Депутат Государственной Думы РФ Артем Туров.

Deputat rus, despre ideea autorităților din București de a denumi o stradă "Protasevici"

445
Deputatul al Dumei de Stat Artiom Turov a comentat ideea autorităților de la București de a denumi o stradă în cinstea lui Protasevici.

Флаги России, ЕС
© Sputnik / Владимир Сергеев
CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Potrivit parlamentarului rus, în acest fel, țările occidentale încearcă să-i facă eroi pe cei cu o biografie ambiguă în acele țări în care, în opinia lor, funcționează un regim nelegitim sau insuficient de democratic.

Țările occidentale au luat ca o normă implicarea în treburile interne ale statelor străine și au decis că au dreptul să interpreteze ce regim de stat este legitim și care nu. În felul acesta deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Artem Turov a comentat inițiativa autorităților de la București de a redenumi strada pe care se află ambasada Belarusului, cu numele și în onoarea fondatorului canalului Nexta Telegram Roman Protasevici, care a fost reținut în Minsk.

Practica amestecului țărilor occidentale în treburile interne ale altor țări, potrivit lui Turov, ar putea fi observată în mai multe rânduri.

„Faptul că una dintre țări încearcă să redenumească o stradă în cinstea unei persoane implicate, printre altele, în activități extremiste, care a povestit în postările sale de pe canal cum pot fi fabricate cocktail-uri Molotov, care a povestit cum să fie contracarate forțele de ordine - trezește nedumerire", a spus el deputatul.

Potrivit lui Turov, așa ceva nu s-ar fi putut întâmpla într-una dintre țările europene.

Imagine din arhivă
© Sputnik / Наталья Селиверстова
"Am văzut cum au acționat autoritățile din Franța împotriva mișcării vestelor galbene, cum au reacționat la încălcarea legii și ordinii. Acest lucru, pur și simplu, nu s-ar fi putut întâmpla, ca o stradă din Franța sau Germania să fie redenumită în cinstea unui extremist sau a unei persoane care promovează astfel de idei. Este lipsit de sens", a declarat deputatul Dumei de Stat.

Astfel, în opinia parlamentarului rus, țările occidentale încearcă, în acele țări în care, în opinia lor, funcționează un regim nelegitim sau insuficient de democratic, să facă eroi din oamenii cu o biografie ambiguă.

"Prin urmare, pentru mine, ceea ce se întâmplă în România provoacă o atitudine ambiguă. În acest caz vedem cum funcționează standardele duble în Europa", a subliniat Turov.

Vom menționa că primarul Sectorului 1 al Bucureștiului, Clotilda Armand, a propus Primăriei Municipiului București redenumirea străzii pe care se află Ambasada Belarusului din Capitala României, în cinstea „jurnalistului disident” Roman Protasevici.

Să ne reamintim că avionul Ryanair, care făcea cursa de la Atena la Vilnius pe 23 mai, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unui mesaj că nava ar fi fost minată. După cum s-a dovedit mai târziu, mesajul a fost fals. Activiștii pentru drepturile omului din Belarus au raportat că în acest avion se afla Roman Protasevici, fondatorul canalului Nexta Telegram, recunoscut ca extremist în Belarus. Un dosar penal a fost inițiat împotriva lui în temeiul mai multor articole, inclusiv articolul „organizarea revoltelor în masă”. El ar putea primi până la 15 ani de închisoare.

Uniunea Europeană, unele state ale UE, NATO, organizațiile jurnalistice și pentru drepturile omului au condamnat incidentul cu aterizarea avionului și detenția lui Protasevici și au cerut eliberarea acestuia. Secretarul de presă al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoly Glaz, a declarat că acțiunile autorităților din Belarus în incidentul cu avionul Ryanair au fost în conformitate cu standardele internaționale, iar Minskul este gata să accepte experți pentru a exclude insinuările.

Practica aterizărilor forțate a aeronavelor a avut loc și înainte, cel mai răsunător caz a fost constrângerea de a ateriza a avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena în 2013. Motivul pentru aceasta a fost zvonurile că un fost agent al CIA Edward Snowden, acuzat în Statele Unite de divulgarea secretelor de stat, se afla la bord cu președintele Boliviei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

445
Tagurile:
duble standarde, dubleaza, standarde, belarus, Romania, românia
Maria Zaharova

Ce spune Zaharova despre noile principii ale UE în relațiile cu Rusia

56
(reînnoit 21:16 16.06.2021)
Reprezentantul oficial al MAE rus Maria Zaharova a comentat principiile noii politicii externe ale UE în raport cu Rusia.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei Maria Zaharova a amintit că noua strategie de politică externă a UE în privința Rusiei are la bază trei principii: respingerea, descurajarea și cooperarea.

“Oamenii care au inventat o astfel de concepției au niște probleme evidente privind cunoașterea istoriei, perceperea realității și predominarea fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”, a scris diplomatul pe canalul său Telegram.

Documentul a fost elaborat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, pentru summitul de la Bruxelles care urmează să aibă loc pe 24-25 iunie. El a anunțat principiile menționate de Zaharova, alte detalii însă nu sunt oferite.

Relațiile dintre Rusia și Occident s-au înrăutățit brusc după lovitura de stat din Ucraina, reunirea Crimeii și declanșarea conflictului în Donbas. Moscova a fost acuzată de imixtiune și a fost supusă sancțiunilor, iar partea rusă a răspuns cu măsuri simetrice. Totodată, autoritățile ruse au declarat în mai multe rânduri că astfel de acțiuni sunt contraproductive.

Alte pretexte pentru continuarea acestui vector au devenit acuzațiile de influențare a alegerilor americane și implicarea în atacuri cibernetice, cazul Skripal, construcția ”Nord Stream – 2” și multe altele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
Rusia, UE, relații, Maria Zaharova
Tematic
Ministrul rus de Externe: UE sapă tranșee în relația cu Rusia


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Putin și Biden și-au dat mâna

148
(reînnoit 14:42 16.06.2021)
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit acum câteva minute cu omologul său american, Joe Biden, la Geneva.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Președinții Rusiei, Statelor Unite și Elveției, Vladimir Putin, Joe Biden și Guy Parmelin, au făcut o fotografie comună înainte de începerea summitului ruso-american de la Geneva. Cei trei au respectat distanța socială.

Tot atunci putin i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a se întâlni.

La rândul lui, Biden i-a spus lui Putin că întâlnirea tet-a-tet este necesară.

Ceremonia de fotografiere a avut loc pe veranda din fața intrării principale în Vila La Grange, unde are loc prima întâlnire a lui Putin și Biden. Liderii au fost fotografiați și apoi s-au retras pentru a negocia într-un format restrâns.

La Villa La Grange din Geneva are loc primul summit dintre Putin și Biden. Acesta început în jurul orei 14:00, ora Moscovei, și se va desfășura în trei părți: o întrevedere în format restrâns și două în format extins, cu pauze de cafea. Prima implică participarea ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov și a secretarului de stat Anthony Blinken, precum și a traducătorilor.

Pe lângă Lavrov, din delegația rusă fac parte consilierul președintelui Iurii Ușakov, purtătorul de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și viceministrul Afacerilor Externe Serghei Reabkov. De asemenea, au fost invitați: șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148


Загрузка...
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora