Ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov

Lavrov: NATO a comis principala greșeală în 2011

177
Actualmente, acordul de încetare a focului în Libia este respectat, iar Moscova speră că acesta va fi pe un termen nelimitat, a declarat ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. NATO a făcut principala greșeală în 2011 când a bombardat Libia, care până acum își restabilește statalitatea. Ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut această declarație în cadrul conferinței de presă de bilanț, consacrată activității MAE în anul 2019.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Владимир Песня

”Principala greșeală a fost făcută de NATO atunci când au decis să bombardeze țara și să răstoarne regimul. Statalitatea libiană a fost distrusă, iar încercările de restabilire a acesteia continuă până în prezent”, a menționat Lavrov.

El a adăugat că acordul privind încetarea focului în Libia este respectat în prezent, iar Moscova speră că acesta va fi pentru un termen nelimitat. Lavrov a comunicat că intenționează să participe pe 19 ianuarie la Conferința de la Berlin unde vor continua negocierile cu privire la Libia.

”Important este ca după Conferința de la Berlin, dacă totul va decurge așa cum este planificat, părțile libiene să nu repete greșelile din trecut și să nu înceapă înaintarea unor condiții suplimentare și aducerea unor învinuiri reciproce. Deocamdată, relațiile dintre sunt foarte încordate, ei nu vor nici măcar să se afle în aceeași încăpere, nemaivorbind despre posibilitatea de a vorbi sau a se întâlni unul cu altul”, a adăugat lavrov.

Anterior, la Moscova au avut loc negocieri cu privire la Libia, a fost elaborat textul armistițiului. Documentul final nu a fost semnat însă de toți participanții. Astfel, nu și-a pus semnătura șeful Armatei Naționale Libiene (ANL), generalul Khalifa Haftar.

Situația în Libia

În 2011, o coaliție internațională condusă de Statele Unite și NATO a desfășurat o operațiune în Libia, care s-a încheiat cu asasinarea lui Muammar Gaddafi și răsturnarea regimului care a existat de mai bine de 40 de ani.

După aceea, în țară a început o criză acută. În est, în orașul Tobruk, parlamentul este ales de popor. Acesta este susținut de Armata Populară din Libia, condusă de Haftar. În vest, la Tripoli, Guvernul Acordului Național (PNC), condus de Fayez Sarraj, este sprijinit de ONU și de Uniunea Europeană.

Dualitatea puterii și o prăbușire a sistemului de securitate au dus la o creștere a activității grupurilor armate de insurgenți și a organizațiilor teroriste. Din cauza lipsei unei autorități centralizate și a unei armate unificate, Libia a devenit un centru de contrabandă, precum și un punct de tranzit pentru imigranții ilegali din Africa către Europa.

Pe 4 aprilie 2019, Haftar a lansat o ofensivă asupra Tripoli pentru ”eliberarea de teroriști”. Forțele armate loiale guvernului au anunțat lansarea operațiunii de răspuns ”Vulcanul furiei”. Pe parcursul ultimilor luni, câteva sute de oameni au fost uciși, iar mai multe mii au fost răniți.

177
Tagurile:
negocieri, Libia, greșeală, NATO, Lavrov
Tematic
Lavrov: Rusia nu tinde spre o confruntare cu SUA, dar va răspunde adecvat la atacuri
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

198
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...
Dmitri Peskov

Ce spune Kremlinul despre trecerea SIS-ului în subordinea Parlamentului

574
(reînnoit 18:34 04.12.2020)
Jurnaliștii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, dacă președintele în exercițiu al Moldovei, Igor Dodon, și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Rusia nu intervine în procesele politice din Moldova, aceasta este o problemă internă a acestei țări, a declarat secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Parlamentul Moldovei a aprobat joi retragerea din subordinea președintelui a Serviciului de Informații și Securitate și transferarea acestuia sub controlul Parlamentului. Tot în prima lectură au fost aprobate proiectul de politică fiscală, un pachet de legi privind statutul special al autonomiei găgăuze, atribuirea limbii ruse a statutului de limbă de comunicare interetnică și ridicarea interdicției de difuzare a canalelor rusești de televiziune.

Votarea acestor chestiuni s-a desfășurat pe fundalul unui boicot al opoziției, care a blocat tribuna parlamentului. O serie de deputați din opoziție au declarat că vor contesta legile adoptate de Parlament la Curtea Constituțională.

"Tot ce se întâmplă în Moldova este treaba internă a acestei republici. Da, actualul președinte (Igor) Dodon a pierdut într-adevăr alegerile în fața Maiei Sandu, dar cu siguranță el nu renunță la lupta politică. Tot ce se întâmplă acolo în cadrul acestei lupte politice - aceasta este o treabă exclusiv internă a Moldovei. "

Acesta a fost răspunsul lui Peskov la întrebarea jurnaliștilor dacă președintele în exercițiu Igor Dodon și-a coordonat cumva acțiunile privind slăbirea împuternicirilor președintelui Moldovei.

El a adăugat că Rusia nu intervine în niciun fel și nu vrea să intervină în aceste chestiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

574
Tagurile:
Kremlin, Peskov
Tematic
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...