Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Lavrov: UE nu este gata discute cu Rusia de la egal la egal

73
Șeful diplomației ruse, Serchei Lavrov, consideră că Uniunea Europeană nu este pregătită să discute cu Rusia de la egal la egal.

CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Rusia și UE rămân a fi vecini și parteneri comerciali și economici importanți, capabili să-și asume responsabilitatea comună pentru asigurarea păcii, prosperității și securității în această parte a Eurasiei, însă Uniunea Europeană nu este pregătită pentru un dialog de la egal la egal, a declarat ministrul de externe, Sergei Lavrov, în articolul său ”Vecinii Europei” "publicat în Rossiyskaya Gazeta, citat de Radio Sputnik.

Potrivit ministrului rus de Externe, cei de la Bruxelles încearcă să împartă artificial Europa în cea „adevărată” și restul (Europei - n.r.).

”În lexicul de la Bruxelles, termenul ”Europa” a devenit sinonim cu ”Uniunea Europeană”. Este prezentată în așa fel încât ar fi o Europă ”adevărată” - cei care sunt membri ai UE, iar toate celelalte țări ale continentului ar trebuie să merite ”statutul înalt de europeni”. Astfel, ei încearcă din nou să împartă artificial continentul, distorsionând atât geografia, cât și istoria ”, a scris Lavrov.

Lavrov este convins că o astfel de abordare este profund defectuoasă și este chiar în detrimentul proiectului de eurointegrare însuși. După cum a subliniat ministrul rus de Externe, Rusia este a fost și va fi o parte integrantă a Europei, atât geografic, istoric, economic, cât și cultural.

”Fiind purtători ai unei identități unice, cu care avem dreptul să ne mândrim, noi suntem parte a spațiului civilizației europene. De-a lungul secolelor, Rusia a contribuit la extinderea sa - chiar până la Oceanul Pacific”, a subliniat Lavrov.

În opinia lui, începutul următorului ciclu instituțional în cadrul UE deschide oportunitatea pentru un „nou început” în relațiile cu Rusia.

”Cel puțin, aceasta este o ocazie de a ne gândi serios, cine suntem unul pentru celălalt într-o lume aflată în continuă schimbare”, consideră ministrul.

Potrivit acestuia, Moscova este deschisă cooperării reciproc avantajoase, egale și pragmatice cu UE, în concordanță cu interesele aliaților și cu toți ceilalți parteneri din Eurasia.

”Acesta este singurul mod de a construi un model viabil de relații de durată și care să corespundă intereselor și aspirațiilor țărilor și popoarelor de pe întregul continent eurasiatic”, a concluzionat Lavrov.

Anterior, un economist a declarat pentru Radio Sputnik cum va fi afectată viața rușilor în cazul extinderii sancțiunilor UE.

73
Tagurile:
Rusia, UE, Lavrov, de la egal la egal
Tematic
Lavrov: Moscova este gata să ridice contramăsurile împotriva UE, dar cu o condiție
Lavrov: UE îi înaintează Venezuelei un ultimatum, dar nu încearcă să medieze criza


Загрузка...