Serghei Sulin

Cernobîlul e în noi: cum trăiesc astăzi lichidatorii avariei

150
(reînnoit 15:18 26.04.2016)
Moldova îşi aminteşte astăzi de explozia care a avut loc acum 30 de ani la Centrala Atomoelectrică Cernobîl și îi cinsteşte pe participanții la lichidarea consecinţelor acesteia. Alături de o întreagă generație de locuitorilor din multe țări, ei au devenit ostatecii radiației radioactive.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Acum treizeci de ani, la Centrala Atomoelectrică Cernobîl a explodat unul dintre reactoare. Consecințele acestui incident sunt cunoscute de toți, iar ecourile lui se resimt până în prezent.

Cei care s-au născut în acel an în Europa și în partea europeană a URSS sunt numiți "generația Cernobîl", în Moldova acest lucru neavând nevoie de descifrare.

Iar cei care au participat la lichidarea consecințelor avariei sunt numiți "de la Cernobîl", anume așa, în ghilimele, nu după locul de trai, ci a faptei eroice săvârşite. Tot așa cum sunt numiți "afganezi" luptătorii noștri internaționaliști.

Comemorarea participanților lichidării avariei de la Cernobîl a început deja. În Chișinău și în alte localități au loc diferite manifestații.

Președintele Uniunii Cernobîl din Moldova Tudor Căpățână a invocat, luând cuvântul pe scenă, momentele pe care le-a trăit alături mulți alţi compatrioți de ai săi acum 30 de ani:

"A fost o catastrofă groaznică. Noaptea, la 01.23, la stație s-au produs două explozii. A început scurgerea substanţelor radioactive. Zona din apropierea centralei și toate raioanele locuite din apropiere au fost contaminate. Orașul Pripeati a fost evacuat, însă abia după 14 ore. Toți locuitorii din oraș, inclusiv copiii, s-au aflat sub influența radiației în tot acest timp. După explozie, aici au început a veni muncitorii. Printre ei erau și locuitori din Moldova. Oamenii își sacrificau viața pentru a construi deasupra reactorului un sarcofag. Dacă acest lucru nu ar fi fost făcut, atunci locuitorii din Ucraina, Belarus, Rusia și din toată Europa ar fi fost expuşi unei doză foarte mari de radiație".

La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au participat 3550 de locuitori ai Moldovei. Astăzi, dintre aceştia au mai rămas în viaţă doar 2200, cea mai mare parte dintre ei fiind invalizi de diverse categorii, deoarece au fost expuşi unei doze mare de radiație.

Serghei Sulin — pictor și arhitect, membru al Uniunii Artiștilor Plastici și Asociației Scriitorilor Ruși, conduce Asociația Pictorilor Ruși din RM "M-Art" și predă desenul la Şcoala de Arte Alexei Stârcea.

Interlocutorul nostru avea 28 de ani, atunci când în mai 1987 a fost trimis să lichideze consecințele avariei de la Cernobîl. El a condus un pluton al companiei cercetașilor de radiație chimică. În "zona moartă" (așa numeau cei de aici zona de excludere), Sulin s-a aflat timp de o lună, care i-a marcat viața pentru totdeauna.

"Într-o lună cât m-am aflat la Cernobîl, am luat o doză de radiație de 10 remi. Așa este scris în carnetul meu militar. Împreună cu mine, în zonă munceau mii de oameni. Era greu de dus o evidență cine și ce doză de radiație a primit. Încolo mergeau tineri și sănătoși, iar acasă se întorceau bolnavi",a spus pictorul.

Acum el este invalid de gradul II și este inapt de muncă în proporție de 70 la sută.

"Mă doare tare spatele. În fiecare an, cei de la Cernobîl trec un control medical. Noi avem dreptul de a merge la sanatoriu și primim unele medicamente fără plată", a spus Sulin.

Radiația luată la centrală și în zona afectată a avut consecințe serioase nu numai pentru lichidatorii consecinţelor avariei, ci și pentru toți locuitorii din Ucraina, partea europeană a Rusiei, Belarus, Moldova, Polonia etc.

Mulți copii bolnavi s-au născut în Moldova în anul catastrofei.

"Soția mea era însărcinată atunci. Povestea că se odihnea în parc, iar alături de ea albinele cădeau moarte. Fiica mea cea mare nu are un rinichi. Cea mai mică are și ea probleme de sănătate — are tensiune arterială ridicată. De două-trei ori pe săptămână ea nu merge la școală din cauza durerilor de cap", a subliniat interlocutorul.

Evident, Cernobîlul este pentru pictor o temă permanentă de creație. În ultimii 12 ani, Sulin a organizat peste 200 de expoziții dedicate catastrofei de la  Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, zonei de excludere, lichidatorilor avariei.

În prezent, Sulin caută sponsori pentru a edita un album de artă şi publicistică "Reportaj de la Cernobîl". Statul nu intenţionează să cheltuiască nici un bănuț pentru acest proiect. De altfel, ca și pentru muzeul și monumentul consacrate lichidării catastrofei de la Cernobîl.

150
Tagurile:
licidarea, 30 ani, nucleară, participanți, Cernobîl, catastrofă, moldoveni
Tematic
În regiunea Cernobîl continuă lupta cu incendiile de vegetaţie
Școala auto

Mii de oameni au făcut școala auto, dar nu pot obține permis

7
Peste 6000 de moldoveni nu pot fi admiși la examenele externe pentru obținerea permiselor de conducere, întrucât școlile auto la care și-au făcut studiile au licența expirată.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Au plătit taxe pentru a face studii și a obține permis de conducere, dar acum nu pot fi admiși la examene ca să devină șoferi. Este situația în care s-au pomenit peste 6000 de moldoveni. Aceștia au urmat cursuri de instruire la 47 de școli auto, cărora le-au expirat acreditările în perioada pandemiei. Iar pentru că în timpul stării de urgență a fost sistat procesul de evaluare a școlilor, acestea nu au putut obține actele permisive.

Școlile s-au adresat Guvernului cu soliditarea de a remedia problema, iar astăzi premierul a convocat o ședință specială pentru a discuta despre situația complicată în care s-au pomenit mii de oameni. 

La discuții au participat ministrul Educației Igor Șarov, directorul Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității în Educație Andrei Chiciuc și directorul Agenției Servicii Publice Tatiana Cunețchi.

Înr-un comunicat de presă emis de Guvern se menționează că școlile auto au fost anunțate la începutul acestui an că trebuie să inițieze procedurile pentru evaluarea externă. Cu toate acestea, doar 6 din cele 47 cărora le-au expirat acreditările au depus cereri în acest sens. 

Chiar dacă au licența expirată, ele continuă instruirea persoanelor și formarea grupelor noi. În aceste condiții, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie publicată lista școlilor auto acreditate și a celor care nu au licența valabilă.

„Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo școală auto să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituție. (...) Trebuie să deblocăm situația și să nu admitem formarea cozilor de așteptare în procesul de evaluare a școlilor auto și, respectiv, la susținerea examenelor externe de către absolvenții acestora”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru a remedia situația, s-a propus ca școlile auto cărora le-a expirat licența să evalueze repetat cei peste 6000 de cursanți, suportând cheltuielile din bugetul propriu. Acestea urmează să elibereze noi fișe de școlarizare absolvenților. 

La începutul acestui an erau acreditate 181 de școli auto. În luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, iar celorlalte le-a expirat între timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
Permis de conducere, școala auto
Tematic
Imagini terifiante, la Criuleni: Un mort, trei răniți, iar "școala auto" a ars - Foto


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

74
(reînnoit 16:08 20.10.2020)
Crește numărul cazurilor noi de COVID-19 și a deceselor provocate ca urmare a complicațiilor cauzate de infecție. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația la zi din Republica Moldova

Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a declarat pentru Sputnik că situația epidemică din Republica Moldova este una îngrijorătoare.

Actualmente sunt înregistrate 67302 cazuri de infectare cu COVID-19. Formele grave constituie cinci la sută, iar formele ușoare - 87 de procente. La ziua de azi, 898 persoane se află în stare gravă, iar 43 sunt conectate la aparate de respirație artificială. 71, 4 procente s-au tratat de COVID-19, iar 1584 de persoane, adică 2,4 la sută au decedat.

"Situația este complicată. Trebuie să ne mobilizăm complet, să ne unim eforturile, să ne consolidăm, să ne comportăm adecvat și să respectăm măsurile impuse de autorități și Comisie. Vine și sezonul rece cu viroze și infecții respiratorii virale acute, iar din acest motiv trebuie să fim și mai precauți. Evoluția virusului depinde de întreaga societate", a declarat pentru Sputnik Ștefan Gheorghiță.

Potrivit lui, cea mai înaltă incidență a bolii în ultimele 14 zile este în Chișinău - 302 persoane la 100 de mii de populație, fiind urmat de raioanele Edineț, Cimișlia, Vulcănești și municipiul Bălți. Cea mai mică incidență se atestă la Leova, Rezina și Hâncești.

De menționat este că din data de 13 octombrie a fost instituită starea de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, calculat şi prezentat de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Doar în trei raioane - Hâncești, Leova și Soroca, se menține alerta cod galben. Restul țării se află sub „Cod Roșu”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Moldova, medic, COVID-19


Загрузка...