Coronavirus 2019-nCoV

Diagnosticarea coronavirusului: Rusia donează țărilor UEEA și CSI echipamente necesare

143
Federația Rusă a donat țărilor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și CSI echipamente pentru diagnosticarea noului coronavirus 2019-nCoV.

CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Echipamentele donate de Rusia au fost dezvoltate de Instituția bugetară federală Centrul Științific de Stat de Virusologie și Biotehnologie „Vector” al Rospotrebnadzor, transmite RIA Novosti.

Potrivit sursei citate, sisteme rusești de diagnosticare a coronavirusului au fost trimise în Armenia, Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.

"Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, în scopul sprijinirii statelor UEE și CSI pentru a preveni importul și răspândirea noilor infecții cu coronavirus, donează țărilor partenere echipamente de diagnosticare de laborator pentru noul coronavirus 2019-nCoV, dezvoltate de Centrul științific de stat de virusologie și biotehnologie „Vector” al Rospotrebnadzor”.

Echipamente urmează să fie livrate și în Kârgâzstan și Tadjikistan.

"Livrarea sistemelor de testare către țările din regiunea eurasiatică se realizează în cadrul implementării de către Rospotrebnadzor, cu sprijinul Guvernului Federației Ruse, a măsurilor pentru sprijinirea statelor vecine în consolidarea capacității de combatere a amenințărilor cu boli infecțioase", precizează Serviciul federal printr-un comunicat.

Autoritățile ruse subliniază că această cooperare în domeniul combaterii epidemiilor, care presupune furnizarea gratuită de mijloace moderne de diagnostic și prevenire a infecțiilor, va contribui la protejarea sănătății publice în spațiul eurasiatic.

În data de 31 decembrie 2019, autoritățile chineze au informat Organizația Mondială a Sănătății despre un focar de pneumonie necunoscută la Wuhan, în partea centrală a țării. Experții au identificat agentul patogen al bolii - coronavirus 2019-nCoV. Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China a depășit 17,2 mii. 361 de oameni au murit din cauza maladiei. Peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit în afara Chinei, iar una dintre ele murit. Organizația Mondială a Sănătății a declarat urgență publică internațională în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus.

143
Tagurile:
diagnosticare, echipamente, donație, Rusia, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (729)
Tematic
Noul coronavirus din China: Ce se cunoaște despre el acum
Vladimir Putin și Mohammad bin Salman Al Saud

Putin a discutat cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

30
Vladimir Putin a discutat astăzi cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite despre situația de pe piața mondială a petrolului.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud, au convenit în cadrul unei discuții telefonice asupra unei coordonări strânse între ministerele Energeticii ale celor două țări în privința pieței petrolului.

“S-a convenit asupra continuării unei coordonări strânse în această problemă între ministerele Energeticii. Au fost abordate un șir de probleme ale cooperării bilaterale în contextul rezultatelor vizitei efectuate de președintele Rusiei în Riad, în octombrie 2019”, se menționează în comunicatul Kremlinului.

Totodată, discuția a vizat și piața mondială a energiei, fiind menționată importanța eforturilor depuse pentru realizarea înțelegerilor OPEC+.

“Continuă schimbul de opinii cu privire la situația de pe piața mondială a energiei. Ambele părți au subliniat importanța eforturilor comune depuse în aprilie... a acordurilor în formatul OPEC plus, cu privire la reducerea producției de petrol”, informează administrația președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Arabia Saudita, Arabia Saudită, print, Putin


Загрузка...

Bibliotecile Rusiei - Unele dintre cele mai frumoase și mai mari din lume

52
(reînnoit 19:04 27.05.2020)
Astăzi în Rusia este marcată Ziua Națională a Bibliotecilor, instituită prin decretul prezidențial din 27 mai 1995. Vă invităm să descoperiți, din reportajul foto realizat de Sputnik, cele mai frumoase și mai mari biblioteci din Rusia.

Sărbătoarea Națională a Bibliotecilor a fost instituită în Rusia prin decret prezidențial în anul 1995. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că anume pe 27 mai, în 1975, a fost fondată prima bibliotecă publică de stat din Rusia - Biblioteca Publică Imperială (acum Biblioteca Națională Rusă din Sankt Petersburg).

Primele biblioteci - colecții de manuscrise - au apărut în antichitate în Asiria, Egiptul Antic, Grecia și Roma, mănăstirile Evului Mediu timpuriu. Bibliotecile au cunoscut o dezvoltate încă din secolul al XV-lea după inventarea tipografiei. În secolul al XIX-lea au fost organizate biblioteci publice.

În Rusia bibliotecile mănăstirești au apărut în secolele XI-XII. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, aproximativ 37% din întregul fond de carte al țării era concentrat în mănăstiri, însumând 260-350 de mii de exemplare. La mijlocul secolului al XVII-lea s-au format primele biblioteci de natură laică - ale ordinelor regale.

În 1714, o mare bibliotecă publică a fost deschisă la Sankt Petersburg, transferată în 1725 la Academia de Științe. Apoi au apărut bibliotecile științifice ale Universității din Moscova (1756) și ale Societății Economice Libere din Sankt Petersburg (1765).

Pe 27 mai (16 mai după stilul vechi), în 1795, împărăteasa Ecaterina a II-a a aprobat proiectul depus pentru construcția Bibliotecii Publice Imperiale. Aranjamentul său a durat aproape douăzeci de ani - din 1795 până în 1814. Biblioteca Publică Imperială din Sankt Petersburg a devenit prima bibliotecă de stat din Rusia al cărei obiectiv principal era crearea unei „colecții complete de cărți rusești”. Prin cărți rusești se înțelegeau cărți publicate de la începutul tipăririi în Rusia și publicate în limba rusă în străinătate. Biblioteca urma să includă și cărți despre Rusia publicate în limbi străine.

Pe teritoriul Imperiului Rus au fost deschise biblioteci școlare și religioase publice și de ofițeri.

Până în 1914, în Rusia funcționau peste 200 de mii de biblioteci.

După Revoluția din octombrie din anului 1917, dezvoltarea biblioteconomiei a fost determinată de decretele „Cu privire la înființarea biblioteconomiei” (1918), „Cu privire la protecția bibliotecilor și a depozitarilor de carte din RSFSR” (1918), „Cu privire la centralizarea biblioteconomiei în RSFSR” (1920), care prevedea crearea unei rețele unificate de biblioteci.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei 38% din fondurile bibliotecii au fost distruse, precum și 52% din clădirile bibliotecilor. Perioada postbelică a fost marcată de creșterea rapidă a rețelei de biblioteci, o creștere a fondurilor și de construcția unor noi edificii pentru biblioteci.

După prăbușirea URSS, sistemul unificat de sprijin metodologic pentru activitățile Sistemului de bibliotecă centrală a încetat să mai funcționeze.

În 2019, Guvernul rus a aprobat un plan pentru dezvoltarea Bibliotecii Electronice Naționale, incluzând selecția și sistematizarea cunoștințelor din fonduri de carte, arhivă, muzee și universități, includerea în sistem electronic de copiere a publicațiilor rusești în proporție de 100% în mod obligatoriu.

În cadrul proiectului național „Cultură”, conform standardului model, până în 2024 este prevăzută reechiparea a 660 de biblioteci municipale. Cel puțin 110 astfel de biblioteci actualizate ar trebui să apară anual în regiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
 • © Sputnik / Igor Zarembo

  Rafturi cu cărți în sala de lectură a Bibliotecii Wallenrod din Kaliningrad.

 • Biblioteca prezidențială ”B. N. Elțin” din Sankt Petersburg.

 • Foaierul Bibliotecii de Stat din Rusia pentru Tineret din Moscova.

 • Biblioteca științifică ”N. I. Lobachevski” din Kazan

 • © Depositphotos / Yulenochekk

  Biblioteca ”Lenin” din Moscova și monumentul lui Dostoievski într-o zi însorită de iarnă.

 • © Depositphotos / Balakate

  Interiorul bibliotecii pentru copii numărul 266 ”K.I. Ciukovski” din satul Peredelkino, regiunea Moscovei.

 • © Sputnik / Aleksandr Pogotov

  Curtea Bibliotecii Publice de Stat din din Rostov-pe-Don.

 • © Photo : FAL 1.3 / A. Savin

  Interiorul casei Pașkov din Moscova: Sala Rumianțev

 • © Sputnik / Kirill Kallinikov

  Clădirea Bibliotecii de literatură străină „M. Rudomino”, Moscova, Rusia.

 • © Sputnik / Evgeny Odinokov

  Biblioteca Universității Naționale Tehnologice de Cercetare (MISiS). În legătură cu extinderea regimului de autoizolare în Moscova, toate evenimentele și consultările sunt organizate la distanță.

 • Biblioteca Maiakovski din Sankt Petersburg

 • Biblioteca Științifică de Stat a Orientului Îndepărtat

 • © Sputnik / Ilia Pitalev

  Un student în sala de lectură a Bibliotecii Științifice ”A. M. Gorki” a Universității de Stat din Moscova ”M. V. Lomonosov”.

 • © CC BY-SA 3.0 / Salman / National Library of Chechen Republic

  Biblioteca Națională a Republicii Cecene.

 • © Sputnik / Evgenia Novozhenina

  Sala de lectură a Bibliotecii de Stat din Moscova.

Tagurile:
Rusia, bibliotecă
Tematic
Un oraș din România are cea mai frumoasă bibliotecă din lume


Загрузка...
Twitter, imagine de arhivă

Twitter a explicat de ce postările lui Trump au fost marcat cu ”ecusonul neadevărului”

0
Serviciul de Securitate al rețelei de socializare Twitter explică de ce a marcat ”tweet-urile” președintelui american ca fiind false.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Serviciul de securitate al Twitter a explicat de ce a marcat două tweet-uri ale președintelui american Donald Trump despre votul poștal din California ca fiind neadevărate, informează RIA Novosti.

Mai devreme, sistemul rețelei de socializare Twitter a desemnat unul dintre mesajele lui Trump că ar conține o minciună și a plasat o pictogramă de avertizare, care sugerează utilizatorilor să se familiarizeze cu faptele despre votarea prin poștă.

Link-ul din această semnătură duce la o pagină specială de pe Twitter, care începe cu un link către un articol din Politico sub titlul „Trump face declarații nefondate conform cărora votarea prin poștă duce la falsificarea rezultatelor”.

Următorul este un scurt extras de pe Twitter din trei puncte, în care sunt enumerate ceea ce Trump a spus în mod incorect, iar mai jos este o selecție de publicații pe același subiect.

"Am adăugat o notă la cele două înregistrări ale președintelui american Donald Trump despre planurile de votare prin poștă în California ca parte a politicii noastre de corectitudine pentru evenimente publice. Credem că aceste tweet-uri pot genera confuzie în rândul alegătorilor despre ceea ce ei ar trebui să facă, să primească buletinul de vot și să ia parte la procesul electoral", precizează serviciul de securitate al rețelei de socializare într-un comunicat.

Anterior, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va reglementa sau „închide” complet rețelele de socializare dacă continuă să astupe vocile conservatorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Trump, Twitter
Tematic
Premieră: Război între Trump și Twitter, acuzații de ”Amestec în alegerile prezidenţiale”


Загрузка...