Tehnologii informaționale

Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice

37
(reînnoit 19:56 25.08.2020)
Sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei, consideră secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Oleg Hramov.

CHIȘINĂU, 25 aug — Sputnik. SUA și aliații lor intensifică informațiile și acțiunile distructive din spațiul cibernetic din alte țări. Potrivit RIA Novosti, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Oleg Hramov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului „Argumentî și faktî”.

”Pe de altă parte, Rusia, China, Coreea de Nord și Iranul sunt declarate principalele surse de amenințare cibernetică”, a precizat el.

După cum a remarcat Hramov, Statele Unite „formează în mod intenționat o imagine mediatică” menită să justifice în ochii comunității internaționale orice acțiuni ulterioare, inclusiv forța.

Potrivit acestuia, ca rezultat al „intensificării artificiale a confruntării în sfera informațională” are loc tensionarea relațiilor internaționale, încetinirea dezvoltării economiei mondiale datorită sancțiunilor, precum și subminarea încrederii în procesele de digitalizare.

„În astfel de condiții, nu trebuie să ne surprindă liniile de state pentru a obține suveranitatea digitală. Acest lucru rezultă direct din nevoia de a asigura suveranitatea statului în era digitală”, a spus Hramov.

El a subliniat că SUA se află în spatele marii majorități a atacurilor cibernetice din lume.

"Americanii se află în fruntea clasamentului privind activitatea nocivă: pentru 2016-2019 - de la 40% la 75%, în funcție de tipul de efecte nocive", a spus el.

Potrivit acestuia, „Rusiei, la acest capitol îi revine de la 2% la 7%”.

"Aceste date care nu sunt publicitate în Occident, dar sunt publice demonstrează în mod clar oricărei persoane raționale lipsa de temei a tezei despre amenințarea totală a Rusiei în spațiul cibernetic”, a subliniat secretarul adjunct al Coniliului rus de Securitate.

Exerciții militare NATO
© AP Photo / Mindaugas Kulbis

El consideră că sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei.

"Printre astfel de acțiuni recente, putem remarca, în special, faptul acuzării nefondate a Rusiei de săvârșirea unor atacuri cibernetice împotriva instituțiilor de stat și a mass-mediei din Georgia, în octombrie 2019”, a spus el.

Într-un mod similar, potrivit lui Hramov, „a existat o agitație pentru atacurile „inumane” asupra instituțiilor de sănătate din Cehia, implicate în lupta împotriva coronavirusului”.

"Se încearcă imputarea hackerilor ruși tentativele de a obține acces la rețelele dezvoltatorilor de vaccinuri COVID-19 din Statele Unite, Marea Britanie și Canada”, a declarat Hramov.

Un subiect aparte el l-a numit influența rusă imaginară asupra rezultatelor alegerilor din SUA, în special, cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

”Această problemă a devenit ”o monedă de schimb” în confruntarea crescândă între elitele politice americane”, a spus el.

El a amintit că președintele SUA, Donald Trump, a comandat un atac cibernetic ascuns împotriva Agenției Rusești de Cercetări a Internetului, pe care serviciile de informații americane au numit-o drept distribuitor de informații care pot fi calificate drept ingerință, însă fără a aduce careva dovezi.

"Faptul acestui atac a fost recunoscut public de Donald Trump într-un interviu recent pentru publicația Washington Post", a spus Hramov.

În același timp, potrivit lui, conform celor mai recente date publicate, în 2018, președintele Statelor Unite a împuternicit CIA pentru a efectua operațiuni ofensive în spațiul cibernetic, inclusiv scoaterea din funcțiune a infrastructurii inamice.

Toate acestea, în opinia sa, impun aplicarea unor măsuri de protecție în conformitate cu prevederile doctrinei securității informațiilor a Rusiei și legislației ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Rusia, SUA, Atac cibernetic
Tematic
Acuzațiile privind implicarea Rusiei în atacul cibernatic împotriva Georgiei, o fumigenă?
Celebru economist american, avertisment mondial: Cele “10 tendințe nefaste”
Evgheni Primakov

Cote la studii în Rusia: Mai multe locuri pentru studenții străini

24
(reînnoit 18:10 25.09.2020)
Formatul de a oferi locuri gratuite în universitățile rusești solicitanților din țările vecine și din statele baltice trebuie reformat, spune șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

VHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Evgheni Primakov a fost numit șef al Rossotrudnichestvo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. El a promis imediat schimbări majore în activitățile Agenției ruse. Unul dintre subiectele sensibile pe care le-a prezentat noul șef al Rossotrudnicestvo se referea la sistemul de alocare a cotelor pentru studii în universitățile rusești pentru cetățenii străini.

"Numărul cotelor se va majora - președintele (președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - ed.) a spus că vor fi mai multe. Până în 2023, numărul cotelor ar trebui să se dubleze. Dar colegii mei din Ministerul Educației și Științei, din Duma de Stat, discută despre faptul că chestiunea în sine legată de aceste cote nu este una foarte eficientă", a declarat pentru Sputnik șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

Și a adus drept exemplu Belarusul pentru care a fost alocat un număr mare de locuri finanțate din buget în universități, dar Rusiei îi „este greu să concureze chiar și cu Polonia”.

"Polonezii oferă oportunitatea nu numai de a studia, ci și anumite burse, acordă granturi pentru studenți. Este dificil pentru noi să concurăm dacă noi le propunem tinerilor doar să vină să studieze. Trebuie să îmbunătățim sistemul astfel încât, la un moment dat, cel puțin unele dintre aceste cote să aibă o componentă de granturi și burse. Adică nu doar să vină și să învețe, ci să li se ofere bilet pentru a ajunge la destinație, posibilitatea de a plăti pentru locuință sau cămin”, - a spus Primakov.

Rossotrudnicestvo este interesată ca studenții străini care vin în Rusia să devină specialiști de înaltă calificare, experți în domeniul în care studiază, a subliniat șeful agenției. Și, după studii, să se întoarcă acasă, să ocupe acolo funcții importante pentru ei și să-și găsească un loc de muncă bun. Cu toate acestea, în cadrul sistemului actual, aceste planuri deseori nu reușesc să devină realitatea.

"Există tineri care vin în Rusia, ajung în circumstanțe complicate, merg să lucreze ca îngrijitori, șoferi de taxi. Acest lucru este greșit chiar și din punctul de vedere al cheltuirii fondurilor bugetare pentru formarea acestor tineri", a explicat șeful Rossotrudnicestvo.

Și a adăugat că până în prezent nu există planuri clare pentru reformarea sistemului de alocare a cotelor, „planurile reprezintă deja ceva mai mult sau mai puțin clar, elaborat”, problema este încă discutată. Însă fără o reformare serioasă nu se va putea merge mai departe”, este convins Primakov.

Chestiunea creșterii cotelor de la 15 la 30 de mii de locuri bugetare pentru studenții străini a fost larg discutată în Duma de Stat la începutul anului 2020. Apoi, președintele comisiei Dumei pentru CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a spus că cele 15 mii de locuri nu corespund rolului internațional și forței umanitare a Rusiei. Și a adus drept exemplu Polonia, care alocă 10 mii de locuri bugetare numai pentru cetățenii din Belarus și România, care oferă studii gratuite pentru 5 mii de cetățeni Moldoveni anual. În același timp, numărul cererilor de la străini pentru a studia în Rusia s-a apropiat de 100 de mii. Drept urmare, Ministerul Educației și Științei intenționează să majoreze cotele pentru studenții străini până la 30 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Rusia
Tematic
Noul șef al Rossotrudnicestvo, despre planurile de viitor - detalii


Загрузка...

Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI

39
(reînnoit 17:52 25.09.2020)
Rusia va livra vaccinul în mai multe țări unde a fost solicitat. Dar savanții ruși sunt gata să împărtășească cu alte state tehnologia de producere a preparatului.

O declarație în acest sens a făcut directorul institutului Gamalei, Aleksandr Ghințburg. Însă o astfel de abordare nu poate fi aplicată în CSI deoarece, explică el, acestea nu dispun de platforme tehnologice pregătite.

În prezent, în Rusia se desfășoară testările a alte două vaccinuri. Pe 22 septembrie 2020, Ministerul Sănătății al Rusiei a eliberat autorizația pentru studiile clinice a noului preparat. Vaccinul a fost creat de Academia de Științe a Rusiei. Se încheie testările vaccinului elaborate de centrul științific “Vektor”. Cum vor putea primi vaccinul rusesc statele din spațiul ex-sovietic și de ce Rusia este gata să-și ofere tehnologiilor, aflați în video realizat de Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
CSI, Rusia, vaccin
Tematic
Iată care sunt regulile de vaccinare împotriva COVID-19
Dodon explică de ce are încredere în vaccinul rusesc


Загрузка...
Концерт в зале филармонии.

Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită

0
(reînnoit 23:39 25.09.2020)
Clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău a fost întotdeauna considerată una dintre cărțile de vizită ale Capitalei Moldovei, acest templu al artei a obținut faima departe de granițele țării noastre.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik, Irina CarușActuala clădire a Filarmonicii a fost mai întâi un circ: clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect al Chișinăului Mihail Cekerul-Kush, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Iar Filarmonica de Stat a Moldovei a fost constituită ca instituție în 1940. După Al Doilea Război Mondial, Filarmonica a primit un nou avânt, devenind treptat centrul vieții culturale al țării și principala sală de concerte din Chișinău.

Цирк в здании нынешней филармонии, межвоенный период
© Photo : Мой город Кишинев
Clădirea Filarmonicii de la Chișinău a fost inițial un circ al orașului.

Două decenii mai târziu, în anii 1960, clădirea a fost reconstruită. Lucrarea a fost supravegheată de talentatul arhitect moldovean Vladimir Voițehovski.

S-a decis nu numai renovarea sălilor mari și mici, ci și schimbarea fațadei: atunci intrarea principală a clădirii a fost decorată cu un portic cu șase coloane.

Filarmonica a dobândit un aspect solemn și monumental, rămânând în același timp confortabil și atractiv.

Putem spune cu certitudine că marele vedete de operă, de extradă și a artei simfonice au făcut primii pași în Filarmonica de la Chișinău. Aici au răsunat vocile Mariei Biesu și Mihail Munteanu, Nicolae Sulac și Tamara Ciobanu. Au evoluat ansamblurile „Joc”, „Flueraș”, „Lăutarii” și figuri proeminente ale culturii moldovenești - Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinski, Nicolae Botgros.

De asemena, la Filarmonică au evoluat celebrele ansambluri de estradă „Noroc” și „Plai”, au cântat Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Maria Codreanu și Mihai Dolgan.

Colectivele filarmonice adesea plecau în turnee dar și, cu ospitalitatea tradițională moldovenească, primea oaspeți de renume mondial în templul artei: Dmitri Șostakovici, Aram Haciaturian, Tihon Hrennikov, Sveatoslav Rihter, Dmitri Oistrah, Mihail Rostropovici.

În 2003, Filarmonicii Naționale i s-a dat numele lui Serghei Lunchevici.

Mândria Filarmonicii Naționale moderne o reprezintă grupurile de renume mondial - Orchestra Simfonică și Corul Academic Doina, fondat în 1930.

Играет симфонический оркестр Национальной филармонии имени Сергея Лункевича
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. S. Lunchevici.

Din 2006, orchestra folclorică de muzică populară funcționează ca parte a Filarmonicii Naționale, iar din 2012 - grupul Millennium. Pe scenă cântă artiști moldoveni de renume: Constantin Moscovic, Sergiu Mușat, Anatoli Lapicus și Iuri Mahovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Chișinău, Filarmonica
Tematic
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională – Video
Foto - Ce a rămas din Filarmonica Națională: Îngrozitor


Загрузка...