Maria Zaharova

Maria Zaharova peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus

249
(reînnoit 07:16 26.05.2021)
Purtătoarea de cuvânt a MAE al Rusiei a pus la punct în stilul său inimitabil liderii occidentali: lumea își aduce aminte de ”toate cazurile de răpiri violente, debarcări forțate și arestări ilegale făcute de gardienii ordinii și gardienii moralei”.

BUCUREȘTI, 26 mai – Sputnik. Directă și originală ca de obicei, ambasadoarea Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afcerilor Externe a Federației ruse, a venit cu o replică după ce liderii occidentali au reacționat la incidentul din Belarus.

Referindu-se la definirea drept ”șocant” a ceea ce s-a petrecut, Maria Zaharova consideră că este ”șocant ceea ce Vestul numește "șocant" în incidentul din spațiul aerian din Belarus”.

”Viața „democrațiilor civilizate” de-a lungul traiectoriei ”quod licet Iovi, non licet bovi” (Ce i se cuvine lui Jupiter, nu i se cuvine boului – proverb și joc de cuvinte din latină, Iovi – Jupiter, bovi – bou, n,n,) a încetat de mult să mai fie relevantă din cauza pierderii adevăratelor calități de lider adevărate”, scrie Maria Zaharova.

Maria Zaharova continuă metaforic: ”Sângele și suferința a milioane de oameni din întreaga lume au scos podiumul de pe care au predicat de sub demagogii occidentali”.

Ambasadoarea consideră că ori incidentul NU are trebui să fie șocant… ori ”totul” ar trebui să fie șocant: ”de la aterizarea forțată din Austria a avionului președintelui Boliviei la cererea Statelor Unite, la cea din Ucraina după 11 minute de decolare a aeronavei bieloruse cu un activist anti-Maidan”.

Am mai adăuga noi și încercarea președintelui Poroșenko de a deturna un avion în care presupunea că se aflau agenți ai unei companii militare private.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
© AP Photo / State TV and Radio Company of Belarus
Maria Zaharova le transmite liderilor occidentali că ”utilizarea informațiilor și a campaniilor politice pentru formarea percepției adecvate prin intermediul mass-media nu aduce efectul dorit” pentru că atât memoria publică, dar mai ales mass media sau internetul își amintesc de ”toate cazurile de răpiri violente, debarcări forțate și arestări ilegale făcute de „gardienii ordinii și gardienii moralei”.

Adică de statele occidentale și diversele servicii din subordinea lor. O palmă pentru liderii occidentali – în stilul unic al Mariei Zaharova!

Reamintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat că „este important ca situația să fie evaluată într-un mod lucid, mai ales că autoritățile din Belarus sunt gata să furnizeze toate informațiile necesare”.

Deci, Lavrov cere ca lumea să nu se grăbească să evalueze situația. Lavrov a reamintit și scandalosul episod din 2013, când, la insistența Statelor Unite, Austria a forțat avionul președintelui Boliviei să aterizeze. Evident, nu s-au dat sancțiuni, nu a fost nimeni din Occident șocat – și nici măcar nu s-au cerut scuze!

Aterizare de urgență a avionului la Minsk și arestarea lui Roman Protașevici, care se afla la bord, nu este prima de acest gen în istoria aviației aeriene.

Un incident similar de rang înalt a avut loc în 2013. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a pus la sol avionul președintelui bolivian Evo Morales la Viena, care se îndrepta spre Moscova, în legătură cu informații despre posibila prezență a lui Edward Snowden la bord. În același timp, autoritățile din Franța, Portugalia, Italia și Spania au refuzat zborul avionul prezidențial în spațiul lor aerian.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

249
Tagurile:
Belarus, Maria Zaharova, Rusia
Tematic
Maria Zaharova: ”NATO nu înseamnă solidaritate, ci VASALITATEA secolului 21”

Coșmarul Occidentului: Vor forma Rusia și China o alianță militară?

81
Rusia și China vor desfășura în curând exerciții militare comune “Vest/Interacțiune 2021”. În ce măsură cooperarea militară între cele două țări poate duce la cristalizarea unei alianțe.

Experiența îndelungată a exercițiilor militare comune ale Rusiei și Chinei trece într-un plan strategic. Manevrele operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021”, care urmează să aibă loc în nordul Chinei, vor fi integrate cu exercițiile strategice de comandă „Vest 2021” din Federația Rusă și Republica Belarus. Acest lucru arată ca o continuarea formării a unei alianței politico-militare ruso-chineze.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ
Din 22 iunie, la Habarovsk, au loc negocieri pentru organizarea unor exerciții operativ-tactice comune “Vest/Interacțiune 2021”, cu participarea trupelor rusești și chineze în districtul autonom Ningxia Hui, China. Până la finele acestei săptămâni, părțile vor conveni asupra organizării sosirii contingentului militar al Rusiei pe teritoriul Republicii Populare Chineze, componența forțelor și mijloacelor, planul de desfășurare a exercițiilor, organizarea aprovizionării material și tehnice. Deocamdată, s-a decis că din partea Districtului Militar Est al Rusiei vor participa în manevre personalul formațiunii infanteriei motorizate, inclusiv până la un batalion, unitățile aviației operativ-tactice, detașamentul combinat al aviației militare.

A se observa că pentru exersarea acțiunilor comune de către trupele diverselor țări, nu e nevoie de un număr mare de militari, sunt suficiente legăturile de comandă, implicate în controlul asupra unităților și care adoptă decizii operative.

Manevrele “Vest/Interacțiune 2021” va avea loc în a doua jumătate a anului 2021, iar denumirea vorbește despre o probabilă îmbinare a cooperării ruso-chineze în Est cu exercițiile strategice de comandă ale forțele armate ale Rusiei și Belarusului “Vest 2021”, planificate pentru prima jumătate a lunii septembrie. De la poligoanele belaruse și rusești (Districtul Militar Vest), până la poligoanele Armata Populară de Eliberare din China din nordul Chinei e o distanță de peste 5000 de kilometri, cu atât mai mult este interesantă tematica integrării militare și perspectivele de interacțiune.

Cel mai teribil coșmar al Occidentului: Rusia și China semnează un acord de cooperare militară, coaliția ruso-chineză obține o supremație în fața Pentagonului și NATO într-un ipotetic conflict militar, Washingtonul și Bruxelles vor fi nevoite să-și rescrie strategia și tactica de “descurajare” a “regimurilor” indezirabile, de asigurare a “libertății navigației” în Marea Neagră, Azov și mările chineze. Între timp, președintele rus Vladimir Putin admite posibilitatea unei alianței militare între Rusia și China. Și Beijingul este gata să atingă un nou nivel al cooperării strategice în sfera militară – cu o astfel de declarație a venit Ministerul Apărării al Chinei în luna martie. Un document formalizat nu va schimba situația.

Scenarii probabile

Pe teritoriul districtului autonom Ningxia Hui al Chinei, în zona lanțului muntos Helanshan, cu o lungime de peste 250 de kilometri, este amplasat unul din cele mai mari poligoane a armatei chineze (la o altitudine de peste 2000 metri deasupra nivelului mării), care permite exersarea celor mai dificile scenarii a manevrelor ale diverselor grupări militare.

Ideea exercițiilor operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021” nu e clară, deocamdată, cu toate acestea putem prognoza o coincidență semnificativă cu scenariile manevrelor “Vest 2021”, în cadrul cărora urmează să fie verificate sistemele de control și toate tipurile de aprovizionare, desfășurarea sub acoperire a unor grupuri de trupe, exersarea de către grupurile tactice ale batalioanelor a unor metode non-standard de distrugere a țintelor aeriene la altitudini mici (dronele de asalt) și lupta împotriva vehiculelor blindate de o mare viteză. În cadrul exercițiilor ruso-belaruse, exclusiv defensive, va fi utilizată masiv aviația de luptă și tancurile. Similitudinea scenariilor manevrelor este determinată de existența unor amenințări comune.

Siguranța Rusiei și Belarusului este amenințată de infrastructura și prezența trupelor străine ale NATO pe teritoriul statelor vecine din regiunea Baltică și Polonia. Ar părea că regiunea Atlantică este departe geografic de mările chineze, cu toate acestea, recentul summit NATO a alocat o atenție deosebită “pericolului chinez”. Alianța consideră: “Ambițiile declarate și comportamentul agresiv al Chinei reprezintă niște provocări sistemice în adresa ordinii internaționale, bazat pe reguli”. Desigur, e vorba de niște “reguli” comode pentru NATO, inventate de statele blocului, populația cărora reprezintă doar 10 la sută din populația globului (și cedează semnificativ Chinei).

Pe lângă ambițiile declarate, vina Chinei constă de asemenea și în “cooperarea cu Rusia în sfera militară” (punctul 55 a comunicatului din 14 iunie). Statele NATO se pregătesc să susțină Statele Unite în lupta cu China în zona mărilor chineze.

Intensificarea cooperării militare ruso-chineze în acest context este destul de firească și include nu doar manevre comune, achiziții de arme, dar și schimb de tehnologii. În perioada 2014-2018 Rusia a vândut armatei Chinei avioane de luptă Su-27 și Su-35, sistemele de rachetă S-300 și S-400, cele mai noi rachete antinavă.

Achizițiile de arme din Rusia au ajuns în China la aproximativ 70 la sută din volumul total. În consecință, China a contrabalansat supremația forțelor armate ale SUA în domeniul apărării antiaeriene în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Operațiunea ruso-chineză

Primele exerciții din istoria contemporană a trupelor Rusiei și Chinei – “Misiunea pașnică 2005” au fost dedicate lichidării unor teroriști convenționali pe pensinsula Peninsula Shandong. Exercițiile militare navale în Marea Galbenă se desfășoară anual, începând cu 2012. Aceste manevre cuprind de asemenea diverse zone ale Oceanului Planetar: de la Marea Chinei de Sud și Japonia până la Marea Mediterană și Marea Baltică.

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Vadim Savitskii
Desigur, seria exercițiilor “Interacțiunea Maritimă” nu reprezintă o amenințare în adresa cuiva, însă demonstrează un potențial semnificativ de cooperare a părților în apărarea antiaeriană și antibarcă, în operațiunile de căutare și salvare, alte sfere. Subiectul rachetelor în manevrele defensive nu lasă urme de îndoială că detaliile “Interacțiunii Maritime” sunt adresate forțelor navale ale SUA și NATO și vor răcori cu siguranță mințile înfierbântate de la Washington și Bruxelles.

Pe uscat comandamentul ruso-chinez a elaborate în anul 2016 o modelare computerizată a operațiunilor de consolidare a apărării antirachetă. Conducerea armatei chineze a participat la exercițiile ale comandamentului strategic ale Forțelor Armate ale Rusiei în 2018 și 2019 – în această etapă China a obținut din partea Rusiei informații prețioase despre sistemul de avertizare asupra atacului cu rachete. Manevrele rusești de amplare “Centrul 2019” s-au desfășurat cu participarea a 3500 de militari (brigada de infanterie motorizată), 30 de avioane, 900 de unități ale tehnicii grele chineze.

În august 2019, bombardierele strategice ale celor două țări, în premieră (de după ani 50) au participa la o patrulare aeriană comună deasupra mării Chinei de Est și Mării Japoniei.

Astfel de evenimente demonstrează că Rusia și China tind să contrabalanseze strategic influența SUA și NATO, nu “au grijă” unul de altul (precum interpretează neprietenii occidentali).

Cooperarea militară “informală” între Moscova și Beijing s-a dezvoltat, practice, până la nivelul unei alianței militare. Cele două țări într-o măsură diferită sunt interesate de stabilitate și predictibilitatea spațiului geopolitic din jurul lor. Declarațiile comune ale Rusiei și Chinei din 5 iunie 2019, cu privire la consolidarea stabilității strategice globale și cu privire la dezvoltarea relațiilor în cadrul parteneriatului atotcuprinzător și de interacțiune strategică, determină vectorul politico-militar al celor două state decenii înainte.

Administrația SUA caută breșe în relațiile ruso-chineze, încercând să provoace disensiuni între Rusia și China, în primul rând, în domeniul cooperării militare. Toate aceste eforturi sunt în zadar. Președintele rus, Vladimir Putin, observă: “În ultimii ani am dezvoltat cu China niște relații de parteneriat strategic, pe care nu le-am mai avut niciodată în istoria statelor noastre. Un nivel înalt de încredere și cooperare în toate direcțiile: în politică, economie, tehnologii și cooperare tehnico-militară. China nu reprezintă pentru noi o amenințare. E o țară prietenoasă. Nici ea nu se declară dușmani, așa cum au făcut Statele Unite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
comune, Baze militare, militare, exerciții, china, Rusia


Загрузка...
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель

Putin și Merkel au subliniat importanța păstrării memoriei istorice despre război

33
(reînnoit 20:25 22.06.2021)
Angela Merkel și-a exprimat sentimentele de empatie pentru necazurilor și suferințele provocate de războiul declanșat de naziști împotriva URSS, într-o discuție telefonică cu Vladimir Putin.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Într-o discuție telefonică cu președintele Rusiei, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat empatia în legătură cu necazurile și suferințele pe care le-a provocat războiul declanșat de naziști, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

“La inițiativa părții germane, în legătură cu comemorarea celor 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și Ziua Memoriei și Durerii, marcată în Rusia, a avut loc o convorbire telefonică dintre președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. Angela Merkel și-a exprimat sentimentele de empatie în legătură cu numeroasele necazuri și suferințe pe care le-a adus războiul provocat de regimul nazist”, se menționează în comunicatul administrației prezidențiale.

“Ambele părți și-au exprima importanța păstrării memoriei istorice despre evenimentele tragice din acei ani. Totodată, Vladimir Putin a spus că în Rusia este apreciată înalt participarea Angelei Merkel și a președintelui federal, Frank‑Walter Steinmeier, la evenimentele comemorative din Germania”, se mai spune în comunicat.

„S-a constatat că pentru soarta Europei postbelice o importanță cheie a avut depășirea ostilităților reciproce și reconcilierea popoarelor rus și german. A fost pus accentul pe faptul că astăzi asigurarea securității continentului nostru comun este posibilă doar prin eforturi comune”, informează Kremlinul.

“La solicitarea cancelarului, președintele Rusiei a informat-o despre rezultatele summitului ruso-american de la Geneva, 16 iunie”.

Totodată, părțile au convenit să continue contactele personale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Al Doilea Razboi Mondial, Merkel, Putin


Загрузка...
Как люди спасаются от жары в Кишиневе

Ne vom sufoca de căldură, dar va trebui luăm umbrela cu noi

0
(reînnoit 21:03 22.06.2021)
Astăzi vom avea parte din nou de o zi călduroasă, dar pe alocuri va ploua. Termometrele vor urcă până la 32 de grade Celsius.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Pentru astăzi, meteorologii prognozează vreme caldă și cu maxime de până la 32 de grade. Totodată, cerul va fi variabil, iar ziua izolat ar putea cădea ploi însoțite de descărcări electrice.

Potrivit meteorologilor, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală, iar vântul va sufla slab din nord. 

Termometrele vor indica între 27 și 30 de grade Сelsius în raioanele de nord, între 28 și 32 de grade în raioanele centrale, iar între 29 și 32 de grade Celsius în raioanele de sud. În Capitală se așteaptă ploi însoțite de descărcări electrice și până la 30° C.

Prognoza meteo pentru 23 - 29 Iunie 2021
Prognoza meteo pentru 23 - 29 Iunie 2021

Pe 24 iunie, izolat ar putea să cadă ploi de scurtă durată și se așteaptă până la 33 de grade Celsius.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ploi slabe, căldură, Meteo
Tematic
Meteo Moldova: Prognoza meteorologilor moldoveni - detalii
Avertizare meteo de ultima oră: Un nou Cod Galben de ploi puternice, grindină și vijelie
Ploile nu contenesc: Prognoza meteo pentru acest weekend


Загрузка...