Primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin

Ce sfat i-a dat Maiei Sandu un deputat rus

490
(reînnoit 12:48 23.11.2020)
Primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a specificat care sunt declarațiile pe care Maia Sandu nu trebuie să le facă pentru a nu reduce din șansele de a integra Transnistria în Moldova.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, nici nu a reușit să intre în exercitarea funcției de președinte că deja a și reușit să facă un șir de declarații care pot duce la complicarea relațiilor cu Federația Rusă, a declarat primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin.   

Zatulin s-a referit la declarațiile făcute de Maia Sandu publicației “Evropeiskaia Pravda” în care aceasta a afirmat că pentru soluționarea conflictului transnistrean trebuie evacua trupele rusești de menținere a păcii. Imediat, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că afirmația făcută de Sandu constituie o greșeală gravă.  

"În primul rând, aș vrea să remarc că așa, pur și simplu, în urma unei singure declarații a Maiei Sandu, care încă nici nu a intrat funcție, Rusia nu se va speria și nu va evacua trupele de menținere a păcii. Trupele de menținere a păcii nu o păzesc pe Maia Sandu, ci pacea în regiune, inclusiv securitatea a sute de mii de cetățeni ai Federației Ruse care locuiesc în Transnistria, dar și Moldova, de asemenea. Doamna Maia Sandu încă nu a reușit să se descurce cu treburile cotidiene, să intre în funcție, dar deja a reușit să facă o mulțime de declarații și fiecare dintre aceste declarații este în măsură să complice rău viitoarele ei relații cu Federația Rusă", a declarat Zatulin  

Deputatul a menționat că nu i-ar recomanda niciunui politician să scoată trupele de menținere a păcii și să submineze condițiile de menținere a păcii în această regiune, mai ales în lumina conflictului din Nagorno-Karabah, acolo unde anterior trupele ruse de menținere a păcii nu se aflau.

"Eu aș spune că în condițiile în care avem astfel de politicieni ca Sandu și alții crte gândesc ca ea, prezența trupelor rusești de menținere a păcii îi opresc de la dorința de a aplica în raport cu Transnistria careva măsuri represive. Astfel de tentative deja s-au făcut în 1992 și nu au dus la nimic bun Moldova", a declarat parlamentarul rus, care este citat de RIA Novosti.

Zatulin a menționat că Federația Rusă recunoaște rezultatele votării în Moldova, dar "își păstrează impresia cu privire la cine a venit, drept rezultat, la putere" - un om cu cetățenie dublă, prima acțiune a căruia a fost să-l invite pe președintele român în vizită în Moldova.

"Eu nu am nimic împotriva dezvoltării relațiilor României cu Moldova, cu excepția faptului că o parte însemnată a părtașilor Maiei Sandu nu-i pasă de suveranitatea propriei țări și chiar și atunci când dorm o văd în componența României. Și mai ales ei ar vrea să intre în România și cu un cadou, acest cadou fiind Transnistria, care nu are de gând să adere la România", a declarat deputatul rus.

Zatulin a mai menționat că Maia Sandu trebuie să înțeleagă că cu cât va insista mai mult pe această direcție, cu atât mai puține șanse sunt de a integra Transnistria în Moldova.

Amintim că acum două zile, într-un interviu acordat ziarului ucrainean “Evropeiskaia Pravda”, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că soluționarea diferendului transnistrean ar trebui să prevadă retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii în regiune.

"Sunt împotriva federalizării Moldovei, nu susțin opțiunile pe care le-au propus (președintele Moldovei Igor - n.n.) Dodon și partidul său", a răspuns Sandu la întrebarea despre statutul Transnistriei.

Potrivit ei, conflictul transnistrean trebuie să fie soluționat pe cale pașnică, dar nu a fost încă identificat un format pentru acest lucru.

Sandu a mai spus că soluționarea diferendului transnistrean este imposibilă fără participarea Rusiei, menționând că Moscova este una dintre părțile care participă la negocieri.

„Și, da, Transnistria este susținută de Rusia. Inclusiv prin livrarea gratuită a gazului și multe alte mijloace”, a mai declarat președintele ales pentru publicația ucraineană. Totodată, ea a adăugat că Moldova nu recunoaște datoria pentru livrările de gaz rusesc Transnistriei.

Amintim că militarii ruși de menținere a păcii au fost dislocați în zona de conflict în 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

490
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

162
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden în timpul întrevederii din 2011

Putin a vorbit despre scopurile întâlnirii cu Biden

82
Vladimir Putin a declarat înainte de întâlnirea cu Biden că trebuie restabilite contactele personale.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Înainte de întâlnirea cu omologul său american Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin a declarat că ei ar trebui să restabilească contactele personale, să stabilească un dialog direct și să creeze mecanisme de interacțiune între cele două țări, există probleme în care Rusia și Statele Unite pot activa cu adevărat în mod eficient.

”Restabilirea contactelor noastre personale, relațiilor, stabilirea unui dialog direct, crearea mecanismelor de interacțiune cu adevărat funcționale în acele domenii care prezintă interese reciproce – și acestea există, am vorbit deja despre acest lucru, mi se pare că nu mai este nevoie de repetat asta", a spus Putin într-un interviu pe platforma media ”Watch”, vorbind despre așteptările pe care le are de la întâlnirea cu Biden.

Președintele a menționat că despre acest lucru vorbește și partea americană: există o serie de probleme care prezintă interes reciproc. Acestea sunt stabilitatea strategică, conflictele regionale, măsurile de protecție a mediului, „preocuparea pentru ecologie în general, în sens global”, a spus Putin.

"Adică, există probleme în care putem lucra cu adevărat eficient", a adăugat el.

Vorbind despre reducerea retoricii negative împotriva Rusiei din partea Statelor Unite, Putin a menționat că nu ar trebui să nu ar trebui să existe iluzii în această privință deoarece înaintea unor reuniuni la nivel înalt ei se străduiesc întotdeauna să reducă gradul de negativitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
summit, Biden, Putin
Tematic
Putin a explicat care este deosebirea dintre Biden și Trump
Cum au apreciat britanicii reacția lui Putin la declarația scandaloasă a lui Biden


Загрузка...