Ministerul rus de Externe

Rusia condamnă intenția SUA de a părăsi Acordul ”Cer deschis”

114
(reînnoit 07:10 25.05.2020)
Rusia condamnă intenția SUA de a-și justifica părăsirea acordului ”Cer deschis” prin evocarea unor probleme tehnice.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Rusia respinge orice tentative ale Statelor Unite de a-și justifica părăsirea acordului ”Cer deschis” prin existența unor probleme de ordin tehnic, a declarat pentru agenția RIA Novosti viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țara sa ar intenționa să părăsească acordul pentru că Rusia nu l-ar respecta. Totodată, el a precizat că „există o șansă foarte bună” pentru încheierea unui „nou acord”.

“Respingem orice tentative de a justifica părăsirea acestei înțelegeri fundamentale prin evocarea unor probleme tehnice. Reamintesc că orice acord în domeniul securității militare, de regulă, este o materie foarte complicată. Atunci când există voință politică (iar acestea sunt semnate când există o voință politică), toate problemele sunt rezolvate în baza cooperării, în baza unui echilibru al intereselor și sunt luate în considerare necesitățile de a păstra funcționalitatea regimurilor respective”, a declarat Alexandr Grușko.

Diplomatul rus a subliniat că nu există niciun fel de impedimente pentru o continuare a discuțiilor în jurul problemelor tehnice și în acest caz nu este nevoie de a se recurge la părăsirea acordului.

“Dacă se va pleda pentru ieșirea din acord, atunci nu vor exista niciun fel de soluții la problemele tehnice pentru că nu va exista instrumentul în sine, care de peste 20 de ani servește intereselor de menținere a păcii și securității în Europa și a reprezentat o parte componentă a sistemului securității militare, unde toate componentele sunt interdependente”, a declarat viceministrul rus.

De asemenea, Grușko a subliniat că Rusia nu a încălcat în niciun fel prevederile acordului, remarcând că Moscova ”are mai multe pretenții în privința respectărilor prevederilor Acordului din partea Statelor Unite”.

Aceste momente, potrivit lui, sunt niște probleme tehnice destul de dificile, care trebuie să fie rezolvate în cadrul unui organ specializat – comisia care apreciază respectarea acordului, lucrează asupra perfecționării mecanismului de implementare și examinează toate probleme care pot apărea din parte fiecărei părți în procesul efectuării zborurilor de observare.

Reprezentantul MAE a subliniat că acordul ”Cer deschis” a garantat pacea și securitatea în Europa “fiind o parte componentă a sistemului de securitate militară, unde toate componentele sunt interdependente”.

Acordul ”Cer deschis” a fost semnat în anul 1992 și a devenit una dintre măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și le permite statelor semnatare să colecteze deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
acord, Sua, Rusia
Tematic
Un fost membru ISIS a povestit despre cooperarea SUA cu teroriștii în Siria
Un bombardier supersonique Tu-22M3

Bombardier american, interceptat de avioanele rusești - Video

247
(reînnoit 23:06 30.05.2020)
Ministerul Apărării al Rusiei a publicat imaginile video cu momentul interceptării bombardierului american B-1B Lancer în apropierea frontierelor rusești.

BUCUREȘTI, 30 mai – Sputnik. Ministerul Apărării a publicat video-ul cu interceptarea bombardierului american B-1B Lancer de către Forțele Aerospațiale rusești.

Mai devreme autoritățile ruse au anunțat că avioanele de luptă rusești au forțat navele aeriene americane să se îndepărteze de frontierele rusești.

Ministerul Apărării a relatat că sistemele de apărare antiaeriană au detectat B-1B deasupra Mării Negre și Mării Baltice, după care avioanele rusești Su-27P și Su-30 SM s-au apropiat de ele la o distanță sigură și le-au însoțit până ce acestea și-au schimbat direcția de zbor.

Reprezentanții ministerului au subliniat că zborurile avioanelor rusești au fost efectuate în conformitate cu regulile internaționale.

Bombardierele americane au desfășurat și anterior operațiuni în apropiere frontierelor Rusiei. Kremlinul a menționat că un astfel de comportament provoacă tensiuni suplimentare între cele două țări. Moscova a îndemnat în mai multe rânduri Washington să renunțe la astfel de zboruri, însă autoritățile americane au răspuns negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

247
Tagurile:
Rusia, american, bombardier
Tematic
Cel mai temut bombardier rusesc, prezentat de o revistă americană


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin: Trebuie înțelegem cum acționăm după anularea restricțiilor legate de COVID-19

56
(reînnoit 21:15 30.05.2020)
Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a remarcat că multe state anulează restricțiile în contextul pandemiei, iar în unele se recurge repetat la ele. Astfel, Rusia ar trebui să stabilească foarte clar cum să acționeze.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Președintele Rusiei susține că în multe state a fost necesară anularea restricțiilor impuse în contextul pandemiei COVID-19. Și asta pentru că de acest lucru depinde în mod direct economia.

Pentru a nu reveni la restricții, așa cum s-a întâmplat în multe state, Vladimir Putin susține că Rusia trebuie să stabilească foarte clar ce are de făcut. 

„În multe țări sunt anulate restricțiile legate de pandemia de coronavirus. Acest lucru se întâmplă, mai întâi de toate, evident, în țările ale căror economii sunt foarte dependente de ramura turismului”, a remarcat liderul de la Kremlin la ședința Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit RIA Novosti

Vlarimir Putin a atras atenția că în multe țări în care au fost anulate restricțiile se revine la măsurile de prevenire a infecției COVID-19. 

„Noi trebuie să înțelegem, împreună cu specialiștii noștri, cu medicii, cum să organizăm acțiunile în această direcțe”, a conchis președintele rus. 

În Rusia au fost confirmate până în prezent aproape 400 de mii de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, iar peste 4500 de oameni au decedat din cauza infecției. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
COVID-19, restricții, Vladimir Putin
Tematic
Putin: Situația legată de COVID-19 se stabilizează, trebuie să consolidăm rezultatele
Putin a discutat cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite


Загрузка...
meci de fotbal

Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de participa la competiții europene

0
(reînnoit 21:35 30.05.2020)
Cinci cluburi de fotbal din Moldova au obținut dreptul de a participa la turneele UEFA, iar altor trei echipe de fotbal din Moldova li s-a refuzat acordarea licenței de participare la competiții europene.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. Licențele UEFA au fost eliberate pentru cinci cluburi de fotbal din Moldova, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Este vorba despe „Sheriff” (Tiraspol), „Sfântul Gheorghe” (Suruceni), „Petrocub” (Hâncești), „Dinamo-Auto” (Tiraspol) și „Speranța” (Nisporeni).

Astfel, cinci cluburi au obținut dreptul de a participa la sezonul următor al competițiilor europene. „Sheriff” va participa la Liga Campionilor, iar echipele „Sfintul Gheorghe” și „Petrocub” - în Europa League.

În același timp, altor trei echipe le-au fost refuzată eliberarea licențelor UEFA. Cluburile „Milsami” (Orhei), „Zimbru” (Chișinău) și „Codru” (Lozova) au fost lipsite de dreptul de a participa la meciurile din noul sezon al Cupei Europene.

Timp cinci zile, aceste cluburi pot folosi dreptul de a contesta decizia adoptată de Federația Moldovenească de Fotbal.

Licența UEFA pentru a participarea la turneul feminin al Ligii Campionilor i-a fost acordată echipei „Agarista” din Anenii Noi.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, fotbal, cluburi
Tematic
Merită sau nu reunirea campionatelor de fotbal ale țărilor fostei URSS într-o singură ligă


Загрузка...