Maria Butina, revenirea în Rusia

Închisoarea americană este un adevărat infern Butina a povestit despre detenția în SUA

364
(reînnoit 18:25 26.10.2019)
Butina s-a aflat timp de 18 luni într-o închisoare americană. Pe 26 octombrie ea a revenit în Rusia. Citiți interviul acordat în exclusivitate pentru Sputnik.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik și RT, Maria Butina a povestit prin ce i-a fost dat să treacă în detenție, ce planuri de viitor are și cum s-a schimbat în ultimul un an și jumătate.

Maria, ați părăsit SUA cu doar câteva ore în urmă, după un an și jumătate de detenție. Ați conștientizat deja că totul a luat sfârșit?

Am senzația că toată viața mea a fost împărțită în două. De parcă tot ce s-a întâmplat – s-a întâmplat într-adevăr, însă nu cu mine. Am impresia că anume asta m-a salvat atunci când am fost arestată. Impresia mea este că acum totul este doar într-o direcție pozitivă. Ca în Rai. Este atât de bine.

Прилет Марии Бутиной в Москву
© Sputnik / Виталий Белоусов
Maria Butina, revenirea în Rusia

Cum a trecut ziua de astăzi, ultima în care v-ați aflat în închisoare?

Lucrurile nu s-au derulat după plan. Am primit o hârtie în care scria că voi fi luată la ora opt dimineața. Însă am fost luată la șase dimineața, până ca toți să fie lăsați la micul dejun.

Toți au fost închiși în secțiile lor. Am fost purtată prin întuneric. Eu am trăit cinci luni în regim normal de detenție. De ce trebuia organizat show-ul acesta?

Am fost dusă la casierie, mi-au fost dați toți banii până la unul. Ci-ar mi-au calculat unsprezece cenți pe de asupra – totul a fost ideal. În cash. În dolari. Mi i-au aranjat în teancuri, i-au pus în plic și mi-au zis: ”Maria, pune-i în buzunar”.

Pentru fiecare lună, am reușit să câștig câte 28 de dolari și 80 de cenți.

Iar vouă, tovarășilor, care considerați că în închisorile americane este Raiul, vă spun că nu este așa. Este iadul.

Este sclavie, pentru că tu nu poți refuza să muncești. Dacă refuzi să muncești, ești trimis în izolator. De aceea, în America  sclavia există.

Maria Butina a ajuns la Moscova
© Sputnik / Виталий Белоусов

M-au dus, apoi m-au închis iarăși în cușcă. Am încercat să cer micul dejun – mi-au adus niște fulgi. Nici măcar dejunul nu a fost prevăzut.

Peste o oră m-au luat șerifii, m-au scos pe ușa din spate, ne-au băgat în două mașini: în una – eu, în alta – șerifii. Asta pentru că la ieșire s-ar fi adunat chipurile jurnaliștii.

Iarăși au fost închiși toți prin secții, am fost dusă prin curtea din spate, apoi m-au dus la biroul pentru imigrație.

Aici am mai fost ținută patru ore. Nu mi s-a spus când voi fi dusă. Și iarăși niciun fel de hrană. Mi-au încălzit ceva ce aveau prin frigiderul lor. Am cerut apă.

Peste patru ore, am fost luată și dusă la Aeroport.

Citiți interviul integral cu Maria Butina pe ru.sputnik.md.

364
Tagurile:
detenție, închisoare, SUA, Rusia, Maria Butina
Vladimir Putin

Putin, îngrijorat de situația din Belarus

130
(reînnoit 20:03 02.12.2020)
Putin speră că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili un dialog intern, fără presiuni și imixtiuni din afară.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, speră că poporul Belarusului va da dovadă de o suficientă maturitate politică pentru a stabili cu calm un dialog politic intern și va rezolva toate problemele interne fără presiuni și imixtiuni din afară.

“Sper foarte mult că poporul belarus va avea suficientă maturitate politică pentru a stabili, fără mișcări bruște, un dialog politic intern între toate forțele politice și să-și rezolve toate problemele interne de sine stătător, fără nicio presiune sau imixtiune din afară. Nu-i nicio îndoială că acest lucru va reuși, luând în considerație experiența politică a președintelui belarus”, a declarat Putin la sesiunea Consiliului pentru Securitatea Colectivă a OTSC, desfășurată într-un regim de conferință video.

Totodată, liderul rus și-a exprimat convingerea că „popoarelor trebuie să li se ofere posibilitatea să-și rezolve propriile probleme, care reprezintă pentru ei un interes deosebit” și a adus drept exemplu negativ evenimentele așa-numitei “primăveri arabe” și altor revoluții colorate.

Situația din Belarus în perioada campaniei electorale a îngrijorat Rusia, pentru că ea este deranjată de imixtiunile externe în problemele statelor, a mai declarat Putin.

“Situația cu care se confruntă Belarus nu ne poate lăsa indiferenți. Firește, în orice țară, în special în perioada campaniilor electorale și în situațiile postelectorale, deseori apar diverse mișcări și chiar conflicte… S-a întâmplat și în Belarus. Nu asta ne îngrijorează. În realitate, suntem îngrijorați de imixtiunile din afară, de alimentările financiare, de campaniile informaționale, susținerea politică și altele”, a declarat Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
Belarus, popor, Putin
Tematic
“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

108
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...