Duma de stat a Rusiei

Rusia ar putea simplifica condițiile de angajare a moldovenilor

103
(reînnoit 07:46 04.06.2021)
Deputații ruși vor examina posibilitatea simplificării condițiilor de angajare a cetățenilor moldoveni în Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Astăzi în Duma de Stat a avut loc o întrevedere a deputaților cu liderii asociațiilor care reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova aflați pe teritoriul Rusiei.

Ministerul rus de Externe
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Un subiect aparte al discuțiilor dintre deputați și reprezentanții diasporei a constituit problema patentelor de muncă. Mulți dintre cetățenii moldoveni vin în Rusia la muncă, motiv pentru care tot ce este legat de obținerea unui loc de muncă și condițiile de muncă este foarte important pentru ei. Oaspeții s-au adresat deputaților cu rugămintea de a examina posibilitatea extinderii asupra cetățenilor moldoveni a regimului destinat cetățenilor statelor Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA), care nu au nevoie de patente. Chiar dacă Moldova deocamdată nu este membrul deplin al UEEA, ea se bucură de statutul de membru observator, precum Uzbekistanul și Cuba.

Deputații ruși au reconfirmat importanța muncitorilor migranți pentru economia rusă și au anunțat că în prezent comisiile de profil desfășoară o activitate în acest sens, dând asigurări că vor depune toate eforturile în vederea creării unor condiții confortabile pentru aflarea și activarea muncitorilor moldoveni în Rusia.

Deputatul Leonid Kalașnikov și-a exprimat recunoștința cetățenilor Moldovei pentru păstrarea memoriei istorice, interesul față de limba și cultura rusă, și s-a declarat încrezător în dezvoltarea cooperării Rusiei și Moldovei într-o gamă largă de probleme.

El a atras atenția asupra situației politice încordate din Republica Moldova și și-a exprima îngrijorarea față de o evoluție negativă după alegerile anticipate.

Vicepreședintele Comisiei pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu diaspora Kazbek Taisaev a vorbit despre ajutorul acordat de către Rusiai Moldovei în ultimii ani.

S-a remarcat cu regret că actuala conducere a Moldovei este reticentă față de dezvoltarea cooperării cu Federația Rusă, fiind date peste cap un șir de acorduri și înțelegeri încheiate cu președintele anterior, Igor Dodon, cu privire la preferințele economice pentru Moldova, acordarea creditului.

Președintele Comisiei pentru muncă, politică socială și problemele veteranilor, Iaroslav Nilov, născut în Moldova, a menționat importanța dezvoltării relațiilor umanitare și culturale dintre cele două țări.

La rândul său, reprezentanții diasporei moldovenești în Rusia au exprimat recunoștință conducerii Federației Ruse pentru ajutorul și sprijinul acordat cetățenilor Republicii Moldova în perioada pandemiei COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Moldova, deputați, Duma de Stat a Rusiei
Tematic
Cât vor mai putea rămâne în Rusia imigranții ilegali din Moldova
Maria Zaharova

Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia

56
(reînnoit 21:16 16.06.2021)
Reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova a comentat principiile noii politicii externe ale UE în raport cu Rusia.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei Maria Zaharova a amintit că noua strategie de politică externă a UE în privința Rusiei are la bază trei principii: respingerea, descurajarea și cooperarea.

“Oamenii care au inventat o astfel de concepției au niște probleme evidente privind cunoașterea istoriei, perceperea realității și predominarea fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”, a scris diplomatul pe canalul său Telegram.

Documentul a fost elaborat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, pentru summitul de la Bruxelles care urmează să aibă loc pe 24-25 iunie. El a anunțat principiile menționate de Zaharova, alte detalii însă nu sunt oferite.

Relațiile dintre Rusia și Occident s-au înrăutățit brusc după lovitura de stat din Ucraina, reunirea Crimeii și declanșarea conflictului în Donbas. Moscova a fost acuzată de imixtiune și a fost supusă sancțiunilor, iar partea rusă a răspuns cu măsuri simetrice. Totodată, autoritățile ruse au declarat în mai multe rânduri că astfel de acțiuni sunt contraproductive.

Alte pretexte pentru continuarea acestui vector au devenit acuzațiile de influențare a alegerilor americane și implicarea în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream – 2” și multe altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Rusia, UE, relații, Maria Zaharova
Tematic
Ministrul rus de Externe: UE sapă tranșee în relația cu Rusia


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Putin și Biden și-au dat mâna

148
(reînnoit 14:42 16.06.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit acum câteva minute cu omologul său american, Joe Biden, la Geneva.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Președinții Rusiei, Statelor Unite și Elveției, Vladimir Putin, Joe Biden și Guy Parmelin, au făcut o fotografie comună înainte de începerea summitului ruso-american de la Geneva. Cei trei au respectat distanța socială.

Tot atunci putin i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a se întâlni.

La rândul lui, Biden i-a spus lui Putin că întâlnirea tet-a-tet este necesară.

Ceremonia de fotografiere a avut loc pe veranda din fața intrării principale în Vila La Grange, unde are loc prima întâlnire a lui Putin și Biden. Liderii au fost fotografiați și apoi s-au retras pentru a negocia într-un format restrâns.

La Villa La Grange din Geneva are loc primul summit dintre Putin și Biden. Acesta început în jurul orei 14:00, ora Moscovei, și se va desfășura în trei părți: o întrevedere în format restrâns și două în format extins, cu pauze de cafea. Prima implică participarea ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov și a secretarului de stat Anthony Blinken, precum și a traducătorilor.

Pe lângă Lavrov, din delegația rusă fac parte consilierul președintelui Iurii Ușakov, purtătorul de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și viceministrul Afacerilor Externe Serghei Reabkov. De asemenea, au fost invitați: șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148


Загрузка...
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

0
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...