Andrei Nastase miting la Presedintie

Platforma DA, în căutarea a jumătate de milion de semnături salvatoare

110
(reînnoit 14:33 27.10.2015)
Platforma civică DA inițiază pe 1 noiembrie colectarea semnăturilor pentru iniţierea unui referendum privind alegerea președintelui țării prin vot direct.

CHIȘINĂU, 26 oct — Sputnik. Platforma civică DA inițiază pe 1 noiembrie colectarea semnăturilor pentru iniţierea unui referendum privind alegerea președintelui țării prin vot direct, a declarat luni în faţa manifestanţilor activistul platformei Andrei Năstase.

El a menţionat că trebuie adunate nu doar 200 — 300 de mii de semnături, ci măcar o jumătate de milion, pentru a demonstra adevărata voință a poporului.

Năstase a informat că miercuri participanții la proteste vor continua pichetarea sediilor instituțiilor de stat, inclusiv reședința președintelui RM.

Mandatul actualului președinte al țării, Nicolae Timofti,  expiră în luna martie anul viitor. Demisia președintelui și alegerile parlamentare anticipate sunt lozincile principale atât ale protestatarilor de dreapta, cât și ale celor de stânga din centrul capitalei.

Platforma civică DA pledează pentru demisia președintelui, a guvernului și a reprezentanților principalelor structuri de stat, pentru organizarea unui referendum național referitor la modalitatea de alegere a președintelui ţării, precum și pentru continuarea protestelor pe termen nedefinit. Activiștii Platformei își motivează revendicările prin faptul că persoanele aflate  la conducere depind de oligarhi și doar mimează integrarea europeană a țării.

Platforma DA și-a instalat un orășel de corturi în fața Guvernului RM și, periodic, organizează mitinguri și pichetări, cerând demisia conducerii țării.

110
Tagurile:
alegeri președinte, semnături, proteste, miting, referendum, Platforma civică „Da", Andrei Năstase
Тема:
Toamna demisiilor (70)
Tematic
Lupu: PLDM să decidă dacă fac parte din AIE3 sau din Platforma DA
Andrei Năstase despre presupusa confluenţă între PLDM şi Platforma DA
Platforma DA amenință cu pichetări, dacă șeful CNA nu va fi demis
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V

42
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat pentru agenția RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului din Piața Roșie.

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Institutul Gamalei a demarat discuțiile pe acest subiect cu Agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, atunci Agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul dintre vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Italia, Vaccinul Sputnik V, Rusia, vaccin
Tematic
Coronavirusul a afectat summitul G20. Dar Occidentul nu va tolera vaccinul rusesc
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane


Загрузка...
Victorina Luca

Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

52
(reînnoit 14:58 29.11.2020)
Comunitatea romă din Republica Moldova se confruntă cu o serie de probleme. Cele mai importante sunt stereotipurile legate de această etnie, dar și discriminarea în societate.
Romii din alte țări dezvoltă afaceri: Ce se întâmplă în Moldova

Romii rămân a fi una din categoriile cele mai expuse discriminării în Moldova. Indiferent că vorbim despre accesul la educație, la serviciile medicale sau angajarea în câmpul muncii, reprezentanții comunității rome se confruntă cu mari bariere.

Avocata Victorina Luca, membră a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, susține că romii din Moldova se integrează cu greu în societate, aceasta însemnând și o discriminarea pe criteriul etnic - romii rămân a fi cea mai discriminate categorie de cetățeni.

"Nu există politici publice de integrare. Sunt o mulțime de stereotipuri în societate, barierele începând cu pregătirea de la grădiniță, școală. Integrarea în câmpul muncii la fel este foarte anevoioasă pentru romi", a declarat pentru Sputnik Victorina Luca.

Avocata afirmă că este nevoie de voință politică pentru a schimba atitudinea societății față de minorități. De exemplu, în țări ca Olanda, Norvegia, Suedia există o politică de integrare extraordinară a persoanelor de etnie romă. Aceștia sunt integrați în societate și chiar dezvoltă afaceri în diverse domenii.

În Republica Moldova nici autoritățile publice locale din majoritatea localităților din Moldova nu cunosc numărul romilor pe care îi au în comunitate. Oficial, în țară sunt doar nouă mii opt sute de romi, în timp ce cifra reală trece de aproximativ 240 de mii.

Cum explică avocata Victorina Luca această situație aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
discriminare, romi
Tematic
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova


Загрузка...