Lucrări de dezinfectare, foto simbol

Rusia are un plan de luptă cu coronavirusul detalii

259
Coronavirusul 2019-nCoV a fost inclus în lista bolilor deosebit de periculoase, ceea ce îi va permite guvernului rus să ia un șir de măsuri radicale.

CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. Prim-ministrul Federației Ruse, Mihail Mișustin, a semnat planul național de luptă cu răspândirea noului coronavirus, informează RIA Novosti.

”Au fost întreprinse toate măsurile necesare, activează un centru de comandă operativ, situația este sub control”, a declarat el în cadrul ședinței operative cu vicepremierii.

Este vorba în particular de faptul că noul coronavirus 2019-nCoV a fost inclus în lista bolilor deosebit de periculoase, ceea ce va permite deportarea străinilor infectați, dar și luarea măsurilor de izolare și carantină.

Șeful Cabinetului de Miniștri a adăugat că actualmente persoanele depistate cu coronavirus sunt izolate, iar medicii le acordă ajutorul necesar.

”În Rusia există în prezent toate medicamentele și mijloacele de protecție necesare.

Este important ca oamenii să fie asigurați în deplină măsură cu acestea și, evident, ca prețurile în farmacii să rămână la nivelul precedent. Acest lucru va fi urmărit de Serviciul federal Antimonopol și Serviciul federal de supraveghere în domeniul sănătății ”Roszdravnadzor”, a conchis Mișustin.

În data de 31 decembrie 2019, autoritățile chineze au informat Organizația Mondială a Sănătății despre un focar de pneumonie necunoscută la Wuhan, în partea centrală a țării. Experții au identificat agentul patogen al bolii - coronavirus 2019-nCoV.

Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China a depășit 17,2 mii. 361 de oameni au murit din cauza maladiei. Peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit în afara Chinei, iar una dintre ele murit. Organizația Mondială a Sănătății a declarat urgență publică internațională în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

259
Tagurile:
Rusia, plan, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (729)
Tematic
Bursele din China se prăbușesc: Cum afectează coronavirusul economia acestei țări
Vladimir Putin și Mohammad bin Salman Al Saud

Putin a discutat cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

33
Vladimir Putin a discutat astăzi cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite despre situația de pe piața mondială a petrolului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra unei coordonări strânse între ministerele Energeticii ale celor două țări în privința pieței petrolului.

“S-a convenit asupra continuării unei coordonări strânse în această problemă între ministerele Energeticii. Au fost abordate un șir de probleme ale cooperării bilaterale în contextul rezultatelor vizitei efectuate de președintele Rusiei în Riad, în octombrie 2019”, se menționează în comunicatul Kremlinului.

Totodată, discuția a vizat și piața mondială a energiei, fiind menționată importanța eforturilor depuse pentru realizarea înțelegerilor OPEC+.

“Continuă schimbul de opinii cu privire la situația de pe piața mondială a energiei. Ambele părți au subliniat importanța eforturilor comune depuse în aprilie... a acordurilor în formatul OPEC plus, cu privire la reducerea producției de petrol”, informează administrația președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
Arabia Saudita, Arabia Saudită, print, Putin


Загрузка...

Bibliotecile Rusiei - Unele dintre cele mai frumoase și mai mari din lume

53
(reînnoit 19:04 27.05.2020)
Astăzi în Rusia este marcată Ziua Națională a Bibliotecilor, instituită prin decretul prezidențial din 27 mai 1995. Vă invităm să descoperiți, din reportajul foto realizat de Sputnik, cele mai frumoase și mai mari biblioteci din Rusia.

Sărbătoarea Națională a Bibliotecilor a fost instituită în Rusia prin decret prezidențial în anul 1995. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că anume pe 27 mai, în 1975, a fost fondată prima bibliotecă publică de stat din Rusia - Biblioteca Publică Imperială (acum Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg).

Primele biblioteci - colecții de manuscrise - au apărut în antichitate în Asiria, Egiptul Antic, Grecia și Roma, mănăstirile Evului Mediu timpuriu. Bibliotecile au cunoscut o dezvoltate încă din secolul al XV-lea după inventarea tipografiei. În secolul al XIX-lea au fost organizate biblioteci publice.

În Rusia bibliotecile mănăstirești au apărut în secolele XI-XII. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, aproximativ 37% din întregul fond de carte al țării era concentrat în mănăstiri, însumând 260-350 de mii de exemplare. La mijlocul secolului al XVII-lea s-au format primele biblioteci de natură laică - ale ordinelor regale.

În 1714, o mare bibliotecă publică a fost deschisă la Sankt Petersburg, transferată în 1725 la Academia de Științe. Apoi au apărut bibliotecile științifice ale Universității din Moscova (1756) și ale Societății Economice Libere din Sankt Petersburg (1765).

Pe 27 mai (16 mai după stilul vechi), în 1795, împărăteasa Ecaterina a II-a a aprobat proiectul depus pentru construcția Bibliotecii Publice Imperiale. Aranjamentul său a durat aproape douăzeci de ani - din 1795 până în 1814. Biblioteca Publică Imperială din Sankt Petersburg a devenit prima bibliotecă de stat din Rusia al cărei obiectiv principal era crearea unei „colecții complete de cărți rusești”. Prin cărți rusești se înțelegeau cărți publicate de la începutul tipăririi în Rusia și publicate în limba rusă în străinătate. Biblioteca urma să includă și cărți despre Rusia publicate în limbi străine.

Pe teritoriul Imperiului Rus au fost deschise biblioteci școlare și religioase publice și de ofițeri.

Până în 1914, în Rusia funcționau peste 200 de mii de biblioteci.

După Revoluția din octombrie din anului 1917, dezvoltarea biblioteconomiei a fost determinată de decretele „Cu privire la înființarea biblioteconomiei” (1918), „Cu privire la protecția bibliotecilor și a depozitarilor de carte din RSFSR” (1918), „Cu privire la centralizarea biblioteconomiei în RSFSR” (1920), care prevedea crearea unei rețele unificate de biblioteci.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei 38% din fondurile bibliotecii au fost distruse, precum și 52% din clădirile bibliotecilor. Perioada postbelică a fost marcată de creșterea rapidă a rețelei de biblioteci, o creștere a fondurilor și de construcția unor noi edificii pentru biblioteci.

După prăbușirea URSS, sistemul unificat de sprijin metodologic pentru activitățile Sistemului de bibliotecă centrală a încetat să mai funcționeze.

În 2019, Guvernul rus a aprobat un plan pentru dezvoltarea Bibliotecii Electronice Naționale, incluzând selecția și sistematizarea cunoștințelor din fonduri de carte, arhivă, muzee și universități, includerea în sistem electronic de copiere a publicațiilor rusești în proporție de 100% în mod obligatoriu.

În cadrul proiectului național „Cultură”, conform standardului model, până în 2024 este prevăzută reechiparea a 660 de biblioteci municipale. Cel puțin 110 astfel de biblioteci actualizate ar trebui să apară anual în regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
 • © Sputnik / Igor Zarembo

  Rafturi cu cărți în sala de lectură a Bibliotecii Wallenrod din Kaliningrad.

 • Biblioteca prezidențială ”B. N. Elțin” din Sankt Petersburg.

 • Foaierul Bibliotecii de Stat din Rusia pentru Tineret din Moscova.

 • Biblioteca științifică ”N. I. Lobachevski” din Kazan

 • © Depositphotos / Yulenochekk

  Biblioteca ”Lenin” din Moscova și monumentul lui Dostoievski într-o zi însorită de iarnă.

 • © Depositphotos / Balakate

  Interiorul bibliotecii pentru copii numărul 266 ”K.I. Ciukovski” din satul Peredelkino, regiunea Moscovei.

 • © Sputnik / Aleksandr Pogotov

  Curtea Bibliotecii Publice de Stat din din Rostov-pe-Don.

 • © Photo : FAL 1.3 / A. Savin

  Interiorul casei Pașkov din Moscova: Sala Rumianțev

 • © Sputnik / Kirill Kallinikov

  Clădirea Bibliotecii de literatură străină „M. Rudomino”, Moscova, Rusia.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Biblioteca Universității Naționale Tehnologice de Cercetare (MISiS). În legătură cu extinderea regimului de autoizolare în Moscova, toate evenimentele și consultările sunt organizate la distanță.

 • Biblioteca Maiakovski din Sankt Petersburg

 • Biblioteca Științifică de Stat a Orientului Îndepărtat

 • © Sputnik / Ilia Pitalev

  Un student în sala de lectură a Bibliotecii Științifice ”A. M. Gorki” a Universității de Stat din Moscova ”M. V. Lomonosov”.

 • © CC BY-SA 3.0 / Salman / National Library of Chechen Republic

  Biblioteca Națională a Republicii Cecene.

 • © Sputnik / Evgenia Novozhenina

  Sala de lectură a Bibliotecii de Stat din Moscova.

Tagurile:
Rusia, bibliotecă
Tematic
Un oraș din România are cea mai frumoasă bibliotecă din lume


Загрузка...
Inspectoratu general al poliției

Băiatul de 6 ani care a dispărut, este de negăsit: Poliția cere ajutorul cetățenilor- Foto

0
(reînnoit 11:07 28.05.2020)
Conducerea Inspectoratului General de Poliție cere ajutorul cetățenilor pentru a-l găsi pe băiatul de 6 ani din raionul Hâncești care a dispărut acum două zile.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. În data de 26 mai, poliția din Hâncești a fost sesizată de către o femeie care a anunțat că băiatul său de 6 ani a plecat într-o direcție necunoscută și este de negăsit. În acea zi, copilul se afla acasă cu încă doi frați, în timp ce părinții erau la serviciu. Imediat, toți angajații Inspectoratului de Poliție din Hâncești au format mai multe grupuri și s-au divizat pentru a-l căuta pe băiat.

Copilul dispărut la Hâncești
© Photo : IP Hâncești
Copilul dispărut la Hâncești

Ultima dată băiatul a fost văzut îmbrăcat într-un maiou galben, blugi verzi și avea în picioare șlapii rozi ai mamei sale. Locuința familiei se află în apropiere de pădure, astfel oamenii legii au început căutările în zona respectivă. 

”În cadrul acțiunilor de căutare au fost chestionate rudele și vecinii. Au fost supuse verificării subsolurile, fântânile, toate locurile posibile unde se putea afla copilul. În proces au utilizat acel serviciul chinologic și drone. La fel, au fost implicați salavatori și  carabinieri. Facem apel către comunitate pentru a veni în ajutorul poliției ca să aflăm locul aflării copilului. Vă rugăm să nu difuzați informații false pe rețelele de socializare”, a declarat Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Siguranță Minori din cadrul IGP.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, pe parcursul ultimilor patru luni, s-au înregistrat 307 cazuri privind dispariția copiilor. 232 de copii au plecat din propria familiei, restul au plecat din centre de plasament sau instituții rezidențiale. 185 erau fete, iar 122 - băieți. Din numărul total, 77 de copii aveau sub 13 ani, 148 - între 14 și 15 ani și 82 de copii aveau între 16 și 17 ani. 

Motivul plecării voluntare de la domiciliu:

 • Copii invocă că sunt neglijați în cadrul familiei.
 • Consumul de băuturi alcoolice de către părinți.
 • Restricțiie exagerate din partea părinților.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Poliție, Copil dispărut
Tematic
Un copil de doi ani a murit, după ce a fost lovit de o mașină pe stradă
Tragedie cumplită în raionul Drochia: Un copil de opt ani a fost găsit mort lângă un râu


Загрузка...