Fundația Miron Shor a oferit daruri cu prilejul sărbătorii copiilor

Congresul Autorităţilor Locale critică dur Ministerul Educaţiei

49
(reînnoit 18:06 21.09.2015)
Asociaţia autorităţilor locale din Republica Moldova a criticat dur o decizie a Ministerului Educaţiei ce vizează modalitatea de numire în funcţie a managerilor instituţiile de educaţie preşcolare.

CHIŞINĂU, 21 sept – Sputnik. Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi-a exprimat nedumerirea, dezamăgire şi îngrijorarea profundă în legătură cu o tentativă a Ministerului Educaţiei de a lipsi autorităţile administraţiei publice locale de nivelul I de prerogativa iniţierii şi organizării concursului pentru ocuparea funcţiilor de manageri în instituţiile preşcolare din ţară.

„Ministerul Educației a elaborat un proiect prin care sunt operate modificări la ordinul ministrului Educației care vizează procedura de desemnare a directorilor instituțiilor preșcolare. Astfel, potrivit noilor prevederi, APL 1 vor fi lipsite de competenţa de a organiza concursul, ceea ce, în opinia Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) reprezintă un abuz cras și încălcare flagrantă a cadrului legal național și internațional din domeniul autonomiei locale și descentralizării”, s espune într-un comunicat difuzat de CALM.

Asociaţia s-a arătat profund nedumerită, dezamăgită şi îngrijorată în legătură cu prevederile introduse în varianta finală a proiectului „Cu privire la modificarea şi completarea Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 163 din 23 martie 2015 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învățământ general”.

Potrivit CALM, „prin acest proiect se urmărește lipsirea autorităților locale de nivelul I de dreptul de a iniția și organiza concursul privind ocuparea funcțiilor de conducere în instituțiile de învățământ preșcolar” şi „prezintă semne evidente de ilegalitate, neconstituționalitate și regres în raport cu varianta sa în vigoare”.

Asociaţia autorităţilor locale mai subliniază că modificările operate de ministerul de profil „au apărut „peste noapte” şi în secret, nefiind respectate nici elementarele prevederi legale privind transparenţa în procesul decizional, precum şi procedura specială și obligatorie de consultare a autorităţilor administraţiei publice locale, prevăzută expres de lege”.

„Constatăm cu regret o lipsă de continuitate şi corelare a activității/acțiunilor Ministerului Educației în raport cu cadrul legal în vigoare din domeniul administrației locale și descentralizării”, se mai spune în comunicatul citat.

CALM a adresat Guvernului o notă prin care a cerut „excluderea din textul proiectului respectiv a prevederilor neconstituționale și ilegale ce limitează autonomia locală și lipsesc APL 1 de dreptul de a decide în privința organizării concursului” şi „revenirea la varianta actuală a Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituțiile de învățământ general, prin care organizarea concursului pentru directorii instituţiilor de educaţie ante-preşcolară, instituţiile de învățământ preşcolar şi instituţiile extraşcolare (de nivel local) urmează sa fie organizat integral de către APL de nivelul I, prin emiterea dispoziției de către primar”. De asemenea, CALM a cerut „asigurarea pe viitor a unui proces real şi efectiv de implicare/consultare a autorităților publice locale în cazul elaborării/adoptării tuturor actelor ce vizează drepturile și interesele APL,  în stricta conformitate cu legea in vigoare”.

 

49
Tagurile:
APL, Concurs, Numire, Manageri, Instituţii preşcolare, Critici dure, Modificări, Regulament, Ministerul Educaţiei, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM)
Tematic
Declaraţie: în grădiniţele din capitală sunt locuri pentru toţi copiii
Copiii nevaccinaţi trebuie să fie acceptaţi în şcoli şi grădiniţe
Sergiu Sârbu

Deputatul Sergiu Sârbu a fost „alungat” de la ședința Consiliului de Securitate

0
Alesul poporului Sergiu Sârbu iarăși nu a reușit să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate al țării. Mai mult, el a spus că în viitor ar putea renunța în general să meargă la aceste întruniri.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Sergiu Sârbu, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Platformei Pentru Moldova, a declarat că i s-a cerut să părăsească ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui Sârbu, „de data aceasta ședința a avut loc cu încălcarea legilor și normelor de stat”. Sârbu a menționat că a fost invitat să participe la ședință și a considerat necesar să propună includerea pe ordinea de zi a subiectului legat de răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, care a provocat un scandal, inclusiv la nivel internațional”. 

"N-am apucat să particip, însă, la discuții, deoarece președintele Maia Sandu mi-a cerut să părăsesc ședința, invocând același motiv stupid, adică un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piața asigurărilor" , a scris deputatul pe pagina sa de Facebook. 

El a adăugat că, la rândul său, a informat-o pe Maia Sandu că nu are niciun conflict de interese și că poate declara acest lucru sub propria ”răspundere penală, dacă este necesar”.

"Am întrebat-o, de asemenea, dacă are vreun act din partea ANI prin care să fie stabilită această neconcordanță”, a mai spus deputatul.

Депутата Сергея Сырбу попросили покинуть заседание Совбеза
© Screenshot / Facebook / Sîrbu Sergiu
Депутата Сергея Сырбу попросили покинуть заседание Совбеза

Sârbu a adăugat că nu există un astfel de document și el „înțelege că Sandu face asta din răzbunare pentru că au păreri politice diferite”. Potrivit parlamentarului, o astfel de explicație ar fi mai plauzibilă și ar putea să o accepte. Deputatul a spus că a decis să părăsească ședința și, probabil, va refuza să participe, în semn de protest, și la cele viitoare.

El consideră că tot ce s-a întâmplat este „o farsă de doi bani, iar deciziile care se iau nu valorează nici cât o ceapă degerată și nu au nimic în comun cu rolul și menirea acestei instituții”.

Cât despre cazul lui Ceaus, deputatul Sergiu Sârbu susține că Maia Sandu, la finalul ședinței CSS, va audia doar pe cineva de la Ministerul de Interne.

"De râs, dacă n-ar fi de plâns. Concluziile le faceți singuri", a conchis Sârbu. 

De precizat că lui Sergiu Sârbu nu i s-a permis să participe și altă dată la ședința Consiliului Suprem de  Securitate. Acest lucru s-a întâmplat pe 26 februarie. El a declarat că angajații Serviciului Securitate și Pază de Stat au încălcat Codul Penal.

"Am depus o plângere la Procuratura Generală, în care cer să înceapă urmărirea penală împotriva ofițerilor SPPS, care mi-au blocat accesul la administrația prezidențială, la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate", a spus Sârbu.

Ulterior, președintele țării, Maia Sandu, a explicat că deputatul Sergiu Sârbu este suspectat că ar avea legături cu persoane implicate într-un acord dubios de concesionare a Aeroportului, iar subiectul era pe agenda acelei ședințe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sergiu Sârbu, Sârbu, scena politică, politică
Tematic
Sârbu, despre un nou guvern și anticipate: Este riscant...
Sârbu către Dodon: nu va putea dizolva Parlamentul, să-și pună pofta în cui


Загрузка...
Imagine din arhivă

Epidemiolog: Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut datorită închiderii școlilor

0
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Angela Paraschiv a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova de ce a scăzut numărul de infectări cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a declarat în cadrul emisiunii „Logica puterii” că scăderea numărului de infectări zilnice cu COVID-19 are legătură directă cu închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. 

„Anume copiii care învață la școală - ei aduceau de fapt virusul la domiciliu și părinții se infectau ca rezultat. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online ca rezultat am văzut peste două săptămâni o scădere a numărului de cazuri. Asta este de fapt reflectarea măsurilor ce s-au impus privitor la învățământ”, a declarat Angela Paraschiv.

Medicul epidemiolog afirmă că la noi în țară s-au făcut și studii despre măsura în care virusul este transmis de la copii la maturi. 

„A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Au fost realizate studii în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase de Copii, unde s-au evaluat sursele de infecție primare care au servit drept infectare a adulților și practic în peste 50 la sută din cazuri sursa primară au fost copiii”, a declarat Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Marți în Republica Moldova au fost confirmate 544 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
școli, vaccin
Tematic
Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID


Загрузка...