Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

254
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

254
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului
Migranți în Moscova

Nu se pot lipsi de imigranți: Companiile de construcții ruse așteaptă străinii la muncă

47
(reînnoit 13:27 20.01.2021)
Către 1 martie, la indicația președintelui rus Vladimir Putin, guvernul țării trebuie să examineze problema simplificării procedurii de încadrare a muncitorilor imigranți pe șantierele de construcții.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Din cauza granițelor închise în legătură cu pandemia, șantierele de construcții din Federația Rusă se confruntă cu un deficit de forță de muncă.

Cu toate acestea, unele companii rusești au început deja să rezolve această problemă împreună cu structurile autorizate din mai multe țări, organizând recrutarea organizată a imigranților.

Sputnik a aflat cum stau lucrurile cu posturile vacante din industria construcțiilor din Federația Rusă și de ce lucrătorii străini sunt apreciați de angajatorii ruși.

Imigranții sunt muncitori și evită conflictele

Companiile rusești de construcții PIK-Industry și TechStroy, împreună cu Agenția pentru Migrația Externă a Muncii din Uzbekistan, au lansat o recrutare organizată de muncitori din republică.

Acesta este un sistem de migrație ordonată, legală și sigură a forței de muncă, atât pentru angajator, cât și pentru solicitanții de locuri de muncă.

Steaguri ale Rusiei, Kîrgîzstanului, Kazahstanului, Belarusului, Armeniei, precum și simbolurile Uniunii Economice Eurasiatice
© Sputnik / Владислав Воднев

Dezvoltatorii din Federația Rusă intenționează să atragă pe șantierele lor de construcții din Moscova și regiunea Moscovei1 4 mii de muncitori imigranți în diferite specialități precum: instalator, sudor electric, electrician, zidar, montator, modelator, finisor, lucrător responsabil de efectuarea operațiunilor de încărcare și descărcare împreună cu ajutorul unui mecanism de ridicare. 

Uzbecii sunt muncitori și nu iubesc conflictele, majoritatea dintre ei nu sunt dependenți de alcool și droguri în legătură cu religia, spune Nikolai Popov, manager de proiect al TechStroy LLC, explicând de ce compania optează pentru muncitori din Uzbekistan.

În decembrie 2020, firma a efectuat deja prima recrutare organizată de imigranți, angajând 472 de persoane.

Acum, viitorii angajați solicită un permis de muncă și în curând vor începe să execute sarcinile. 

"Cetățenii republicii s-au dovedit a fi buni sudori, zidari, dulgheri și betonari", a spus Popov într-un interviu acordat Sputnik.

Până la sfârșitul lunii ianuarie, companiile de construcții intenționează să organizeze interviuri în trei orașe uzbece: Fergana, Samarkand și Urgench.

Companiile rusești sunt interesate de candidații cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani, care au cel puțin un an de experiență în muncă și cunoaște limba rusă.

Cei care vor trece selecția vor putea pretinde la un salariu de la 60 la 100 de mii de ruble. Imigranților li se va oferi cazare, haine de lucru și vor fi asigurați cu hrană în prima lună de muncă.

Deficit de angajați

Acum, firmele de construcții se confruntă cu un deficit de muncitori imigranți pe șantiere, a declarat pentru Sputnik Svetlana Babkina, director adjunct al departamentului de construcții al Grupului de companii Ingrad. Potrivit acesteia, muncitorii străini sunt apreciați în cadrul companiei, deoarece se disting prin disciplină, rezistență, respectă cu strictețe toate regulile.

„Am întâmpinat dificultăți din cauza granițelor închise, din cauza faptului că nu am primit un aflux de forță de muncă proaspătă din republicile situate în vecinătate. Cetățeni din Armenia, Belarus, Tadjikistan și Uzbekistan au lucrat și lucrează pentru noi. Aproximativ 60% din toți lucrătorii noștri de pe șantiere sunt străini", spune Babkina.

Lipsa de constructori pe piața rusă este demonstrată și de datele de la serviciul de recrutare HeadHunter.

În 2020, din martie până în mai în industria construcțiilor s-a înregistrat o scădere a numărului de posturi vacante cu aproape o treime. Acest lucru a fost determinat de măsurile restrictive și incertitudinea economică.

Dar apoi industria a început să-și revină - deja în iunie ponderea locurilor de muncă vacante în construcții în medie în Federația Rusă a crescut cu 38%, depășind indicatorii dinainte de COVID-19 din februarie 2020.

Vârful locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în septembrie 2020 - în această lună angajatorii au postat peste 70 de mii de reclame, ceea ce reprezintă cu 64% mai mult decât în ​​ianuarie 2020.

"Din august, au existat doar doi candidați la fiecare post vacant în industria construcțiilor, ceea ce înseamnă o lipsă de resurse de muncă", a declarat pentru Sputnik serviciul de presă al hh.ru.

Construcția unor obiecte aproape că nu s-a oprit

La obiectele cu finanțare de stat, lucrurile au stat cel mai bine - munca practic nu s-a oprit, spune cetățeanul Tadjikistanului în vârstă de 31 de ani Akhliddin Saidov. Lucrează ca șef de echipă: ajută la construirea unui spital la Moscova. 

"În timpul pandemiei, șantierul nostru de construcții s-a oprit doar două săptămâni. Slavă Domnului, nu există așa ceva acum. Unii imigranți au întâmpinat dificultăți în a câștiga bani, dar noi construiam un obiect de stat, așa că am continuat să lucrăm", își amintește el.

Saidov notează că angajatorul său oferă imigranților cămin și îi ajută la întocmirea documentelor. Muncitorii au salarii pe oră: de la 180 la 220 de ruble. În medie, un muncitor obișnuit reușește să obțină de la 40 la 50 de mii de ruble pe lună.

De la constructori la curieri

O serie de companii s-au confruntat totuși cu dificultăți financiare, care au afectat și lucrătorii. Abdumalik Karimov din orașul Tursunzade din Tadjikistan era șef de echipă la o fabrică în construcție din Skolkovo, dar a fost disponibilizat.

"Eram în grupul de rezervă: când doreau, atunci ne chemau la muncă. Nu exista stabilitate. Și în decembrie toți lucrătorii au fost concediați fără explicații", spune Karimov.

Cu toate acestea, imigrantul nu s-a lăsat bătut și s-a recalificat în curier. Abdumalik recunoaște că reușește să câștige mai mult în calitate de curier: în medie, mai mult de 70 de mii de ruble pe lună în comparație cu 60 de mii pe șantier, dar trebuie să lucreze 13-14 ore pe zi.

În același timp, există o tendință ca imigranții care și-au pierdut locurile de muncă în diferite sectoare ale economiei să obțină locuri de muncă în sectorul construcțiilor. Așa cetățeanul tadjic Timur Zafarov a lucrat într-o cafenea din Samara, însă odată cu declanșarea pandemiei și-a pierdut slujba, a petrecut o lună și jumătate acasă, după care a plecat la Moscova, unde a devenit zugrav.

"Salariul depinde de generozitatea intermediarului. Puteți câștiga de la 1.800 la 3.000 de ruble pe zi", spune el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Rusia, Companii de construcţii
Tematic
Ce se întâmplă pe timp de pandemie cu autorizațiile în construcții: Opinia aritectului-șef


Загрузка...
Nord Stream-2

O nouă etapă în disputele dintre Germania și Statele Unite cu privire la "Nord Stream-2"

55
(reînnoit 20:14 19.01.2021)
Bundestagul a respins ideea consilierului lui Joe Biden cu privire la soarta proiectului "Nord Stream – 2". Politologul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuțiile privind construcția gazoductului din Rusia.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Șeful Comitetului energetic al Bundestagului german, Klaus Ernst, a numit propunerea consilierului lui Joe Biden în legătură cu "Nord Stream – 2" nepotrivită.

Nicholas Burns, ex-consilier al președintelui ales al SUA, a sugerat Washingtonului să suspende temporar sancțiunile impuse conductei de gaz, iar companiilor europene ca răspuns -  să oprească construcția acesteia. Se propune să se facă acest lucru pentru ca părțile să poată conveni asupra pozițiilor.

"Cred în continuare că este complet nepotrivit să discutăm politica noastră energetică cu Statele Unite. Prin urmare, resping această propunere... Construcția proiectului "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, are toate permisiunile necesare și, prin urmare, trebuie finalizată rapid", a spus Ernst.

Politologul și jurnalistul Iurii Svetov, în emisie directă la radio Sputnik, a evaluat momentul actual în discuția americanilor și europenilor privind construcția gazoductului din Rusia.

"Există o zicală rusească bună: не мытьем, так катаньем (trad. într-un fel sau altul). Scopul americanilor este să oprească construcția proiectului "Nord Stream – 2" cu orice preț. Și în acest sens, democrații și republicanii nu sunt diferiți unul de celălalt. Ei vor să-și vândă gazul lichefiat, care este mult mai scump pe piața europeană. Și acum au inventat o nouă mișcare: "haideți să vorbim despre asta". Dar ce stă pe primul loc? "Haideți să oprim (construcția – n.red.), iar apoi vom vorbi". Deci, acesta este un truc care este la vedere", spune Iurii Svetov.

Potrivit acestuia, dezvoltarea ulterioară a situației depinde în mare măsură de poziția Germaniei.

"Și în faptul că au ales acum șeful Uniunii Creștin-Democrate (CDU) pe (Armin) Laschet – pe un om, care nu este doar un politician, ci conduce guvernul funciar, înțelege nevoile economiei germane reale, există o speranță că el va continua linia (cancelarului Angela) Merkel care constă în ideea că Germania are nevoie de "Nord Stream – 2" din motive economice și trebuie finalizat", crede Iurii Svetov.

Vladimir Putin la conferința anuală de presă
© Sputnik / Павел Бедняков

Sâmbătă, prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a fost ales nou lider al CDU – principalul partid al coaliției care guvernează acum în Germania. Laschet este considerat acum unul dintre principalii candidați la postul de cancelar german.

"Nord Stream – 2" presupune construirea a două conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Statele Unite se opun activ proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE.

Pe data de 1 ianuarie, Senatul SUA a votat bugetul pentru apărare pentru anul 2021. Documentul, printre altele, prevede extinderea sancțiunilor împotriva proiectului "Nord Stream – 2", introduse cu un an mai devreme.

În decembrie, s-a finalizat construcția unei secțiuni de 2,6 kilometri a conductei de gaz în apele germane. Rămâne să se instaleze o secțiune în apele Danemarcei, iar potrivit estimărilor preliminare ale mass-media lungimea acesteia va fi de aproximativ 150 de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
SUA, Germania, Proiectul „Nord Stream-2
Tematic
Ultima șansă: SUA s-au apucat iarăși de ”Nord Stream – 2”


Загрузка...
Maia Sandu

Maia Sandu: Alegerile anticipate trebuie aibă loc cât mai curând

14
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre rezultatele vizitei oficiale pe care a efectuat-o în zilele de 18-19 ianuarie la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Uniunea Europeană vrea să ne ajute, vrea să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după vizita oficială de două zile la Bruxelles. Ea spune că ajutorul din partea UE poate fi obținut doar cu o „majoritate parlamentară responsabilă care să corecteze legile adoptate de socialiști și deputații Șor”. În acest context, Sandu a reiterat necesitatea declanșării de urgență a alegerilor parlamentare anticipate. Actuala componență a Parlamentului nu are nici legitimitate, nici încredere, de aceea alegerile anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând posibil, a subliniat Sandu.

”Succesele noastre pe externă  depind de eforturile pe care le vom face pe plan intern”, a spus ea

Șeful statului a declarat că în cadrul vizitei sale la Bruxelles a avut obiective imediate, dar și obiective pe termen mediu și lung. Din cele imediate, Sandu a anunțat asistența sanitară și acces cât mai rapid la vaccinul anti COVID-19 pentru medici și lucrătorii medicali și alți angajați din prima linie, dar și persoane care fac parte din categoriile vulnerabile. Un alt obiectiv pe termen scurt se referă la asistență financiară imediată. 

„Bineînțeles am solicitat ajutor pentru vaccinarea cât mai rapidă a tuturor cetățenilor. Toți interlocutorii au promis să caute soluții rapide pentru ca vaccinul să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. De asemenea, am solicitat ajutoare de echipamente medicale”, a declarat președintele. 

Maia Sandu precizează că a primit promisiuni că instituțiile europene în cooperare cu alte instituții internaționale vor încerca să ne ajute suplimentar la ceea ce au făcut deja pentru noi. Șeful statului a mai spus că a obținut confirmarea că 21,4 milioane de euro din Programul de sprijin al Reformei Poliției vor fi alocate cât de curând posibil. 

„De asemenea, contractul pentru reziliență în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, urmează să fie semnat și debursat cât de curând”, a mai spus Maia Sandu. 

Cu referire la obiectivele pe termen mediu și lung, șeful statului a precizat că în următoarele luni la Bruxelles se va decide asupra cadrului unic de sprijin pentru următorii șapte ani, dar și asistența pe care Republica Moldova ar putea să o acceseze în cadrul Parteneriatului Estic pentru următorii zece ani. 

„Chiar și în lipsa unui Guvern funcțional am inițiat discuții despre asistența pe termen mediu. Am accentuat că ne dorim asistență pentru dezvoltarea economică, inclusiv pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii prin mecanisme de acces la finanțare mai ieftină, prin proiecte de infrastructură, inclusiv în domeniul energetic pentru asigurarea securității energetice. Am discutat necesitatea proiectelor de investiții capitale, de conservare a energiei termice, pentru a reduce costurile de întreținere a clădirilor”, a menționat Maia Sandu. 

Un alt subiect abordat cu oficialii de la Bruxelles ține de agricultură. Maia Sandu vrea să ajute fermierii Republicii Moldova să se adapteze la schimbările climatice și să devină competitivi, inclusiv prin investiții majore în proiecte de irigare. La fel, s-a accentuat necesitatea proiectelor în domeniul protecției mediului, inclusiv prin creșterea suprafețelor de împădurire. Președinta a mai cerut sprijin pentru dezvoltarea comunităților din țara noastră, și consolidarea independenței administrațiilor publice locale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Președinte, Bruxelles, Maia Sandu
Tematic
Video: Maia Sandu a avut un program încărcat la Bruxelles: Iată cu cine s-a întâlnit


Загрузка...