CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik. Va beneficia sau nu Moldova de asistență financiară din partea Rusiei, în cazul în care situația politică se va schimba radical. Răspunsul a fost membrul Comitetului Consiliului Federației Ruse pentru Afaceri Externe, Alexei Kondratiev.
”Avem o experiență tristă, inclusiv cu Ucraina, când acordurile încheiate anterior erau anulate. Creditele acordate nu erau rambursate, iar orice încercare de a recupera acești bani pe căi legale erau fără de succes. Noi discutăm toate detaliile oricărui proiect economic. Orice credit presupune că trebuie rambursat”, a declarat membrul Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Alexei Kondratiev, în cadrul unei conferințe de presă, organizată în cadrul centrul de presă Sputnik Moldova.
Kondratiev a ținut să precizeze că Federația Rusă nu impune niciun fel de condiții politice și nici un fel de îngrădiri similare celor impuse de FMI, sau pentru a influența situația economică internă. Singura condiție ține de mecanismul de rambursare a banilor, care trebuie întorși în perioada convenită dintre părți.
”Este un proces de lungă durată, iată de ce este important să înțelegem ce procese economice vor avea loc în Moldova pentru ca acești bani să fie de folos și pentru Republica Moldova, pentru dezvoltarea economie, dar și evident, pentru investitor. Este un proces reciproc avantajos. Vreau să subliniez că în primăvară, acest proces se bucură de garanția că va fi unul pozitiv și cred că totul va fi bine”, a punctat Kondratiev.
Totodată, în cadrul conferinței au fost abordate și alte chestiuni precum reglementarea transnistreană. În cadrul discuției au fost examinate și chestiuni ce țin de datoriile pentru gaze ale regiunii transnistrene, tranzitul gazelor prin teritoriul Ucrainei, relațiile dintre Rusia și România în contextul problemelor de securitate în Europa, în speță, în contextul modernizării bazei militare americane de la Deveselu.
BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. În timp ce Occidentul pare interesat doar de jocuri politice, folosind politica de mediu ca un vector al impunerii progresismului, Rusia a întreprins un nou demers concret în cazul celui mai periculos fenomen actual: topirea calotei glaciare.
Astăzi, o rachetă Soyuz a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, purtând pentru a fi plasat pe orbita circumterestră primul satelit rus Arktika-M de monitorizare a climei arctice.
Anunțul a fost făcut de agenţia spaţială Roscosmos, imediat după ce racheta a fost lansată, la ora 6:55 GMT.
Directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, a mărturisit că ”A trebuit să-mi fac griji mai mult decât de obicei despre această lansare”.
”Vântul de până la 2 km a fost atât de puternic încât chiar și pentru „Soyuz-2” al nostru rezistent și non-capricios a fost la limita de toleranță pentru condițiile meteorologice. Dar racheta și sistemul său de control s-au descurcat cu brio”, a scris Rogozin pe Twitter.
Acum Dmitri Rogozin a transmis că totul a decurs perfect, iar nava se află pe „orbita calculată”.
”Nava spațială "Arktika-M" numărul 1 se află pe orbita calculată, s-au deschis antene solare și alte elemente, comunicarea cu nava a fost stabilită, este luată sub control. Astfel, a fost stabilit începutul desfășurării unui nou grup orbital arctic din Rusia!”, a transmis Dimitri Rogozin.
Пришлось поволноваться за этот пуск больше обычного. Ветер до 2 км был такой силы, что даже для нашего выносливого и некапризного "Союза-2" это было на самом пределе допуска по метеоусловиям. Но ракета и ее система управления блестяще справились. pic.twitter.com/tNwh2zcpUm
— РОГОЗИН (@Rogozin) February 28, 2021
Roscosmos a explicat că sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică ”Arktika-M” este conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica, iar sistemul va necesita cel puţin doi sateliţi pentru a funcţiona corect, al doilea urmând a fi lansat în 2023.
Sistemul spațial va furniza date specialiștilor, asigurând ”o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pământului şi a mărilor Oceanului Arctic”, anunță agenția spațială rusă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
"Cred că putem vorbi nu numai despre recunoașterea internațională a vaccinului "Sputnik V", ci și despre întâietatea noastră în lume... Trebuie să fim modești, dar cinstiți. Avem unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume, este o mare realizare a oamenilor de știință ruși, ar trebui să fim mândri de asta", a declarat Dmitriev la deschiderea expoziției dedicate istoriei întâietății ruse în domeniul virusologiei, organizată de Societatea de Istorie a Federația Rusă.
"Mulți dușmani ai Rusiei au încercat să submineze încrederea în Rusia, dar noi înțelegem că ei depun atât de multe eforturi pentru a submina încrederea în vaccinul rusesc, deoarece el este unul dintre cele mai bune din lume și, pur și simplu, se tem de el", anunță Dmitriev.Revista științifică Lancet a publicat anterior rezultatele celei de-a treia faze a studiilor clinice a vaccinului "Sputnik V", confirmând eficiența și siguranța ridicată a acestuia. În timpul studiilor clinice de fază III, "Sputnik V" a demonstrat un nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficacitatea vaccinului a fost de 91,6%. Vaccinul oferă o protecție completă împotriva cazurilor grave de infecție cu noul coronavirus. Vaccinul "Sputnik V" a fost aprobat spre inoculare în peste 30 de țări. Populația totală a țărilor în care este înregistrat vaccinul rusesc este de peste 1,1 miliarde de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.
Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.
Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova