Мария Захарова

Zaharova: Ce se va întâmpla cu Meduza, vizele pentru SUA și YouTube

247
Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a acordat un amplu interviu agenției Sputnik.

De ce este acum imposibil să obțineți o viză americană în Rusia, Federația Rusă discriminează într-adevăr Meduza și cum evaluează Moscova situația de la granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan - urmăriți discuția în limba rusă pe canalul Sputnik. Interviul a fost realizat de Peter Lidov.

Măsuri de răspuns

- Rusia a impus sancțiuni împotriva șefilor Parlamentului European și a Procuraturii din Berlin. De asemenea, restricții la intrarea în Federația Rusă au fost impuse pentru încă șase oficiali europeni. De ce sunt acești oameni în lista de restricții?

- Aceasta nu este doar o listă de oameni, aceasta este o declarație a Ministerului de Externe rus, care conține o explicație. Acesta este un răspuns la acele acțiuni absolut neprietenoase și uneori ostile pe care le vedem din, așa cum spunem noi, din partea Occidentului colectiv.

Здание Министерства иностранных дел РФ и Большой Кремлевский дворец.
© Sputnik / Наталья Селиверстова
De-a lungul anilor, le-am oferit partenerilor noștri din UE, la problemele apărute, soluții luate pe cale diplomatică: negocieri, consultări, există diferite canale speciale pentru astfel de scopuri.

Mai mult, avem Misiunea Permanentă a Rusiei la UE și avem reprezentarea corespunzătoare a Uniunii Europene în Federația Rusă. Aceste contacte se desfășoară, dar în fiecare an există o tendință crescândă de a face publice toate problemele, atât reale, cât și cele inventate.

Toate încercările noastră de a aduce asta în canalul unui dialog constructiv, anume pentru a rezolva problemele apărute, a fost blocată de UE.

Aceasta este o măsură de răzbunare atunci când Bruxellesul rămâne surd, dar nu mut.

Rusofobie frenetică

De ce anume acești oameni? Aceștia sunt toți acei oameni care s-au manifestat extrem de agresive față de țara noastră. Nu cred că este nevoie să repet declarațiile pe care le-au făcut. Toate acestea au fost deja fixate.

Acestea sunt acțiunile nu doar ale actorilor politici, care în multe privințe au devenit deja marginali, când în general vorbim despre o rusofobie revoltătoare. Doar aici sunt implicate și mass-media din spațiul UE sunt implicate și aici.

Mulți politicieni nu își exprimă doar punctul de vedere personal, ei sunt incluși în orbita campaniilor de informare și vedem o componentă puternică de informare și politică. Ei nu doar că țin isonul, ci participă direct la realizarea acestei campanii politico-informative a unui șir de mijloace de informare în masă.

Un lucru este când vine vorba de exprimarea unei opinii, într-o democrație acest lucru este sacru. Dar noi constatăm o situație complet diferită - este legată de implementarea unei campanii politico-informative preplanificate, al cărei scop este politica de subminare a Federației Ruse.

De obicei, în istoria diplomației, atunci când vine vorba de listele de restricții, de regulă, această listă personală nu este publicată. Întotdeauna se vorbea doar despre numărul de oameni. Dar colegii noștri occidentali au introdus practica publicării și divulgării numelor. Am încercat multă vreme să-i îndemnăm să adere la etica diplomatică. Dar sfârșitul logic al acestor încercări a venit.

Occidentul aduce un gând de nepermis, să acuze Rusia că ea amplifică escaladarea, că anume din cauza acțiunilor Rusiei au început deteriorarea și degradarea relațiilor bilaterale. Dar acest lucru nu este adevărat. Nu am făcut nimic care ar putea provoca astfel de acțiuni din partea partenerilor noștri occidentali. Acesta este un scop, așa cum îl înțelegem acum, și aparent o politică planificată de mult față de Federația Rusă.

Americanii sunt în impas

Amintiți-vă declarația lui Obama, care a anunțat necesitatea de a izola Rusia, necesitatea de a ne submina țara și chiar a elaborat un fel de bază ideologică pentru aceasta.

În acel moment, nici măcar nu au considerat necesar să ascundă faptul că confruntarea începea din partea lor. Astăzi cred că, după ce nu au primit rezultatul scontat, au încercat să întoarcă pe altă parte această poveste, deoarece au ajuns în impas. Dacă au început o politică agresivă față de țara noastră, care nu a dus la rezultatele anunțate, ei, în mare, trebuie să-și recunoaște propria nebunie și planurile eșuate.

Lor nu le place să-și recunoască greșelile și nici nu știu să o facă: nici în acest caz, nici în alte cazuri, inclusiv în cazul Irakului și în cel al interminabilelor intervenții din Orientul Mijlociu.

Când campania lor împotriva Rusiei în ceea ce privește realizarea conceptului de izolare a eșuat complet, și-au schimbat imediat conceptul ideologic și au spus tot despre „Noi, Occidentul colectiv, răspundem doar la acțiunile Rusiei”.

- Ambasada SUA va înceta să elibereze vize de non-imigrare rușilor. Serviciul diplomatic, într-adevăr, nu face față, deoarece că nu are angajați?

- „Timp de câțiva ani, Statele Unite nu doar că au avut o activitate scandaloasă în sfera consulară, ci și-au subminat toată activitatea consulară. Însă asta au făcut-o ei înșiși, dar în același timp, ascunzându-se în spatele anumitor măsuri de influență din partea Rusiei, ceea ce nu este adevărat.

Decizia privind direcția de activitate a unui diplomat, se ocupă acesta de probleme culturale, economice sau consulare, este luată de țara însăși. Astfel, nu Moscova a forțat Washingtonul să reducă numărul angajaților consulari; a fost decizia Washingtonului de a reduce numărul diplomaților anume în direcția consulară.

Sistemul SUA de eliberare a vizelor este absolut arhaic. În așa mod nu se eliberează vize aproape nicăieri, cu interviuri față în față, cu perioade prelungite. Noi eliberăm vize americanilor în termen de 7-10 zile fără interviuri față în față. După expulzarea diplomaților ruși din Statele Unite, noi nu am mărit termenele de acordare a vizelor și am continuat să lucrăm la nivelul adecvat.

- Recunoașterea lui „Meduza” ca agent străin în Rusia este un răspuns la hărțuirea jurnaliștilor ruși din Letonia?

- Au existat multe speculații cu privire la acest subiect. Ca măsură de răspuns a fost acțiunile noastre privind elaborarea legislației, iar atunci când a fost elaborată și aprobată, a fost pur și simplu necesar să se aplice criteriile sub care se încadrează mass-media. Pur și simplu legea a început să funcționeze. 

Da, „Meduza” a fost recunoscut ca agent străin. Aceasta a fost decizia Ministerului Justiției în conformitate cu legislația rusă. Dar pentru noi, ca și pentru Ministerul de Externe, nu a devenit o mass-media mai mică sau mai mare, a rămas o mass-media străină. Ei ne trimit întrebări - noi răspundem. Ei sună – noi ridicăm receptorul. În acest sens, nu îi discriminăm în niciun fel. De cât timp au apărut oficialii SUA pe extensiile RT și Sputnik? Nu. Și nici măcar nu ascund că nu vor face acest lucru.

În același timp, nu numai că există interdicția ca oficialii să comunice cu RT, de a intra în eter, dar toate acestea sunt însoțite de hărțuiri. 

- Între Kârgâzstan și Tadjikistan au avut loc ciocniri militare. Nu vom avea un nou Karabah și poate Rusia să joace un rol mai activ în această dispută?

Am urmărit cu îngrijorare evenimentele care s-au dezvoltat în Kârgâzstan și Tadjikistan. Vorbim despre agravarea situației pe secțiunea de frontieră disputată. Din păcate, există victime și răniți ca urmare a ciocnirilor armate. Aducem condoleanțe rudele acelor oameni care au murit, le dorim o recuperare rapidă celor care au fost răniți.

Desigur, am salutat acordurile încheiate între părți în noaptea de 30 aprilie privind încetarea focului, privind transferarea situației tensionate la stadiul negocierilor. Este un pas foarte important înainte, pentru că era vorba despre retragerea forțelor, a echipamentului military.

Am susținut decizia Bișkek-ului și a Dușanbe-ului de a înființa un grup de lucru comun. Sarcinile sale vor include activitatea de informare a populației și monitorizarea situației din această zonă.

Rusia, urmând principiul parteneriatului strategic, al alianței cu Kârgâzstanul și Tadjikistanul, este gata să contribuie în orice mod posibil la rezolvarea oricăror probleme controversate prin metode politice și diplomatice.

Aș dori să punctez ceva în mod special. Înainte de interviu, am văzut apelurile Tadjikistanului și Kârgâzstanului către diasporele lor din Rusia să nu cedeze în niciun fel acțiunilor provocatoare. Aceasta este o afirmație foarte importantă. Acest lucru vorbește despre maturitatea abordărilor de la cel mai înalt nivel, când, realizând dramatismul situației, politicienii și actualul guvern îndeamnă oamenii să nu se implice, să nu cedeze emoțiilor și provocărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

247
Tagurile:
Moscova, Rusia, SUA, Interviu, Maria Zaharova, Zaharova
Сергей Викторович Лавров

Lavrov: Vestul vrea impună un totalitarism în relațiile internaționale

60
Occidentul încearcă să impună o formă de totalitarism în sfera relațiilor internaționale, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Moscova consideră inacceptabile tentativele de impunere a totalitarismului în problemele internaționale ale SUA și UE, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei ședințe online a Consiliului de Securitate al ONU.

Un exemplu al unor astfel de acțiuni, potrivit oficialului rus, sunt sancțiunile unilaterale ilegale, “care sunt introduse fără niciun fel de temei juridic internațional”.

“În condițiile de pandemie, astfel de restricții reduc capacitățile unui șir de state în curs de dezvoltare de contracarare a răspândirii infecției”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Potrivit lui Lavrov, țările din Occident încearcă să împiedice formarea unei lumi policentrice. În acest sens, “este promovată concepția așa-numitei “ordini bazate pe reguli”, concepute ca una care substituie dreptul internațional.

Aceste reguli sunt elaborate în cercuri restrânse, iar apoi impuse tuturora, a subliniat ministrul rus.

“Rusia îndeamnă toate statele să urmeze obiectivele și principiile Cărții ONU, în construirea politicii lor externe, asigurând respectul față de egalitatea suverană a statelor, neamestecul în problemele interne, reglementarea disputelor prin mijloace politico-diplomatice, renunțarea la amenințările cu forța sau aplicarea ei”, a declarat Lavrov.

El a subliniat că Moscova consideră nocive orice acțiuni care ocolesc Carta ONU, îndreptate spre uzurparea procesului de luare a deciziilor.

“Occidentul nu mai este preocupat de normele dreptului internațional și acum cere tuturora să respecte regulile și ordinea stabilită de ei”, a conchis ministrul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Serghei Lavrov


Загрузка...

Foto: Cum are loc repetiția paradei Victoriei

68
Deja foarte curând, pe 9 mai, va avea loc paradă solemnă din Piața Roșie de comemorare a celei de-a 76-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Coloana de pedeștri numără 37 de detașamente de paradă cu un număr total de peste 12 mii de militari, inclusiv: ofițeri, sergenți și soldați din formațiuni și unități militare, studenți și cadeți ai instituțiilor militare de învățământ, elevi ai școlilor militare Suvorov și Nakhimov, corpuri de cadet și membri ai Mișcării sociale militaro-patriotice Rusești "Yunarmiya", reprezentanți ai altor departamente de forță și ai trupelor cazaci, informează Ministerul Apărării din Rusia.

Coloana mecanizată, care va participa la Parada Victoriei, include peste 190 de mostre de echipament militar.

O caracteristică specială a paradei aviatice din 2021 va fi un element nou - zborul transportatorului de rachete strategice Tu-160 al aviației cu rază lungă de acțiune, însoțit de aeronave Su-35S de la Centru de Demonstrare a Tehnicii militare.

Cele mai interesante fotografii de la repetiția generală a paradei le puteți vedea în galeria noastră fotografică.

68
 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Comandantul șef al forțelor terestre rusești, Oleg Saliukov (stânga) în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Trupele aeropurtate în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Evgeny Biyatov

  Elicoptere de atac Mi-28N „Vânătorul de Noapte” în zbor în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Militari ai detașamentelor de paradă în zbor în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © AP Photo / Alexander Zemlianichenko

  Cadeții Academiei Spațiale Militare A.F. Mozhaisky în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Tancul T-72B3M în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Un membru al echipajului sistemului TOS-1A „Solntsepёk” aruncător cu flacără grea în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Pavel Bednyakov

  Elicoptere multifuncționale Mi-8 în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Cadeții Școlii Militare de Muzică din Moscova a Ministerului Apărării al Federației Ruse, în numele lui V.I. Generalul locotenent V.M. Khalilov, în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © REUTERS / Maxim Shemetov

  Spectatorii urmăresc repetiția pentru parada Zilei Victoriei, care marchează aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, pe Piața Roșie din centrul Moscovei.

 • © Sputnik / Vladimir Astapkovich

  Un veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei urmărește repetiția generală a paradei în cinstea cele de-a 76-a aniversări a Victoriei în Marele Război Război pentru Apărarea Patriei de la Moscova.

 • © Sputnik / Kirill Kallinikov

  În aer avioanele de vânătoare MiG-29 și Su-30SM în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Militari în timpul repetiției generale a Paradei Militare în cinstea a 76-a aniversare a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, car se desfășoară la Moscova.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Lansatorul autonom Yars (APU) în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © AFP 2021 / Alexander Nemenov

  Militarii ruși pozează pentru o fotografie pe podul peste râul Moscova.

 • © Sputnik / Alexander Vilf

  Avioanele de vânătoare Su-30SM, Su-35S și bombardierele Su-34, în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © AFP 2021 / Kirill Kudryavtsev

  Marinari ruși pe Piața Roșie din Moscova, înainte de repetiția generală a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

 • © Sputnik / Alexander Vilf

  Avioanele Su-25BM, în timpul repetiției generale a paradei de la Moscova care marchează 76 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.Загрузка...
Vama Palanca

Câți moldoveni au venit acasă în ajun de Paștele Blajinilor: Cum se circulă la frontiere

0
(reînnoit 09:41 08.05.2021)
Peste 21 de persoane au traversat frontiera în ziua de vineri spre sâmbătă. Doar pe sensul de intrare în Moldova au fost înregistrate peste zece mii de persoane. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Unii moldoveni au revenit acasă în ajuns de Paștele Blajinilor. La frontierele de stat s-au înregistrat 10 758 de persoane care au intrat în Republica Moldova, dintre care 6 629 de treceri la frontiera moldo-română, 1 624 de treceri la frontiera cu Ucraina și 2 505 treceri aeriene.

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
Punctul de trecere a frontierei Leușeni – 3 282 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 2 505 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 1 750 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați – 702 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Cahul - 451 de traversări.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost identificate și unele ilegalități la frontierele de stat. Astfel, o persoană a vrut să treacă ilegal hotarele țării, o altă persoană a încercat să facă trafic ilegal de bunuri, șase persoane au prezentat teste false la COVID-19, opt cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar 46 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. 

Poliția de frontieră anunță că toate cele 21 964 de persoane au fost supuse screening-ului și au fost completat 1 423 de fișe epidemiologice, iar persoanele au fost plasate în carantină. Totodată, nicio persoană care a traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome vădite de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Paștele Blajinilor, sărbători, hotare, Poliția de Frontieră


Загрузка...