Președintele rus Vladimir Putin

Vladimir Putin a evaluat dezvoltarea economiei Rusiei în ultimii 20 de ani

93
(reînnoit 19:23 28.06.2020)
Ceea ce au făcut autoritățile ruse în ultimii ani pentru economie oferă posibilitatea de a ieși din situația actuală cu pierderi minime, a declarat liderul de la Kremlin Vladimir Putin. 

CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Președintele Vladimir Putin consideră că Rusia are șanse să iasă din criza declanșată pe fundalul pandemiei cu pierderi minime, având în vedere acțiunile autorităților din ultimii ani pentru dezvoltarea economiei. Declarația a fost făcută de către liderul de la Kremlin într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossya-1”, potrivit RIA Novosti

Putin a reamintit de situația din anii 90 în care s-a pomenit Rusia. Potrivit oficialului rus, „ajutorul umanitar era trimis atunci în țară nu din cauza catastrofelor naturale, ci pentru că era vorba de una dintre cele mai sărace țări ale lumii, ca să nu moară oamenii de foame”. El a remarcat că atunci nu se puteau plăti salariile fără contractarea creditelor externe și că oamenii rămâneau fără lefuri luni la rând. 

Putin a subliniat că din 1999 până în 2019 Produsul Intern Brut s-a dublat, iar ceea ce s-a făcut în ultimii ani oferă o speranță că se poate ieși din situația actuală cu demnitate și cu pierderi minime.  

Liderul rus a adăugat că, chiar și în condițiile actuale, autoritățile se orientează la o inflație de aproximativ patru procente. În același timp, el a spus că salvarea vieților rușilor în condiții de pandemie este cea mai importantă sarcină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
Rusiei, economia, Vladimir Putin
Tematic
Putin: Rezultatele votului cu privire la Constituție trebuie să fie absolut veridice
Putin, despre epidemia de coronavirus în Rusia - detalii
Viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

MAE al Rusie: SUA a acceptat prelungirea New Start cu condițiile Moscovei

35
(reînnoit 16:41 27.01.2021)
Tratatul New Start va fi prelungit cu condițiile înaintate de Rusia, fără niciun fel de precondiții și anexe, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a explicat că înțelegerea asupra prelungirii tratatului New Start a fost atinsă cu condițiile înaintate de partea rusă, fără niciun fel de condiții suplimentare sau tentative de a modifica regimul de verificare.

“În condițiile înaintate de noi: pe 5 ani, fără precondiții, fără niciun fel de anexe suplimentare”, le-a declarat jurnaliștilor Reabkov.

De asemenea, el a subliniat importanța faptului că tratatul a fost prelungit în forma în care a fost semnat.

“E important că tratatul e prelungit... fără acele dorințe absurde și inacceptabile, în opinia noastră, ale administrației precedente de a obține implicarea Chinei în acest proces”, a declarat Reabkov.

Reabkov a mai declarat că partea rusă salută decizia administrației președintelui SUA, Joe Biden, de a prelungi New Start pe cinci ani, subliniind că la ora actuală nu există niște planuri concrete de inițiere a unor negocieri cu SUA în tot complexul de probleme legate de stabilitatea strategică.

“În mare parte, a fost o decizie reciproc avantajoasă. E singura decizie corectă. Vom avea o rezervă suficientă de timp pentru a lansa și a demara negocieri bilaterale profunde în tot complexul de probleme, care au un impact asupra stabilității strategice, pentru a asigura o securitate durabilă a statului nostru pe termen lung”, a menționat viceministrul rus.

Reabkov a anunțat că în decursul a cinci ani, perioada pentru care a fost prelungit New Start, Rusia speră la un dialog aprofundat și intens cu SUA în privința controlului asupra înarmărilor în viitor.

“Avem o prelungire pe o perioadă de cinci ani, câștigăm niște timp și ne vom ocupa de acest complex de probleme fără grabă, fără măsuri extraordinare, într-un regim intens, normal, fără implicarea unor noi factori secundari, în tot acest proces diplomatic”, a spus Reabkov.

Totodată, el nu a exclus scenariul retragerii înainte de termen a Rusiei din New Start, în cazul în care SUA vor întreprinde tentative de subminare a securității țării, odată ce tratatul prevede o astfel de posibilitate. În același timp, Reabkov consideră că nu și-ar dori să reflecteze prea mult asupra unor scenarii negative, sperând că procesul de negocieri va fi inițiat, în cele din urmă.

“Nu ne-am dori să reflectăm asupra scenariilor negative, însă e o situație în care orice eventuală acțiune distructivă a părții americane în această sferă și orice tentativă de a submina securitatea noastră, în cazul în care va fi apreciată ca una care poate avea consecințe pe termen lung, care ar necesita o retragere din tratat, o astfel de decizie este posibilă, conform procedurilor... Însă, voi sublinia din nou, nu ne dorim acest lucru și vom activa în direcția consolidării regimului de control asupra înarmărilor prin noi negocieri cu SUA”, a adăugat Reabkov.

Pe 26 ianuarie, președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au purtat o discuție telefonică, în urma căreia au dat indicații angajaților din subordine să activizeze procesul pentru a se reuși o prelungire a tratatului New Start pe cinci ani.

Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de ratificare a acordului de prelungire a tratatului New Start. Conform documentului, tratatul urmează să fie prelungit pe cinci ani, până pe 5 februarie 2026. Miercuri, acesta a fost ratificat de Dumă.

Tratatul cu privire la reducerea și limitarea armelor ofensive strategice (New Start, SNV-3) a fost semnat între Rusia și SUA în anul 2010 și a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede reducerea armelor ofensive strategice de către cele două părți.

New Start a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani. În prezent, acesta este singurul tratat între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
tratat, prelungire, SUA, Serghei Reabkov
Tematic
Zaharova: Consultările privind prelungirea Tratatului New START au început


Загрузка...
Le Fonds monétaire international (FMI)

PIB-ul Rusiei va crește: FMI a îmbunătățit prognoza

36
(reînnoit 21:36 26.01.2021)
Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza creșterii economice a Federației Ruse în contextul pandemiei.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza creșterii PIB-ului Rusiei în acest an, până la trei la sută.

În octombrie, FMI prognoza o creștere a economiei rusești în 2021 cu 2,8%, în contextul pandemiei.

În 2022, FMI prognozează o creștere a PIB-ului cu 3,9 la sută, față de prognoza din octombrie de 2,3 la sută.

“Aprobarea vaccinului și inițierea campaniei de vaccinare în unele țări în decembrie au insuflat speranțe în încheierea pandemiei”, este menționat în raportul Fondului.

De asemenea, FMI a mai adăugat că, în pofida creșterii numărului victimelor pandemiei, activitatea economiei se adaptează treptat la noile condiții.

În anul 2020, potrivit FMI, economia Rusiei s-a contractat cu 3,6 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Rusia, PIB, prognoză, FMI
Tematic
Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului


Загрузка...
Bucătar

Sectorul HoReCa, cel mai afectat de pandemie: Recomandări de la experți pentru autorități

0
(reînnoit 12:23 28.01.2021)
Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemia de COVID-19, iar multe măsuri stabilite de autorități nu le sunt clare nici până astăzi cetățenilor și antreprenorilor. Asta arată rezultatele unui studiu realizat de un grup de experți.

CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Experții au analizat situația în care s-a pomenit sectorul HoReCa pe parcursul anului 2020, timp în care țara noastră a fost afectată de pandemia de COVID-19. 

"Sectorul HoReCa a fost cel mai afectat de pandemie. Angajatorii au menționat că activitatea lor s-a redus cu 80%, iar unii au falimentat. Au acumulat datorii și au fost nevoiți să concedieze muncitorii. Angajatorii nu au aplicat inovații, ci doar cerințele impuse de autorități pentru a putea activa în pandemie. Jumătate dintre antreprenori pot face livrări și tot jumătate sunt gata să vorbească despre problemele cu care se confruntă", a menționat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

Specialiștii susțin că multe dintre măsurile aprobate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică nu sunt clară nici pentru cetățeni, nici pentru reprezentanții din domeniul HoReCa. 

"Ramura HoReCa are toate condițiile pentru a primi vizitatori în condiții de siguranță. Nu am văzut studii ca cineva să se îmbolnăvească la restaurant sau la cafenea. S-au norma cu ora 22:00. Ce, după această oră se îmbolnăvesc oamenii? Nu e clar de ce s-a dispus această oră. Mulți angajați care au rămas fără loc de muncă au plecat, dar în ei s-a investit studii, seminare, ani", susține Valentina Chiriac, președintele unei organizații sindicale. 

În context, experții au venit și cu recomandări pentru autoritățile statului, ca situația în domeniul HoReCa să se redreseze.

"Sectorul HoReCa necesită o abordare aparte în politicile statului, fiindcă au pierdut mult din cauza restricțiilor care nu au fost corelate la domeniul lor. Deciziile trebuie să fie discutate cu reprezentanții sectorului. Antreprenorii așteaptă subvenții, garanții de stat, vacanțe fiscale și chiar anularea amenzilor, restabilirea tichetelor de masă pentru a pune banii salariatului în circulație, autoritățile să acorde o atenție mai mare proceselor digitalizate", a declarat Sergiu Iurcu, expert în domeniul social-economic. 

"Prioritatea rămâne sănătatea, dar fiecare normă adoptată trebuie să aibă o consultanță clară și răspunsuri logice la acele restricții aplicate. De exemplu, nu e clar de ce nu poți bea o cafea după ora 22:00 în stația PECO, dar la 21:00 este posibil. Este important să fim auziți și nu contează culoarea politică care se află la guvernare", a spus Viorel Braga, directorul Institutului Muncii. 

Experții susțin că studiul urmează să-l expedieze Guvernului, Parlamentului și chiar direct partidelor politice, dar și ambasadelor din Republica Moldova. 

Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au sistat activitatea pe data de 16 martie a anului trecut, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.

Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii. 

Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, hotel, cafenea, restaurant
Tematic
Video: Protestul HoReCa în Chișinău – lumina a fost stinsă
Cum va protesta sectorul HoReCa împotriva unei restricții impuse din cauza COVID


Загрузка...