Zaharova: Sperăm Chișinăul se va abține de la politizarea activității ambasadei FR

125
(reînnoit 18:14 18.02.2021)
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a comentat declarația Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova cu privire la participarea online a ambasadorului Rusiei la un eveniment organizat la Tiraspol.

CHIȘINĂU, 18 februarie - Sputnik. Moscova se așteaptă ca partenerii moldoveni să se abțină de la politizarea activităților ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Asta este declarația reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, făcută joi, într-un briefing.

În data de 15 februarie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și-a exprimat nemulțumirea față de participarea ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețsov, la o ședință a Colegiului al Ministerului de Externe transnistrean, care a avut loc în regim de videoconferință.

"În urmă cu câteva zile, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a reacționat echivoc la prezența ambasadorului țării noastre la unul dintre evenimentele transnistrene. Acesta a avut loc pe 10 februarie, în regim online. MAIE, în comentariul său, a făcut apel la diplomații acreditați în țară să se abțină de la participarea la evenimentele organizate de structurile de la Tiraspol", a reamintit Zaharova.

Potrivit ei, această reacție provoacă nedumerire.

„Chișinăul știe foarte bine că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, este garant și mediator în reglementarea transnistreană și pledează pentru dezvoltarea progresivă a relațiilor ruso-moldovenești în spiritul și principiile stabilite în tratatul bilateralul de prietenie și cooperare din 2001", a subliniat reprezentantul departamentului de politică externă al Federației Ruse.

Acțiunile ambasadorului rus în Moldova, a remarcat Zaharova, corespund pe deplin acestor principii.

„Chișinăul ar trebui să conștientizeze că, fără menținerea contactelor cu părțile aflate în conflict, este, pur și simplu, imposibil să îndeplinești funcții de mediere în soluționarea transnistreană. În plus, responsabilitățile oricărui ambasador includ dezvoltarea legăturilor cu regiunile țării gazdă, în cadrul practicii diplomatice, lucru care a și fost făcut, și menținerea contactelor cu diaspora propriei sale țări situate acolo", a declarat reprezentantul Ministerului de Externe rus.

Potrivit acesteia, o astfel de muncă, inclusiv vizite în regiunile Federației Ruse, este efectuată de Ambasada Moldovei la Moscova.

"Și acest lucru nu provoacă reacții din partea rusă. Cu atât mai mult, când este vorba de videoconferință. Contăm pe faptul că partenerii noștri moldoveni să se abțină de la politizarea activităților Ambasadei Rusiei la Chișinău în acest mod", a conchis Zaharova.

Participanții la negocieri în formatul internațional „5+2” sunt Chișinău și Tiraspol ca părți în conflict, Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
Federația Rusă, Ambasada, zaharova
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei

22
(reînnoit 08:39 03.03.2021)
Uniunea Europeană și SUA au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza arestării și condamnării lui Aleksei Navalnîi.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni din cauza arestării activistului Aleksei Navalnîi.

Potrivit documentului, publicat în jurnalul oficial al UE, restricțiile individuale ale Bruxellesului vor viza procurorul general Igor Krasnov, șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin, conducătorul Serviciului Federal al Penitenciarelor, Aleksandr Kalașnikov, și șeful Gărzii Naționale (RosGvardia), Viktor Zolotov.

Restricțiile au fost impuse în conformitate cu noul regim global al sancțiunilor al UE, pentru încălcarea drepturilor omului - e o măsură aplicată pentru prima dată în istorie. Elaborarea acestuia a fost inițiată în 2019 de către șeful diplomației europene, Josep Borrell. De asemenea, acesta a propus numirea acestui regim „Navalnîi”, însă ideea a fost respinsă.

Miniștrii de Externe ale statelor UE au adoptat pe 22 februarie o decizie cu privire la măsuri restrictive împotriva cetățenilor ruși, care au participat la arestarea lui Aleksei Navalnîi.

Moscova
© Sputnik / Наталья Селиверстова
Recent, Bruxellesul a demarat formalizarea lor. Sancțiunile pentru arestarea lui Navalnîi au fost coordonate și aprobate în termeni record – într-o săptămână. Spre exemplu, un proces similar, legat de sancțiunile antibelaruse, a durat 2,5 luni.

MAE al Rusiei a menționat mai devreme că Uniunea Europeană acționează reieșind din stereotipuri și contrar unei logici... forțează mecanismul ineficient de sancțiuni. Moscova a promis că va răspunde la măsurile Bruxellesului.

Totodată, Ministerul Comerțului din SUA a anunțat astăzi includerea a 14 organizații în lista sancțiunilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației americane, e vorba de 13 companii comerciale, dintre care 9 din Rusia, 3 – din Germania, 1 din Elveția, precum și un institut de cercetare din Rusia.

“Toate acestea sunt implicate în diverse aspecte ale producției elementelor armelor biologice și chimice”, a declarat oficialul american.

Orice export și reexport al producției, care au vreo tangență cu aceste organizații, va fi vizat de regimul de licențiere al SUA “cu prezumția de refuz” în licențiere.

De asemenea, SUA au impus sancțiuni financiare împotriva a șapte demnitari ruși.

Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației, toate proprietăților persoanelor vizate, descoperite în jurisdicția SUA, vor fi blocate.

“În plus, orice străin, care acordă un sprijin prin efectuarea unor tranzacții cu aceste persoane, riscă sancțiuni”, a adăugat oficialul american.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
UE, SUA, sancțiuni, Aleksei Navalnîi, Rusia


Загрузка...
Улыбка Путина.

Putin: Rusia își va dezvolta industria cărbunelui

48
(reînnoit 08:10 03.03.2021)
Rusia trebuie să-și garanteze o dezvoltare durabilă a sectorului extracției de cărbune, chiar și în condițiile diminuării cererii pe piața mondială, a declarat Putin.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. În dezvoltarea sectorului cărbunelui trebuie elaborate planuri atât pentru 3-4 ani, cât și pentru o perioadă lună, luând în considerație necesitățile altor state, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Marți, Putin a convocat o ședință dedicate problemelor dezvoltării sectorului cărbunilor.

“Astăzi voi propune să discutăm situația din domeniul industriei cărbunilor – una din sectoare-cheie al sistemului nostru energetic, important pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor țării noastre”, a spus Putin la deschiderea ședinței.

Potrivit șefului statului rus, din 2017 extracția cărbunelui a depășit stabil 400 milioane de tone pe an, dintre care peste o jumătate este exportată, iar volumul exportului a crescut cu peste o treime în ultimii opt ani.

“Pentru o dezvoltare durabilă trebuie să analizăm permanent situația de pe piață, să elaborăm strategii atât pentru următorii 3-4 ani, cât și pe termen lung, reieșind din provocările strategice și perspectivele pieței mondiale a cărbunelui”, a adăugat Putin.

Potrivit liderului rus, e necesară garantarea unei dezvoltări sigure a regiunilor miniere din Rusia, chiar și în condițiile diminuării cererii în lume.

Putin a menționat că în privința perspectivelor pe termen lung a pieței mondiale a cărbunelui există mai multe prognoze care vizează deceniul curent. Unele din acestea presupun o restrângere semnificativă a pieței, inclusiv din contul schimbărilor tehnologice a termocentralelor și utilizarea activă a surselor regenerabile.

“În orice caz, trebuie să ne examinăm toate scenariile posibile, pentru a garanta o dezvoltare durabilă a regiunilor noastre miniere, chiar și în condițiile diminuării cererii la cărbune, în condițiile înrăutățirii conjuncturii internaționale”, a spus Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Industria cărbunelui, industrie, Putin


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

0
(reînnoit 11:03 03.03.2021)
Tot mai mulți cetățeni din țara noastră susțin că sunt discriminați. Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri, anul trecut.

Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație.  De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile. Pentru a preveni acest fenomen,  Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării desfășoară campania ”Fortificarea capacităților femeilor în revendicarea dreptului la egalitate și nediscriminare în Republica Moldova”. Acțiunea este organizată în contextul Zilei internaționale „ZERO Discriminare”, marcată în data de 1 martie. Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu președintele Consiliului, Ian Feldman.

0


Загрузка...