Avionul-amfibie rusesc Be-200

Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică

253
(reînnoit 20:40 19.07.2020)
De ce avioanele-amfibile multirol rusești Be-200 nu au niciun concurent pe plan mondial și care sunt calitățile cu care se poate lăuda.

Avioanele-amfibie multirol Be-200, cunoscute pe larg în lume, au intrat în dotarea Marine Militare a Rusiei, fapt care va permite extinderea capabilitățile operaționale ale aviației marine. Nava aeriană a înregistrat peste 20 de recorduri mondiale la viteza de urcară cu încărcătură și nu are concurenți la aceasta clasă.

Pe 14 iulie, la centrul de instruire militară a piloților aviației Forțelor Navale ale Rusiei (Eisk) a fost întâmpinat primul avion-amfibie Be-200 “Altair”, construit la comanda Ministerului Apărării. A demarat exploatarea experimentală a acestuia. Conform contractului din 2018, alte două avioane, concepute pentru misiuni de căutare și salvare, Marina Militară urmează să le primească în acest an din partea Complexului Aeronautic tehnico-științific din Taganrok “Beriev”. În viitor este planificată continuarea producției seriei “Altair” pentru forțele navale ale Rusiei.

Ministerul rus al Apărării intenționează să înființeze unități amfibie ale aviației navale în cadrul flotelor din Marea Baltică, din Marea Nordului, Oceanul Pacific și Marea Baltică, precum și în cadrul flotiliei Caspice. Acest lucru va permite extinderea capacităților de efectuare a operațiunilor de patrulare, căutare și salvare.

Avioanele Be-200, destinate Marine Militare Rusie, se deosebesc de alte modele din punct de vedere al construcției și funcțiilor.

Anterior au fost produse 20 de exemplare ale avioanelor-amfibie Be-200, care sunt utilizate preponderent de Ministerele pentru Situații Excepționale ale Rusiei și Azerbadjanului. Avionul are șase tipuri de modificări (căutare și salvare, patrulare, transportare, sanitar, de pasageri și de pompieri), iar specializarea lui este indicată prin abreviatura aplicată. Spre exemplu, Be-200P este utilizat pentru patrulare, se deosebește printr-o cantitate mare de echipament de urmărire care permite detectarea la distanțe mari a celor care violează frontiera de stat (sau zonele economice). Be-200PS sunt utilizate pentru operațiunile de căutare și salvare.

Российский самолёт-амфибия
© REUTERS / Sergei Karpukhin
Be-200ES

 

Modelul Be-200ES pentru lupta cu incendiile este produs pentru export, un astfel de avion a fost procurat de Azerbadjan, alte două nave au fost achiziționate în 2016 de China.

O vedetă în ascensiune

Ministerul Apărării al Rusiei a semnat până astăzi contracte pentru șase avioane “Altair”. Utilitatea lor pentru Marina Militară este una evidentă. Cel mai mare avion-amfibie modern, cu un motor reactiv Be-200 “Altair”, este capabil să patruleze frontierele maritime și zonele economice, să efectueze funcții de căutare și salvare, să transporte încărcături de până la 5 tone în raza de 1500 de kilometri, la o altitudine de până la 10 mii de metri. Motoarele puternice D-436TD, amplasate deasupra aripilor, permit atingerea unei viteze de până la 710 kilometri pe oră (de   - 365 kilometri pe oră). Avionul poate ateriza pe mare în condiții de valuri cu o înălțime de 1,3 metri, iar pentru decolare are nevoie de o distanță de doar 1500 de metri, pe apă sau pe uscat. Acest lucru este foarte important pentru transportarea operativă și sigură a încărcăturilor pe navele Marinei Militare în largul mării.

Printre avantajele Be-200 sunt și capacitatea de staționare autonomă, siguranța înaltă a zboruilor și posibilitatea de aterizare pe apă în cazul defectării unui motor. Avionul poate efectua misiuni de patrulare până la șase ore într-o zonă de 200 de mile de țărm.

Chiar de la prima etapă a exploatării “Altair”, Ministerul Apărării a declarat că acesta va fi utilizat în scopuri pașnice. Totuși, platforma aeriană universală Be-200 permite amplasarea unei game largi echipamente speciale, efectuarea unor misiuni militare dificile. Astfel, în versiunea pentru patrulare, la bord poate fi instalat un sistem de detecție optoelectronic și spații de lucru automatizate pentru operatori, precum și sisteme tactice de comandă, radare, sisteme radio-hidroacustice și magnitometrice, sisteme de recunoaștere radiotehnică și control al armelor. “Altair” poate efectua misiuni de recunoaștere a obiectivelor maritime, terestre și aeriene, poate să asigure desfășurarea operațiunilor speciale, să îndeplinească eficient sarcinile de căutare a echipajelor avioanelor, navelor, submarinelor aflate în dificultate, precum și să transportate personal și arme, să evacueze persoanele rănite sau bolnave din zonele de coastă fără a avea nevoie de o rețea de aerodromuri. Probabil, platforma va fi adaptată și pentru soluționarea unor misiuni de atac asupra bărcilor.

Члены экипажа самолёта-амфибии Бе-200.
МЧС РФ
Cabina Be-200

Pe ”barca zburătoare” este instalat echipament radioelectronic modern, inclusiv un complex de pilotare și navigare de ultima generație. Avionul poate efectua zboruri în orice condiții fizico-geografice sau climatice, ziua și noaptea, în condiții meteorologice normale și dificile. Avionul multirol Be-200 “Altair” este o navă aeriană de clasă mondială, iar specialiștii îi prezic un mare viitor. În perioada următoare, acesta urmează să participe la principala paradă a Marinei Militare din Sankt Petersburg, din 26 iulie.

Mediul Caspic

Primna escadrilă Be-200 urmează să fie înființată în Marea Caspică. A se observa că, până în prezent, flotila Caspică a Marinei Militare a Rusiei nu dispunea de propria aviație. Escadrile mici făceau parte din flotilie doar în perioada Războiului Civil și a Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Probabil, Marea Caspică va deveni pentru “Altair” un poligon de testare. Experiența obținută în exploatarea lui va permite perfecționarea navei aeriene, adaptarea platformei aeriene la misiunile Marinei Militare.

Totodată, acest lucru va permite atragerea interesului aliaților și partenerilor regionali ai Rusiei pentru o cooperare tehnico-militară în Caucaz, Asia Centrală și alte puncte ale planete. Avionul-amfibie Be-200 are un potențial de export semnificativ, fără a avea o concurență serioasă.

Compania canadiană Bombardier a încetat din 1990 producția “bărcilor zbuătoare” CL-215, care erau capabile să transporte 5,3 tone de apă (în toată lumea au rămas doar 120 de astfel de nave). Avion cu cea mai mare capacitate de transportare (șase tone de apă), Bombardier CL-415 cu două motoare turbopropulsoare PW123AF (producția anului 1994) și avionul multirol 415MP, construit în baza acestuia, au un preț care îndepărtează potențialii cumpărători (în 25 de ani au fost vândute 80 de nave 315MP). Totuși, Bombardier 415, cedează în multe privințe în fața “Altair”.

Avioanele-anfibie japoneze US-1A (modelul anului 1971) și US-2 (toate seriile din anul 2007) au o specializare îngustă de căutare și salvare. O altă “barcă zburătoare” a Japoniei este ShinMaywa, la un preț pipărat.

Макет самолета-амфибии AG600 Jiaolong компании AVIC.
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Macheta avionul-amfibie AG600 "Jiaolong" al companiei AVIC

În perioada 1985-1986, China a construit patru avioane-amfibii multirole SH-5, care erau utilizate în operațiuni de căutare și salvare. Avioanele-amfibie chineze AG600 are deficiențe tehnice grave. Nu în zadar chinezii au dat comandă pentru o partidă de Be-200 rusești. Adică, “Altair” de fapt nu are niciun concurent pe plan mondial.

Totodată, întreprinderile producătoare au proiecte inginereși pentru o jumătate de secol înainte, inclusiv proiecte de perspectivă a ekranoplanelor Be-1000 și Be-2500.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

253
Tagurile:
Rusia, flota, Azov, Be-200, avioane
Tematic
Avionul rusesc de luptă MiG-35, dotat cu sistem de asistență vocală în situații dificile
De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30
Vladimir Putin

Citatele cheie ale lui Putin din cadrul interviului dinaintea summitului cu Biden

105
Înainte de summitul cu președintele american Joe Biden, Vladimir Putin a acordat un interviu extins jurnalistului telecompaniei americane NBC Keir Simmons. Declarațiile cheie ale liderului rus – în materialul RIA Novosti.

Despre NATO

"Am spus de multe ori: este un vestigiu al Războiului Rece. NATO s-a născut în era Războiului Rece, dar motivul pentru care există astăzi nu este foarte clar. A existat un moment în care se vorbea despre faptul că ea, această organizație, se transformă, dar acum s-a uitat despre asta. Noi pornim de la presupunerea că aceasta este o organizație militară, dar aceștia sunt aliații Statelor Unite, iar, din când în când, cu aliații este necesar să te întâlnești. Deși îmi pot imagina cum merge discuția acolo. Este clar că totul este decis prin consens, dar există totuși o singură opinie corectă, iar toate celelalte nu sunt prea corecte – să spunem așa".

Vladimir Putin

De ce a fost necesară extinderea NATO spre est, aducând infrastructura mai aproape de granițele noastre? Și dvs. spuneți că noi ne comportăm agresiv. Pe baza cărui motiv? Rusia, chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, a reprezentat un fel de amenințare pentru Statele Unite și pentru alte țări europene? Noi ne-am retras voluntar toate trupele din Europa de Est pe câmp deschis. Oamenii au suferit la noi, timp de zeci de ani, acolo au trăit familiile militarilor, fără a avea condiții normale de viață, inclusiv pentru copiii lor. Noi am plătit un preț foarte mare. Și ce am primit în schimb? Infrastructura este aici, la granițele noastre. Iar dvs. spuneți despre faptul că noi amenințăm pe cineva? Da, noi desfășurăm exerciții în mod regulat, inclusiv neașteptate pentru Forțele noastre Armate. De ce acest lucru ar trebui să preocupe partenerii NATO? Pur și simplu nu înțeleg.

Vladimir Putin

Despre relațiile cu SUA

"Relațiile noastre bilaterale au degradat până la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, dar totuși există probleme care necesită o sincronizare, o determinare a unor poziții reciproce, astfel încât problemele de interes reciproc să fie rezolvate mai eficient atât în interesele Statelor Unite, cât și în interesele Rusiei. Din această cauza, nu există nimic ieșit din comun aici. De fapt, noi, în ciuda unei astfel de retorici aparent dure, ne așteptam la astfel de propuneri, deoarece agenda politică internă a SUA nu ne oferea posibilitatea de a restabili relațiile la un nivel acceptabil. Acest lucru trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu".

Vladimir Putin

Despre imprevizibilitatea SUA

"Cea mai importantă valoare în relațiile internaționale – stabilitatea și previzibilitatea. Noi, din partea, așa cum cred, partenerilor noștri americani nu am văzut tocmai aceste valori în anii precedenți. Ce fel de stabilitate și previzibilitate, dacă ne reamintim de evenimentele din Libia din 2011, când țara a fost distrusă? Ei bine, ce fel de stabilitate și predictibilitate a existat aici? Tot timpul s-a vorbit despre faptul că trupele vor rămâne în Afganistan. Apoi, dintr-odată – boom, și trupele sunt retrase din Afganistan. Aceasta este stabilitate, previzibilitate?"

Vladimir Putin

Despre acuzațiile nefondate

"Relațiile ruso-americane au fost sacrificate tot timpul acutei lupte politice interne din SUA. Noi vedem acest lucru, noi știm bine, numai de ce nu am fost acuzați: de interferență în alegeri, de atacuri cibernetice și așa mai departe. Dar niciodată nu s-au deranjat să prezinte ceva dovezi, doar acuzații nefondate. Mă mir de ce până acum nu am fost acuzați de faptul că am provocat mișcarea Black Lives Matter – ar fi fost, de asemenea, o linie bună de atac. Dar noi nu am făcut asta".

Vladimir Putin

Despre legea privind agenții străini

"Când vorbesc despre aceste legi, despre neinterferență sau încercări de inteferență, ce vreau să spun în legătură cu Rusia? Multe structuri ale așa-numitei societăți civile... De ce spun "așa-numitei"? Ele sunt finanțate din străinătate, sunt pregătite programe de acțiune corespunzătoare, activiștii sunt instruiți în străinătate și, atunci când structurile noastre oficiale văd acest lucru, pentru a preveni o astfel de interferență în treburile noastre interne, noi luăm decizii și legi corespunzătoare și ele sunt mai relaxate decât a voastre".

Vladimir Putin

Despre închiderea lui Navalnîi

"Oamenii pe care i-ați menționat – da, ei au fost condamnați pentru încălcarea regimului. Oameni, care au fost condamnați condiționat. De două ori persoana a fost condamnată condiționat. De fapt, a fost pur și simplu avertizat să nu încalce legislația în vigoare în Rusia. Nu, o ignorare completă a cerințelor legii. În cele din urmă, instanța a luat o decizie corespunzătoare, schimbând măsura de supraveghere judiciară în detenție preventivă. Vă pot spune că, în Rusia, există mii de astfel de persoane pe an, care încalcă regimul de detenție condiționată, nu se prezintă la secțiile de poliție, ignoră cerințele legii. Mii! Și ei nu au nimic de-a face cu activitatea politică. Iar dacă cineva se ascunde în spatele activității politice pentru a-și rezolva propriile probleme, inclusiv comerciale, atunci este necesar să răspundă în mod corespunzător".

Vladimir Putin

În ceea ce privește sănătatea, toate persoanele, care se află în locuri de deținere, se află sub răspunderea administrației instituției respective. Probabil că există, instituții medicale situate în locuri de deținere, în instituții de acest gen, nu în cele mai bune condiții. Instituțiile urmăresc și acest lucru. Eu sper că așa cum se cuvine.

Vladimir Putin

Despre avionul Ryanair la Minsk

Eu nu știam despre niciun avion comercial și despre oamenii care au fost arestați acolo, de asemenea, nu am auzit nimic. Am aflat despre asta din presă. Nu știam despre deținuți, habar n-am. Acest lucru nu ne interesează. <...> Așa s-a întâmplat. Am relatat recent, într-una din conversațiile mele cu un coleg european, versiunea domnului Lukașenko, pe care el mi-a spus-o și care constă în faptul că ei înșiși au primit informații că la bord exista un dispozitiv exploziv. Ei l-au informat pe pilot, nu l-au forțat să aterizeze, iar pilotul a decis să aterizeze la Minsk. Asta tot.

Vladimir Putin

Despre debarcarea trupelor

Am efectuat exerciții planificate pe teritoriul nostru și nu numai la sudul Federației Ruse, ci și în Orientul Îndepărtat și la nord, în Arctica. În același timp, au avut loc exerciții în mai multe regiuni ale Federației Ruse. Concomitent, Statele Unite efectuau exerciții în Alaska, așa, printre altele. Dvs. știi ceva despre asta? Nu? Probabil că nu. Iar eu vă voi spune, eu știu. Aceste exerciții au avut loc, de asemenea, în imediata vecinătate a granițelor noastre, dar pe teritoriul vostru. Noi nici măcar nu am atras atenția la ele. Iată ce se întâmplă acum: acum, la granițele nostre sudice se desfășoară exercițiile Defender Europe. Patruzeci de mii de persoane, 15 mii de unități de vehicule militare, unele dintre ele au fost dislocate de pe continentul american direct la frontierele noastre. Noi ne-am transferat echipamentele la frontierele americane? Nu. De ce sunteți îngrijorat?

Vladimir Putin

Despre China

"În ultimii ani, noi am dezvoltat cu China o relație de parteneriat strategic, la care nu am ajuns niciodată în istoria statelor noastre. Un nivel ridicat de încredere și cooperare în toate domeniile: în politică, în economie, în sfera tehnologiilor, în cooperarea tehnico-militară. Noi nu considerăm că China reprezintă o amenințare pentru noi. Este o țară prietenoasă. Ea nu ne-a declarat dușmani, așa cum au făcut Statele Unite".

Vladimir Putin

Despre cooperarea în spațiul cosmic

"Stația Spațială Internațională, din motive tehnice, își finisează treptat resursele și, probabil, în acest sens, "Roskosmos" nici nu intenționează să-și continue activitatea. Dar, din ceea ce am auzit de la partenerii americani, ei, la fel, privesc într-un mod particular cooperarea viitoare în acest domeniu. Dar, în general, cooperarea cu Statele Unite în spațiul cosmic, mi se pare, reprezintă un bun exemplu, unde noi, în ciuda problemelor din relațiile politice din ultimii ani, am reușit să menținem parteneriatul și să-l prețuim".

Vladimir Putin

Despre susținerea Siriei

"Partenerii noștri din Occident, din Vestul agregat – atât Statele Unite, cât și europenii – spun că nu vor oferi asistență lui Assad. Dar ce legătură are Assad cu asta? Ajutați oamenii care au nevoie de această asistență, cele mai elementare lucruri. Doar nu elimină restricțiile nici măcar pentru furnizarea echipamentelor medicale și a medicamentelor, chiar și în condițiile de infecție cu coronavirus. Acest lucru este pur și simplu inuman. O atitudine atât de dură făță de oameni nu poate fi explicată în niciun mod".

Vladimir Putin

Despre misiunea sa

"Dacă ne vom uita la situația în care se afla Rusia în anul 2000, aceasta  balansa la limita de a-și păstra suveranitatea, integritatea teritorială, numărul cetățenilor sub pragul sărăciei era colosal și catastrofal, nivelul PIB-ului era extrem de scăzut, aveam 12 miliarde de rezerve de aur, iar datoriile erau de 120 de miliarde de dolari, dacă vorbim în dolari. Dar acum situația este alta. Există multe probleme acum, dar situația este complet alta. Într-o zi, în locul meu va veni cu siguranță o altă persoană. Și de ce toate acestea ar trebui să se prăbușească? Noi am luptat împotriva terorismului internațional – slavă Domnului, l-am tăiat chiar de la rădăcină. Ar trebui să se renască din nou, sau ce? Cred că nu. Este altceva faptul că pe scena politică pot apărea diferite persoane, cu puncte de vedere diferite. Foarte bine. Știți, mi-am legat atât de mult soarta mea de soarta țării, încât pentru mine nu există o altă misiune mai semnificativă în viață decât întărirea Rusiei".

Vladimir Putin

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Joe Biden, summit, Vladimir Putin, interviu
Tematic
Ușakov, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden


Загрузка...
Генерал морской пехоты Фрэнк Маккензи, верховный командующий США на Ближнем Востоке (слева), прибывает в Эр-Рияд, Саудовская Аравия

Nu doar rușii vin. Americanii, strâmtorați de un nou jucător puternic