Kiril Vîșinski protest împotriva persecuției Sputnik Estonia

Protest la ambasada Estoniei din Moscova împotriva persecuției Sputnik

63
(reînnoit 14:16 26.02.2020)
De Ziua Independenței Estoniei, jurnaliștii Sputnik le-au amintit autorităților acestei țări despre libertatea de a alege locul de muncă.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Directorul executiv al AIP Rossiya Segodnya, Kirill Vîșinski, și conducătorul Sputnik Estonia, Elena Cerîșeva, au pichetat ambasada Estoniei din Moscova.

De ziua independenței Estoniei, marcată pe 24 februarie, jurnaliștii au decis să le reamintească autoritățile acestei țări despre persecutarea angajaților Sputnik.

La sfârșitul anului trecut, angajații Sputnik Estonia au primit din partea conducerii departamentului poliției și serviciul de frontieră amenințări directe cu intentarea unor dosare penale în cazul în care nu-și întrerup contractele de muncă până pe 1 ianuarie 2020. Drept argument pentru astfel de acțiuni au servit sancțiunile introduse de Uniunea Europeană pe 17 martie 2014 împotriva unor persoane fizice și juridice din Rusia, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Totuși, sancțiunile UE nu au fost introduse împotriva AIP “Rossiya Segodnya”, din care face parte Sputnik, ci personal împotriva directorului agenției, Dmitryi Kiseliov.

Vîșinski a declarat jurnaliștilor că speră ca „de Ziua Independenței Estoniei, MAE, ambasada sau chiar autoritățile estoniene, vor reacționa la situația creată în jurul jurnaliștilor care colaborau cu reprezentanța estoniană a Sputnik”.

“Sperăm că în această zi, când estonienii sărbătoresc, ei nu doar vor sărbători, dar își vor aminti și de acele valori pentru care au optat în Ziua Independenței”, a spus Vîșinski.

Potrivit lui, e vorba de libertate, independența politicii editoriale, libertatea a alege profesia și locului de muncă.

"Din păcate, astăzi oamenii care au colaborat cu redacția noastră sunt lipsiți de aceste libertății. Ne-am dori ca funcționarii estonieni să aibă mustrări de conștiință, dacă am putea miza pe un astfel de gest din partea autorităților estoniene, precum încetarea unor represiuni directe a jurnaliștilor care au lucrat pentru Sputnik Estonia", a declarat Vîșinski.

În rândul ei, Cerîșeva a amintit că pe 24 februarie, în calitate de redactor șef al Sputnik Estonia, urma să sărbătorească împreună cu tot colectivul patru ani de la înființarea agenției.

“Anume în această zi, acum patru ani, am intrat în emisie directă. Însă, de două luni colectivul este concediat. Ei se află acum într-un concediu forțat, fără un loc muncă, fără mijloace de existență pentru că autoritățile Estoniei i-au forțat să-și întrerupă contractele de muncă cu AIP „Rossiya Segodnya””, a spus Cerîșeva.

În opinia ei, „un stat european, care se poziționează drept unul democratic, a lipsit de locurile de muncă peste 30 de persoane doar pentru că ei gândesc altfel, pentru că sunt în afara mainstreamului”.

Comentând situația din jurul Sputnik Estonia, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autoritățile ruse vor face totul pentru a susține Sputnik în activitatea lui în afara țării.

63
Tagurile:
sputnik, Estonia, protest
Tematic
Lavrov: Situația creată în jurul Sputnik Estonia este revoltătoare - Video
Rusia va aborda problema Sputnik Estonia la APCE
Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Putin a discutat cu Macron despre terorism și Karabah

23
(reînnoit 22:31 20.10.2020)
Vladimir Putin a purtat o discuție cu Emmanuel Macron despre eforturile comune ale celor două țări în combaterea terorismului și evoluția situației din Karabah.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a purtat marți o discuție telefonică cu președintele Franței, Emmanuel Macron, anunță serviciul de presă al administrației prezidențiale ruse.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Se menționează că Putin i-a exprimat lui Macron condoleanțele în legătură cu asasinarea unui profesor la Paris. De asemenea, cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul față de activizarea eforturilor comune în lupta cu terorismul.

“La inițiativa părții franceze a avut loc o discuție telefonică a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Președintele Rusiei a exprimat condoleanțe în legătură cu atentatul produs în suburbia Parisului, pe 16 octombrie – asasinarea barbară a unui învățător francez. În acest context, a fost confirmat interesul reciproc în activizarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirii ideologiei extremiste”, este menționat în comunicatul Kremlinului.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron despre măsurile de prevenire a escaladării acțiunilor militare în zona Karabagului.

“S-a discutat detaliat despre evoluția situației în zona de conflict din Karabahul de Munte. Vladimir Putin a oferit informații cu priviri la acțiunile întreprinse pentru prevenirea unei escaladări a acțiunilor militare și pentru reluarea cât mai grabnică a negocierilor pentru o soluționare politico-diplomatică a problemei din Karabah. A fost accentuată importanța respectări de către cele două părți în conflict a înțelegerilor încheiate pe 10 și 17 octombrie de încetare a focului”, menționează serviciul de presă al administrației prezidențiale.

Totodată, liderii celor două state au subliniat dorința de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea lor de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consilului de Securitate al ONU.

“A fost subliniată disponibilitatea de a continua coordonarea strânsă între Rusia și Franța, în calitatea de copreședinți ai grupului de la Minsk al OSCE, precum și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. S-a convenit asupra contactelor la diverse niveluri”, potrivit comunicatului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
teroris, Karabah, Macron, Putin
Tematic
Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”


Загрузка...
Ambasada Rusiei la Washington

Ambasada Rusiei, despre învinuirea celor șase cetățeni ruși în SUA

58
(reînnoit 18:51 20.10.2020)
Ambasada rusă de la Washington respinge acuzațiile aduse de autoritățile americane celor șase cetățeni ruși suspectați de atacuri cibernetice.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Ambasada Rusiei la Washington respinge acuzațiile SUA la adresa cetățenilor ruși învinuiți de crime cibernetice și activitate de destabilizare în întreaga lume, a declarat pentru Agenția RIA Novosti un reprezentant al misiunii diplomatice.

Anterior, Ministerul Justiției al SUA și FBI au înaintat acuzații împotriva a șase cetățeni ruși privind participarea la o serie de atacuri cibernetice și răspândirea unor malware, în scopul atacării infrastructurii altor state.

În special, lor li se impută răspândirea virusului NotPetya în 2017. Autoritățile americane susțin că aceștia ar fi angajați ai GRU și ar fi organizat inclusiv atacuri cibernetice asupra Olimpiadei din Coreea de Sud. În același timp, Marea Britanie a declarat că serviciile rusești ar fi planificat un atac cibernetic asupra organizatorilor Jocurilor Olimpice din Tokyo, pentru a obține amânarea lor.

“Este evident că astfel de evenimente informaționale nu au nimic în comun cu realitatea și sunt îndreptate doar spre provocarea unor sentimente rusofobe în societatea americană, pentru declanșarea unei vânători de vrăjitoare și spionomanie. În decursul a câtorva ani acest aspect a devenit o caracteristică a vieții politice de la Washington. Autoritățile SUA distrug consecvent relațiile ruso-americane, altădată pragmatice, și impun artificial populației lor o percepție toxică a Rusiei și a tot ce se asociază cu ea”, a comentat reprezentantul ambasadei.

Interlocutorul Agenției a subliniat că Rusia nu are și nu a avut intenții de a desfășura “operațiuni de destabilizare” în lume.

“Acest lucru nu corespunde politicii noastre externe, intereselor noastre naționale, dar și modului nostru de a înțelege cum sunt stabilite relațiile între state. Rusia respectă suveranitatea altor state și nu se implică în problemele lor interne”, a adăugat el.

Surse din cadrul MAE de la Moscova au declarat agenției RIA Novosti că acuzațiile SUA și Marii Britanii cu privire la implicarea hackerilor ruși în diverse atacuri, inclusiv asupra organizatorilor Olimpiadei din Tokyo, sunt nefondate și sunt destinate auditoriului intern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
atac cibernetic, cetățeni ruși, învinuire, SUA, Ambasada Rusiei
Tematic
Scenariu ”revoluționar” pentru Moldova: Narîșkin dezvăluie planul SUA


Загрузка...