Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию

Putin: Rusia dezvoltă cu majoritatea țărilor relații bazate pe respect reciproc

130
(reînnoit 16:47 21.04.2021)
Vladimir Putin a ținut miercuri discursul anual tradițional anual în fața adunării Federale a Rusiei. Aflați din relatarea Sputnik Moldova care au fost cele mai importante subiecte abordate de președintele rus.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Cu marea majoritate a țărilor din lume Rusia dezvoltă relații bazate pe respect reciproc, a declarat președintele Federației Ruse în mesajul său către Adunarea Federală.

"Anume pe baza respectului reciproc noi ne construim relațiile cu marea majoritate a statelor lumii, în Asia, în America Latină, cu multe state din Europa. Consecvent și în ordinea priorităților ne lărgim relațiile cu partenerii cei mai apropiați din cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, din Comunitatea Statelor Independente, cu aliații din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă", a declarat Putin.

El a menționat că "Rusia este întotdeauna deschisă spre o largă cooperare interstatală: noi pledăm consecvent pentru menținerea și consolidarea rolului de bază, în relațiile internaționale, anume a Organizației Națiunilor Unite, străduindu-ne să contribuim la reglementarea conflictelor regionale".

"Deja am făcut multe pentru a stabiliza situația din Siria, pentru inițierea dialogului politici în Livia, Rusia a jucat principalul rol, așa cum cunoașteți, și s-a reușit să se stopeze conflictul militar în Nagorno Karabah", a menționat Putin.

Stabilitatea strategică și globală

Putin a menționat de asemenea că Rusia îi propune comunității internaționale să discute stabilitatea strategică și globală, să creeze un mediu de existență fără conflicte.

"În calitate de lider în crearea sistemelor militare de generație nouă, în dezvoltarea noilor arme nucleare, Rusia propune repetat și insistent partenerilor să examineze chestiunile legate de armele strategice și asigurarea stabilității globale. Obiectul, scopul acestor negocieri poate fi crearea unui mediu de existență fără conflicte pe baza egalării securității, care ar cuprinde nu doar armele strategice tradiționale, rachetele balistice intercontinentale, bombardierele grele și submarinele, dar și, voi menționa, toate sistemele ofensive și defensive, care sunt capabile să soluționeze scopuri strategice, indiferent de dotarea lor", a declarat liderul rus.

De asemenea Putin a menționat că primul regiment militar, care are în dotare rachete balistice intercontinentale "Sarmat" va intra în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2022.

Fiodor Lukianov, redactor-șef al revistei „Rusia în afaceri globale”
© Sputnik / Михаил Воскресенский
"În serviciul de luptă se află deja cele mai noi sisteme de rachete hipersonice cu rază intercontinentală "Avangard" și sistemele de luptă cu laser "Peresvet" sunt deja în alertă, iar primul regiment, complet echipat cu rachete balistice intercontinentale grele "Sarmat", va intra în serviciul de luptă conform planului la sfârșitul anului 2022", a spus Putin.

În decembrie 2020, comandantul forțelor de rachetă cu destinație strategică, generalul-colonel Serghei Karakaev, a anunțat că "Sarmat" va prelua serviciul de luptă în 2022 în divizia de rachete Ujursk.

"Sarmat" (RS-28) va înlocui cea mai grea rachetă strategică din lume "Voevoda" (conform clasificării NATO - Satana, RS-20V). Lucrările de dezvoltare a proiectului "Sarmat" au început în 2011. Noua rachetă va fi capabilă să atace ținte atât prin Polul Nord, cât și prin Polul Sud, depășind sistemele de apărare antirachetă.

Despre situația din Belarus

De asemenea, în adresarea făcută Adunării Federale, președintele Federației Ruse a menționat importanța situației din Belarus.

© Sputnik / Александр Натрускин
„Știm despre o încercare directă de a organiza o lovitură de stat în Belarus și o încercare de asasinare a președintelui țării. Și, în același timp, este caracteristic faptul că nici măcar astfel de acțiuni revoltătoare nu sunt condamnate de așa-numitul Occident colectiv. Nimeni nu  scos un cuvânt. Toată lumea se preface că nu se întâmplă nimic"- a spus președintele rus.

Potrivit lui, poți să ai orice atitudine față de Ianukovici, pe care mai că nu l-au ucis și, de asemenea, l-au debarcat de la putere printr-o lovitură de stat. Putin a spus că poți să ai orice puncte de vedere față de președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, dar practica organizării loviturilor de stat, planificarea asasinatelor politice, inclusiv împotriva primelor persoane din stat - asta deja depășește orice limită.

În special sunt îngrijorătoare afirmațiile celor care au pus la cale lovitura de stat și care au fost reținuți. Aceștia au recunoscut că s-a pus la cale blocada orașului Minsk, inclusiv infrastructura și mijloacele de comunicare, deconectarea capitalei Belarusului de la sursele de energie.  

"Asta înseamnă că, de fapt, se pregătea un atac cibernetic. Se pare că nu în zadar colegii occidentali au refuzat vehement numeroasele propuneri ale rușilor să fie restabilit dialogul internațional în domeniul informatic și cibernetic. Toți se fereau să discute acest subiect. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă tentativa de lovitură de stat din Belarus ar fi reușit? Câți oameni ar fi avut de suferit? Car ar fi fost soarta Belarusului? La asta nimeni nu se gândește. Nimeni nu s-a gândit care va fi soarta Ucrainei când a fost organizată lovitura de stat în acea țară", a declarat Putin.

Despre relațiile cu participanții la dialogul internațional

Rusia nu dorește să ardă punți, dar dacă cineva va percepe acest comportament drept dezinteres sau slăbăciune și însuși este dispus să ardă punțile, răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur, a declarat Vladimir Putin, în cadrul mesajului său adresat Adunării Federale a Federației Ruse, miercuri.

"Dorin să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, dar noi vedem ce se întâmplă de fapt în viața reală - Rusia este agasată ba aici, ba acolo, fără nici un motiv", a declarat Putin.

El a spus că aceasta este intenția sinceră a Rusiei, chiar în raport cu acei care, în ultimul timp, nu au reușesc să aibă o relație nereușită cu Rusia.

"Noi, cu adevărat, nu dorim să ardem punțile. Dar dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept nepăsare sau slăbiciune și el însuși este să dea foc definitiv punților sau chiar să le arunce în aer, atunci el trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur", a declarat Putin.

Liderul rus a spune că organizatorii "oricăror provocări, care amenință interesele de securitate ale Federației Ruse, vor regreta ceea ce au făcut așa cum nu au mai regretat demult".

"În același timp, nouă ne va ajunge răbdare, responsabilitate, profesionalism, încredere în sine și în dreptatea pe care o deținem și în luciditatea luării oricăror decizii. Dar sper că nimănui nu-i va trece prin minte să treacă în raport cu Rusia de așa numita "linie roșie", a declarat Putin.

Președintele Putin a spus că Rusia va fi cea care va determina, în fiecare caz aparte, pe unde trece acea linie roșie.  

Despre producerea vaccinului

Putin a menționat că Federația Rusă dispune de trei vaccinuri sigure împotriva coronavirusului. El spus că cercetătorii ruși au atins un adevărat succes în elaborarea celor trei vaccinuri.

"Un progres real au obținut cercetătorii noștri. Acum Rusia dispune de trei vaccinuri de nădejde împotriva coronavirusului. Acestea și alte realizări din ultimii ani este expresia directă a creșterii potențialului științific și tehnic al țării noastre. Vreau să-i mulțumesc fiecărui care a contribuit la lupta împotriva infecției", a declarat Putin.  

În același timp, președintele a menționat că "deocamdată coronavirusul nu a fost învins".

© Sputnik / Russian Federal Security Service

"El continuă a fi o un pericol direct. Noi vedem cât de dramatică devine situația în multe țări în care numărul celor infectați este în creștere. Noi trebuie să ținem sub control toate hotarele, să împiedicăm propagarea virusului și la hotare, și în interiorul țării noastre", a menționat Putin.

"Mă adresez tuturor cetățenilor Rusiei. Nu trebuie să ne pierdem vigilența. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de cei apropiați, să respectați cu strictețe recomandările medicilor", a declarat Putin.

Potrivit lui, cel mai important acum e vaccinul.

"Rog Guvernul, Ministerul Sănătății, șefii regiunilor să se ocupe de aceste chestiuni. Posibilitatea de vaccinare trebuie oferită la tot pasul. Asta ne va permite ca în toamnă să avem imunitate colectivă. Mă adresez tuturor locuitorilor țării - să se vaccineze. Doar așa putem învinge pandemia", a mai declarat președintele Federației Ruse.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
mesaj, Vladimir Putin, Putin
(13:11 / 103.61Mb / просмотров видео: 19)

Ziua Memoriei și Durerii: Putin a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut

10
(reînnoit 19:42 22.06.2021)
Președintele rus Vladimir Putin a depus flori la Mormântul soldatului necunoscut din grădina Alexandrovsk din Moscova. La ceremonie au participat veterani de război.

Pe 22 iunie, Rusia marchează Ziua Memoriei și Durerii - ziua de începere a Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Anul acesta sunt marcați 80 de ani de la atacul Germaniei naziste asupra URSS. Evenimente comemorative au avut loc în toată Rusia și în afara ei.

În Ziua Memoriei și Durerii, care este marcată pe 22 iunie, președintele rus Vladimir Putin a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidurile Kremlinului.

De asemenea, liderul rus a mers de-a lungul aleii orașelor erou și orașelor gloriei militară din Grădina Alexandru, unde a depus flori la fiecare stelă.

În discursul său ținut după ceremonia de depunere de florilor, Putin a menționat că istoria nu a cunoscut un genocid atât de brutal înainte de începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Nu a fost suficient ca inamicul cucerească un pământ străin. El a venit să extermine poporul nostru și să-i transforme pe cei care au rămas în sclavi, lipsindu-i de limba maternă, tradițiile strămoșilor, cultura noastră ... Și astăzi îți îngheață sângele în vine de la metodele cu care națiștii și complicii lor își puneau în aplicare planurile lor aducătoare de moarte, de atrocitățile săvârșite de ei asupra populației pașnice - bătrâni, femei, copii", a spus Putin.

Potrivit lui, unitatea spirituală, solidaritatea și eroismul de masă al poporului sovietic au constituit rezistența opusă acestui rău.

„Credința oamenilor în triumful dreptății, în Victoria noastră avea o putere de neînțeles și, de dragul eliberării Patriei, ei au îndurat totul: au trecut prin durere, suferință, moarte în frontului și pe linia frontului, au atins culmile de curaj și sacrificiu de sine în focul bătăliilor și în schimburile grele din fabrici și uzine și au obținut o victorie cu adevărat mare", a subliniat liderul Rusiei.

El și-a exprimat încrederea că oamenii vor păstra această amintire și adevărul despre război.

„Facem și vom face totul pentru ca țara noastră, Patria noastră să fie întotdeauna o putere mare și puternică și vom fi întotdeauna recunoscători învingătorilor care au pășit în nemurire - cei care ne-au dat nou, generațiilor viitoare, viață și pace. Slavă veșnică celor căzuți pentru libertate și independența Patrie! Veșnică pomenire!", a conchis Putin.

La sfârșitul discursului, președintele rus a anunțat un minut de tăcere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre așteptările rușilor după încheierea războiului rece

38
Rusia spera că încheierea războiul rece va deveni o victoria comună pentru Europa unită, de la Lisabona până la Vladivostok, a scris Putin într-un articol semnat pentru presa germană.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Într-un articol publicat în săptămânalul german Die Zeit, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că a existat o speranță că sfârșitul războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa.

Articolul, textul căruia a fost publicat pe site-ul Kremlinului, este dedicat celor 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Articol lui Putin, la 80 de ani de la invazia naziștilor în URSS: "Să fim deschiși, în ciuda trecutului" >>>

“Noi speram că încheierea războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa. Părea că mai e puțin și va deveni o realitate visul lui Charles de Gaulle despre un continent unit, nu atât geografic “de la Atlantic până la Ural”, ci cultural și civilizational, de la Lisabona, până la Vladivostok”, se spune în articolul președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
război rece, Rusia, Putin


Загрузка...
Victor Parlicov

Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

0
Expertul în energetică, Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea aplica mai multe instrumente pentru a interveni pe piața produselor petroliere, inclusiv crearea unui operator de stat. Detalii în materialul ce urmează
Iată ce ar putea face statul dacă petroliștii vor ascunde profiturile

Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.

Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.

„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.

Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.

„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.

O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.

„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar  apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.

Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.

„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.

Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Profit, Produse petroliere, ANRE
Tematic
Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți
Vom rămâne fără benzină - șantajul la care vor recurge petroliștii


Загрузка...