Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой

Zaharova a comentat declarațiile lui Biden despre Rusia

116
(reînnoit 16:56 18.03.2021)
Washingtonul însuși trebuie să explice Moscovei ce se întâmplă în relațiile ruso-americane, a declarat Maria Zaharova, comentând declarațiile președintelui SUA Joe Biden.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. El a spus anterior că Vladimir Putin "va răspunde pentru implicarea în alegeri". De asemenea, mass-media susține că Biden, într-o conversație cu un jurnalist al canalului TV ABC, l-a numit pe președintele rus "ucigaș", dar nu este clar dacă a avut în vedere cu adevărat acest lucru. Purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a refuzat să precizeze dacă cuvintele lui Biden despre Putin au fost o metaforă.

"Știm că colegii noștri americani au refuzat complet să răspundă la întrebarea directă privind ceea ce s-a întâmplat acolo. Practic nu există răspunsuri (ale lor – n. n.). Întrebarea trebuie să fie adresată lor, ce se întâmplă la ei în general", a spus Zaharova în emisie directă la postul de radio "Vesti FM".

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că ambasadorul rus în Statele Unite, Anatolii Antonov, a fost invitat la consultări la Moscova pentru a evalua contextul actual al relațiilor cu Washingtonul. Instituția a subliniat că vrea să evite "deteriorarea ireversibilă a relațiilor cu Washingtonul".

Misiunea diplomatică rusă a scris pe Facebook că "situația creată a devenit o consecință a politicii deliberate a Washingtonului, care, pe parcursul ultimilor ani, de fapt, a condus, în mod intenționat, cooperarea bilaterală într-un impas".

Sancțiuni împotriva Rusiei

Miercuri, Ministerul de Comerț al SUA a extins restricțiile de export împotriva Rusiei: aceasta din urmă a fost inclusă în lista țărilor cu care este interzis în totalitate exportul și importul de arme. Sancțiunile comerciale ale SUA vor afecta exporturile legate de securitatea națională, iar o serie de excepții privind aviația și spațiul cosmic vor fi valabile numai până la 1 septembrie. Decizia va intra în vigoare pe 18 martie. Motivul unor astfel de măsuri a devenit situația cu Alexei Navalnîi și "utilizarea armelor chimice și biologice".

În plus, în ajun, biroului directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii al Statelor Unite a declasificat un raport în care Moscova a fost acuzată că a încercat să ajute la realegerea lui Donald Trump, la discreditarea lui Joe Biden și la "semănarea zâzaniei" în societatea americană. Documentul prevede și introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Kremlinul a numit raportul "nefondat și neîntemeiat". După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitrii Peskov, Rusia nu a avut nimic de-a face cu nicio campanie împotriva candidaților la alegeri. Potrivit acestuia, astfel de materiale "necalitative" sunt folosite în calitate de pretext pentru noi sancțiuni.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe a spus că a reacționat la noile restricții "calm" – astfel de măsuri au fost deja introduse de peste 90 de ori. În același timp, instituția a menționat că creșterea presiunii sancțiunilor asupra Rusiei "nu adaugă șanse" normalizării dialogului dintre Moscova și Washington, iar responsabilitatea pentru deteriorarea acestuia revine în întregime Statelor Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116

Localurile din Moscova funcționează cu program redus din cauza restricțiilor COVID

34
Unitățile de alimentație publică din Moscova funcționează cu program limitat din cauza restricțiilor impuse pe fundalul creșterii cazurilor de COVID-19.

Restaurantele, cafenelele, barurile și cluburile din Moscova nu vor mai servi clienții noaptea, între orele 23:00 - 06:00, în perioada 13-20 iunie, din cauza creșterii considerabile a cazurilor de coronavirus în capitala rusă.

Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop
© Photo : Courtesy of the National Institutes of Health

În filmările realizate duminică seară pot fi văzuți oameni care stau lângă localurile închise din cartierul foarte popular ”Iazurile Patriarhului”.

Potrivit unui decret al primarului Moscovei, Serghei Sobianin, în perioada respectivă va fi suspendată în totalitate activitatea grădinilor zoologice, punctelor alimentare din centrele comerciale, precum și a sălilor de joc pentru copii.

De asemenea, Sobianin a semnat un decret privind prelungirea zilelor nelucrătoare în perioada cuprinsă între 15 și 19 iunie, cu păstrarea salariilor. Angajatorilor li se recomandă să permită ca cel puțin o treime din angajații să lucreze de la distanță.

După cum a raportat Centrul operațional, 7.704 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate la Moscova pe 13 iunie. Este maximul din 14 ianuarie a anului curent. Un total,  în Rusia au fost înregistrate duminică 14.723 de cazuri noi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Rusia, COVID-19, restricții, Moscova
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a spus ce se va întâmpla în Rusia după ce va pleca din funcția de președinte

318
(reînnoit 18:38 14.06.2021)
Președintele rus Vladimir Putin crede că nimic „nu se va prăbuși” după plecarea sa din funcția de președinte al țării, potrivit site-ului oficial al Kremlinului.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Vladimir Putin a vorbit despre soarta Federației Ruse după plecarea sa din funcția de șef de stat într-un interviu acordat companiei de televiziune americane NBC.

„Și ce se va prăbuși peste noapte? Uitați-vă, dacă ne uităm la situația în care se afla Rusia în 2000, aceasta se afla la limita pierderii suveranității, integrității teritoriale, numărul cetățenilor sub pragul sărăciei era colosal și catastrofal, nivelul PIB-ului a scăzut substanțial... Dar acum situația este diferită. Există multe probleme acum, dar situația este complet diferită. Într-o zi, în locul meu va veni cu siguranță o altă persoană. Și de ce ar trebui să se prăbușească toate acestea?" a remarcat președintele rus în interviul acordat companiei de televiziune americane NBC, fiind citat de site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a devenit pentru prima dată președinte al Federației Ruse în anul 1999 și a deținut această funcție timp de două mandate consecutiv. Ulterior, timp de 4 ani a fost prim-ministru al Rusiei, iar în 2012 a fost reales șef de stat pentru un mandat de șase ani, iar în 2018 a mai câștigat un mandat de 6 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

318
Tagurile:
Rusia, președinte, Vladimir Putin
Tematic
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...
Imagini din arhivă

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

0
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, iar în Capitală sunt organizate mai multe evenimente.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet și publicist național Mihai Eminescu. În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale.

La ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene.

După depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesor), în care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.

La 25 februarie/9 martie debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în București. La moartea sa, George Călinescu a scris:

„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Iar Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moarte, evenimente, Mihai Eminescu


Загрузка...