Adepți ai legiunii letone Waffen-SS depun flori la Monumentul Libertății din Riga

Raport: CIA a recrutat călăi din legiunea letonă SS

148
(reînnoit 17:09 18.03.2021)
Agenți letoni au fost implicați direct în crimele împotriva umanității, inclusiv în Holocaust, în atrocitățile comise împotriva civililor, în blocada Leningradului.

CHIȘINĂU, 18 mar – Sputnik. Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a recrutat în mod activ foști membri ai Legiunii letone SS, implicați în masacrarea civililor din Uniunii Sovietice pe teritoriile ocupate în timpul Marele Război pentru Apărarea Patriei, apoi i-a folosit în activitatea sa subversivă împotriva Republicii Sovietice Socialiste Letone, rezultă din raportul "Călăi la pensie. Infractorii naziști din Letonia în serviciul CIA", pregătit de Fundația "Memoria Istorică".

Prezentarea raportului va avea loc joi pe platforma agenției de presă "Rossiia Segodnia".  

"Informațiile publicate în acest raport arată clar că majoritatea covârșitoare a agenților letoni din CIA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au slujit naziștilor, mulți dintre acești agenți fiind implicați direct în crimele împotriva umanității, inclusiv în Holocaust, în atrocitățile comise împotriva civililor, în blocada Leningradului", este menționat în raport, textul căruia a transmis agenției RIA Novosti de către Fundația "Memoria Istorică".

Studiul prezintă, în particular, date privind cooperarea cu CIA a legionarului leton SS, Jānis Cīruli, care a participat activ la măceluri împotriva civililor, inclusiv a femeilor și a copiilor, în zona satului Jesteanaia Gorka, regiunea Novgorod.

După cum se poate constata din raport, bazat pe analiza documentelor CIA declasificate anterior, membrii organizației "Daugavas Vanagi", inclusiv membrii consiliului acesteia, au jucat un rol aparte în rândul acestor agenți de informare americani. Organizația a fost înființată după cel de-al Doilea Război Mondial într-un lagăr pentru prizonieri militari din Belgia, de către foștii legionari letoni SS. Sediul organizației era amplasat în orașul Münster, Germania de Vest,  iar filialele acesteia erau prezente în 12 țări occidentale, inclusiv în SUA, Anglia și Canada. Organizația era formată din aproximativ 130 de filiale, reunind mai mult de nouă mii de oameni.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, filiale ale organizației au fost deschise în Letonia. Acum filialele "Daugavas Vanagi" există în toate țările în care locuiesc în număr mare veterani ai Legiunii letone SS. Anume la sugestia "Daugavas Vanagi", în Letonia ziua de 16 martie este sărbătorită anual ca ziua comemorării Legiunii letone.

"Complici și criminalilor naziști printre agenții letoni ai CIA erau extrem de mulți, iar organizația Daugavas Vanagi poate fi considerată pe bună dreptate una dintre activele cheie ale serviciilor secrete americane pe direcția letonă", este subliniat în raport.

Autorii acestuia explică de ce CIA a preferat să recruteze persoane implicate în mod clar în crimele împotriva umanității: "Există un răspuns perfect rațional la această întrebare. Participarea la crimele naziste în sine, desigur, nu reprezenta un avantaj pentru candidați la recrutare. Avantajul îl constituia serviciul în structurile de poliție organizate de naziști".

După cum explică autorii raportului, foștii polițiști aveau o gamă mai largă de contacte și abilități utile pentru activitatea operativă. "CIA a preferat să recruteze ofițeri de poliție, iar ei erau implicați cel mai activ în crimele organizate de naziști", subliniază istoricii.

Prezentarea proiectului internațional “Memoria eternă”
© Sputnik / Владимир Трефилов

În ultima perioadă, organele de drept, motoarele de căutare și istoricii ruși au descoperit numeroase crime ale naziștilor împotriva populației civile a URSS-ului, în cadrul proiectului "Fără termen de expirare".

În octombrie 2020, în Rusia, instanța a clasificat aceste evenimente drept genocid. Așa a calificat instanța masacrarea de către naziști a locuitorilor satului Jesteanaia Gorka din regiunea Novgorod: în 1942-1943, peste 2,5 mii de oameni au fost uciși acolo.

Și Aleksandr Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații, a numit politica Germaniei din timpul războiului drept genocid – majoritatea absolută a pierderilor sovietice a fost suportată de populația civilă, a explicat el.

Anul acesta, Comitetul de investigații a anunțat că va crea un departament pentru investigarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei. Subunitatea se va ocupa de căutarea responsabililor pentru masacrarea în masă și va preveni denaturarea faptelor istorice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
fascist, crime, legiune, agenții, CIA
Tematic
Igor Dodon, la o întrevedere cu membrii Comitetului Național „Victoria”
Putin și Merkel, la Forumul Păcii

Un jurnalist german i-a comparat pe Putin și Merkel

40
(reînnoit 07:38 22.06.2021)
Jurnalistul german Hubert Seipel a enumerat calitățile comune pe care le au Vladimir Putin și Angela Merkel.

BUCUREȘTI, 22 iun - Sputnik, Ion Pelin. Jurnalistul, scriitorul și documentaristul german Hubert Seipel a enumerat pentru RIA Novosti ce calități comune au președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

În noua sa carte „Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia” (Putins Macht: Warum Europa Russland braucht, publicată în 2021 de Hoffmann & Campe, Hamburg), Seipel analizează politica externă a Rusiei din ultimii ani, implicațiile negocierilor complexe dintre Occident și Moscova, care sunt necesare pentru ambele părți, precum și sistemul global de relații internaționale, care se află în prezent în regim de criză.

"Întotdeauna este vorba despre interese naționale, desigur, dar și despre propriul lor caracter. Și amândoi (Putin și Merkel) au cu siguranță o dependență comună de forță și tactici. La fel ca Putin, Merkel este îngrijorată că o altă persoană ar putea să se uite la ea în cărți ... și poate descoperi că nu există deloc un plan general. Politica este determinată de istorie, experiență colectivă și interese specifice", constată Seipel.

Potrivit acestuia, ambii lideri sunt uniți și de atitudinea lor atentă față de sondajele de opinie. De asemenea, Putin și Merkel „vorbesc unul în limba celuilalt”: președintele rus - în limba germană și cancelarul Republicii Federale Germania - în limba rusă. Toate acestea însă „nu au ușurat foarte mult situația” în relațiile dintre ei, spune Seipel.

„Libertatea este pentru ea (Merkel) America”, a scris fostul șef al departamentului internațional la (unul dintre principalele ziare germane) Süddeutsche Zeitung, în biografia „Angela Merkel, cancelarul și lumea ei”. Cartea citează dogma cancelarului: „Ceea ce ne unește și ne unește pe europeni este setul nostru comun de valori.

”O consecință logică: Germania nu ar trebui să urmeze niciodată o politică care să contravină intereselor Statelor Unite ... (Dar) pentru Vladimir Putin este puțin probabil ca lumea Angelei Merkel să-i fie apropiată, chiar dacă a trăit în RDG timp de cinci ani în timpul Uniuniii Sovietice", a mai adăugat jurnalistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Rusia, Germania, Putin, merkel


Загрузка...

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

106
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate

26
(reînnoit 07:57 22.06.2021)
Campania electorală, dar și comportamentul concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate se desfășoară după un scenariu vechi și cu promisiuni care nu vor fi realizate.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Jocul între partidele politice în această campanie electorală abia începe, iar bătălii între acestea vor exista și de acum încolo. Precizarea a fost făcută de politologul Ian Lisnievschi, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului politic, partidele politice sunt obosite și nici nu dispun de resurse ca oameni, bani și timp. Lisnievschi mai spune că este devreme să se vorbească despre potențialul acestor partide, întrucât mai sunt 20 de zile până la ziua alegerilor.

„Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Au fost acțiuni care au impus partidul pro-prezidențial să facă un pas înapoi”, a precizat politologul Ian Lisnevschi.

Acesta mai spune că partidele trebuie să se pregătească pentru anumite lovituri în cadrul campaniei electorale. Expertul a precizat că listele electorale trebuie să fie foarte bine analizate.

„În special Partidul Acțiune și Solidaritate trebuia să analizeze foarte bine cine sunt persoanele de pe lista electorală. Practic era primul și unicul partid care a pledat insistent pentru alegeri anticipate”, a mai spus politologul.

Potrivit lui, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%.

„La momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Să presupunem că în Parlament ar intra doar două partide, unul la guvernare și celălalt, cu aproximativ 45% - în opoziție. O opoziție destul de puternică într-o perioadă complicată pentru guvernare. Republica Moldova este în criză economică. Despre criza pandemică acum nu se mai discută, dar ea nu a trecut. Totodată, sunt diverse probleme la nivel internațional care vor afecta. De aceea, indiferent de cine ar fi la guvernare, procentul de dezamăgire va fi foarte mare”, explică Lisnievschi.

Ian Lisnevschi explică și de ce în campania electorală partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite sa provoace emoții alegătorilor.

„Politicienii noștri s-au obișnuit să vină cu mesaje emoționale. Integrarea europeană sau lupta cu corupția sunt doar slogane. Slogane țintite să aducă voturi și mai mult nimic. Pentru integrarea europeană este nevoie de diplomație echilibrată și spre est, și spre vest”, a explicat politologul.  

Acesta a menționat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică în care se află Republica Moldova, iar lucrurile vor fi mai complicate către luna decembrie a acestui an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
alegri parlamentare, Parlamentare, Expertiză, expert grup


Загрузка...