Șeful de la "Apă-Canal" nu înțelege unde dispare apa din Nistru
ANRE are toată puterea să intervină iarăşi în tarife, după o decizie a CCM
Pompieri

Incendiu puternic în Capitală: Arde un apartament - Foto

162
(reînnoit 14:03 24.01.2021)
Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Pompierii sunt la fața locului.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Imagini video live au apărut pe o rețea de socializare. Potrivit martorilor, imediat la fața locului au intervenit pompierii, iar focul a fost localizat.

Incendiu într-un apartament la Ciocana
Incendiu într-un apartament la Ciocana

În acest moment încă mai poate fi observat fum dens care iese din apartamentul care a ars. Potrivit bărbatului care a făcut live de la fața locului, victime nu sunt, iar în apartamentul cuprins de flăcări nu se afla nimeni.  Apartamentul este situat la etajul nouă.

Incendiu într-un apartament la Ciocana
Incendiu într-un apartament la Ciocana

Serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a comunicat că apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:34. Imediat la fața locului au ajuns 5 echipaje de intervenție care au stabilit că arderea s-a produs într-un apartament de la etajul 9. Pompierii au evacuat locatarii din apartamentele vecine de la etajele superioare și au reușit localizarea arderii către ora 13:10. Potrivit informațiilor operative în timpul intervenției nu au fost raportate victime, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul apartamentului.
În prezent, pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea incendiului și stabilirea tuturor circumstanțelor.Cauza producerii incendiului urmează a fi stabilită ulterior de specialiști.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
foto, chișinău, Incendiu
Тема:
Viața în Chișinău


Загрузка...
Polița de asigurare

Poate sau nu un angajat să-și cumpere poliță medicală: Comentariul CNAM

65
(reînnoit 12:57 24.01.2021)
Până la 31 martie, cetățenii mai au timp să-și procure prima de asigurare medicală obligatorie la jumătate de preț. Sunt însă și categorii de persoane care nu pot beneficia de aceste reduceri.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.

Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.

„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.

În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:

 • proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi a pensionarilor;
 • fondatorii de întreprinderi individuale, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
 • titularii de patentă de întreprinzător, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor;
 • persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
 • persoanele fizice care desfăşoară activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi severe, accentuate ori medii şi pensionarilor;
 • mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii, administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege;
 • persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie în una dintre formele de organizare a activităţii profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătăţii nr. 411/1995;
 • alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajaţi, nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate mai sus şi nu sunt asiguraţi de Guvern, şi care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar);
 • străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel.

Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
prima de asigurare medicala obligatorie, prima de asigurare medicală
Tematic
Cât va costa polița de asigurare medicală în anul 2021
Ion Chicu spune ce riscă moldovenii care revin în țară și nu vor procura polița medicală


Загрузка...