Ministrul Apărării Serghei Șoigu, în timpul paradei militare

Istoria Paradelor Victoriei de la Moscova, în Piața Roșie

52
(reînnoit 13:17 24.06.2020)
În acest an Parada Victoriei se desfășoară pe 24 iunie, fiind amânată din cauza situației epidemiologice complicate. În acest an se împlinesc 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Anual, în data de 9 mai, în timpul sărbătorii naționale Ziua Victoriei, în conformitate cu Legea din 19 mai 1995 privind ”Înveșnicirea Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”, se desfășoară paradele militare în capitala Rusiei, în orașul Moscova, în orașele-erou, precum și în orașele unde sunt dislocate sediile districtelor militare, flotei, armatei combinate și a Flotilei Caspice.

La organizarea acestora sunt implicate arme și echipamente militare, fiind folosită copia simbolului oficial al Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei - Stindardul Victoriei

Prima Paradă a Victoriei în Piața Roșie din Moscova a avut loc în data de 24 iunie 1945. Ulterior, până în anul 1995, aceasta era organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei și doar în anii jubiliari 1965, 1985 și 1990. 

Parada organizată în data de 9 mai 1995 la Moscova, de Ziua Victoriei, a avut două părți separate. În Piața Roșie s-a desfășurat parada pedestră a veteranilor de război și a celor care s-au aflat în spatele frontului în anii de război, alături de unitățile garnizoanei din Moscova, care, conform scenariului organizatorilor, reproducea Parada Victoriei din 1945. La eveniment a fost purtat stindardul Victoriei.

Cea de-a doua parte a paradei cu demonstrarea tehnicii militare a avut loc pe Dealul Poklonnaia. Începând cu 1996, paradele militare au început să fie organizate în Piața Roșie anual, însă fără participarea tehnicii militare.

Parada din data de 9 mai 2000 a fost ultima în care veteranii de război au mers pe Piața Roșie în coloană pe jos. Începând cu anul 2001 ei se află în tribunele pentru spectatori. Cea mai importantă diferență a paradei din 2001 a fost faptul că pentru prima dată în istoria post-sovietică aceasta fost salutată de un ministru civil al Apărării.

În anul 2002, pentru prima dată au participat la paradă studenții Academiei de Apărare Civilă din cadrul Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse. 

În data de 9 mai 2005, la parada din Piața Roșie, organizată cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, au participat președintele american George W. Bush, președintele francez Jacques Chirac și cancelarul german Gerhard Schroeder. În partea istorică a evenimentului, pe Piața Roșie au participat compania de infanterie, o companie de tancuri, o companie a Marinei, o escadrilă de cavalerie, echipată în uniforme și cu arme din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru prima dată din 1945, chinologii cu câinii lor au trecut în coloană pe Piața Roșie. După care, au urmat 2,6 mii veterani de război urcați în 130 de automobile special concepute pentru sărbătorire de fabrica de automobile ZIL. În partea istorică a paradei, trecerea unităților militare a fost însoțită de muzică din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și melodii ale cântecelor de pe front. Spre finalul paradei, avioanele de luptă ale grupurilor de pilotaj ”Ruskie Viteazi” și ”Striji” au zburat deasupra Pieței Roșii. La final, la un interval de 30 de secunde de grupul principal de avioane, au trecut trei avioane de atac Su-25, decorând cerul în culorile drapelului statului rus.

În 2005, pentru prima dată în cadrul paradei, au fost folosite camere mobile, care au transmis imagini din mașina ministrului Apărării, din mașinile în care se aflau veteranii, și chiar din avioanele care zburau deasupra Pieței Roșii.

În anul 2006, pentru prima dată au participat la paradă soldații și marinarii care își satisfac serviciul militar prin contract. 

Începând cu anul 2007, vocea crainicului care comentează ceea ce se întâmplă la paradă a fost auzită nu numai pentru telespectatori și ascultătorii de radio, ci și pentru toți cei prezenți pe Piața Roșie.

Prin decizia președintelui Federației Ruse, din 2008 a fost reluată participarea echipamentelor militare la parada Victoriei pe Piața Roșie. Parada a început să fie alcătuită din trei părți: pedestră, mecanizată și în aer. Parada militară din 9 mai 2008 a avut mai multe lucruri deosebite. În special, toate trupele au mărșăluit cu noi stindarde de luptă, iar participanții la paradă au fost îmbrăcați într-o nouă uniformă. În plus, toată tehnica cu șenile, pentru a nu deteriora suprafața drumului, au fost dotate cu ”șenile pentru asfalt”. În partea aeriană a paradei, pe lângă echipele de pilotaj ale ”Ruskie Viteazi” și ”Striji”, au participat și elicoptere, bombardiere, avioane de luptă, aeronave de atac și avioane de transport militar strategic An-124 Ruslan. În legătură cu implicarea la paradă a tehnicii, durata acesteia a crescut de la 40 de minute în 2007 la o oră.

Parada militară dedicată celei de-a 65-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a avut loc în 2010 pe Piața Roșie din Moscova, așa cum nu a mai fost până atunci.

Pentru prima dată, reprezentanții țărilor CSI și aliaților din coaliția antihitleristă au participat la partea istorică a paradei Victoriei. În total, aproximativ o mie de militari străini au mărșăluit pe Piața Roșie. Reprezentanții armatelor a zece țări din cadrul CSI au ajuns la Moscova, precum și unități militare din SUA, Marea Britanie, Franța și Polonia. La paradă au participat escadrila franceză Normandia-Niemen și Forțele Terestre ale SUA, a căror cale de luptă a fost legată de întâlnirea Aliaților de pe râul Elba și deschiderea unui al doilea front. Marea Britanie a fost reprezentată de militarii regimentului de elită al Țării Galilor, care personifica contingentul militar al Regatului Unit. Polonia a trimis o companie a gărzii de onoare în capitala Rusiei.

În timpul paradei, veteranii, locuitorii și oaspeții capitalei, au avut posibilitatea să vadă noile sisteme de apărare antiaeriană ”Panțîri-C1” și ”Topol-M”. Echipajele Forțelor Aeriene „au pictat” cerul Moscovei deasupra Pieței Roșii în culorile tricolorului rusesc, avioane de atac Su-25 și aviaone de luptă MiG-29 au zburat deasupra pieței principale a țării în forma numărului „65”.

În anul 2010, pentru prima dată din 1945, în cadrul evenimentului nu au participat studenții de la Școala Militară Suvorov și nici cei de la Școala Navală Nahimov. Ministerul Apărării a explicat acest lucru prin faptul că pregătirea pentru paradă durează aproximativ trei luni, iar antrenamentele tensionate duc la întreruperea activităților planificate. 

În anul 2011, la paradă, personalul militar au mărșăluit în uniformă de luptă, nu de paradă, iar în loc de chipiuri au purtat berete, ale căror culori corespund tipului sau genului de forțe armate. În anul următor, participanții la paradă au fost îmbrăcați în uniforma de paradă. 

În anul 2013, după o pauză de trei ani, a fost reluată participarea studenților de la Școala Militară Suvorov și a celor de la Școala Navală Nahimov.  Pentru prima dată au participat studenți ai Corpului Cadetilor de Cazaci Aksai (Regiunea Rostov). 
La parada din 9 mai 2015, dedicată celei de-a 70-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei au participat peste 30 de șefi de stat. La eveniment au participat peste 15 mii de persoane.

Pentru prima dată au participat la paradă elevii școlii-internat de cadeți pentru fete. Pe lângă militarii ruți, la eveniment au participat reprezentanți ai statelor străine – unități de paradă din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizistan, Tadjikistan, India, Mongolia, Serbia și ale Chinei, care a fost reprezentată de unitățile gărzii de onoare a trei tipuri de forțe armate - forțe terestre, forțe aeriene și forțele navale.

Aproximativ 200 de unități de echipament militar au fost demonstrate la paradă, inclusiv cele mai noi modele de vehicule blindate ruse pe platforma Armata, precum și Kurganeț, Bumerang și cea mai recentă obuzieră de artilerie ”Koaliția-SV”.

În anul 2016, pentru prima dată în istoria paradelor organizate pe 9 mai, a fost prezentat la Moscova o unitate militară feminină a Universității Militare din cadrul Ministerului rus al Apărării și filiala Volski din cadrul A.V. Hruleva.

În plus, parada a fost una de debut pentru reprezentanții unui nou tip de trupe și pentru Ministerul Apărării: Forțele Aerospațiale și Garda Națională.

Printre cele mai noi unități de tehnică aeronautică, spectatorii au avut ocazia să vadă ultimele avioane de transport militar Il-76MD90A. În plus, pentru prima dată în grupul tactic "Krîlo" a fost prezentată o pereche de avioane de luptă multifuncționali Su-35S.

La parada din 2017, pentru prima dată pe Piața Roșie a trecut unitatea deparadă a mișcării militar-patriotice „Iunarmia”. Unitatea de femei de la Universitatea Militară a Ministerului Apărării din Federația Rusă a fost îmbrăcată pentru prima dată în jachete albastre, fuste albe și cizme negre. Anterior, toate „casetele” femeilor care participau la parada victoriei purtau uniforme albe.

La eveniment, pentru prima dată au fost demonstrate echipamente concepute special pentru gruparea arctică rusă - sistemul de rachete antiaeriene Tor-M2DT și sistemul de rachete și arme antiaeriene Panțir-SA, care au fost prezentate în culori de camuflaj de iarnă. Câteva produse noi au fost demonstrate și de forțele terestre - mașină blindată Tigr-M și tancul T-72B3M. Din cauza vremii nefavorabile, partea aeriană a paradei a fost anulată

Pe 9 mai 2018, pentru prima dată într-o paradă în Piața Roșie, au participat elevi ai Școlii Navale Nahimov din Sevastopol, Școala Prezidențială de Cadete din Moscova a Gărzii Ruse, cadeți ai Academiei Militare de Apărare Militară Smolensk, Institutul Saratov al Gărzii Ruse și parada Poliției Militare.

Printre tehnica militară care a mers de-a lungul Pieței Roșii, pentru prima dată au fost demonstrate sistemele robotizate - Uran-6 controlat de la distanță pentru deminare, drone cu șenile de sprijin pentru foc Uran-9, vehicule aeriene fără pilot "Katran" și "Corsair", vehicule de sprijin pentru combaterea tancurilor (BMPT) "Terminator-2".

În partea aeriană a paradei au participat 75 de echipaje operațional-tactice, cu rază lungă de transport, militare și aviație, inclusiv o pereche de avioane de luptă MiG-31K dotate cu cele mai recente rachete hipersonice ”Kinjal” capabile să spargă bariera împotriva rachetelor, precum și aeronava Su-57 de generația a cincea.

Premiera Paradei Victoriei din 2019 a fost o decapotabilă pe baza limuzinei Aurus, special concepută pentru marșul solemn.

Cu aceste mașini, înainte de unitățile militare, s-a deplasat comandantul paradei și ministrul Apărării. În plus, în cadrul unităților pedestre au fost incluse pentru prima dată batalionul de la Universitatea din Moscova al Ministerului Afacerilor Interne ”Kikot”, o unitate a personalului militar feminin al Academiei Militare de Apărare Aerospațială ”Mareșalul Uniunii Sovietice Jukov” și unitatea de paradă a cadeților a Comitetului de investigație ”Alexandr Nevski”.

Unitățile de paradă ale școlii aeriene Riazan, al 131-lea regiment de parașute și a 2-a Divizie Motorizată au mers la marș pentru prima dată cu un automat de ultimă generație AK-12.

În 2019, partea aeriană a paradei a fost anulată în ultimul moment din cauza norilor de ploaie care s-au adunat pe cerul deasupra Moscovei.

La mijlocul lunii aprilie 2020, președintele rus Vladimir Putin a decis amânarea paradei dedicată celei de-a 75-a aniversări de la Marea Victorie din cauza situației epidemiologice dificile.

În orașele Rusiei, pe 9 mai au avut loc paradele aeriene și focuri de artificii. La sfârșitul lunii mai, președintele a anunțat că parada victoriei va avea loc pe 24 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Parada Victoriei, Istorie, 75 de ani de la Marea Victorie
Tematic
Parada Victoriei-2020 și participarea delegației moldovenești la acțiunile festive
„Troleibuzul Victoriei”: În locurile de glorie militară din Chișinău
Prima, legendară: Imagini istorice de la Parada Victoriei din Piața Roșie, 24 iunie 1945
Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

234
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

234
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

128
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...
Parlament

Ultima oră: Ședința Parlamentului s-a încheiat

13
(reînnoit 18:47 03.12.2020)
Ședința Parlamentului s-a încheiat cu puțin timp în urmă. La final, vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru comportamentul de astăzi al deputaților în sala de plen.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. După o zi marcată de scandal, îmbrânceli și proiecte adoptate în grabă, ședința plenară a Parlamentului s-a încheiat. Majoritatea deputaților a revenit în sală după pauza la ora 17:40. Nu toți însă. Cei de la PAS, PPDA și PD au părăsit însă ședința, fiind nemulțumiți de felul în care au fost votate proiectele de lege. 

Este vorba despre inițiativele privind bugetul de stat, politica bugetar-fiscală și transferul Serviciului de Informații și Securitate de sub controlul președintelui țării în subordinea Parlamentului ș.a. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, care a condus ședința Parlamentului, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru situația din Parlament și a declarat ședința închisă.

”Ne cerem scuze de la cetățeni pentru comportamentul deputaților de azi. Am votat trei proiecte importante în prima lectură, iar dacă cineva nu este de acord cu asta pot depune moțiune împotriva Guvernului. Dați jos Guvernul și venit cu alte proiecte de buget. Ceea ce a fost în plen azi a fost departe de lege”, a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului. 

Amintim că astăzi a fost un haos total a fost în sala de ședințe a Parlamentului. Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în prezidiul legislativului. Deputații fracțiunilor PAS și PPDA au blocat tribuna, apoi au deconectat microfonul vicepreședintelui Vlad Batrîncea, care supunea votului mai multe proiecte de lege cu privire la bugetul de stat. 

Mai mult, socialiștii și deputații Platformei parlamentare Pentru Moldova au început să voteze legile bugetului în prima lectură. Aceștia au trecut la procedura de vot fără ca proiectele să fie prezentate de ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, prezent la ședința de astăzi.

Totodată, mai mulți cetățeni au ieșit astăzi în stradă la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, pentru a protesta împotriva proiectului de lege înaintat de fracțiunea socialiștilor, care prevede trecerea SIS din subordinea Președinției sub controlul Parlamentului. Protestul a început la ora 10:00.

Majoritatea protestatarilor purtau măști, dar nu a fost respectată distanța socială. Mai mult, la manifestație s-au adunat peste 1 000 de oameni, fapt interzis de Comisia Națională pentru Sănătate Publică, care a decretat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării până la 15 ianuarie 2021. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
Parlament, declarații, deputați
Tematic
Video: Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în Parlament
Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament


Загрузка...