Alegeri în regiunile din Rusia

Principala zi de vot în Rusia în cadrul alegerilor regionale - detalii

44
Peste 56 de mii de secții de votare au fost deschise în întreaga Rusie. Procesul electoral va fi urmărit de 237 de mii 524 de observatori.

CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Duminică este principala zi de vot în cadrul alegerilor regionale din Federația Rusă. Anul acesta, în peste 83 de mii de Subiecți ai Federației se desfășoară peste nouă mii de campanii de toate nivelurile, în 83 de regiuni ale țării, cu excepția Kabardino-Balkaria și a Sankt-Petersburgului.

Alegerile guvernatorilor vor avea loc în 20 de regiuni. În 18 subiecte ale Federației, liderii vor fi aleși prin vot direct, iar în nouă dintre ele guvernatorii interimari candidează pentru un prim mandat. În încă două autonomii Neneț și Hantî-Mansiisk - guvernatorii vor fi aleși de către parlamentari din rândul candidații propuși de președinte. Locuitorii a patru districte cu mandat unic din regiunile Tatarstan, Penza, Iaroslavl și Kursk vor vota la alegerile parțiale ale deputaților Dumei de Stat. Noi parlamente vor fi alese în 11 regiuni. În principalele orașe a 22 de subiecți vor fi aleși deputați ai adunărilor orășenești. Vor avea loc, de asemenea, numeroase alegeri la niveluri mai mici - pentru organele autorităților administrației publice locale din raioane, regiuni urbane și localități.

În urma procesului electoral, vor fi înlocuite peste 78 de mii de mandate de deputați și posturi elective. Alegerile înalților funcționari se desfășoară în 20 de regiuni, în 18 dintre ele sunt directe, deputații organelor legislative sunt aleși în 11 entități constitutive. În cazul a patru subiecte: Kursk, Iaroslavl, regiunile Penza și Tatarstan, se organizează alegeri suplimentare pentru deputații din Duma de Stat în circumscripții cu mandat unic.

Potrivit CEC, au fost înaintați 171 de mii de candidați, dintre care peste 130 de mii sunt din 36 de partide politice, iar aproximativ 40 de mii sunt auto-înaintați. Au fost înregistrați aproape 160 de mii de candidați, sau 93 la sută din toți cei care au depus cerere pentru a candida; mai mult de opt mii, sau aproximativ 5 la sută dintre candidați, li s-a refuzat înregistrarea.

Președintele Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a menționat că, în total, scrutinul va fi monitorizat de 237.524 de observatori. Ea a precizat că partidele politice și asociațiile obștești și-au înaintat 95.729 de observatori, iar candidații - 85.777 de observatori, subiecți ai controlului public - 56.018.

Potrivit CEC, din partea partidelor, cei mai mulți observatori au fost înaintați de Rusia Unită - 56.119, de Partidul Comuniștilor al Federației Ruse - 15.631 de observatori, de Partidul Liberal Democrat - 8807, „Spravedlivaia Rossia” - 4768, „Novîe Liudi” - 4.765 de observatori, „Partia Rosta” - 882 observatori, partidul Yabloko - 212 de observatori.

Candidaților și partidelor li s-a oferit posibilitatea să formeze o rezervă de observatori pentru a controla votarea anticipată. Ținând cont de rezervă, candidatul are dreptul să numească șase observatori la comisia electorală a secției, dintre care patru vor fi în rezervă, a explicat CEC. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, există 22.193 de astfel de observatori.

Din cauza situației epidemiologice dificile cauzate de răspândirea infecției cu coronavirus, prin decizia CEC, a avut loc un vot anticipat care a dura două zile (pe 11 și 12 septembrie).

Principala zi de vot în Rusia a fost stabilită prin legea federală „Cu privire la modificările făcute la Legea federală„ privind partidele politice” (2001) și Legea federală „Cu privire la garanțiile fundamentale ale drepturilor electorale și dreptul de a participa la un referendum al cetățenilor din Federația Rusă” (2002) din 2 octombrie 2012 (intrat în vigoare la 1 noiembrie 2012).

Conform legii, principala zi de vot în alegerile pentru organele puterii de stat ale entităților constitutive ale Federației Ruse și ale organelor de autoguvernare locală este a doua duminică a lunii septembrie, în care expiră mandatul acestor organe, iar în anul alegerilor deputaților din Duma de Stat a următoarei legislaturi este ziua votării în în cadrul acestor alegeri.

Desfășurarea alegerilor în organele puterii de stat ale subiecților Federației Ruse și a organelor de autoguvernare locală în alte zile este permisă în cazurile de încetare anticipată a competențelor acestor organe, alegerea organelor nou formate ale puterii de stat a subiecților Federației Ruse și a organelor locale de auto-guvernare ale municipalităților nou formate, alegeri repetate și suplimentare, precum și în alte cazuri prevăzute de lege.

Legea a eliminat interdicția de a combina zilele de vot în alegeri de diferite niveluri, dacă, în urma unei astfel de combinări, un alegător poate vota cu mai mult de patru buletine. Circumscripțiile uninominale și multinominale sunt formante pentru un termen de zece ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Rusia, alegeri regionale
Ракетный комплекс Patriot

Rachetele Patriot ale SUA în România: Pot prezenta pericol?

130
(reînnoit 18:26 19.09.2020)
De ce România a cumpărat sistemul de rachete din Statele Unite și ce pericol reprezintă acesta pentru regiune.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik, Iulia Lipovaia. Primul sistem de rachete Patriot din cele 4 cumpărate de România din SUA a ajuns în țara vecină. Prezintă sau nu acesta o amenințare pentru regiune a explicat corespondentului Sputnik expertul militar și redactorul-șef al publicației „Apărarea Națională” Igor Korotcenko. 

„Este un sistem de apărare antiaerană destinat soluționării sarcinilor de profil. În acest caz, această armă defensivă va fi folosită pentru a apăra spațiul aerian românesc și a consolida întreg potențialul antiaerian al NATO pe flancurile sudice", a spus Korotcenko.

Interlocutorul a menționat că prin achiziționarea acestor complexe din Statele Unite, România a demonstrat că se află pe orbita influenței SUA. Potrivit expertului, există aceleași sisteme de rachete de producție europeană, dar partea românească le-a preferat pe cele americane.

Potrivit lui Korotcenko, sub influența americanilor se află atât România, cât și multe alte țări din Europa de Est.

De asemenea, expertul a remarcat că suma tranzacției este destul de mare, se ridică la miliarde de dolari. Acum, această sumă pune presiune pe bugetul românesc, ceea ce va determina reducerea cheltuielilor pentru nevoile sociale ale țării.

Sistemul de rachete „Patriot”

Joi, după cinci ani de la semnarea contractului, a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Un sistem de rachete Patriot conține radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori balistici antirachetă. 

Conform Ministerului Apărării de la București, România a primit cea mai nouă configurație Patriot. Achiziția primului sistem Patriot a fost de 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video

130
Tagurile:
România, SUA, patriot, rachete


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

230
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

230
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...

Prima ediție a show-ului „Tu ești super!” din sezonul patru

0
(reînnoit 23:02 20.09.2020)
Astăzi s-a desfășurat prima ediție a proiectului internațional „Tu ești super!” din sezonul patru. Reprezentanta Republicii Moldova, Anastasia Lisovaia, a intrat în semifinală după ce a interpretat o cunoscută piesă din repertoriul Sofiei Rotari. 

"Tu ești super!" este un concurs organizat de compania de televiziune NTV și de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, cu sprijinul Ministerului Educației al Federației Ruse. Proiectul oferă copiilor rămași fără îngrijire părintească șansa de a-și îndeplini visele.

În noul sezon participă la show 58 de concurenți din Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Abhazia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan și Estonia. Participanții vor fi evaluați de către liderul trupei „Nochnie Snaiperî” Diana Arbenina, interpetul și actorul Aleksei Vorobiov, compozitorul Igori Krutoi și interpreta Iolka. 

Moldova este reprezentată tot de Anastasia Lisovaia, care a evoluat deja pe scena proiectului „Tu ești super!” anul trecut. Tot atunci, ea a fost invitată să participe și la cel de-al patrulea sezon. 

Anterior și alți reprezentanți ai Moldovei au participat la concursul internațional. În primul sezon al competiției, publicul a fost cucerit de Cristina Covalenco, în vârstă de 16 ani, de la internatul Ceadîr-Lunga și de Anna Ierhan, în vârstă de 8 ani, de la internatul din satul Cărpineni. 

În 2017, la concursul „Tu ești super! Dansuri” Moldova a fost reprezentată de Tatiana Untilova, Olga Șumeiko și Emilia Danici de la casa de copii de tip familial din orașul Bender. 

În 2018, în al doilea sezon al proiectului „Tu ești super!” a participat Maxim Gnatiuc în vârstă de 18 ani, din orașul Bălți, care a ajuns până în semifinală. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Tu ești super, show, patru, sezon
Tematic
Concertul de la Kremlin „Tu ești super!”: Despre minuni, talente și încredere în sine
Un adevărat miracol: Vezi ce dar au primit 12 participanți la „Tu ești super” - Video


Загрузка...