Exerciții militare pe poligonul Klerk

Răspuns la ”Mistrale”: Cum va fi noul transportator rusesc de elicopter

280
La mijlocul anului 2020, flota rusă va primi în dotare nave de altă generație - nave universale pentru desant. Constructorii de nave, designerii și armata deja coordonează detaliile proiectului și la sarcinile viitoarelor nave.

Chișinău, 5 dec - Sputnik, Nikolai Protopopov. Sute de infanteriști marini, zeci de unități de tehnică blindată și operațiuni amfibii la mii de kilometri distanță de țărm: la mijlocul anului 2020, flota rusă va primi în dotare nave de altă generație - nave universale pentru desant. Constructorii de nave, designerii și armata deja coordonează detaliile proiectului și la sarcinile viitoarelor nave.

Planuri mărețe

Transportoarele de elicoptere vor fi construite la uzina ”Zaliv” din Kerci. Demararea lucrărilor de construcție pentru primele două nave de acest fel este planificată pentru anul 2020, iar transmiterea în dotarea Forțelor Maritime ale Rusiei - în 2025-26. Pe viitor, producerea acestora ar putea fi continuată.

Încă nu este cunoscut conform cărui proiect anume vor fi construite navele. Reamintim că, imediat după rezilierea contractului cu Franța privind furnizarea de purtătoare de elicoptere de tip ”Mistral”, birourile ruse de proiectare au elaborat mai multe modele. În 2015, Biroul de proiectare Nevski a prezentat conceptul de nave universale de desant „Priboi”.

Macheta navei de desant Priboi
© Sputnik / Александр Вильф
Открытие Международного военно-технического форума "АРМИЯ-2015"

Această navă cu un deplasament de 14 mii de tone poate să plutească pe mare în regim autonom timp de două luni pe o distanță de 11 mii de kilometri. ”Priboi” a fost proiectat astfel ca să poată transporta opt elicoptere de tip Ka-27 și șase bărci de desant. În afară de aceasta, nava mai poate transporta până la 500 de militari și 60 de unități de tehnică blindată.

Centrul științific de stat Krîlov a propus propriul proiect de construcție a unui purtătorul de elicopter. Acesta este mai mare, este semi trimaran cu un deplasament de 24 de mii de tone. Pe puntea navei și în cale încap 16 elicoptere de atac de tip Ka-52, elicoptere militare de transport Ka-29 și cele multifuncționale Ka-27. Acesta poate transporta la bord până la 500 de militari și cincizeci de unități de tehnică militară. Infanteriștii marini ar urma ca să fie debarcați pe mal cu ajutorul bărcilor de desant ”Serna” sau ”Raptor”. Viteza navei este de peste 20 de noduri, distanța pe care o poate parcurge este similară cu cea a navei ”Priboi”, însă durata de funcționare în regim autonom este de doar 30 de zile.

Pentru autoapărare, nava este dotată cu o instalație de artilerie AK-176M de 76 mm, mai multe instalații de artilerie AK-630 ”Duet” de 30 mm, o pereche de sisteme antiaeriene ”Pantsir-ME precum și sisteme antisubmarin ”Paket-NK”.

Vânătorii de submarine

Complexul industrial militar rusesc are deja experiență în construcția unor asemenea nave. Însă, particularitățile doctrinei militare presupuneau o diferențiere semnificativă între transportatoarele de elicoptere sovietice de cele străine - atât la aspectul exterior, cât în privința gamei de sarcini.

Uniunea Sovietică nu intenționa să atace republicile bananiere, desfășurând în apropierea de țărmul acestora nave de desant cu helicoptere, să desanteze infanteriști marini, beneficiind de pază aeriană. Operațiunile amfibii în URSS jucau un rol secundar, iar pentru transportarea și desantarea pe țărm a infanteriștilor marini, de regulă, erau folosite corăbii mari de desant.

Amiralii sovietici erau preocupați mai mult de submarinele nucleare ale potențialilor adversari. În 1960, constructorii de nave au primit sarcina de a realiza un crucișător purtător de elicoptere pentru a lupta contra submarinelor, care ar fi capabil să le localizeze, să le urmărească și să le distrugă la o distanță mare de bazele lor.

Ulterior, Flota Mării Negre a fost dotat două crucișătoare de acest fel conform proiectului 1123 ”Kondor”. Navele au primit numele de ”Moscova” și ”Leningrad”. Construcția acestora este una neobișnuită. Dacă partea din față avea un aspect destul de obișnuit  - sub formă de V - atunci spre mijloc carcasa se lățea semnificativ. De la înălțime, acestea aminteau de forma unei pere, fapt care a permis extinderea suprafeței punții de zbor.

În hangare încăpeau până la 14 elicoptere anti-submarin, care decolau pe rând pentru patrulare militară, aruncau în mare hidrolocatoare și efectuau zborul de recunoaștere.

”Kondorii” dispuneau de echipamente radar puternice și armament. Crucișătoarele au fost dotate cu un lansator de rachete anti-submarin, inclusiv cu focoase nucleare, tuburi lans-torpile cu calibru de 533 de milimetri, lansatoare de rachete cu reacție, sisteme de rachete antiaeriene și instalații de artilerie.

Însă acestea au avut și dezavantaje semnificative. De exemplu, din cauza formei neregulate, pe timp de furtună, crucișătoarele ajungeau în gol de val. Apa care se revărsa peste punte putea dezactiva cu ușurință o parte din echipament. În plus, pentru a controla nava și a menține sistemele sale era nevoie de multe mâini - numărul membrilor echipajelor putea ajunge la 800 de marinari și ofițeri.

Cu toate acestea, purtătoarele de elicoptere îndeplineau cu succes sarcinile în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. Și pe lângă sarcina directă - lupta împotriva submarinelor - acestea participau la operațiuni de căutare și salvare. În special, în 1974, nava ”Leningrad” a fost implicată în misiunea de deminare a Canalului Suez.

Acest crucișător a fost scos din dotare în 1991 și l-au vândut la fier vechi unei companii indiene. ”Moscova” a avut o viață ceva mai lungă - ultima ieșire în mare a avut loc în 1993, ulterior aceasta a fost transformată într-o cazarmă plutitoare, iar în 1997, la fel, a fost dată la fier vechi.

O idee generală

Țările occidentale dispun de o experiență mult mai bogată în domeniul construcțiilor purtătoarelor de elicoptere. În special americanii au avut succes în acest domeniu.

De la mijlocul anilor '70, Marina SUA a fost dotată cu nava de desant ”Tarawa”. Acestea sunt nave expediționale imense, capabile să transporte până la două mii de infanteriști marini, zeci de vehicule blindate și elicoptere spre locul de operațiunea de desant.

Navele ”Tarawa” s-au aflat în dotarea marinei americane până în 2015. Acestea au fost înlocuite cu navele modernizate ”Wasp”. Mai mult, în SUA au fost construite deja și trecute în dotare seria de nave de desant ”America”.

De remarcat este faptul că și în URSS au existat planuri pentru construcția de nave de desant, similare celor americane. La mijlocul anilor '80, proiectanții au dezvoltat proiectul unei nave universale de desant, având codul 11780. Era atât de asemănător modelul american încât a primit numele neoficial de "Ivan Tarawa".

Pe puntea de zbor, lungă de 200 de metri, a navei de desant, cu un deplasament de peste 30 de mii de tone, puteau ateriza atât elicopterele, cât și avioanele Yak-38. Nava putea transporta o mie de militari, 40 de tancuri și 15 blindate. Cu toate acestea, din cauza dezacordurilor din cadrul comandamentului militar suprem, proiectul nu a mai fost implementat. Iar după prăbușirea URSS, lucrările au fost stopate definitiv.

280
Tagurile:
Rusia, Mistral
Tematic
Sarkozy despre navele „Mistral”: Franţa iroseşte banii contribuabililor
Lumânări

S-a stins o mare artistă a filmului rusesc roluri de referință

89
(reînnoit 14:36 20.10.2020)
A murit îndrăgita actriță a filmului rusesc și sovietic Irina Skobțeva, cunoscută pentru roluri în filme epocale – ”Pășind prin Moscova”, ”Război și pace” etc.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Artista poporului din RSFSR Irina Skobțeva a murit la vârsta de 93 de ani. Agenția RIA Novosti a fost informată despre aceasta marți de către serviciul de presă al Art Pictures Studio.

”Confirmăm decesul artistei poporului din RSFSR Irina Skobțeva, ea a murit astăzi la vârsta de 93 de ani”, a precizat sursa.
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Art Pictures (@artpictures.ru)

Artistul Teatrului ”Vahtangov”, artist al poporului din URSS Vasili Lanovoi, a numit-o pe Irina Skobțeva ”un partener minunat și un bun prieten”.

”Sunt zguduit de vestea morții Irinei Constantinovna Skobțeva. Atunci când pleacă foștii parteneri, prieteni, colegi, este întotdeauna o tragedie. Irina Constantinovna a fost minunata mea parteneră în filmul ”Război și pace” al lui Serghei Bondarciuk. Țin minte cât de mult comunicam și în timpul filmărilor, și apoi, cât de profund vorbea ea despre literatură, a fost un om foarte bun, o actriță minunată și un bun prieten. Este o mare tristețe plecarea ei”, a declarat Lanovoi pentru RIA Novosti.

Irina Skobțeva a debutat în cinematografie în anul 1955, jucând rolul Desdemonei în filmul ”Otello”. Este cunoscută pentru rolurile în peliculele ”Pășind prin Moscova”, ”Război și pace”, Zigzagul norocului" și altele

Actrița a fost soția regizorului de cinema, artistul poporului din URSS Serghei Bondarciuk, mama actorului și regizorului Fiodor Bondarciuk.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
a murit, Filmul rusesc, actriță de film


Загрузка...
Ghenadi Onișcenko

Onișcenko, despre probabilitatea originii artificiale a COVID - 19

94
(reînnoit 08:55 20.10.2020)
Fostul medic-sanitar șef al Rusiei a menționat că umanitatea intră în „a șasea ordine tehnologică”, în care, datorită dominanței progreselor în biotehnologie și biologie sintetică, va fi posibil să se creeze „nu numai un virus artificial, ci și o viață artificială”.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Fostul medic-sanitar șef al Rusiei, deputatul Dumei de Stat Gennadi Onișcenko a spus ce crede el despre versiunea originii artificiale a COVID-19, informează RIA Novosti.

Potrivit acestuia, în 2013, oamenii de știință din China și Statele Unite au reușit să reproducă coronavirusul în laborator, dar, după cum notează Onișcenko, virusul nu a dobândit nicio proprietate nouă după aceea.

Smartphone
© Sputnik / Валерий Мельников

"În 2013, chinezii și americanii au efectuat împreună o secvențiere genomică completă a coronavirusului și reacția inversă. <...> Dar nu era nimic acolo care să-i poată schimba proprietățile, același virus a fost, pur și simplu, reprodus. S-a dovedit, pur și simplu, că acest lucru se poate face, nu numai cu coronavirusul, ci cu oricare altul. Coronavirusul a depășit bariera interspecie, de la mamifere mici, himenoptere, a trecut la oameni. Dar nu l-au ajutat în acest sens, el a făcut-o pe cont propriu. Dar ar fi fost posibil să fie ajutat să facă asta", a spus Onișcenko într-un interviu acordat NSN.

Fostul medic-sanitar șef a menționat că umanitatea intră în „a șasea ordine tehnologică”, în care, datorită dominanței progreselor în biotehnologie și biologie sintetică, va fi posibil să se creeze „nu numai un virus artificial, ci și o viață artificială”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
China construieşte un laborator pentru viruşi ca în Wuhan, aproape de granița cu Rusia
Pe China o așteaptă „răzbunarea pentru virus” - detalii


Загрузка...
Pavel Filip

Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri

0
(reînnoit 15:03 20.10.2020)
Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing ce se va întâmpla cu formațiunea după alegerile prezidențiale.

CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Liderul PDM Pavel Filip susține că formațiunea pe care o conduce nu le va da indicații cu cine să voteze la prezidențiale membrilor partidului și nici susținătorilor. 

„Noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor cu cine să voteze. Avem încredere în intuiția și experiența politică a coechipierilor”, a spus președintele PDM.

Pavel Filip a subliniat că este prioritar ca după alegerile prezidențiale țara să nu intre în blocaj politic. De aceea, el crede că politicienii nu trebuie să se axeze pe competiții, ci să caute soluții și compromisuri, pentru a evita destabilizarea. În acest sens, Filip a remarcat că Partidul Democrat a dat dovadă de „maturitate politică”, într-un trecut nu foarte îndepărtat, când a decis să facă o coaliție cu Partidul Socialiștilor. 

„Țara are nevoie de stabilitate și liniște, pe care PDM le-a asigurat și le asigură în continuare. (...) Partidul Democrat nu va radicaliza și mai mult scena politică, ci va încerca să prevină haosul care a dăunat atât de mult. Membrii și susținătorii noștri din teritoriu apreciază participarea noastră la guvernare. Guvernarea PDM-PSRM a venit în moment de criză”, a explicat Filip. 

Președintele PDM a lăsat să se înțeleagă că formațiunea pe care o conduce este deschisă pentru colaborare cu toate partidele. 

„Am înțeles că preocuparea cetățenilor ține de ceea ce se va întâmpla cu țara după alegeri. Cum se va evita ca țara să fie aruncată în incertitudine și haos. (...) Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne unește și ne consolidează este interesul cetățenilor. (...) Ne vom uni cu toții în jurul unor obiective majore, ca să evităm intrarea în blocaj. În actuala situație nu este prioritară competiția politică, ci lucrurile care ne unesc”, a mai declarat liderul democraților. 

Amintim că în luna septembrie președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a declarat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu va avea un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Pavel Filip a ținut să menționeze că, în viziunea sa, dar și a membrilor partidului, în aceste alegeri există doar doi candidați. Potrivit lui, restul sunt doar zgomote de fundal.

Partidul Democrat nu vede sensul de a intra în acest război politic și de a irosi forțele oamenilor, a mai subliniat Filip atunci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri prezidențiale, Partidul Democrat, Pavel filip
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Filip: PDM nu va avea un candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova


Загрузка...