Dmitri Peskov

Moscova a expediat propunerile de summit pentru cei 5 membri ai CS al ONU

110
Moscova a expediat celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU propunerea de organizarea unui summit, la inițiativa lui Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Mesajul cu detalizarea ideilor președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru summitul liderilor statelor cu statut de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU a fost expediat destinatarilor vineri, 24 ianuarie, nu există un termen limită a organizării summitului, dar și nici un loc anume pentru pentru desfășurarea lui, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un discurs rostit la Forumul Mondial dedicat memoriei Holocaustului, președintele Rusiei a propus organizarea unei reuniuni a șefilor statelor care au statutul de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – Rusia, China, SUA, Franța și Marea Britanie și a declarat că Rusia va expedia în cel mai scurt timp respectivele oferte liderilor celor cinci țări.

“Au fost expediate vineri, după rostirea discursului. Am putea presupune că luând în considerație zilele de odihnă, azi vor fi prezentate de către ambasadele noastre oficialilor prin intermediul ministerelor afacerilor externe, așa cum prevede practica diplomatică. Vom aștepta”, a spus Peskov.

Fiind întrebat când ar putea sosi răspunsurile, Peskov a declarat că nu există un termen limită.

“Nu există niciun termen limită și nu poate fi, însă considerăm că importanța subiectului propus, ar trebui să fie împărtășită de toți, iată de ce sperăm că vor urma reacții de răspuns”, a adăugat purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

De asemenea, Peskov a remarcat că nu este vorba de organizarea summitului la Moscova.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

“În niciun caz. Președintele a spus că nu îi pasă de loc și dată. Pentru el contează desfășurarea lui. Anume din acest motiv a propus acceptarea ideii că cele cinci state trebuie să se întâlnească. Potrivit lui, această întâlnire poate fi organizată oricând, în orice oraș”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De asemenea el a menționat că nu se examinează oportunitatea organizării acestui summit în luna mai.

“Probabil, e prea devreme în mai. Pe de altă parte, totuși e vorba de o aniversare a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Există alte posibile puncte ale calendarului internațional în acest an, pe lângă cele 75 de ani de la Victorie. Împreună cu toată lumea sărbătorim 75 de ani de la înființarea ONU, există alte puncte ale calendarului internațional. Dar acest lucru deja ține de partea tehnică. Mai întâi de toate contează atingerea unui consens și a unei înțelegeri comune a actualității problemei invocate de președinte”, a spus Peskov.

110
Tematic
Gestul surprinzător al lui Putin: Ce a făcut cu cascheta unui ofițer palestinian - Video
Dmitri Kozak are o nouă funcție – Iată ce decret a semnat Vladimir Putin

Ce cantitate de vaccin rusesc Sputnik V a fost produsă în Rusia

28
(reînnoit 17:20 18.01.2021)
Ministrul rus al Industriei și Comerțul a anunțat ce cantitate de vaccin Sputnik V a fost produsă în Rusia până în prezent și câte doze urmează să fie produse în următoarele luni.

BUCUREȘTI, 18 ian – Sputnik. Până în momentul de față, Rusia a produs aproximativ 6,5 milioane de doze ale celor două componente ale vaccinului de coronavirus Sputnik V. În total, în ianuarie vor fi produse peste 7 milioane de doze, în februarie – 11 milioane, iar în martie 15 milioane, a declarat ministrul Industriei și Comerțului al Rusiei, Denis Manturov.

“În general, industria a ajuns la un ritm de producție mai înalt decât volumele anunțate anterior. În prezent au fost produse aproximativ 6,5 milioane de doze ale celor două componente Sputnik V. În ianuarie vom avea 7 milioane, în februarie – 11 milioane și în martie planificăm 15 milioane de doze”, a declarat Manturov în cadrul unui briefing susținut luni.

Totodată, el a abordat și problema echipamentului pentru producția vaccinurilor în Rusia. Așa, au fost încheiate acordul cu furnizori străini, iar pentru semnarea operative a contractelor au fost implicate reprezentanțele pentru comerț ale Rusiei în afara țării.

“Echipamentul a fost adus, montat. Acest lucru vizează și mijloacele, sorbenți speciali, alte componente necesare pentru producție. Ne ocupă activ și de substituirea importului în această sferă, pentru a ne asigura și în viitor, nu doar în cazul vaccinului, cu acele componente, care sunt necesare industriei noastre farmaceutice”, a declarat oficialul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, cantitatea, rusesc, vaccin


Загрузка...
 Алексей Навальный

Lavrov: Reacția Vestului la Navalnîi are menirea de a distrage atenția

52
(reînnoit 12:37 18.01.2021)
Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat astăzi că reacția țărilor vestice la reținerea lui Alexei Navalnîi are scopul de ”a distrage atențai de la criza liberalismului”.

BRUXELLES, 18 ian - Sputnik. După reținerea opozantului rus Alexei Navalnîi, unele țări din Vest, incluzând SUA, Marea Britanie și Germania, au cerut autorităților ruse să îl elibereze, relatează Sputnik.

„Vedem cum ei se agață de știrile de ieri despre întoarcerea lui Navalnîi în Rusia. Simt cât de fericiți sunt cu comentariile pe această temă, care sunt aproape aceleași. Sunt fericiți pentru că politicienii din Vest cred că vor fi capabli să deturneze atenția de la cea mai adâncă criză în care se găsește modelul dezvoltării liberale”, a spus Lavrov într-o conferință de presă.

Diplomatul rus și-a exprimat credința că Vestul va da dovadă de ”fair play” și că va încerca să-și rezolve problemele interne printr-o ”cooperare internațională echitabilă” în loc să caute pretexte externe pentru a-și justifica acțiunile.

”Nimeni nu poate acum să rezolve probleme pe cont propriu fără implicarea în formate internaționale multilaterale”, a mai spus Lavrov.

Navalnîi a fost reținut ieri pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la sosirea sa din Germania din cauza violării eliberării condiționate.

Navalnîi s-a îmbolnăvit la bordul unui avion rusesc care opera un zbor intern pe 20 august. El a fost tratat inițial în orașul siberian Omsk după ce avionul a aterizat de urgență. Doctorii locali au propus ca diagnostic principal proasta funcționare a metabolismului și au declarat că nu existau urme de otravă în organismul pacientului.

Două zile mai târziu, Navalnîi a fost dus la spitalul Charite din Berlin pentru tratament. Guvernul german a acuzat ulterior că are dovezi despre otrăvirea acestuia cu un agent din grupa Novichiok. Laboratoarele din Franța și Suedia au susținut această concluzie.

În septembrie 2020, Navalnîi a ieșit din spital. Moscova a cerut Berlinului să prezinte materialele biologice care ar dovedi otrăvirea chimică pentru a putea deschide un caz penal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52


Загрузка...
Autoritatea Națională de Integritate

Un membru al Consiliului de Integritate din cadrul ANI și-a dat demisia

0
(reînnoit 18:18 18.01.2021)
Oleg Efrim și-a anunțat astăzi demisia din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI. Efrim a declarat că un nou Guvern va putea să înainteze un nou reprezentant.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik.  În cadrul ședinței Consiliului de Integritate, Oleg Efrim și-a anunțat demisia din funcția de membru al acestei structuri. El a precizat că urmează să-și ocupe timpul cu afacerile personale. 

”Am decis să demisionez din funcția de membru. Vreau să mulțumesc tuturor pentru conlucrarea pe care am avut-o în această perioadă. Voi informa Consiliul și Guvernul pe calea prevăzută de lege și voi continua să asist la ședințe până când Guvernul își va desemna un alt reprezentant în Consiliu, așa cum prevede legea. Vom avea un Guvern nou, va putea să își desemneze un reprezentant nou, poate vor veni cu un suflu nou și va mișca lucrurile înainte”,  a declarat Oleg Efrim. 

Ceilalți membri ai Consiliului au fost luați prin surprindere de decizia lui Oleg Efrim. 

”Nu m-am așteptat la așa o întorsătură la început de an și la prima ședință. Domnul Efrim ne-ați surprins”, a spus Mariana Timotin, membru al Consiliului de Integritate din cadrul ANI. 

Oleg Efrim a fost numit membru al Consiliului de Integritate al ANI în anul 2017. La începutul lunii ianuarie, președintele țării, Maia Sandu, s-a întâlnit cu președintele ANI, Rodica Antoci. Atunci, Maia Sandu s-a arătat nedumerită de ce Autoritatea Națională de Integritate nu cercetează, în primul rând, demnitarii de rang înalt, apoi primarii și funcționarii publici care trezesc suspiciuni ce țin de justificarea averilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Guvern, ANI, declarații
Tematic
Conducerea ANI: Care ar fi motivul numărului mic de inspectori de integritate
60 de mii de candidați, la alegerile locale: Cine va elibera certificatele de integritate?


Загрузка...