Maria Zaharova

Maria Zaharova denunță efectele și manevrele loviturii de stat care a zguduit regiunea

146
(reînnoit 10:08 23.02.2021)
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, face o declarație fulminantă despre lovitura de stat de la Kiev și implicarea Occidentului.

BUCUREȘTI, 23 feb – Sputnik. Devenită una dintre figurile de referință ale diplomației mondiale, Maria Zaharova face din nou o declarație excepțională cu prilejul împlinirii a șapte ani de la lovitura din stat de la Kiev.

Maria Zaharova arată ferm că atunci a avut loc o lovitură de stat sângeroasă, cu consecințe tragice pentru Ucraina însăși, dar și pentru stabilitatea regională și internațională.

Zaharova punctează: ”Este remarcabil faptul că tulburările în masă naționaliste au fost sub sloganurile valorilor europene, ale libertății și democrației”.

”În multe feluri, acestea au fost declanșate și susținute de statele occidentale, în primul rând SUA, intervenindu-se în afacerile interne ale țării”, acuză Maria Zaharova.

În context, Zaharova subliniază și un alt aspect: Franța, Germania și Polonia, ca intermediari între putere și opoziție, i-au convins pe oamenii președintelui legitim ales ”să nu folosească forța împotriva protestatarilor non-pașnici, au devenit garanți ai acordurilor încheiate între ei, dar nu au făcut nimic pentru a le îndeplini atunci când opoziția de atunci le-a refuzat în mod ostentativ”.

”Trebuie amintit că aceste acorduri includeau formarea unui guvern de unitate națională, reformă constituțională și alegeri democratice”, declară Zaharova, punctând din nou: ”Din păcate, o soluție pașnică pentru criza politică internă s-a dovedit a fi inutilă” nefiind dorită ”nici de opoziția naționalistă, nici de patronii săi occidentali”.

Adevărul despre evenimentele din timpul ”Maidanului” încă se ascunde, spune Zaharova, ”ancheta lor nu se desfășoară, iar faptele sunt distorsionate intenționat”.

Demonstrativ în aceste sens este că legea adoptată după ce Maidanul a preluat puterea interzice urmărirea participanților la evenimentele sângeroase, ”în ciuda criticilor aduse Misiunii ONU de Observare a Drepturilor Omului”.

”În schimb, autoritățile ucrainene nu vor să treacă legea privind amnistierea rezidenților din Donbass care nu au vrut să accepte regimul și arbitrajul naționalist de la Kiev”, subliniază Zaharova.

Cu cât trece mai mult timp după lovitură de stat, cu atât consecințele devin mai evidente, spune Zaharova, arătând că aceasta a condus la ieșirea Crimeii din Ucraina, iar conflictul din Donbass este încă în desfășurare.

”Tragediile din Odesa și Mariupol au început agitația neo-nazismului, ucrainizării violente și ofensivei generale asupra libertății și drepturilor omului”, acuză diplomatul rus. ”Conducerea ţării foloseşte din ce în ce mai mult metode totalitare, fără proces şi investigaţie pentru a-şi pedepsi proprii cetăţeni pentru disidenţă”.

În plus, ”așteptările prosperității socio-economice nu au fost îndeplinite, punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE este în așteptare, relațiile economice istorice și legăturile umanitare cu Rusia și alte țări ale CSI sunt rupte”.

”A avut loc dezindustrializarea, corupția crește, continuă sărăcirea, împărțirea socială și scăderea populației”, spune Zaharova, arătând că, în șapte ani, Ucraina ”din statul prosper a devenit una dintre cele mai sărace țări europene”.

Dar, mai ales, Ucraina ”își pierde din ce în ce mai mult independența, independența politică și economică – și totodată are loc militarizarea ei, care are un impact distructiv asupra situației politico-militare din Europa”.

”Oboseala se acumulează în rândul populației din Ucraina, dezamăgirea și apatia cresc”, subliniază Zaharova, arătând că, ”în speranța schimbărilor în bine, acum aproape doi ani, alegătorii au votat noul guvern la prezidențiale și parlamentare. Totuși, timpul a arătat că actuala conducere și-a continuat predecesorii, nu a reușit să îndeplinească promisiunile electorale pentru rezolvarea crizei socio-economice, să pună capăt războiului din estul țării și să depășească divizarea în societate”.

De aceea, conchide Zaharova, continuarea politicii de confruntare ”care a început odată cu lovitura de stat de pe Maidanul din Kiev este influențată de exacerbarea problemelor actuale ale Ucrainei și poate duce și mai mult la agravarea situației din interiorul țării și la scară regională”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
Kiev, lovitură de stat, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova: Manevrele SUA în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei

22
(reînnoit 08:39 03.03.2021)
Uniunea Europeană și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza arestării și condamnării lui Aleksei Navalnîi.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni din cauza arestării activistului Aleksei Navalnîi.

Potrivit documentului, publicat în jurnalul oficial al UE, restricțiile individuale ale Bruxellesului vor viza procurorul general Igor Krasnov, șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, conducătorul Serviciului Federal al Penitenciarelor, Aleksandr Kalașnikov, și șeful Gărzii Naționale (RosGvardia), Viktor Zolotov.

Restricțiile au fost impuse în conformitate cu noul regim global al sancțiunilor al UE, pentru încălcarea drepturilor omului - e o măsură aplicată pentru prima dată în istorie. Elaborarea acestuia a fost inițiată în 2019 de către șeful diplomației europene, Josep Borrell. De asemenea, acesta a propus numirea acestui regim „Navalnîi”, însă ideea a fost respinsă.

Miniștrii de Externe ale statelor UE au adoptat pe 22 februarie o decizie cu privire la măsuri restrictive împotriva cetățenilor ruși, care au participat la arestarea lui Aleksei Navalnîi.

Moscova
© Sputnik / Наталья Селиверстова
Recent, Bruxellesul a demarat formalizarea lor. Sancțiunile pentru arestarea lui Navalnîi au fost coordonate și aprobate în termeni record – într-o săptămână. Spre exemplu, un proces similar, legat de sancțiunile antibelaruse, a durat 2,5 luni.

MAE al Rusiei a menționat mai devreme că Uniunea Europeană acționează reieșind din stereotipuri și contrar unei logici... forțează mecanismul ineficient de sancțiuni. Moscova a promis că va răspunde la măsurile Bruxellesului.

Totodată, Ministerul Comerțului din SUA a anunțat astăzi includerea a 14 organizații în lista sancțiunilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației americane, e vorba de 13 companii comerciale, dintre care 9 din Rusia, 3 – din Germania, 1 din Elveția, precum și un institut de cercetare din Rusia.

“Toate acestea sunt implicate în diverse aspecte ale producției elementelor armelor biologice și chimice”, a declarat oficialul american.

Orice export și reexport al producției, care au vreo tangență cu aceste organizații, va fi vizat de regimul de licențiere al SUA “cu prezumția de refuz” în licențiere.

De asemenea, SUA au impus sancțiuni financiare împotriva a șapte demnitari ruși.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației, toate proprietăților persoanelor vizate, descoperite în jurisdicția SUA, vor fi blocate.

“În plus, orice străin, care acordă un sprijin prin efectuarea unor tranzacții cu aceste persoane, riscă sancțiuni”, a adăugat oficialul american.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
UE, SUA, sancțiuni, Aleksei Navalnîi, Rusia


Загрузка...
Улыбка Путина.

Putin: Rusia își va dezvolta industria cărbunelui

43
(reînnoit 08:10 03.03.2021)
Rusia trebuie să-și garanteze o dezvoltare durabilă a sectorului extracției de cărbune, chiar și în condițiile diminuării cererii pe piața mondială, a declarat Putin.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. În dezvoltarea sectorului cărbunelui trebuie elaborate planuri atât pentru 3-4 ani, cât și pentru o perioadă lună, luând în considerație necesitățile altor state, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Marți, Putin a convocat o ședință dedicate problemelor dezvoltării sectorului cărbunilor.

“Astăzi voi propune să discutăm situația din domeniul industriei cărbunilor – una din sectoare-cheie al sistemului nostru energetic, important pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor țării noastre”, a spus Putin la deschiderea ședinței.

Potrivit șefului statului rus, din 2017 extracția cărbunelui a depășit stabil 400 milioane de tone pe an, dintre care peste o jumătate este exportată, iar volumul exportului a crescut cu peste o treime în ultimii opt ani.

“Pentru o dezvoltare durabilă trebuie să analizăm permanent situația de pe piață, să elaborăm strategii atât pentru următorii 3-4 ani, cât și pe termen lung, reieșind din provocările strategice și perspectivele pieței mondiale a cărbunelui”, a adăugat Putin.

Potrivit liderului rus, e necesară garantarea unei dezvoltări sigure a regiunilor miniere din Rusia, chiar și în condițiile diminuării cererii în lume.

Putin a menționat că în privința perspectivelor pe termen lung a pieței mondiale a cărbunelui există mai multe prognoze care vizează deceniul curent. Unele din acestea presupun o restrângere semnificativă a pieței, inclusiv din contul schimbărilor tehnologice a termocentralelor și utilizarea activă a surselor regenerabile.

“În orice caz, trebuie să ne examinăm toate scenariile posibile, pentru a garanta o dezvoltare durabilă a regiunilor noastre miniere, chiar și în condițiile diminuării cererii la cărbune, în condițiile înrăutățirii conjuncturii internaționale”, a spus Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Industria cărbunelui, industrie, Putin


Загрузка...
Traian Băsescu

Se cere pușcărie pentru Traian Băsescu

0
Uniunea Salvați România reacționează după condamnarea de ieri a fiicei președintelui Băsescu, precum și a Elenei Udrea, ambele comițând fapte în beneficiul președintelui în funcție și a partidului de guvernământ.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Una dintre cei mai apreciate figuri din USR, deputatul român Emanuel Ungureanu, a avut o reacție dură după condamnările de ieri care le-au vizat pe Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”La pușcărie!”, folosește Emanuel Ungureanu sloganul deja clasic al „justițiarilor” din stradă, altădată susținători înfocați ai lui Traian Băsescu.

Acum, Ungureanu întreabă – ”Băsescu de ce o fi în libertate?”. Într-adevăr, președintele de atunci a fost principalul beneficiar al faptelor pe care azi instanța le consideră infracțiuni!

De asemenea, Emanuel Ungureanu atrage atenția asupra unui alt mare beneficiar al campaniei duble din 2009 – președinție și referendum: PDL-ul condus de Emil Boc, cel ce își reînnoia mandatul de premier cu ajutorul acelorași fapte incriminate.

Așa că Ungureanu pune o întrebare logică și tăioasă: ”Boc nu știa nimic despre șpăgile din campania electorală?”.

”Cei doi (Băsescu și Boc, n.n.) ne mai dau lecții din când în când despre reforme și statul de drept”, încheie ironic Emanuel Ungureanu.

Dar, dincolo de ironie, lațul se strânge în jurul lui Traian Băsescu – fapt confirmat din mai multe surse – iar USR pare dornic să contribuie la asta.

Altfel spus, creatorul ”statului paralel” pare sugrumat de… susținătorii statului paralel.

Inutil să menționăm multele aprecieri de care s-a bucurat postarea lui Emanuel Ungureanu.

Amintim că marți Elenda Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare și 3 ani de interzicere a unor drepturi, pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Procurorii ceruseră o condamnare de 12 ani.

Iar fiica fostului președinte român Ioana Băsescu, notar public, a fost condamnată la 5 ani de pușcărie pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...