CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Tarifele la apă s-ar putea majora în cel mai apropiat timp. Directorul general al "Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev, a declarat pentru jurnaliști, după ședința de luni a serviciilor municipale, că întreprinderea pe care o conduce se pronunță pentru unificarea tarifelor pentru populație și agenții economici. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cetățenii vor trebui să plătească pentru apă mult mai mult decât în prezent
Tarifele la apă nu au fost revizuite din anul 2008, de aceea furnizorul a expediat la începutul acestui an un demers către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) insistând ca acestea să fie majorate substanțial.
"Tariful se stabilește în baza calculelor pe care le face ANRE. Acum se fac astfel de calcule, se efectuează un audit la întreprindere, dar procesul se lungește", afirmă Becciev.
Potrivit acestuia, în ultimii opt ani, inflația a crescut cu aproximativ 50%. Însă pentru apă populația plăteşte în continuare câte 9,06 lei pentru un metru cub, iar pentru serviciile de canalizare — câte 1,13 lei. În același timp, agenții economici plătesc pentru aceste servicii, după cum afirmă Becciev, o sumă de trei ori mai mare. Întreprinderea consideră că acest lucru nu este corect și se pronunță pentru unificarea tarifelor.
"La moment, tariful mediu constituie aproximativ 12 lei. ANRE trebuie să se pronunţe, dacă tariful va fi unic pentru populaţie și pentru agenții economici, care au plătit până acum de trei ori mai mult decât cetățenii. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci creşterea pentru populație va fi mai mare. Aproximativ 12-13 lei. Dacă va rămâne împărţit în două grupe, atunci tariful ar putea să rămână cel anterior", a spus Becciev.
Directorul general al "Apă-Canal Chișinău" afirmă că de revizuirea tarifelor depinde direct realizarea proiectului de reabilitarea a stației de epurare din Chișinău, care nu a mai fost reparată de 40 de ani.
"La acest obiect se întâmplă tot mai des avarii serioase. Cedează cablurile electrice, canalele de scurgere, pompele. E nevoie să fie investite cât mai urgent mijloace pentru reabilitarea acestuia", a insistat Becciev.
Noaptea trecută, potrivit acestuia, a avut loc o nouă avarie serioasă, iar pentru lichidarea consecințelor acesteia a fost necesar destul de mult timp. De data aceasta a ieșit din funcțiune colectorul, dar spre dimineață specialiștii întreprinderii au reușit să remedieze situaţia.
"Chiar dacă noi suntem gata să ne apucăm de lucru, finanțarea este blocată. Până nu vom revizui tarifele la apă (aceasta este condiția investitorului), finanțarea nu va fi deblocată", a declarat Becciev.
Proiectul de reabilitare a stației de epurare a capitalei presupune cheltuieli de zeci de milioane de euro. Măsurile luate anterior pentru lichidarea mirosului urât din oraș se pare că poartă un caracter provizoriu. Atunci a fost modificată puțin tehnologia lucrărilor, dar numai până la momentul efectuării reconstrucției stației.
Anterior, economistul Serghei Ungureanu a declarat pentru Sputnik că este necesară examinarea foarte atentă a cerințelor furnizorului privind majorarea tarifelor la apă cu aproape 50 la sută. Potrivit expertului, dacă o anumită majorare a tarifelor la apă este de aşteptat, atunci majorarea acestora cu aproape jumătate poate avea consecințe serioase, inclusiv, ar putea provoca majorarea prețurilor la produsele alimentare și la mărfurilor alimentare de importanţă socială. Este vorba despre toate mărfurile în al căror proces tehnologic de fabricare se folosește apa. Este vorba și despre mărfurile de panificație, produsele lactate etc.
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Un apartament dintr-un bloc de locuit de la Ciocana a luat foc în această după amiază. Imagini video live au apărut pe o rețea de socializare. Potrivit martorilor, imediat la fața locului au intervenit pompierii, iar focul a fost localizat.
În acest moment încă mai poate fi observat fum dens care iese din apartamentul care a ars. Potrivit bărbatului care a făcut live de la fața locului, victime nu sunt, iar în apartamentul cuprins de flăcări nu se afla nimeni. Apartamentul este situat la etajul nouă.
Serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a comunicat că apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:34. Imediat la fața locului au ajuns 5 echipaje de intervenție care au stabilit că arderea s-a produs într-un apartament de la etajul 9. Pompierii au evacuat locatarii din apartamentele vecine de la etajele superioare și au reușit localizarea arderii către ora 13:10. Potrivit informațiilor operative în timpul intervenției nu au fost raportate victime, iar focul a distrus mai multe bunuri materiale din interiorul apartamentului.
În prezent, pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea incendiului și stabilirea tuturor circumstanțelor.Cauza producerii incendiului urmează a fi stabilită ulterior de specialiști.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Persoanele angajate nu pot cumpăra prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în mod individual. Salariații fac parte din categoria de plătitori ai primei AOAM în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, prevăzute prin lege. Aceste persoane dețin statut de persoană asigurată angajată, astfel ele nu pot beneficia de dreptul de a procura polița de asigurare, pentru care, dacă este cumpărată până la 31 martie costă la jumătate de preț mai ieftin, iar pentru unele categorii de persoane chiar și până la 70%.
Într-un răspuns pentru Sputnik Moldova, specialiștii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ne-au comunicat că sunt obligate să se asigure în mod individual prin achitarea primelor de AOAM în sumă fixă doar persoanele fizice neangajate şi neasigurate de către Guvern.
„Suplimentar, salariaţii al căror statut de persoană asigurată a fost suspendat conform art. 6 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 1585/1998 se atribuie la categoria persoanelor care sunt obligate să se asigure în mod individual în termen de 30 de zile calendaristice de la data suspendării contractului individual de muncă”, precizează CNAM la solicitarea Sputnik cu privire la categoriile de persoane care pot procura prima de asigurare în mod individual.
În acest sens, Anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 stabileşte categoriile de plătitori, persoane neangajate, care achită prima AOAM în sumă fixă, după cum urmează:
Prima AOAM constituie o sumă fixă sau o contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, pe care asiguratul este obligat să o plătească în fondurile de asigurare medicală obligatorie pentru preluarea de către asigurător a riscului financiar în caz în boală. Amintim, angajații asigurați vor trebui să achite din acest an 9% lunar pentru polița de asigurare, comparativ cu 4,5% cum era până la finele lui 2020. Anterior, 4,5% din costul primei de asigurare era achitată de angajator.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova