Волонтир

A plecat un simbol al școlii de actorie națională - Mihai Volontir

111
(reînnoit 15:45 15.09.2015)
Mihai Volontir este simbolul școlii naționale de actorie și cinematografiei sovietice, cel mai sensibil, cel mai bun și cel mai strălucit bărbat pe care l-am cunoscut, a spus Svetlana Bivol.

CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Școala actuală de actorie a pierdut mult odată cu plecarea lui Mihai Volontir, a declarant pentru Sputnik Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Cunoscutul actor a decedat în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 81 de ani. Acest lucru l-a anunțat văduva artistului, Efrosinia Dobândă-Volontir. Ea a precizat că motivul decesului a fost ”o boală îndelungată”. Actorul a murit la Chișinău, la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Михай Волонтир в роли кузнеца Будулая в фильме Цыган
© Sputnik / Владимир Родионов

În ultimele două luni și jumătate, Volontir s-a aflat permanent la tratament, mai întâi în Spitalul Municipal din Bălți, iar apoi la SCR. Potrivit medicilor, actorul a decedat pentru că s-au agravat mai multe boli de care suferea artistul, în cea mai mare parte din cauza vârstei înaintate. Până la aceasta, Volontir nu mai făcuse un control medical timp de trei ani.

”Aceasta este o veste foarte tristă. Mihai Volontir este un nume de referinţă în cinematografie. Este simbolul școlii naționale de actorie, cel mai sensibil, cel mai bun și cel mai strălucit bărbat pe care l-am cunoscut. A fost un om extraordinar, foarte cumsecade, deschis, plin de lumină. Edificând teatrul din Bălți, el și-a ridicat un monument în timpul vieții”, a menţionat Bivol.

Potrivit interlocutoarei, Volontir are o familie extraordinară – o fată, o nepoată și o soție devotată care l-a sprijinit şi i-a fost tot timpul în preajmă.

”Deși și ea este o actriță talentată, de dragul soțului aceasta a ales să se afle mai mult pe planul doi. Un om de mare talent are nevoie anume de o asemenea soţie. L-am cunoscut personal pe el și familia sa. Cumsecădenia, educația aleasă, modestia – aceste trăsături l-au făcut întotdeauna deosebit de ceilalți. L-am văzut de multe ori în culise, când îşi punea pălăria şi ieşea să interpreteze cunoscuta sa piesă ”Viața asta-i scurtă tare”. În spatele culiselor era deosebit de modest, se pregătea, se străduia să intre în pielea personajului pe care urma să-l prezinte și apărea întotdeauna foarte elegant. Apariția lui pe scenă trezea întotdeauna multe emoții”, a subliniat Bivol.

Biografia lui Mihai Volontir

Mihai Volontir s-a născut în anul 1934, în satul Glinjeni din raionul Șoldănești. A absolvit Școala Pedagogică din Orhei. Din 1957, a fost în serviciul Teatrului muzical-dramatic (în prezent – Teatrul Național) Vasile Alecsandri din Bălți. Pe scena de aici a interpretat mai mult de 120 de roluri.

Şi-a făcut debutul în cinematografie cu ”Chirița în Iași” după piesa lui Vasile Alecsandri, în 1967. Cele mai cunoscute dintre filmele în care a jucat sunt: ”Se caută un paznic”, ”Dimitrie Cantemir”, serialele de televiziune ”Țiganul” și ”Întoarcerea lui Budulai”.

S-a învrednicit de titlurile artist al Poporului din RSSM, artist al poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, al Premiului de Stat al RSFSR frații Vasiliev, cavaler al Ordinului Republicii (Moldova) și al altor distincții importante. A fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (conform versiunii Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii cinematografiștilor din URSS. Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislatura a XII.

 

111
Tagurile:
Svetlana Bivol, simbol, Mihai Volontir, decedat
Тема:
Moldova îşi ia rămas bun de la marele actor Mihai Volontir (21)
Tematic
Conducerea ţării, îndurerată de moartea actorului Mihai Volontir.
Mihai Volontir va fi înmormântat la 17 septembrie
A decedat actorul Mihai Volontir
Angela Scripcăraș

Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

9
(reînnoit 13:39 02.03.2021)
Un eveniment inedit întru promovarea culturii și tradițiilor moldovenești cu prilejul sosirii primăverii se desfășoară la Moscova. Detalii am aflat de la preşedinta Asociaţiei „Memoria vie”, stabilită de mai mulți ani în Federația Rusă, Angela Scripcăraș.
Mărțișorul, simbolul primăverii - celebrat la Moscova

Cu ocazia sărbătorilor de primăvară, în data de 2 martie curent, Asociaţia „Memoria vie” de la Moscova, în colaborare cu alte asociații obștești ale moldovenilor din Federația Rusă, organizează Conferinţa „Bine ai venit, Mărţişor”.

Potrivit Angelei Scripcăraș, evenimentul are drept scop promovarea culturii și tradițiilor moldovenilor în perioada sărbătorilor de primăvară.

"Felicitări moldovenilor de pretutindeni cu prilejul sosirii primăverii. Mărțișorul este simbolul poporului nostru, iar despre această sărbătoare și tradiție trebuie să cunoască o lume întreagă", a declarat interlocutoarea.

În cadrul evenimentului va fi organizată o masă rotundă la care vor participa mai mulți invitați de onoare. Conferința va avea loc și prin intermediul aplicației Zoom, iar ulterior va putea fi privită și online.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Moscova, Mărțișor
Tematic
Mărțișor – Obiceiuri și tradiții


Загрузка...
Primul medic vaccinat în Republica Moldova

Ce a declarat primul medic care s-a vaccinat împotriva COVID-19

100
(reînnoit 13:43 02.03.2021)
În Republica Moldova a început campania de vaccinare. Primilor medici din cadrul Spitalului Clinic Republican le-a fost administrată deja doza de vaccin. Cum se simt după imunizare.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Primul moldovean vaccinat împotriva COVID-19 este șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu. El a primit serul, iar peste 15 minute a ieșit în fața presei pentru a face declarații. El susține că acest vaccin a adus o doza de speranță în rândul lucrătorilor medicali, care sunt acum la limita epuizării.

„Sunt cele mai frumoase emoții. Când am primit acest certificat de vaccinare, am avut aceleași emoții ca și atunci când am absolvit Universitatea de Medicină, cu aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune. Lumina se va aprinde pentru toți colegii și mă bucur că colegii mei sunt dornici să se vaccineze. Sun gânduri optimiste, gânduri bune, gânduri pline de speranțe și acum mă simt foarte bine”, susține șeful secției Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu. 

Doctorul susține că vaccinul nu este dureros și că după imunizare se simte bine.

„Au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști și mă simt foarte bine. Senzațiile sunt foarte bune și cu acest gând plin de speranțe mergem mai departe la serviciu. (...) Nu este dureros. Am așteptat să fie dureroasă înțepătura, am mai primit injecții, dar aceasta este o procedură foarte simplă și durerea nu se simte”, a declarat doctorul. 

Alexandru Botizatu a fost și el unul dintre pacienții cu COVID-19 și a declarat că perioada de recuperare pentru fiecare este lungă și anevoioasă, indiferent de forma bolii pe care o face. 

„Trebuie să cunoaștem toți că pacienții care suportă COVID-19, indiferent de formă, trec o perioadă destul de complicată și absolut toți pacienții în ultima jumătate de an, când deja vorbeam de vaccin, au spus că vor să se vaccineze. Toți care au trecut prin complicații și prin boala provocată de acest virus, toți au spus că ar fi acceptat să se vaccineze și că nu vor să se mai întoarcă la acea experiență”, a explicat Alexandru Botizatu.

Doctorul a vorbit și despre reticența unor persoane la vaccin și a îndemnat oamenii să nu să se teamă, deoarece, consideră Botizatu, doar vaccinul poate scăpa omenirea de noul coronavirus.

„Noi, medicii, am discutat foarte mult, am urmărit și rezultatele primelor vaccinări în lume. Noi doar am așteptat ca vaccinul să ajungă în țară. Noi nu ținem cont de producător, noi acceptăm vaccinul pe care ni-l recomandă autoritățile și specialiștii din domeniu”, susține Botizatu. 

Un alt doctor care, la fel, este printre primii moldoveni vaccinați, spune că vaccinul a devenit o speranță pentru fiecare dintre medici.  

„Mă simt foarte bine, mă simt fericită că vaccinul a ajuns și în Republica Moldova și demult am așteptat să fim vaccinați. Noi știm că pot fi reacții adverse la oricare vaccin, nu contează care, dar eu nu mă tem. Sunt sigură de calitatea vaccinului care a ajuns în Republica Moldova”, a declarat un al medic al Spitalului Clinic Republican.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
medici, pandemie, COVID-19, vaccin
Tematic
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video


Загрузка...