Биологическая лаборатория.

O elaborare a rușilor poate reduce semnificativ utilizarea antibioticelor

75
(reînnoit 19:19 27.05.2021)
Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie "MISiS" au creat nanoparticule pentru administrarea precisă a antibioticelor la locul infecției.

CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Potrivit lor, utilizarea unor astfel de nanomateriale va permite reducerea dozei de antibiotic în unele cazuri de 6-7 ori, grație cărui fapt va scădea și încărcătura asupra organismului, și viteza de adaptare a patogenilor la medicamente.

Rezultatele au fost publicate în revista American Chemical Society Applied Materials Interfaces.

Consumul de antibiotice, potrivit oamenilor de știință, este în creștere la nivel mondial, fapt legat de creșterea ratei de îmbolnăvire a oamenilor, de apariția unor infecții noi și de consumul nereglementat de medicamente over-the-counter (OTC). Utilizarea constantă a antibioticelor provoacă la microbi dezvoltarea rezistenței față de acestea – astăzi, majoritatea antibioticelor tradiționale sunt ineficiente împotriva mai multor agenți patogeni bacterieni, au menționat experții.

Cu toate acestea, este nevoie de 10-20 de ani de cercetare și studii clinice pentru a obține un nou antibiotic, iar terapia medicamentoasă, după cum au informat oamenii de știință, rămâne a fi principala metodă de combatere a infecțiilor.

Una dintre modalitățile de rezolvare a problemei – nanohibrizii antimicrobieni, care ajută la depășirea rezistenței agenților patogeni la medicamente, fără efecte secundare pentru pacient. Principalul avantaj al unor astfel de preparate, potrivit oamenilor de știință, este reducerea semnificativă a dozei de antibiotic, care reduce încărcătura asupra organismului și încetinește dezvoltarea rezistenței la microbi.

Nanoparticulele, destinate livrării țintite a antibioticului la locul infecției, au fost dezvoltate de către oamenii de știință de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie "MISiS" împreună cu colegii de la Centrul de Cercetare de Stat pentru Microbiologie Aplicată și Biotehnologie și de la Institutul de Biochimie ʺBachʺ. Potrivit acestora, noul nanohibrid bazat pe nitrură de bor hexagonală (h-BN), cu particule de argint, a arătat o activitate bactericidă și antifungică ridicată.

"Nanoparticulele h-BN, cu o dimensiune de 100 nm, se obțin prin precipitarea chimică din faza gazoasă, apoi pe ele sunt precipitate particulele de argint prin descompunerea ultravioletă a azotatului de argint. Cavitățile nanoparticulelor sunt saturate cu antibiotice, care, după injectarea preparatului, intră treptat în organism în termen de nouă zile", a explicat unul dintre autorii studiului, inginerul laboratorului ʺNanomateriale anorganiceʺ din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie "MISiS", Kristina Gudz.

Noii nanohibrizi, după cum au subliniat cercetătorii, sunt capabili să distrugă populațiile bacteriene și fungice folosind substanțe mult mai puțin active decât antibioticele de pe piață. În unele cazuri, există o diferență de 6-7 ori. De exemplu, concentrația minimă de gentamicină împotriva tulpinii E. Coli U-122 este de 256 mg/l, în timp ce nanohibridul cu același preparat obține un efect similar la 40 mg/l.

"Utilizarea particulelor de argint permite obținerea unui efect bactericid suplimentar. Nanoparticulele, încărcate cu gentamicină, s-au dovedit a fi eficiente împotriva a 38 de tipuri de tulpini de bacterii E. coli, dar după ce particulele de argint au fost ʺplantateʺ pe suprafața bacteriilor, acest număr a crescut până la 47ʺ, a menționat Gudz.

În plus, nanoparticulele rezultate pot, potrivit oamenilor de știință, să poarte o ʺîncărcăturăʺ crescută de antibiotice și să pătrundă cu ușurință în țesuturile sistemului circulator și înapoi, asigurând livrarea continuă a medicamentelor la locul infecției. Preparatele, după cum au informat oamenii de știință, au trecut testele de laborator pe mai mult de 50 de culturi bacteriene și fungice.

În prezent, echipa de cercetare continuă testarea preclinică a noilor nanohibrizi. Cercetarea se desfășoară în cadrul proiectului РНФ № 20-19-00120.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Vaccinul Sputnik V

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi

99
(reînnoit 19:27 24.06.2021)
Medicul infecționist Evgheni Timakov a explicat de ce este atât de periculoasă tulpina indiană a COVID-19, dacă există riscul îmbolnăvirii după vaccinarea deplină și când se va reuși oprirea pandemiei.

MOSCOVA, 24 iun – Sputnik. “Virusul mutează mai rapid decât se presupunea. Inițial virușii nu aveau capacitatea de a ocoli barierele imune. Da, erau patogene, provocau sindroame postcovid serioase, însă peste 30 la sută din populație erau imuni la el, în cazul unui contact cu virusul și chiar la un contact strâns cu bolnavii, nu se îmbolnăveau. Virusului nu i-a plăcut acest lucru și a decis să-și schimbe proprietățile, începând să se adapteze la ele”, a declarat agenției Sputnik infecționistul, candidat în științe medicale, medicul șef al centrului Lider-Medițina, Evgheni Timakov.

Acesta a explicat că tipul coronavirusului din Wuhan a început să se schimbe în toamna anului trecut. Inițial era vorba de tulpina britanică, mult mai periculoasă și agresivă, care s-a răspândit în toată lumea. Virusul a ajuns în condiții prielnice. Ulterior, în fiecare țară au apărut mutații particulare.

“Au existat mutații epidemiologice semnificative și în Rusia – au apărut tulpini siberiene și nord-vestice. Însă ele nu s-au răspândit, fiind insuficient de patogene. Iată tulpinile care au apărut în țările calde – braziliene, sud-africane, indiene s-au modificat într-atât, încât au devenit foarte periculoase. Cea mai patogenă este acum tulpina indiană, care a suferit cinci mutații”, a explicat infecționistul.

Cel mai teribil, potrivit doctorului Timakov, este că tulpina indiană reușește să ocolească barierele imune ale omului, să se ascundă de imunitate și să schimbe tabloul clinic al îmbolnăvirii. Virusul “simulează” un simplu RTI, însă provoacă niște procese mult mai serioase.

Fiind întrebat cu poate fi oprit acest lucru, Evgheni Timakov a răspuns că sarcina constă nu în oprirea lui, cât în prevenirea unei tulpini mult mai grave, care ajunge să ocolească barierele imune nepregătite în cazul unei densități mari ai populației, în special în condițiile confortabile pentru el.

“E vorba de oamenii cu o imunitate slăbită, oamenii pe care i-a contaminat repetat, care deja aveau o imunitate față de coronavirus. Cu toate acestea el a ocolit această imunitate și i-a infectat. Vedem că pe lângă tulpina delta în India se formează și tulpina delta+, care a devenit mult mai activă. Problema nu este cum să ne apărăm de ea, ci cum să pune capăt acestei pandemii, pentru a nu sta mai mulți ani în frică. Din acest motiv e nevoie de formarea în organism a unor anticorpi activi care vor neutraliza virusul”, consideră expertul.

Pentru a evita contaminarea cu versiunea indiană a COVID-19, e nevoie de o cantitate de anticorpi de cel puțin cinci ori mai multă decât norma, menționează Timakov. Totodată, vă sfătuim să vă vaccinați, fără a mai aștepta când numărul anticorpilor va începe să scadă. Potrivit lui, vaccinul poate fi administrat și în cazul unei cantități mari de anticorpi, studiile arată – în toate statele și pe toate platformele, că acest lucru este sigur.

Evgheni Timakov a menționat în mod aparte că Sputnik V este foarte eficient, acesta sporește cantitatea anticorpilor de câteva ori mai mult decât după trecerea prin boală.

“Toate vaccinurile, platformele, nu doar Sputnik, generează de 1,3 – 1,5 mai mulți anticorpi decât un organism care a fost bolnav. Vaccinul acționează asupra organismului mult mai eficient”, a explicat specialistul. “E groaznic nu doar să treci prin boală, să ajungi la ventilator, dar e groaznic și sindromul postcovid. Printre persoanele mai în vârstă de 50 de ani, la fiecare al doilea, într-o formă sau alta. El afectează sângele, celulele sangvine, endoteliul, vasele de sânge, sistemul nervos, în general toate organele noastre. Toate acestea din cauza COVID-ului. Iar pentru a nu ne îmbolnăvi, vaccinul este singura soluție”.

Vaccinul în sine nu este purtător de virus și nu este contagioasă pentru cei din jur, a adăugat Timakov. Însă persoane care s-au vaccinat ar putea să nu dobândească suficienți anticorpi între prima și a doua administrare. Acest lucru vizează o parte din cei vaccinați – de la 2 până la 30 la sută, însă e posibil, explică medicul.

“Îmbolnăvirea e posibilă și după administrarea ambelor componente, însă vaccinul ne protejează de complicații, în urma căreia bolnavul ajunge la spital. Anume la persoanele vaccinate simptomele au forme ușoare, încât uneori omul nici nu știe că are covid”, spune Evgheni Timakov. “Dar acest lucru nu înseamnă că virusul nu e prezent în organism. Chiar și persoana vaccinată care s-a infectat cu coronavirus poate reprezenta un pericol pentru cei din jur”.

Potrivit medicului, Rusia și un șir de state din fosta URSS rămân în urmă în campania de imunizare, sunt vaccinați mai puțin de 10 la sută.

Virologul consideră că măsurile de activizare a vaccinării, care se întreprind acum de către autoritățile unor state sunt justificate.

Pandemia poate fi luată sub control doar atunci când se va desfășura în mod stabil vaccinarea primară, consideră Evgheni Timakov. Iat ulterior vor menține nivelul de anticorpi prin doze singurale ale vaccinului. Însă pentru acest lucru va fi nevoie, în opinia lui, de cel puțin doi ani.

“Virusul va trebui să se adapteze în cele din urmă la noi, iar noi vom dispune de o imunitate colectivă bună”, a conchis doctorul Timakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99


Загрузка...
Директор Службы внешней разведки РФ Сергей Нарышкин выступает на IX Московской конференции по международной безопасности.

Șeful SVR: De ce UE și SUA vorbesc despre o Rusie “malițioasă”

41
(reînnoit 19:09 24.06.2021)
Problemele dialogului dintre Rusia și Occident sunt cauzate de o diferența a abordărilor valorice, consideră șeful SVR, Serghei Narîșkin.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că o cauză a problemelor în dialogul cu Occidentul este diferența în abordările valorice, iar discuțiile despre o pretinsă activitate distructivă a Rusiei sunt necesare pentru a-și justifica incapacitatea de a-și rezolva problemele, transmite RIA Novosti.

“La o astfel de diferență fundamentală în abordările valorice, oare ar trebui să ne surprindă existența unor probleme în dialogul între Rusia și Occident, precum și tentativele permanente ale SUA și statelor UE de a explica toate problemele interne prin așa-numita activitate malițioasă a Moscovei”, a menționat Narîșkin la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova.

Potrivit șefului SVR, spre deosebire de Occident, Rusia susține invariabil valorile generale umane.

“În contrapondere cu pseudovalorile liberale occidentale, Rusia și majoritatea statelor lumii apără adevăratele valori generale umane: respectul față de părinți, grija pentru copii, relația istorică, culturală și spirituală cu locul unde omul s-a născut și trăiește, susținerea virtuților și, în cele din urmă, dreptul popoarelor la o dezvoltare particulară”, a conchis Serghei Narîșkin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Narîșkin


Загрузка...

Emisiunea „Probă la micro… SCOP

0
(reînnoit 10:07 25.06.2021)
În emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi cu interpreta Stela Mitriuc despre felul nostru de a fi, despre viață cu toate bucuriile și surprizele ei.

A colaborat şi a rămas în continuare prietenă cu compozitorii E. Doga, L. Stirbu, M, Dolgan, M. Stircea, G. Voinovan, L. Gorceac. A avut onoarea să fie solistă a spectacolelor dirijate de maestrul Gheorghe Mustea. Este o persoană altruistă şi e gata mereu să vină în ajutorul celor care au nevoie de ea. În  emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi cu interpreta Stela Mitriuc despre felul nostru de a fi, despre viață cu toate bucuriile și surprizele ei.

0


Загрузка...