Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre epidemia de coronavirus în Rusia - detalii

146
(reînnoit 19:59 26.06.2020)
Președintele Federației Ruse consideră că epidemia de coronavirus în Rusia bate în retragere. O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul întrevederii cu participanții Mișcării Obștești de Întrajutorare "Suntem împreună”. (Мы вместе)

CHIȘINĂU, 26 iun - Sputnik. Epidemia de coronavirus în Rusia se retrage, a declarat președintele Rusiei Vladimir Putin.

"În prezent, Slavă Domnului, epidemia se retrage, iar volumul sarcinilor pentru voluntari începe treptat să se diminueze", a declarat Putin în cadrul întrevederii.

Totodată, el a subliniat că voluntarii ”și-au făcut treaba onorabil".

Președintele Rusiei le-a mulțumit oamenilor mărinimoși care au reacționat și s-au implicat în lupta cu pandemia de coronavirus, precizând că în această perioadă voluntarii i-au ajutat pe milioane de cetățeni ruși.

”Vă mulțumesc mult, dumneavoastră și camarazilor voștri, colaboratorilor asociațiilor obștești și necomerciale - tuturor oamenilor de bună credință care au dat dovadă de cele mai înalte calități umane în aceste clipe grele și, fără a aștepta răsplată, din proprie inițiativă au săvârșit aceste fapte bun în numele vieții și sănătății cetățenilor noștri”, a declarat Putin.

De asemenea, oficialul a subliniat că pentru acordarea sprijinului necesar pentru cetățenii ruși au fost colectate aproximativ 1,8 miliarde de ruble, iar business-ul mic și mare s-a implicat activ în aceste inițiative de voluntariat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
coronavirus, Rusia, Putin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (823)
Tematic
În Rusia începe testarea pe oameni a vaccinului împotriva COVID-19
Triplă lovitură: Rusia dezvoltă noi teste, medicamente și vaccinuri împotriva COVID-19
avion Airbus A330

Peskov, despre perspectiva reluării curselor aeriene cu alte țări

35
(reînnoit 20:39 07.07.2020)
Dmitri Peskov a subliniat că situația privind coronavirusul este una neclară, pentru că izbucnesc noi focare de infecție atât în Europa, cât și în Asia.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Perspectivele de reluare a curselor aeriene cu alte state încă nu sunt clare, pentru că în lume încă mai izbucnesc focare de infecție cu coronavirus. O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.

"Perspectivele nu sunt clare, despre acest lucru a dat exact de înțeles ieri președintele… Situația este atât de neclară încât izbucnesc noi focare în Europa, în diverse orașe, și în Asia, iată de ce situația este una absolut instabilă și se schimbă de la o zi la alta”, a declarat Peskov.

Anterior, Ministrul rus al Transporturilor, Evgheni Ditrih, declara că Rusia ar putea relua cursele aeriene cu statele CSI mai devreme decât cu celelalte.

Începând cu 1 iulie, companiile aeriene din Moldova au început treptat să reia cursele regulate din Chișinău. Totuși, Rusia nu a deschis zboruri regulate cu Moldova și până la 1 august există interdicția de trecere a frontierei cu Rusia. Acest lucru a fost anunțat anterior de Ambasada Rusiei în Moldova pe pagina sa din rețeaua de socializare, subliniind că termenul acestei restricții ar putea fi extins.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
COVID-19, Peskov


Загрузка...
Șefa Sputnik Estonia Elena Cerîșeva

Cerîșeva, despre poziția Europei față de Sputnik Estonia: Este o tăcere criminală

36
(reînnoit 19:27 07.07.2020)
Europa ignoră problema Sputnik Estonia și este o tăcere criminală în această privință, a susținut reprezentantul Agenției în cadrul conferinței internaționale ”Lumea, prin ochii presei în 2020”.

CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Autoritățile estoniene continuă să restricționeze activitatea Agenției Sputnik Estonia, încălcând principiile libertății de exprimare. Șefa instituție, Elena Cerîșeva, a declarat acest lucru în cadrul conferinței internaționale ”Lumea, prin ochii presei în 2020”.

La eveniment au participat reprezentanți ai redacțiilor americane și europene ale Sputnik. Totodată, au luat cuvântul în cadrul conferinței și directorul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, jurnalista americană independentă Eva Bartlett și scriitorul elvețian Guy Mettan.

Unul dintre principalele subiecte de discuție la conferință a fost presiunea sistematică asupra reprezentanților Sputnik din Țările Baltice. Potrivit Elenei Cerîșeva, Sputnik Estonia a devenit cel mai elocvent exemplu de luptă împotriva libertății de gândire în regiunea baltică.

”Am simțit pe pielea noastră ce înseamnă presiune administrativă, blocaj economic, cenzură politică și, în sfârșit, amenințările cu dosare penale”, a declarat Cerîșeva în discursul său. ”Doar polițiștii estonieni își pot permite să interpreteze arbitrar sancțiunile europene, extinzând sancțiunile individuale ale UE asupra instituțiilor de presă rusești”.

În special, Elena Cerîșeva a amintit că, din 1 ianuarie 2020, site-ul web Sputnik Estonia funcționează în regim de urgență. Angajații Agenției au fost nevoiți să se concedieze pentru că Departamentul de Poliție și Garda de Frontieră din țară le-au expediat scrisori care conțineau un ultimatum: dacă jurnaliștii continuă să colaboreze cu AIP ”Rossiya Segodnya”, atunci riscă să se aleagă cu dosare penale în temeiul articolului „Nerespectarea sancțiunilor europene”. Încălcarea, în opinia autorităților estoniene, are legătură cu restricțiile impuse în 2014 împotriva directorului general al Agenției Dmitri Kiseliov. Totuși, Agenția însăși nu figurează până acum în nicio listă de sancțiuni.

Potrivit lui Cerîșeva, ea este îngrozită de poziția Europei în raport cu Sputnik Estonia. ”Bruxellesul tace - si asta este o tăcere criminală”, a spus jurnalista. ”În mare măsură, acest lucru dezleagă mâinile și altor țări care încep să studieze experiența Estoniei de închidere a Sputnik”.

Singurul lucru pe care a reușit să-l obțină Agenția a fost să deblocheze plățile fiscale. ”Adică continuăm să plătim impozite statului estonian”, a spus Elena Cerîșeva. - În același timp, departamentul fiscal a închis complet accesul la mediul electronic al companiei noastre. Sper ca AIP ”Rossiya Segodnya” să găsească o soluție, deoarece acum este extrem de important să spunem adevărul în limbile naționale”.

Jurnalistul și politologul Armen Gasparian consideră că reacția structurilor europene la blocarea publicației demonstrează că nu există libertatea de exprimare în Țările Baltice. ”În Occident, în privința problemei Sputnik Estonia, s-au ridicat doar voci nesemnificative, e inadmisibil, a spus Gasparian. Nu observ niciun fel de acțiuni masive în această privință”.

Potrivit expertului, organizațiile europene au ales poziția de neimplicare doar pentru că este vorba de mass-media rusească.

”Persecutarea Sputnik-ului în mai multe țări a devenit o formalitate. Poate că înțelegem greșit libertatea de exprimare? Poate ar trebui să fie completări la acest termen, că libertatea de exprimare este ignorarea condiționată a oricărui adevăr venit din partea noastră?" - s-a întrebat Gasparian la finalul discursului său.

Cuvintele lui Gasparian sunt confirmate de faptul că redacția Sputnik din Franța nu este încă acreditată la scrutinul prezidențial și nu poate vizita Champs Elysees. Acest lucru a fost anunțat de reprezentanta agenției, Maria Lipatova.

”Totodată, trebuie să menționăm că suntem primii dintre instituțiile de presă francofone care am vorbit despre coronavirus și am continuat să activăm în pofida pandemiei”, a declarat jurnalistul. Imaginile video realizate de reporterul Sputnik pentru reportajele lor au fost preluate de cele mai importante instituții de presă din Franța”.

Maria Lipatova a mai adăugat că Sputnik Franța este acuzat constant de răspândirea unor știri false, deși Agenția publică traduceri ale declarațiilor politicienilor ruși în franceză. Cu toate acestea, publicul agenției este în creștere. "Mai mult, câștigăm încrederea colegilor care citează Sputnik France”, a spus Lipatova.

Conferința „Lumea prin ochii presei în 2020” este dedicată analizei stării actuale a jurnalismului în Rusia și în lume. Evenimentul a avut loc la Centrul Internațional de Presă Multimedia „Rossiya Segodnya”, pe 7 iulie, în format online, din cauza pandemiei coronavirusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
SPUTNIK, Estonia
Tematic
Președintele OSCE despre cazul Sputnik Estonia - detalii
Libertatea de exprimare în stil estonian: Cerîșeva, despre situația Sputnik Estonia


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (823)
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...