Lansarea rachetei hipersonice Kinjal

Racheta hipersonică „Kinjal”, testată de Rusia

168
(reînnoit 10:30 02.12.2019)
La jumătatea lunii noiembrie, o rachetă Kinjal a fost lansată dintr-un avion MiG-31K către o țintă dintr-un poligon din Republica Komi (Nord), relatează presa rusă.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Forțele armate ruse au testat pentru prima dată o rachetă hipersonică Kinjal (însemnând „pumnal” în limba rusă) în Arctica, relatează presa locală, care citează surse competente.

„Testele au avut loc la jumătatea lunii noiembrie. Racheta a fost lansată către o ţintă terestră situată în poligonul Pemboy (Republica Komi) dintr-o aeronavă MiG-31K”, a declarat o sursă din industria militară rusă, citată de Sputnik France

Potrivit unei alte surse, racheta a atins o viteză de Mach 10 (de 10 ori mai mare decât viteza sunetului).

Racheta hipersonică

Capabilă să zboare și să manevreze cu o viteză de 12240 km/h, rachetele hipersonice Kinjal pot lovi transportatori, distrugători și croaziere inamice.

În august, avioanele MiG-31K dotate cu rachete Kinjal au participat pentru prima dată la un spectacol aerian la Concursul internațional Aviadarts 2019.

168
Tagurile:
test, Rusia, rachete "Kinjal"
Tematic
SUA sunt vulnerabile în fața rachetelor rusești „Kinjal”
Viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

MAE al Rusie: SUA a acceptat prelungirea New Start cu condițiile Moscovei

34
(reînnoit 16:41 27.01.2021)
Tratatul New Start va fi prelungit cu condițiile înaintate de Rusia, fără niciun fel de precondiții și anexe, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a explicat că înțelegerea asupra prelungirii tratatului New Start a fost atinsă cu condițiile înaintate de partea rusă, fără niciun fel de condiții suplimentare sau tentative de a modifica regimul de verificare.

“În condițiile înaintate de noi: pe 5 ani, fără precondiții, fără niciun fel de anexe suplimentare”, le-a declarat jurnaliștilor Reabkov.

De asemenea, el a subliniat importanța faptului că tratatul a fost prelungit în forma în care a fost semnat.

“E important că tratatul e prelungit... fără acele dorințe absurde și inacceptabile, în opinia noastră, ale administrației precedente de a obține implicarea Chinei în acest proces”, a declarat Reabkov.

Reabkov a mai declarat că partea rusă salută decizia administrației președintelui SUA, Joe Biden, de a prelungi New Start pe cinci ani, subliniind că la ora actuală nu există niște planuri concrete de inițiere a unor negocieri cu SUA în tot complexul de probleme legate de stabilitatea strategică.

“În mare parte, a fost o decizie reciproc avantajoasă. E singura decizie corectă. Vom avea o rezervă suficientă de timp pentru a lansa și a demara negocieri bilaterale profunde în tot complexul de probleme, care au un impact asupra stabilității strategice, pentru a asigura o securitate durabilă a statului nostru pe termen lung”, a menționat viceministrul rus.

Reabkov a anunțat că în decursul a cinci ani, perioada pentru care a fost prelungit New Start, Rusia speră la un dialog aprofundat și intens cu SUA în privința controlului asupra înarmărilor în viitor.

“Avem o prelungire pe o perioadă de cinci ani, câștigăm niște timp și ne vom ocupa de acest complex de probleme fără grabă, fără măsuri extraordinare, într-un regim intens, normal, fără implicarea unor noi factori secundari, în tot acest proces diplomatic”, a spus Reabkov.

Totodată, el nu a exclus scenariul retragerii înainte de termen a Rusiei din New Start, în cazul în care SUA vor întreprinde tentative de subminare a securității țării, odată ce tratatul prevede o astfel de posibilitate. În același timp, Reabkov consideră că nu și-ar dori să reflecteze prea mult asupra unor scenarii negative, sperând că procesul de negocieri va fi inițiat, în cele din urmă.

“Nu ne-am dori să reflectăm asupra scenariilor negative, însă e o situație în care orice eventuală acțiune distructivă a părții americane în această sferă și orice tentativă de a submina securitatea noastră, în cazul în care va fi apreciată ca una care poate avea consecințe pe termen lung, care ar necesita o retragere din tratat, o astfel de decizie este posibilă, conform procedurilor... Însă, voi sublinia din nou, nu ne dorim acest lucru și vom activa în direcția consolidării regimului de control asupra înarmărilor prin noi negocieri cu SUA”, a adăugat Reabkov.

Pe 26 ianuarie, președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au purtat o discuție telefonică, în urma căreia au dat indicații angajaților din subordine să activizeze procesul pentru a se reuși o prelungire a tratatului New Start pe cinci ani.

Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de ratificare a acordului de prelungire a tratatului New Start. Conform documentului, tratatul urmează să fie prelungit pe cinci ani, până pe 5 februarie 2026. Miercuri, acesta a fost ratificat de Dumă.

Tratatul cu privire la reducerea și limitarea armelor ofensive strategice (New Start, SNV-3) a fost semnat între Rusia și SUA în anul 2010 și a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede reducerea armelor ofensive strategice de către cele două părți.

New Start a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani. În prezent, acesta este singurul tratat între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
tratat, prelungire, SUA, Serghei Reabkov
Tematic
Zaharova: Consultările privind prelungirea Tratatului New START au început


Загрузка...
Le Fonds monétaire international (FMI)

PIB-ul Rusiei va crește: FMI a îmbunătățit prognoza

36
(reînnoit 21:36 26.01.2021)
Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza creșterii economice a Federației Ruse în contextul pandemiei.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza creșterii PIB-ului Rusiei în acest an, până la trei la sută.

În octombrie, FMI prognoza o creștere a economiei rusești în 2021 cu 2,8%, în contextul pandemiei.

În 2022, FMI prognozează o creștere a PIB-ului cu 3,9 la sută, față de prognoza din octombrie de 2,3 la sută.

“Aprobarea vaccinului și inițierea campaniei de vaccinare în unele țări în decembrie au insuflat speranțe în încheierea pandemiei”, este menționat în raportul Fondului.

De asemenea, FMI a mai adăugat că, în pofida creșterii numărului victimelor pandemiei, activitatea economiei se adaptează treptat la noile condiții.

În anul 2020, potrivit FMI, economia Rusiei s-a contractat cu 3,6 la sută.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Rusia, PIB, prognoză, FMI
Tematic
Ce se va întâmpla cu programul cu FMI după demisia Guvernului


Загрузка...
Nina Vladimirovna Bogdanova - locuitoare a Leningradului asediat

Blocada Leningradului: Oamenii cădeau morți pe străzi, înghețau în picioare

28
Nina Bogdanova avea 14 ani când a început războiul. Ea a povestit ce forță supraomenească a costat să supraviețuiască în Leningradul asediat, când afară era -40, iar rația zilnică a fost redusă la o bucată de pâine.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. S-au împlinit 77 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului. Martor ai anilor teribili de asediu a fost și Nina Bogdanova, care acum este conațională de-a noastră. Avea 14 ani când Germania nazistă a atacat URSS. 

„Pe 22 iunie, exact la ora patru, ne-au anunțat că războiul a început și, în același timp, a avut loc un raid asupra Leningradului. Un sentiment teribil. Imposibil de redat. Pentru că bombardamentul a început imediat, oamenii s-au panicat: trebuiau să fugă undeva, să inventeze ceva. Am fugit pe scări, în jos pe scări, pentru a nu rămâne sus. Cu timpul, totul devenea din ce în ce mai rău ", își amintește Bogdanova.

Produsele au început să dispară, a fost introdus un sistem de alimentație, conform căruia numărul produselor emise scădea constant. A ajuns la o rație slabă de 125 de grame de pâine pe zi, care arată ca o felie de pâine.

Să înmormântezi o persoană apropiată - un gest din categoria eroismului

În primul an al blocadei, Nina Vladimirovna a pierdut patru membri ai familiei care au murit de foame. Împreună cu mama ei, a îngropat-o pe bunica și pe tatăl ei, care au plecat unul câte unul în două zile.

O parte dintre locuitorii Leningradului slăbiți de lipsa constantă de hrană și înghețuri severe, nu au putut să-i petreacă pe cei dragi în ultimul drum. Se adresau măturătorului care ajuta la o taxă convenită. Unii duceau cadavrele la porțile casei, de unde anumiți oameni le duceau la cimitir.

Familia Ninei Bogdanova a decis să-și înmormânteze apropiații, chiar dacă ei înșiși erau extrem de epuizați.

S-a adresat la măturător pentru ajutor, el a cerut un preț prea mare pentru serviciile sale - o cartelă de masă, cu ajutorul căreia era posibil să obții 125 de grame de pâine. Așa că mama și fiica au decis să ducă singure trupurile celor dragi prin tot Leningradul.

„Eu și mama i-am legat pe amândoi de o sanie și de pe insula Vasilievsky, unde locuiam, am trecut peste pod, apoi de-a lungul Nevei am mers până la biserică pentru slujba de înmormântare, apoi într-o altă parte a Leningradului - la memorialul Smolensk”, susține Nina Bogdanova.

Chiar și în zilele noastre, cei care au supraviețuit în blocadă vin la memorial cu flori, pentru că nu știu unde exact sunt îngropați cei dragi. 

Dar chiar și atunci, în februarie 1942, după ce au parcurs o distanță uriașă, amorțite de frig și epuizate de foame, neștiind care va fi soarta lor mai departe, mama și fiica au numărat pașii de la locul de înmormântare până la drum, pentru a vizita mormântul cândva, într-un viitor mai bun.

Protector împotriva epidemiei

Nu toți locuitorii Leningradului au reușit însă să-i conducă pe cei dragi până la locul de înmormântare.

"Unii nu au avut puteri și au aruncat cadavrele de-a lungul drumului. Și din moment ce înghețul a fost de 40 de grade, corpurile au înghețat în poziția în care au fost aruncate. În fața ochilor noștri este o femeie îngenuncheată cu părul gri, înghețată. Nu o voi uita niciodată”, povestește interlocutoarea. 

Totuși, potrivit ei, acest ger năprasnic a jucat și un rol pozitiv pentru locuitorii Leningradului asediat de naziști.

"După acei ani, nu-mi amintesc ca în Leningrad să fi fost atât de rece. Dar atunci a fost o binecuvântare. Dacă nu ar fi fost înghețul, s-ar fi dezvoltat o infecție. Câți oameni au murit mergând pe stradă, ce munți de trupuri pe jumătate goale zăceau la porțile caselor, pentru că cei apropiați nu puteau să le scoată și să le îngroape! Cadavrele erau înghețate din cauza frigului extrem. Și astfel infecția nu s-a răspândit și nu a existat nicio epidemie", a explicat ea.

Oraș-front

Leningradul asediat era un oraș de front. În timpul zilei erau bombardamente, noaptea cădeau bombe din cer. Nemții erau punctuali și începeau să bombardeze din avioane la o anumită oră, astfel către ora 11 seara toți locuitorii Leningradului care puteau se adăposteau într-un adăpost împotriva bombelor.

Astfel de adăpost nu era în casa Ninei Bogdanova, așa că trebuia să parcurgă o distanță mare pentru a se ascunde. De asemenea, așteptau să treacă raidurile nocturne ale nemților în tranșeele săpate în fața caselor și în grădinile publice.

„E frig - stai într-o tranșee și te uiți la cer. Acest zgomot monoton produs de avioane... Dintr-o dată cade o bombă și se produce o exploziei. Și ai impresia că aceste bombe cad direct asupra ta și, în același timp, tremuri și te rogi: numai să nu cadă peste casa ta. Nici nu-mi amintesc cât au durat aceste raiduri ”, spune ea.

Leningradul a fost bombardat cu „brichete” - mici bombe umplute cu un amestec de explozibil. Și dacă una trece prin acoperiș și ajunge în pod, atunci totul se aprinde și ajunge chiar la adăpostul împotriva bombelor.

„Aceste bombe dau o temperatură ridicată de ardere. Nu se poate stinge cu apă, doar dacă în cantități mari deodată, dintr-un butoi. Temperatura ridicată descompune apa în hidrogen și oxigen. Hidrogenul arde, iar oxigenul menține temperatura de ardere. Prin urmare, toată lumea lua ciorapi de nailon, îi umplea cu nisip și îi arunca peste bombe”, explică Bogdanova în calitate de chimist.

Pentru a preveni o astfel de situație, anumiți oameni păzeau în cerdac, care luau măsurile necesare dacă un astfel de „brichet” zbura în casa lor.

Responsabilitățile copilului în blocadă

Nina Vladimirovna a povestit ce trebuia să facă ea, pe atunci încă adolescentă, ca mulți alți copii care locuiau în Leningradul asediat, cât mai avea suficientă putere pentru a se deplasa.

"La ora cinci dimineața mergeam la periferia orașului, pe insula Vasilievsky, ca să stau la coadă și să cumpăr pâine pe cărți de rație. Nu exista electricitate sau apă. Locuiam la etajul șase, într-o casă care se afla destul de departe de Neva, nu exista lift... Responsabilitățile mele erau aducerea apei din râu și o aduceam pe aceeași sanie. Acum nici nu-mi amintesc cum reușeam să ridic apa din copca de pe Neva până la șosea. Poate mă ajuta cineva sau poate luam cu mine un fel de găleată ", încearcă ea să-și amintească aceste momente.

„Din mâncare era pâine. De asemenea, găteau „piftie” din clei de tâmplărie și, dacă cineva avea centuri militare de piele, atunci făceau jeleu din răcituri. Când mama a primit un loc de muncă la o ospătărie, a apărut supa de drojdie - aceasta este drojdia dizolvată în apă”, povestește Nina Bogdanova. 

Nu mai rămăsese nicio vietate.

"De unde șobolani dacă nu există mâncare?! Nu erau pisici, nu erau câini. Nu erau porumbei sau alte păsări. Am mâncat de toate. E înfricoșător" - își amintește ea. - „Am vândut tot ce am putut pentru a supraviețui. Am reușit să cumpărăm 600 de grame de pâine în schimbul unei canapele de piele și două kilograme de orez pentru verigheta de aur a mamei mele”.

Femeia care a supraviețuit în urma blocadei spune că nu i-a fost frică de moarte în timpul asediului. Pur și simplu s-a obișnuit cu ea.

"Exista teama de moarte? Trebuie să-i întrebați pe cei care mureau. Mie nu mi-a fost frică. Moartea era în ochii mei. Oamenii cădeau morți, mergând pe stradă. Alții pășeau peste și continuau drumul. Atât de mult s-au obișnuit cu toate. Așteptam doar cine urmează. Dar cum am supraviețuit, nu pot să spun. Este incredibil ", a conchis Nina Bogdanova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Leningrad, blocada
Tematic
Istoricul Evgheni Brik despre Holocaust: „Ne uimește indiferența”


Загрузка...