Евгений Примаков.

Rossotrudnicestvo: Avem sarcina de a consolida țările prietene Federației Ruse

54
(reînnoit 10:13 28.05.2021)
Primakov: Noi ne dorim ca prin educație să consolidăm alte state nu să acaparăm cele mai luminate minți.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Șeful Rossotrudnicestvo, Evghenii Primakov, a acordat agenției Sputnik un amplu interviu în care a vorbit despre noile oportunități de educație gratuită în universitățile rusești, burse pentru studenți străini și deschiderea caselor rusești în țările din vecinătatea apropiată.

Acum este suficient să deschideți browserul

Pandemia de coronavirus nu a devenit un obstacol pentru tinerii din țările post-sovietice în momentul în care s-au înscris la universitățile rusești. Potrivit lui Evgheni Primakov, un solicitant „trebuie doar să intre pe Internet, să acceseze site-ul Study In Russia, să se înregistreze și să prezinte documentele necesare”.

„Întrucât procedura de înmatriculare la universitate a străinilor este online, pandemia nu este o problemă”, spune Primakov, care adaugă: este imposibil să renunți cu totul la examenele cu prezență fizică. - Înțelegem că în unele țări, nu toate regiunile au internet. Există, de asemenea, specialități creative, la care este imposibil fără prezența fizică”.

Evgheni Primakov
© Sputnik / Владимир Федоренко
Chiar dacă Rossotrudnicestvo s-a adaptat rapid la condițiile de pandemiei, totuși organizația a primit numeroase plângeri care nu erau direct legate de agenție.

„Anul trecut, din cauza granițelor închise, băieții au susținut examenele, au fost înmatriculați în anul întâi, dar nu toți au putu veni și au fost foarte supărați. Bineînțeles, am lucrat îndeaproape cu Ministerul Educației și Științei pentru a le permite intrarea”, a explicat șeful departamentului.

Rusia și Asia Centrală

Rossotrudnicestvo își schimbă treptat formatul de lucru. Principalul motiv al schimbărilor este creșterea calitativă a educației rusești, consideră Evghenii Primakov.

„Noi am blamat sistemul de educație în anii '90, dar între-timp multe au fost corectate”, spune el. - Acum sistemul nostru de învățământ este bun. Acest lucru este demonstrat de faptul că există o cerere nu numai pentru limba rusă, ci și pentru alte discipline. Noi, ca țară, facem o tranziție interesantă: înainte furnizam numai profesori de limba rusă și manuale de limba rusă, dar acum furnizăm și profesori pentru obiecte".

Potrivit lui Primakov, această tendință este evidentă în Uzbekistan. „Eram într-o deplasare în Tașkent, m-am plimbat prin parc și acolo băieții uzbeci vorbeau rusește unul cu celălalt și era clar că se simțeau confortabil. Deci, limba rusă din Uzbekistan este limbă de comunicare internă”, a spus el.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
În legătură cu această situație, Rossotrudnichestvo nu are sarcina doar de a preda limba rusă în Uzbekistan, subliniază Evghenii Primakov. Cooperarea cu programul Ministerului Educației al Federației Ruse privind trimiterea profesorilor ruși la școlile din Tadjikistan continuă în mod similar.

„Ei muncesc bine pe această direcție, nu trebuie să le încurcăm”, susține Evghenii Primakov. - Ajutăm doar la organizarea muncii. Ministerul Educației are planuri de a construi școli în Tadjikistan. În primul rând, suntem interesați de studenții străini care se instruiesc în Rusia, se întorc acasă și ajută economia și știința propriei țări. Desigur, ar fi benefic pentru noi dacă cei mai inteligenți ar rămâne aici (în Rusia - n.n.), dar sarcina principală a Rossotrudnicestvo este de a consolida aceste țări”.

Activitatea în Caucazul de Sud

Rossotrudnicestvo discută cu autoritățile azere despre deschiderea unui centru în orașul Ganja. Cu toate acestea, când va avea loc acest eveniment, este dificil de spus, precizează Evghenii Primakov. „Dacă am fi o organizație neguvernamentală, ne-ar fi mai ușor. Dar întotdeauna ne bazăm pe un acord interguvernamental, suntem o structură subordonată Ministerului Afacerilor Externe. Nu putem deschide o „ambasadă” oriunde vrem”, spune el.

Cu toate acestea, există o opțiune de a accelera deschiderea unei Case Rusești în Azerbaidjan - cu sprijinul ONG-urilor locale, crede șeful Rossotrudnicestvo. „Propun să luăm în considerare acest lucru în țările în care suntem prezenți. Cine împiedică orice ONG să deschidă Casa Rusească? Pentru numele lui Dumnezeu! Vom sprijini”, a spus Evghenii Primakov.

Cooperarea cu comunitățile locale este unul dintre punctele forte ale agenției, crede Evghenii Primakov și oferă un exemplu: limba principală a site-ului agenției și a paginilor de socializare este rusa. Cu toate acestea, după publicare, toate informațiile sunt traduse imediat în limbile oficiale ale țărilor în care își desfășoară activitatea sucursalele agenției.

„În Erevan, o mulțime de știri pe pagina Rossotrudnicestvo sunt publicate în limba armeană, iar acest lucru este corect”, notează șeful agenției. - Ar trebui să fie așa. La urma urmei, publicul nostru nu este doar oamenii care vorbesc rusește, ci și, pur și simpli, băieții care sunt interesați de Rusia".

În cazul Georgiei situația este mult mai complicată, deoarece nu are relații diplomatice cu Rusia. „Nu este clar cu cine să negociezi”, explică Evgheni Primakov. - Orice mișcare provoacă o reacție dureroasă, chiar dacă nu se vorbește de politică. Există o majoritate tăcută adecvată care dorește să dezvolte legături culturale și științifice, există mai multe școli și ONG-uri pe care le ajutăm cu cărți. Dar nu putem negocia direct".

Trebuie să folosim limba faptelor

O altă regiune problematică pentru Rossotrudnicestvo este Țările Baltice. „Până în prezent, linia lor este agresiv rusofobă”, spune Evghenii Primakov. "Dar suntem pregătiți să găsim multe subiecte, inclusiv drepturile jurnaliștilor".

Pe de o parte, agenția însăși a admis unele scăpări, spune Primakov. „Aceasta este pasiunea noastră pentru formatele vechi. Trebuie să încercăm să găsim căi de comunicare greu de interzis - site-uri, conturile pe Telegram".

Este, de asemenea, important ca agenția să ofere solicitanților străini de burse de studii acoperirea cheltuielilor de călătorie și de asigurare medicală, afirmă cu hotărâre șeful Rossotrudnicestvo.

„Vrem să transformăm întregul sistem. Acum compatrioții noștri și străinii au dreptul să studieze gratuit (în universitățile Federației Ruse - n.n.). Și vedem cum lucrează colegii noștri din străinătate - acordă burse care acoperă și cheltuielile de  drum, și de cazare (cămin studențesc - n.n.) și pentru hrană. Și aici avem o problemă, există familii care nu își permit aceste cheltuieli. Așa că un tânăr talentat vine la noi - un potențial specialist bun în IT sau un fizician, care trebuie să aleagă: să studieze și să flămânzească sau să se întrețină, adică să meargă să fie șofer de taxi. Trebuie să nu admitem asta, să ne restructurăm într-un limbaj non-verbal - limbajul acțiunii”, a rezumat Evghenii Primakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
studii, Burse, Rusia, educaţie

Localurile din Moscova funcționează cu program redus din cauza restricțiilor COVID

21
Unitățile de alimentație publică din Moscova funcționează cu program limitat din cauza restricțiilor impuse pe fundalul creșterii cazurilor de COVID-19.

Restaurantele, cafenelele, barurile și cluburile din Moscova nu vor mai servi clienții noaptea, între orele 23:00 - 06:00, în perioada 13-20 iunie, din cauza creșterii considerabile a cazurilor de coronavirus în capitala rusă.

Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop
© Photo : Courtesy of the National Institutes of Health

În filmările realizate duminică seară pot fi văzuți oameni care stau lângă localurile închise din cartierul foarte popular ”Iazurile Patriarhului”.

Potrivit unui decret al primarului Moscovei, Serghei Sobianin, în perioada respectivă va fi suspendată în totalitate activitatea grădinilor zoologice, punctelor alimentare din centrele comerciale, precum și a sălilor de joc pentru copii.

De asemenea, Sobianin a semnat un decret privind prelungirea zilelor nelucrătoare în perioada cuprinsă între 15 și 19 iunie, cu păstrarea salariilor. Angajatorilor li se recomandă să permită ca cel puțin o treime din angajații să lucreze de la distanță.

După cum a raportat Centrul operațional, 7.704 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate la Moscova pe 13 iunie. Este maximul din 14 ianuarie a anului curent. Un total,  în Rusia au fost înregistrate duminică 14.723 de cazuri noi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Rusia, COVID-19, restricții, Moscova
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a spus ce se va întâmpla în Rusia după ce va pleca din funcția de președinte

199
(reînnoit 18:38 14.06.2021)
Președintele rus Vladimir Putin crede că nimic „nu se va prăbuși” după plecarea sa din funcția de președinte al țării, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Vladimir Putin a vorbit despre soarta Federației Ruse după plecarea sa din funcția de șef de stat într-un interviu acordat companiei de televiziune americane NBC.

„Și ce se va prăbuși peste noapte? Uitați-vă, dacă ne uităm la situația în care se afla Rusia în 2000, aceasta se afla la limita pierderii suveranității, integrității teritoriale, numărul cetățenilor sub pragul sărăciei era colosal și catastrofal, nivelul PIB-ului a scăzut substanțial... Dar acum situația este diferită. Există multe probleme acum, dar situația este complet diferită. Într-o zi, în locul meu va veni cu siguranță o altă persoană. Și de ce ar trebui să se prăbușească toate acestea?" a remarcat președintele rus în interviul acordat companiei de televiziune americane NBC, fiind citat de site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a devenit pentru prima dată președinte al Federației Ruse în anul 1999 și a deținut această funcție timp de două mandate consecutiv. Ulterior, timp de 4 ani a fost prim-ministru al Rusiei, iar în 2012 a fost reales șef de stat pentru un mandat de șase ani, iar în 2018 a mai câștigat un mandat de 6 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
Rusia, președinte, Vladimir Putin
Tematic
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...
Girofar

Video: A fost prins beat la volan - În mașină se afla și fiul minor al șoferului

0
(reînnoit 20:17 14.06.2021)
Un bărbat de 36 de ani a urcat la volan în stare de ebrietate avansată. Acesta a fost prins de către inspectorii de patrulare, iar în mașină se afla și fiul minor al șoferului. 

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Inspectoratul Național de Securitate Publică anunță că luni, 14 iunie, în jurul orei 11:30, pe centura Orhei a fost depistat un șofer care se deplasa haotic pe șosea.

Oamenii legii au fost anunțați de către niște martori cărora li s-a părut suspect modul în care conduce șoferul. Astfel, bărbatul a fost stopat de către inspectori, iar la prima vedere se observa că acesta este în stare de ebrietate. Oamenii legii au văzut că pe bancheta din față se afla și fiul minor al șoferului, un băiat de 12 ani. Conducătorul automobilului a fost supus unui test la alcoolemie, care a stabilit că bărbatul era în stare avansată de ebrietate.

Testul a arătat că în aerul expirat era alcool de 1,26 mg/l, ceea ce depășește norma admisibilă de opt ori. Potrivit oamenilor legii, șoferul este cercetat penal pentru conducerea vehiculului în stare de ebrietate avansată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Poliție, Orhei, sofer beat, șofer


Загрузка...