CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și-a împărtășit dorința de Anul Nou - ca toată lumea să fie sănătoasă.
Liderul de la Moscova a ieșit luni seara pe gheața de pe Piața Roșie pentru a-i îndeplini dorința băiatului Dima din Celiabinsk, care și-a dorit să joace hochei lângă zidurile Kremlinului.
După antrenamentul de hochei, spunându-și deja la revedere, o fetiță l-a întrebat pe Putin ce își dorește de Anul Nou. La început, șeful statului rus a răspuns că nu s-a gândit încă la asta, dar a ieșit repede din încurcătură.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Avionul militar de transport greu și pentru distanțe mari An-124 "Ruslan", care de mai bine de 30 de ani rămâne a fi cel mai mare și mai avansat dintre omologii săi de serie din lume, poate obține un aspect modernizat și o a doua viață în Rusia.
În data de 2 martie, în timpul unei întâlniri la întreprinderea "Aviastar-SP" din Ulianovsk, ministrului Apărării, Serghei Șoigu, i s-a propus să reia producția aeronavei "An-124 Ruslan". Până în 2004, uzina de avioane din Ulianovsk a produs 36 din 56 de avioane de acest tip, iar în 2020 aici au fost reparate șase avioane An-124. Nivelul tehnologic al întreprinderii face posibilă restabilirea producției în serie a avioanelor "Ruslan" în cel mai scurt timp posibil.
Propunerea producătorilor de avioane din Ulianovsk nu este una ușoară, deoarece mai devreme o astfel de inițiativă a venit mulți ani la rând din partea Ministerului Apărării al Federației Ruse. Dar ceva încurcă acestui proiect în mod constant.
Astfel, decizia din 2006 de a relua producția serială a avioanelor "Ruslan" în Ulianovsk, în cooperare cu întreprinderile din Ucraina, a fost anulată, întrucât, timp de 8 ani, partea ucraineană așa și nu a instalat motoarele.
Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse a considerat că nu exista o nevoie urgentă de producere a avioanelor An-124 deoarece repararea flotei existente permitea exploatarea aeronavelor "Ruslan" până la sfârșitul anilor 2040 (durat alor de viață este 50000 de ore, 10000 de zboruri sau 45 de ani). Pe de altă parte, aceeași instituție admite producerea unei aeronave de transport super-grele rusești similară cu An-124 după 2020. Poate că anume acum se deschid noi perspective pentru avioanele "Ruslan" și pentru aviația militară de transport rusească.
Evenimentele alarmante din ultimii ani din Siria, Nagorno-Karabah și din alte puncte fierbinți ale planetei au demonstrat importanța componentei grele a aviației militare de transport pentru transferul operativ de trupe, arme și mijloace materiale. Permiteți-mi să vă reamintesc că avionul militar de transport de bază "Ruslan" este capabil să transporte 120 de tone la o distanță de 4800 km, cu o viteză de 850 km/h (cu o sarcină de 80 de tone, raza maximă de acțiune crește la 7500 km). Omologul american Lockheed C-5 Galaxy este semnificativ inferior în ceea ce privește capacitatea de transportare a încărcăturilor. Însă în cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse operează doar aproximativ zece An-124. Noile provocări și amenințări necesită o creștere cantitativă și calitativă a aviației militare de transport.
Situația politic-militară rămâne dificilă în Siria. Situația poate necesita întăriri mobile, de aceea rețeaua de aerodromuri operative ale Forțelor Aerospațiale Ruse se extinde pe pământul sirian.
Potrivit publicației americane The Drive, lungimea pistei din Hmeimim a fost extinsă până la 3,2 km, ceea ce face posibilă primirea avioanelor militare de transport grele și foarte încărcate An-124 "Ruslan".Anterior, aviația militară de transport (inclusiv aeronavele An-124) a transferat prompt din Rusia în Armenia 1960 de militari din contingentul de menținere a păcii în Nagorno-Karabah – cu arme și echipamente standard (90 de transportori blindați, 380 de unități de automobile și echipamente speciale). Astfel de operațiuni ale aviației militare de transport trebuie exercitate în avans, este nevoie de aeronave de rezervă, echipaje, rute și aerodromuri.
În regiunea Breansk, la jumătatea lunii ianuarie, pentru prima dată în istoria Rusiei, au avut loc zboruri comune de instruire ale echipajelor regimentelor de aviație Seșinski și Tver, cu participarea simultană a șase avioane strategice de transport militar An-124-100 "Ruslan". Scopul zborurilor este perfecționarea abilităților echipajelor în transferul simultan al personalului unităților militare cu arme standard și echipament militar pe distanțe lungi. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, șase aeronave "Ruslan" pot lua la bord mai mult de 3000 de militari sau până la 48 de vehicule blindate.
Într-o situație de conflict militar neașteptat, trupele dislocate pe tot teritoriul Federației Ruse trebuie să acționeze ca un singur organism, să reacționeze prompt la orice schimbare a situației. În acest scop, ar putea fi necesare zeci și sute de avioane ale aviației militare de transport, respectiv, în viitorul apropiat, cu siguranță va fi mai mult de muncă la uzina de avioane din Ulianovsk.
Avionul An-124-100 "Ruslan" este capabil să ridice în aer peste 120 de tone de încărcătură (880 de militari echipați sau patru elicoptere Mi-8 sau o rachetă de 18 metri sau 18 automobile). Pe lângă Ministerul Apărării, alte 20 de astfel de aeronave sunt exploatate în diverse structuri din Rusia (Compania aeriană de stat "224 FU", compania "Volga – Dnepr"). Pentru comparație, compania ucraineană "Antonov Airlines" are doar 7 astfel de aeronave.
Evident, numărul vehiculelor grele de tip An-124 în Rusia va crește. Probabil, modernizarea digitală, noile motoare rusești NK-32 sau PD-14, schimbările semnificative ale avionicii și construcția șasiului vor duce la producerea unui avion greu de transport militar cu un nume diferit.
De exemplu, NATO numesc de mult timp avioanele An-124 "Condor". Nu există obstacole de netrecut pentru reluarea producției de avioane militare de transport grele la fabrica din Ulianovsk.
La întreprinderea de stat ucraineană ANTONOV, o astfel de producție este considerată imposibilă fără participarea ucraineană, însă anterior Ministerul Industriei și Comerțului al Federației Ruse a spus că ANTONOV, în calitate de deținător al certificatului pentru aeronava An-124, nu își îndeplinește obligațiile de a menține navigabilitatea aeronavelor din Rusia, respectiv, implicarea industriei rusești este inevitabilă. Nu este primul an în care întreprinderea din Ulianovsk "Aviastar-SP" efectuează întreținerea și modernizarea avioanelor "Ruslan" An-124-100 (versiunea aviației militare de transport) și An-124-100-150 (sarcina maximă – 150 tone) .
Încercările de a "privatiza" ideile sovietice de proiectare sunt inutile, iar tezele actuale ale Kievului privind "originea ucraineană" a avioanelor An-124 nu rezistă criticii.
Starea în care se află industria aeronautică ucraineană îi permite doar să viseze la producția de giganți înaripați. Degradarea tehnologică este un "partener" de încredere al tuturor țărilor din spațiul post-sovietic, care rup unilateral legăturile tradiționale cu Rusia. De altfel, faimosul proiectant sovietic de avioane Oleg Antonov – originar din gubernia Moscova, a studiat la Saratov și Leningrad și și-a început activitatea de proiectare la Moscova. Din 1946, a condus Institutul Siberian de Cercetare în Aviație, care a fost transferat la Kiev în 1952.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. În Rusia, s-a încheiat cea de-a doua fază a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik Light", a declarat ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko.
"Acum ele (datele – n.red.) sunt trimise spre evaluare de către experți", a spus el jurnaliștilor.
Autorizația pentru desfășurarea celei de-a treia faze e fost emisă deja la mijlocul lunii februarie. Acest studiu va fi realizat pe două grupuri, cu folosirea unui placebo. El ar trebui să fie finalizat până la 28 ianuarie 2022.
"Sputnik Light" face parte din linia "Sputnik", dezvoltată de Centrul Gamalei în cooperare cu Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) pe platforma bine studiată a vectorilor adenovirusului uman.
Potrivit șefului RDIF, Kirill Dmitriev, "versiunea light" este orientată în principal spre piețele externe, unde există focare epidemice puternice, în timp ce în Rusia, în calitate de "navă-amiral", rămâne a fi "Sputnik V".
Directorul Centrului Gamalei, Aleksandr Ghințburg, a declarat că utilizarea vaccinului "Sputnik Light" în aceste țări face posibilă reducerea vârfului îmbolnăvirii și a presiunii asupra asistenței medicale locale. Imunitatea după vaccinare va fi menținută, cel mai probabil, timp de trei-patru luni, iar eficacitatea vaccinului va fi de aproximativ 85%, a spus omul de știință.
Schema presupune o singură injecție (prima componentă a vaccinului "Sputnik V") și o perioadă mai scurtă de producere a anticorpilor. Mai mult, chiar dacă persoana vaccinată se va infecta cu COVID-19, o îmbolnăvire gravă nu îl amenință, întrucât agentul cauzal al virusului nu va coborî în plămâni. Pentru a prelungi protecția, a doua componentă poate fi inoculată după trei luni.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a convocat membrii Guvernului în exercițiu într-o ședință pentru a discuta despre achiziționarea vaccinului anti-coronavirus. La întrevedere a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor - Tatiana Ivanicichina, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății - Tatiana Zatîc și Viorica Dumbrăveanu, consilierul președintelui Parlamentului pe domeniul sănătății.
Aureliu Ciocoi a anunțat că sunt determinate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de circa 1 milion de doze de vaccin. În același timp, Zinaida Greceanîi a precizat că este foarte important ca toate procedurile să fie finalizate cât mai rapid astfel încât să fie lansat procesul de vaccinare în masă a tuturor categoriilor de cetățeni.Demnitarii nu au discutat ce vaccinuri ar putea fi procurate.
De menționat însă că în data de 3 martie, membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), s-au întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost discutat procesul de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, evaluând riscurile și situația epidemiologică nefavorabilă, reprezentanții Comitetului au aprobat utilizarea în în țara noastră inclusiv a vaccinurilor care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista OMS, EUL, în proces de evaluare. Este vorba despre 10 vaccinuri: Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova