MAI al Rusiei, către ONU și OSCE privind legea educației din Ucraina

269
(reînnoit 17:51 18.01.2020)
Moscova a chemat organizațiile internaționale care stau la straja drepturilor omului, ONU, OSCE și Consiliul Europei, să ia atitudine în cazul legii privind învățământul mediu general din Ucraina și discriminarea la care este supusă limba rusă în această țară.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a emis un comentariu în legătură cu problema studierii în limbile minorităților naționale din Ucraina.

"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a cerut să se "asigure echilibrul necesar", și promisiunile autorităților de la Kiev de a aplica aceste recomandări, de fapt, nimic nu s-a schimbat: limba rusă în Ucraina continue să fie dublu discriminată", afirmă MAI de la Moscova în comentariu său.

În baza noii redacții a legii ucrainene despre educație, dreptul de a studia în limba maternă pe parcursul întregului proces de studiu în școala medie generală o au doar reprezentanții popoarelor băștinașe, care în Ucraina sunt considerați tătarii.

Minoritățile care vorbesc o limbă a unei țări a Uniunii Europene vor studia în limba natală doar până în clasa a cincea, după care, până în clasa a noua, volumul de obiecte studiate în limba ucraineană va crește de la 20 la 60 la sută.

Dar în cazul copiilor vorbitori de limba rusă, această cotă va fi și mai mare – nu mai puțin de 80 la sută după clasa a cincea. Exact în aceleași condiții sunt puți și copiii care vorbesc limba belarusă și idiș.

"În felul acesta, Kievul oficial continuă să meargă pe calea ucrainizării forțate, asimilării populației ne ucrainene, încălcând prevederile constituționale ale Ucrainei și angajamentele luate de aceasta în domeniul apărării drepturilor minorităților naționale", a constatat Departamentul de Externe de la Moscova, fiind citat de RIA Novosti.

Precizăm că Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea despre educație medie generală în data de 17 ianuarie 2020.

Pentru ca să intre în vigoare, legea trebuie să fie semnată de către președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

Mai mult, din 2017, în Ucraina este în vigoare Legea privind Educația, care prevede că cei care învață în limba minorităților naționale la grădiniță și în clasele primare sunt obligați să studieze în paralele și în limba de stat. Din clasa a cincea, reprezentanții minorităților naționale pot studia limba maternă doar ca disciplină aparte, nu ca limbă de studiu. Comisia de la Veneția a constat atunci că această lege nu oferă soluții pentru limbile care nu sunt limbi oficiale în Uniunea Europeană, inclusiv limba rusă, care are cea mai mare răspândire între limbile care nu sunt de stat, iar asta înseamnă discriminare.

269
Tagurile:
Ucraina, OSCE, ONU, rusia
Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

115
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

108
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...