Le siège du ministère russe des Affaires étrangères

MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews

80
(reînnoit 13:05 04.12.2020)
Ministerul rus de Externe a condamnat dur acțiunile autorităților letone în legătură cu reținerea jurnaliștilor de limbă rusă a portalurilor Baltnews și Sputnik Letonia, unde au avut loc percheziții.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. ”Sputnik Blijnee Zarubejie” a raportat că jurnaliștii care scriu pentru Sputnik Letonia și Baltnews au fost acuzați, în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală din Letonia, de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE. În urma interogatoriului, aceștia au semnat angajamentul scris de a nu părăsi localitatea. Ei ar putea fi pedepsiți cu amendă sau chiar cu închisoarea.

„Considerăm acțiunile agresive ale Serviciului de Securitate de Stat din Letonia, întreprinse pe 3 decembrie împotriva angajaților Sputnik din Riga și a jurnaliștilor de limbă rusă, ca un exemplu flagrant de încălcare a principiilor fundamentale ale unei societăți democratice - libertatea presei și de exprimare. Amintim că jurnaliștii au fost reținuți, interogați și cercetați, au fost aduse învinuiri penale împotriva lor", este menționat în declarația plasată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Potrivit Ministerului, acuzațiile de încălcare de către jurnaliștii de la Sputnik Letonia a regimului de sancțiuni impuse de UE sunt absolut inacceptabile.

Cum Letonia se transformă într-un mare poligon al NATO
© Video : Ruptly / Sputnik / gorod.lv / facebook.com/oksana.bondarenko2018

”Aceste restricții sunt de natură personală, se referă personal la directorul general al AIP ”Russia Segodnya" Dmitri Kiselev și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu media holdingul", precizează ministerul.

După cum a precizat MAE rus, „în același timp a fost comisă o răfuială împotriva jurnaliștilor rusofoni de la agenția Baltnews și a unor personalități publice din Letonia”.

Toate acestea sunt adevărate acțiuni de represalii care nu lasă nici o îndoială cu privire la caracterul rusofob al acuzațiilor fabricate. Problema va fi abordată în cadrul reuniunii Consiliului ministerial al OSCE", este menționat în comunicat.

Totodată, instituția și-a exprimat speranța că noul Reprezentant al OSCE pentru mass-media nu va ignora ceea ce se întâmplă și va atenționa Letonia asupra caracterului „inacceptabil al unor astfel de atacuri” împotriva mass-media, precum și „necesitatea respectării obligațiilor internaționale în domeniul asigurării libertății de exprimare”.

"Mizăm pe o evaluare adecvată și din partea UE", a conchis ministerul rus de resort.

La rândul său, redactorul-șef al AIP Rossiya Segodnya și RT, Margarita Simonyan, și-a exprimat speranța pe canalul ei de Telegram că Rusia va avea o reacție de răspuns la urmărirea penală a jurnaliștilor de la Baltnews și Sputnik Letonia.

O situație similară s-a atestat anul trecut în Estonia. Conducerea Poliției din țară și a departamentului Poliției de Frontieră i-a amenințat pe angajații Sputnik Estonia cu inițierea dosarelor penale împotriva lor dacă nu își încetează raporturile de serviciu cu organizația de bază. Aceste acțiuni au fost motivate prin sancțiunile UE din 17 martie 2014 împotriva unor de persoane fizice și juridice. Însă restricțiile UE nu sunt îndreptate împotriva AIP Rossiya Segodnya, care include Sputnik, ci personal împotriva directorului general al agenției, Dmitri Kiselev.

După cum a subliniat anterior reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Arlem Desir, dorința Tallinnului de a extinde efectul sancțiunilor personale ale Uniunii Europene asupra echipei Sputnik Estonia creează o problemă în zona libertății mass-media.

Comentând situația din jurul Sputnik Estonia, președintele Vladimir Putin a menționat că autoritățile ruse vor face totul pentru a sprijini activitatea Sputnik din alte țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
Letonia, baltnews, sputnik
Tematic
Lavrov: Discriminarea Sputnik și RT în Europa este inadmisibilă
Le Fonds monétaire international (FMI)

PIB-ul Rusiei va crește: FMI a îmbunătățit prognoza

31
(reînnoit 21:36 26.01.2021)
Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza creșterii economice a Federației Ruse în contextul pandemiei.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza creșterii PIB-ului Rusiei în acest an, până la trei la sută.

În octombrie, FMI prognoza o creștere a economiei rusești în 2021 cu 2,8%, în contextul pandemiei.

În 2022, FMI prognozează o creștere a PIB-ului cu 3,9 la sută, față de prognoza din octombrie de 2,3 la sută.

“Aprobarea vaccinului și inițierea campaniei de vaccinare în unele țări în decembrie au insuflat speranțe în încheierea pandemiei”, este menționat în raportul Fondului.

De asemenea, FMI a mai adăugat că, în pofida creșterii numărului victimelor pandemiei, activitatea economiei se adaptează treptat la noile condiții.

În anul 2020, potrivit FMI, economia Rusiei s-a contractat cu 3,6 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Rusia, PIB, prognoză, FMI
Tematic
Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului


Загрузка...
Vîșinski și Butina au pichetat Ambasada Letoniei împotriva persecuției mass-media

Vîșinski și Butina au pichetat Ambasada Letoniei împotriva persecuției mass-media

25
(reînnoit 12:26 26.01.2021)
În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene".

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, director executiv al grupului media "Rossiya Segodnya", Kirill Vîșinski, și rusoaica eliberată dintr-o închisoare americană, membră a Camerei Publice, Maria Butina, au pichetat ambasada Letoniei de la Moscova împotriva persecuției lucrătorilor mass-media rusești în Letonia și în statele baltice în general, relatează agenția de presă RIA Novosti.

În mâinile Mariei Butina, încătușate simbolic, se află o placardă cu inscripția "Zonă de liberă exprimare a regimului strict". La rândul său, Vîșinski îndeamnă autoritățile letone să oprească persecuția jurnaliștilor.

"Din păcate, am fost nevoită să-mi pun din nou cătușele. Acesta este ultimul lucru pe care aș fi vrut să-l fac, dar nu pot proceda altfel. Aceasta este o acțiune de solidaritate cu compatrioții noștri, cu jurnaliștii din Letonia, care sunt acum persecutați din cauza unei viziuni alternative, din cauza cooperării cu mass-media rusă", a spus Butina.

Activista socială a numit ceea ce se întâmplă în Letonia o persecuție, din partea autorităților, a libertății de exprimare și a valorilor universale umane.

"În Letonia, drepturile nu numai ale colegilor noștri jurnaliști, ci și ale compatrioților noștri sunt încălcate grav <...> Ei încalcă regula principală a unui jurnalist – posibilitatea de a alege o redacție, care să corespundă convingerilor sale personale. <...> Faptul că astfel de concepte, precum sancțiunile europene, sunt manipulate în Letonia a fost documentat nu numai de noi, nu doar de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, ci și de o organizație care cu greu poate fi suspectată de simpatie față de țara noastră, organizația "Reporteri fără frontiere", a spus Vîșinski.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene". Pedeapsa variază de la o amendă monetară până la închisoare. Jurnaliștii au fost percheziționați și au semnat o interdicție de călătorie. Sputnik Latvia și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste mass-media nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a numit gesturile autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare. Instituția diplomatică a Federației Ruse a menționat că sancțiunile sunt de natură personală și se referă personal la directorul general al grupului media MIA "Rossiya Segodnya", Dmitrii Kiselev, și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu holdingul media. Redactorul-șef al MIA "Rossia Segodnya" și RT, Margarita Simonian, și-a exprimat speranța că Rusia va riposta la dosarele penale împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
pichet, Letonia, ambasada
Tematic
Lavrov, despre presa din Letonia: Toți au dreptul la o informație alternativă


Загрузка...
Petru Lucinschi

Fostul președinte Petru Lucinschi își sărbătorește aniversarea

0
(reînnoit 10:52 27.01.2021)
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova își sărbătorește ziua de naștere. Miercuri, 27 ianuarie, Petru Lucinschi împlinește vârsta de 81 de ani. 

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Al doilea șef de stat al Republicii Moldova își sărbătorește ziua sa de naștere. Petru Lucinschi s-a născut în anul 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Florești. El și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în anul 1962. 

Este membru al Academiei de Științe Sociale din Federația Rusă (Moscova), doctor în filozofie.

În perioada 1992-1993, Lucinschi a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. În data de 4 februarie 1993 este ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova. Pe 1 decembrie 1996, Petru Lucinschi devine cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova. 

În prezent, el este președinte al Fundației de Studii Strategice și Dezvoltare a Relațiilor Internaționale “Lucinschi”.

Menționăm că și primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit luna aceasta, pe 17 ianuarie, vârsta de 81 de ani. De notat că cei doi foști președinți octogenari s-au născut în același an, în aceeași lună și chiar în același raion – Florești. 

Petru Lucinschi a fost decorat cu „Ordinul Republicii” în anul 2005. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
zi de naștere, Petru Lucinschi, președinte


Загрузка...