Maria Zaharova

Washingtonul nu poate prezenta nicio dovadă despre presupusele ştiri false ale Rusiei

408
(reînnoit 12:34 12.04.2020)
Diplomaţii ruși au cerut omologilor din Statele Unite să prezinte dovezi cu privire la acuzațiile vehiculate de mass-media americană și de oficialii SUA, potrivit cărora Moscova ar desfășura o campanie de dezinformare cu privire la COVID-19, dar nu au primit niciuna.

BUCUREŞTI, 12 apr - Sputnik, Doina Crainic. Abordarea care constă în învinovăţirea Rusiei, care a persistat în Occident în ultimii ani, rămâne fără temei și fără substanță, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Urmărim încercările mai multor canale media americane, precum și ale unor oficiali de rang înalt de a acuza Rusia că ar conduce o campanie de dezinformare privind pandemia, campanie îndreptată împotriva SUA”, a declarat Zaharova în timpul unei conferinţe de presă, potrivit RT

Câteva canale de știri din SUA au vorbit despre o presupusă campanie de stârnire a panicii, condusă de mass-media pro-Kremlin. În plus, teoriile conspiraționiste potrivit cărora coronavirusul ar fi fost creat artificial de către ruși au circulat pe rețelele de socializare, iar eforturile în acest sens par coordonate de agențiile guvernamentale americane.

Toate acuzațiile rămân neacoperite de probe, chiar și după încercări persistente ale diplomaților ruși de a obține măcar o dovadă a presupuselor fapte rele.

„Am apelat la Departamentul de Stat, solicitând să ne furnizeze dovezi factuale [privind o astfel de campanie]. Nu am primit nicio explicație coerentă pentru astfel de acuzații, ca să nu spunem nicio dovadă”, a declarat Zakharova.

Întreaga evoluţie a pandemiei de coronavirus a fost însoțită de acuzații împotriva Rusiei și, alternativ, împotriva Chinei și Iranului că ar răspândi minciuni și panică în Occident. Ca și cum boala letală, care a afectat deja peste 1,7 milioane de oameni la nivel mondial și a ucis peste 100.000, nu ar fi suficient de înfricoşătoare.

Una dintre cele mai „distinse” materiale anti-Rusia a apărut în martie: un raport secret al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) - ministerul de Externe de facto al blocului. Acesta a acuzat presa rusă că a răspândit „confuzie și panică” în Occident, pe fondul epidemiei.

Întrucât raportul a fost întocmit de sucursala de propagandă a SEAE - cunoscută și sub numele de divizia „comunicări strategice” - a fost plin de acuzaţii înfricoşătoare la adresa Rusiei, dar lipsit în special de fapte/dovezi. O analiză detaliată a raportului, realizată de cercetătorii britanici - care nu sunt fani ai presei ruseşti - a arătat că afirmaţiile de acolo nu au niciun temei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

408
Tagurile:
Rusia, știri false, dovezi, Washington
Tematic
Putin: Rusia are suficientă experiență în depășirea crizelor
Discuție Trump – Putin, temă crucială: ”Conversația, foarte bună! Se apropie o înțelegere”
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

16
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...
Laborator, imagine de arhivă

Numărul mutațiilor coronavirusului: Rospotrebnadzor oferă detalii

69
(reînnoit 21:14 18.09.2020)
Rospotrebnadzor anunță de câte ori a suferit mutații coronavirusul și care sunt cele mai stabile mutații care au cunoscut o largă răspândire în lume.

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Potrivir Rospotrebnadzor, astăzi, există câteva mii de mutații ale coronavirusului în lume, informează RIA Novosti.

În același timp, 22 de mutații sunt fixate și sunt moștenite stabil, a explicat autoritatea de reglementare.

”În prezent există aproximativ 22 de astfel de mutații unice. Trebuie remarcat faptul că aceste mutații au avut loc în ianuarie - martie 2020 și, ulterior, alte mutații în genomul virusului nu au fost detectate, care ar fi căpătat o largă răspândire”, a declarat instituția într-un comunicat.

Serviciul de presă a explicat că cea mai stabilă schimbare este apariția a două mutații unice; la 93 la sută din probele studiate se găsește această pereche. Primele variante ale virusului cu aceste segmente au fost detectate la sfârșitul lunii ianuarie în China, apoi în Australia, iar la sfârșitul lunii februarie au fost găsite deja în majoritatea țărilor din Europa de Vest, Arabia Saudită, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Maroc și Senegal.

Pe teritoriul Rusiei, această pereche de mutații este detectată în 99% din probele studiate, menționează Rospotrebnadzor. În același timp, după compararea cu genomurile străine, experții au ajuns la concluzia că variantele de tulpini cu mutații P314L (gena ORF1b) și D614G (gena S) comune în Europa de Vest au fost importate masiv în Rusia în martie și aprilie.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Rospotrebnadzor, coronavirus, mutații
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
După vaccinul „Sputnik V”, Rusia anunță încă o veste mare


Загрузка...