Mere

Export Morning: Cum putem crește exporturile de produse autohtone în Federația Rusă

62
(reînnoit 18:59 24.07.2020)
Rusia se clasează pe locul doi printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, fiind în anul 2019 al treilea partener de export și al doilea partener de import.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Marketingul eficient poate crește exporturile de produse autohtone în Federația Rusă. Promovarea intensă este soluția antreprenorilor din Republica Moldova pentru a face față concurenței acerbe de pe cea mai mare piață din CSI. Aceasta este concluzia celei de-a 8-a sesiuni din cadrul programului „Export Morning”, cu genericul „Tradiție și potențial”, desfășurată în data 23 iulie de către Agenția de Investiții.

În contextul pandemiei, programul lansat anul trecut continuă online și are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni suport complex – informativ și practic – pentru a accede pe piețele externe. Sesiunea dedicată exporturilor în Rusia a întrunit experiența de comerț bilaterală pre-pandemie, situația actuală și viziunea de viitor privind exporturile pe această piață, din perspectiva companiilor locale, care reprezintă sectoarele de top pentru export.

„Exporturile către Federația Rusă pentru anul 2019 însumează circa 250 de milioane de dolari SUA, iar în comparație cu anul 2018 au crescut cu 14,32%. În speranța sporirii cifrelor menționate, Republica Moldova și Federația Rusă continuă să dezvolte cadrul legal al cooperării bilaterale moldo-ruse, care constă din 162 de documente bilaterale și 28 de acorduri de cooperare cu regiunile ruse. Astfel, Agenția de Investiții are toată deschiderea de a susține businessul în efortul său de a se promova, de a identifica noi căi de acces și de a face față competitivității de pe piața Federației Ruse”, a declarat director general al Agenția de Investiții, Rodica Verbeniuc. 

Importul global al Rusiei, în creștere

Rusia se clasează pe locul doi printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, fiind în anul 2019 al treilea partener de export și al doilea partener de import.

 „Există perspective evidente de colaborare economică dintre Rusia și Republica Moldova. Din 2014 crește constant importul de produse din Moldova, ceea ce, în opinia noastră, demonstrează calitatea înaltă și prețurile competitive față de produsele rusești”, a declarat reprezentant comercial al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Vladislav Darvai.

Importul global al Federației Ruse a crescut cu 9% în perioada 2015-2019. Rusia este cea mai mare economie din CSI și are un potențial imens, însă producătorii trebuie să fie pregătiți să facă față concurenței.

„Piața Rusiei are un mare volum de produse importate, inclusiv europene. De aceea, una dintre cele mai mari probleme ale antreprenorilor moldoveni care vor să ajungă pe această piață este lipsa marketingului și a implicării personale. Este important să participe mai des la expoziții și să-și promoveze produsele, pentru că psobilitățile concurenței sunt extrem de mari, iar producătorii noștri trebuie să demonstreze că sunt mai buni, atât prin prisma prețului, cât și prin cea a calității”, a declarat ministru-consilier al Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, Oxana Greceanîi.

Promovarea exporturilor autohtone pe piața rusească

Peste 50% din exportul Moldovei de fructe și legume proaspete este realizat pe piața rusească. Pentru a asigura un export planificat și constant al produselor noastre agro-alimentare pe această piață, dar și cu viziunea de extindere pentru alte piețe internaționale, a fost elaborat proiectul moldo-rus AgroHub, prezentat în premieră la evenimentul online.

„AgroHub este conceput să devină cel mai mare centru – platformă pentru dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Rusia și Moldova. Am ajuns deja la un acord de reglementare cu autoritățile-cheie din Rusia - Rosselkhoznadzor și Serviciul Vamal Federal. Rosselkhoznadzor va stabili un post de inspecție la distanță în structura AgroHub, care va facilita procedura de control fitosanitar, ce va avea loc chiar pe teritoriul Moldovei. Certificatele de calitate vor fi electronice. Astfel, se va forma un „coridor verde” pentru livrările moldovenești către Federația Rusă, care rezolvă una dintre problemele existente - riscurile de reglementare a furnizorilor din Moldova”, a declarat director general al Uniunii Comercial-Financiară din Federația Rusă, partenerul AgroHub Moldova, Stanislav Pughinschii.

Obiectivele de bază ale AgroHub Moldova sunt: crearea unui centru cu toată infrastructura și serviciile necesare care vor ajuta agricultorii moldoveni să exporte produse peste hotare și să asigure calitatea înaltă a produselor, asigurarea suportului informațional ce ține de cerere și prognoze pe piața rusească; acces garantat a produselor moldovenești în Rusia, cu implicarea partenerilor din Federația Rusă și consolidarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Rusia.

Cele mai populare mărfuri moldovenești exportate în Rusia sunt fructele proaspete, vinurile, brânza, cașul, medicamentele, hainele pentru femei, covoarele etc. Perioada pandemiei însă i-a afectat și pe cei mai de succes exportatori moldoveni.

Producătorii care își doresc să ajungă pe piața rusă trebuie să țină cont că 30% dintre cumpărătorii ruși sunt pasionați de cumpărături, chiar dacă nu au nevoie de nimic, iar 40% dintre ruși sunt vânători de reduceri. Totodată, aproape 90% dintre utilizatorii de internet ruși cumpără online, iar circa 50% dintre aceștia cumpără cel puțin o dată pe lună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
Federația Rusă, export
Tematic
Prima partidă de mere moldovenești pleacă în Federația Rusă: Cum este recolta în acest an
Halloween

Va fi sau nu interzis Halloween-ul în Rusia: Ce spune Kosaciov

53
(reînnoit 17:38 30.10.2020)
Președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale, Konstantin Kosaciov spune că pentru el nu există o astfel de sărbătoare, așa cum nu a fost nici pentru părinții, bunicii și străbunicii lui.

CHIȘINĂU, 31 oct - Sputnik. Fiecare ar trebui să decidă asupra atitudinii pe care o are față de Halloween, sărbătoarea nu ar trebui interzisă, consideră președintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale, Konstantin Kosaciov.

"Nu este absolut necesar să se interzică Halloween-ul. Toată lumea ar trebui să poată decidă fără vreo dictare de sus”, a declarat Kosaciov pentru RIA Novosti.

Halloween este marcat anual pe 31 octombrie în multe țări din întreaga lume. Se sărbătorește în ajunul Zilei tuturor sfinților.

Senatorul însuși a spus că „pentru mine, o astfel de sărbătoare nu există, așa cum nu a existat, nici pentru părinții, bunicii și străbunicii mei”, a spus el.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
halloween 2020, Kosaciov, Rusia, Halloween
Tematic
Halloween „împinge copiii spre Satan și sinucidere”, să fie interzis în școlile din Rusia


Загрузка...
Dmitri Peskov

Peskov: Extremismul nu poate fi camuflat prin religie

32
(reînnoit 13:44 30.10.2020)
Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov, orice încercare de camuflare a extremismului sub forma unor manifestări religioase trebuie bine înțeleasă și conștientizată.

CHIȘINĂU, 30 octombrie - Sputnik. Extremismul nu poate fi camuflat prin religie, nicio confesiune nu acceptă terorismul. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a făcut vineri declarații în acest sens pentru jurnaliști, informează RIA Novosti.

"Nici o religie mondială nu acceptă ideea extremismului. Le respinge absolut. Și extremismul, de fapt, nu are nimic de-a face cu religia. Orice încercare de a camufla extremismul sub orice religie trebuie bine înțeleasă și conștientizată. Aceasta nu este altceva decât extremism și terorism”, a declarat Peskov.

Joi dimineață, un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni la biserica Notre Dame din Nisa. Trei persoane au fost ucise. Atacatorul a fost reținut rapid. În timpul reținerii, el a fost grav rănit. Primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, a declarat că atacatorul nu a încetat să repete „Allahu Akbar”. Parchetul antitero a deschis o anchetă. Șeful departamentului a confirmat că asupra atacatorului au fost găsite acte pe numele unei persoane originare din Tunisia, născută în 1999.

Ca urmare a atacului de la Nisa, Franța, a fost pus în aplicare planul antiterorist Vigipirate. Președintele francez Emmanuel Macron, care s-a deplasat la Nisa, a numit cele întâmplate drept atac terorist. El a menționat că vor fi sporite măsurile de protejare a lăcașelor de cult și a școlilor, iar numărul trupelor franceze va fi mărit în cadrul operațiunii antiteroriste Sentinelle.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanen, nu a exclus că atacuri precum cele care au avut loc joi la Nisa ar putea să se repete. Potrivit acestuia, țara sa, ca multe altele, reprezintă o țintă serioasă pentru terorism.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
extremism, Dmitri Peskov
Tematic
Premierul ungar acuză dur SUA: exportă instabilitate şi extremism


Загрузка...
Sean Connery

A murit legendarul actor Sean Connery, primul interpret al lui James Bond

0
(reînnoit 16:05 31.10.2020)
Legendarul actor Sean Connery a murit astăzi la vârsta de 90 de ani. A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său de agent MI6, i-a adus marea popularitate.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. Actorul britanic Sean Connery a murit sâmbătă la vârsta de 90 de ani, relatează Independent.

"Legendarul actor Sean Connery, care a jucat rolul lui James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani", scrie publicația.

Sean Connery s-a născut pe 25 august 1930 la Edinburgh, Scoția. Și-a început cariera de actorie în anii 1950, după ce a servit în Marina Regală a Marii Britanii. De asemenea, a jucat fotbal și a făcut culturism.

A jucat în mai bine de 70 de filme, dar rolul său ca agent MI6, un personaj din romanele James Bond ale lui Ian Fleming, i-a adus popularitatea. Connery a jucat în șase părți ale celebrului film despre Bond.

În același timp, alte roluri i-au adus premii profesionale. În 1988, Connery a câștigat premiul Oscar și un Glob de Aur pentru rolul său secundar în drama The Untouchables. În total, actorul are la activ trei Globuri de Aur.

În același 1988, academicienii britanici de film (BAFTA) l-au distins pe scoțian pentru rolul principal din filmul „The Name of the Rose”. El a primit al doilea premiu de la ei doi ani mai târziu, pentru cel mai bun actor în rol secundar în Indiana Jones și Cruciada Trecută, iar al treilea - în 1998 - pentru contribuția sa în cinematografie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
James Bond, rol, a murit, actor


Загрузка...